Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μπορεί και στις κακές βραδιές του!

Μπορεί και στις κακές βραδιές του!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 79-77 τη Ζιέλονα Γκόρα στο ΣΕΦ, για να πάει στο 5-0 στην Ευρωλίγκα, μετά από έναν αγώνα στον οποίο μπήκε χαλαρά και δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό σε κανένα σημείο του. Όμως, η έκρηξη του Σπανούλη και του Πρίντεζη στην 4η περίοδο ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά, για να έρθει στο τέλος ο Μάντζαρης και με buzzer-beater τρίποντο να δώσει στον Ολυμπιακό την 5η συνεχόμενη νίκη του στη διοργάνωση, αφήνοντάς τον με 2 νίκες προβάδισμα στην κορυφή του ομίλου του και μία από τις 3 αήττητες ομάδες της Ευρωλίγκας (με Ρεάλ και Φενέρ).

Πάντως, ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός στο παιχνίδι. Μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα δεν μπόρεσε να ελέγξει την πολωνική ομάδα με την άμυνά του, ούτε, όμως, και να βρει ρυθμό στην επίθεση. Η χαλαρότητα και η έλλειψη ενέργειας της αρχής είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να εμφανίζουν το καλό τους πρόσωπο ακόμα και στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια. Γιατί μπορεί να είναι νωρίς στη διοργάνωση και μια ήττα την Παρασκευή ουσιαστικά να μη στοίχιζε σε τίποτα βαθμολογικά, αλλά ούτε είναι ωραία εικόνα αυτή, ούτε είναι σωστό να παίζει έτσι ο Ολυμπιακός στα «εύκολα».

Σε κάθε περίπτωση, στο 4ο δεκάλεπτο ο εγωισμός των παικτών του Μπαρτζώκα έκανε την εμφάνισή του. Ενώ ως τότε είχαν δεχτεί πάνω από 20 πόντους σε κάθε περίοδο, δέχτηκαν 14 και πήραν μια νίκη που ουσιαστικά ήταν ανέλπιστη με βάση την εικόνα του αγώνα. Πέραν όλων αυτών, το παιχνίδι ήταν διαφήμιση για το μπάσκετ με απίστευτη εξέλιξη στα τελευταία λεπτά και τρομερό φινάλε.

Ο Ολυμπιακός είδε τους Πολωνούς να προσπαθούν να φέρουν το ματς στη ρακέτα του και εν πολλοίς να το καταφέρνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ζιέλονα Γκόρα είχε μόλις 11 τρίποντα και 3 βολές στο ματς (5/11 και 2/3), ενώ επιχείρησε 59 δίποντα (30/59), μόνο ο Ντραγκίσεβιτς με τον Εγιενγκά έκαναν 30 (και έβαλαν τα 15). Η κακή άμυνα στο καλάθι παραλίγο να στοιχίσει στον Ολυμπιακό, όσο λείπει ο Σίμονς θα πρέπει να ανεβάσουν ρυθμούς οι υπόλοιποι, αλλά και ο Μπαρτζώκας να βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί τον Μπέγκιτς.

Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός είχε 20/30 δίποντα, 9/27 τρίποντα και 12/18 βολές. Τα ριμπάουντ τα έχασε, αλλά όσο προχωρούσε το ματς κάλυπτε την ψαλίδα, για να φτάσει στο 31-33 με 8-11 τα επιθετικά, οι ασίστ ήταν 18-15, τα λάθη 12-11 και τα κλεψίματα 5-1, με τους Πολωνούς να παίζουν ζώνη σε μεγάλο μέρος του ματς και όχι επιθετική άμυνα.

Αν δεν υπήρχε ο Σπανούλης ο Ολυμπιακός θα είχε τεράστιο πρόβλημα απέναντι στη ζώνη, με 6/11 σουτ και 9 ασίστ ο Σπανούλης έκανε τη διαφορά στο ματς, ήταν ουσιαστικά αυτός που γύρισε τον αγώνα. Είχε τις μισές ασίστ της ομάδας του και υπήρχαν σημεία που κρατούσε τον Ολυμπιακό μόνος. Από κοντά και ο Πρίντεζης, ο οποίος είχε 21 πόντους με 9/14 σουτ και καθοριστικές ενέργειες στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Ο Λοτζέσκι ενώ δεν μπήκε καθόλου καλά ανέβασε ρυθμούς στην επανάληψη και τελείωσε με 13 πόντους, αλάνθαστος.

Από εκεί και πέρα ο Ντάνστον ήταν καλούτσικος, ο Μάντζαρης έκανε τη διαφορά στο τέλος, αλλά γενικά ο Ολυμπιακός ήταν μέτριος. Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με τον Παπαπέτρου στην πεντάδα του, τον άφησε 4:29 στο παρκέ, ενώ ο Αγραβάνης έπαιξε… 4 δευτερόλεπτα. Άλλα 4 δευτερόλεπτα έπαιξε και ο Κατσίβελης, θεωρώ ότι είναι πολύ άσχημη η χρησιμοποίησή του από τον Μπαρτζώκα, σε παίκτη διεθνή θα έπρεπε να φέρεται καλύτερα. Ή να τον δώσει δανεικό αν πιστεύει ότι δεν χωράει στα πλάνα του, ή να του δίνει χρόνο συμμετοχής. Προς το παρόν μοιάζει να τον «καίει», γιατί με τέτοια αντιμετώπιση δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ο παίκτης έχει καλή ψυχολογία. Και μιλάμε για ένα παιδί που το καλοκαίρι πήρε και τη συμμετοχή στην εθνική σε μεγάλο τουρνουά, περιμένοντας ότι αυτή τη σεζόν θα ανέβει επίπεδο αγωνιστικά.

Το ματς ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να μένει πίσω από νωρίς. Πρίντεζης (3-4), Ντάνστον (5-6) και Λο (7-8) τον κράτησαν κοντά, αλλά ο Κόζαρεκ με τον Μπράκινς έφεραν το ματς στο 9-15. Ο Τσάνας συνέχισε για τη Ζιέλονα Γκόρα, με τον Ντραγκίσεβιτς να δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό, 4 δικοί του πόντοι έκλεισαν στο 11-22 το δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός με 4 πόντους του Πρίντεζη μείωσε σε 17-24 στη 2η περίοδο, αλλά ο Ουόκερ με τον Σελ έφεραν το ματς στο 22-31. Όσο ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βγάλει έστω και μία καλή άμυνα, τόσο προφανώς δεν μπορούσε να τρέξει σερί για να μειώσει, ο Ουόκερ έφερε το ματς στο 24-33, με το τρίποντο του Λοτζέσκι να μειώνει σε 29-33. Όμως, ένα τρίποντο του Σελ, ένα λάθος του Μπέγκιτς και ένα λέι απ του Ουόκερ έκαναν το ματς 29-38. Ο Πετγουέι έκανε λάθος και ο Ντραγκίσεβιτς έφτασε τους 10 πόντους για το 29-40 με 1:54 για το τέλος.

Ο Σπανούλης με 2/2 βολές και μία ασίστ έφερε το ματς στο 33-40, αλλά ο Σελ έκλεισε το ημίχρονο στο 33-42 με λέι απ. Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να σταματήσει την αιμορραγία από τη ρακέτα, στο πρώτο ημίχρονο είχε δεχτεί 26 από τους 42 πόντους των Πολωνών με λέι απ ή κάρφωμα. Η κατάσταση συνεχίστηκε ίδια και χειρότερη στο 3ο δεκάλεπτο, όταν ο Ζιέλονα Γκόρα είχε 16 από τους 21 πόντους της με λέι απ ή κάρφωμα!

Συνολικά στα πρώτα 30 λεπτά του ματς οι Πολωνοί είχαν με τον τρόπο αυτόν 42 πόντους (από τους 63 που είχαν βάλει), με τον Ολυμπιακό να τους κάνει πάρα, μα πάρα, πολύ εύκολο το ματς, ουσιαστικά να τους το δίνει για να το πάρουν.

Στο 3ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε με τον Σπανούλη να μειώνει σε 37-44, αλλά ο Μπράκινς απάτησε με κάρφωμα για το 37-48. Λοτζέσκι, Πρίντεζης και Σπανούλης έγραψαν το 44-50 στο 25ο λεπτό, ο Σπανούλης είχε άλλους 4 πόντους για το 50-54, ενώ το τρίποντο του Λοτζέσκι έφερε το ματς στο 53-56.

Και ό,τι έχτιζε στα πρώτα 7 λεπτά της περιόδου, ο Ολυμπιακός το πέταξε στο τελευταίο τρίλεπτο, όταν ένα τρίποντο του Σρόκα κι ένα λέι απ του Σελ έγραψαν το 53-61 για να φέρει το ματς ο Ντραγκίσεβιτς στο 55-63 στο 30ο λεπτό, με, τι άλλο, λέι απ.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο 4ο δεκάλεπτο έχοντας καταλάβει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει το ματς, οι Πολωνοί έβαλαν 2 πόντους στα πρώτα 6:26 της περιόδου, αλλά 2 έβαλε και ο Ολυμπιακός πετώντας πολλές ευκαιρίες για να μειώσει. Στο διάστημα αυτό είχε 1/8 σουτ, 0/2 βολές και 3 λάθη, με το 57-65 να παραμένει μέχρι το 3:34. Τότε ο Πρίντεζης πέτυχε τρίποντο για το 60-65, ξεκινώντας ένα αδιανόητο κρεσέντο 22-12 των δύο ομάδων σε 3:30!

Οι Πολωνοί πέτυχαν το 2ο καλάθι τους στο δεκάλεπτο με 2:52 για το τέλος, ως τότε ο Μάντζαρης είχε μειώσει σε 62-65. Ο Πρίντεζης σκόραρε για το 64-67, ενώ δύο συνεχόμενα τρίποντα από Πρίντεζη και Σπανούλη έφεραν το ματς στο 70-71 με 1:19 για το τέλος. Οι Πολωνοί είχαν 1/2 βολές με τον Εγιενγκά, ο Σπανούλης πήρε πάνω του την επόμενη επίθεση και με τρίποντο έδωσε το δεύτερο προβάδισμα στο ματς στον Ολυμπιακό (μετά το… 1-0), 73-72 στα 42 δευτερόλεπτα.

Οι Πολωνοί αστόχησαν, ο Μάντζαρης έγραψε 1/2 βολές, με τους Πολωνούς να γράφουν τρίποντο από επαναφορά στα 13 δευτερόλεπτα για το 74-75. Ο Σπανούλης έπαιξε μόνος του όλη την άμυνα και σκόραρε πολύ δύσκολο ντράιβ για το 76-75 στα 6 δευτερόλεπτα. Ο Εγιενγκά διέσχισε όλο το γήπεδο και σκόραρε με λέι απ, αλλά ήταν… τόσο γρήγορος που άφησε 2 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο, με το σκορ στο 76-77.

Ο Ολυμπιακός δοκίμασε ένα περίτεχνο backdoor alley oop, το οποίο απέτυχε με την μπάλα να βγαίνει έξω, αλλά στην επαναφορά ο Μάντζαρης έγραψε buzzer beater από τη γωνία, τρίποντο και 79-77 σε ένα μαγικό φινάλε και για τους φίλους της ομάδας, αλλά και για όσους αγαπούν το μπάσκετ. Οι 34 πόντοι σε 3:30 ήταν κάτι που σπάνια το βλέπουμε σε αγώνα τόσο κλειστό στο τέλος του.

Την επόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη Μάλαγα στο παιχνίδι που αν κερδίσει πιθανότατα θα κρίνει οριστικά την 1η θέση του ομίλου, μιας και αν το πάρει ο Ολυμπιακός θα μπορεί να κάνει μια ήττα στα τελευταία 4 ματς χωρίς να τον φτάσει κανείς από τους άλλους, που ήδη βρίσκονται 2 νίκες πίσω.

Τα δεκάλεπτα: 11-22, 33-42, 55-63, 79-77.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι 2 (6ρ. 2κ.), Λο 6 (3ασ. 2κλ.), Ντάνστον 6 (5ρ. 4κ.), Σπανούλης 18 (2τρ. 9ασ.), Περπέρογλου 5 (1), Παπαπέτρου, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 21 (2τρ. 7ρ.), Αγραβάνης, Μα΄ντζαρης 6 (1τρ. 3ρ.), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 13 (3τρ. 3ρ.).

Ζιέλονα Γκόρα (Ούβαλιν): Σελ 15 (3), Ουόκερ 8, Μπάρλοου, Τσάνας 5, Χρίτσανιουκ, Εγιενγκά 13 (4ρ.), Ντραγκίσεβιτς 18 (12ρ. 3ασ.), Μπράκινς 7 (1), Σρόκα 3 (1), Κόζαρεκ 8 (3ρ. 6ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *