Home / NBA / Μπασκετικός Καζαμίας 2014!

Μπασκετικός Καζαμίας 2014!

Είναι, πλέον, παράδοση από το 2009 κάθε χρόνο τέτοια μέρα το Age of Basketball να συνεργάζεται με τα καλύτερα μέντιουμ και τους πιο σοβαρούς mentalist για να προσφέρει στους αναγνώστες του τον Καζαμία, εν ολίγοις το τι πρόκειται να δούμε τη χρονιά που έρχεται. Μετά την ανατριχιαστικά ακριβή πρόβλεψη του περασμένου Σεπτέμβρη, ο μάγος του site έγινε γκουρού του στοιχήματος, οπότε αναγκαστήκαμε να βρούμε νέο συνεργάτη.

Ιανουάριος: Ανταλλαγή Παού Γκασόλ για Άντριου Μπάινουμ συζητούν και ξανασυζητούν οι Λος Άντζελες Λέικερς, που μάλλον δεν έχουν δει καν NBA τα τελευταία 2 χρόνια, γι’ αυτό και νομίζουν ότι ο Μπάινουμ είναι ακόμα εν ενεργεία παίκτης. Ο Μπάινουμ ενθουσιάζεται, λέει ότι του δίνεται η ευκαιρία να ξαναγίνει ο καλύτερος σέντερ στο NBA, εννοώντας ότι μπορεί να κάνει και 2η καλή χρονιά στην καριέρα του μετά τη μία που έχει καταγράψει, η οποία μάλιστα ήταν μισή λόγω lockout. Τελικά, οι Λέικερς τον αποδεσμεύουν στις 6 Γενάρη στις 23:58 το βράδυ (στις 7/1 γίνεται εγγυημένο και το 2ο μισό του συμβολαίου του), μετά από ένα εξάωρο τηλεφώνημα της διοίκησης με τον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος φήμες λένε ότι επί έξι ώρες τους έλουζε που έδιωξαν τον Γκασόλ. Οι Λέικερς κερδίζουν 12,25 εκατομμύρια δολάρια και ο Μπάινουμ έχει προτάσεις από άλλες 18 ομάδες για να πάει. Αρχικά αυτό μοιάζει περίεργο, αλλά απ’ την άλλη εδώ βρίσκει ακόμα συμβόλαια ο Γκρεγκ Όντεν, γιατί όχι και ο Μπάινουμ που έχει άλλα 4-5 καλά χρονάκια κοροϊδίας, ε, καριέρας μπροστά του;

Φεβρουάριος: Ανακοινώνονται οι χώρες που παίρνουν τις wild card για το επερχόμενο Μουντομπάσκετ, ή Παγκόσμιο Κύπελλο όπως ζήλεψε η FIBA τη FIFA και αποφάσισε να το λέει. Η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές χάρη στην παρασκηνιακή της δυναμική, οπότε ο Βασιλακόπουλος αναγκάζεται να κάνει την καρδιά του πέτρα και να ασχοληθεί να πάρει έναν προπονητή που να μην κάνει τον Ντέιβιντ Μπλατ να κλαίει στις συνεντεύξεις τύπου («βλέπω την Ελλάδα και λυπάμαι»), διώχνοντας τον Τρινκιέρι, όπως είχε προαναγγείλει: «Θα δούμε τι θα γίνει με τη wild card και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το θέμα του προπονητή. Άλλες ανάγκες θα έχει η ομάδα αν πρέπει να παίξει στο Μουντομπάσκετ, άλλες αν πρέπει να περάσει από προκριματικά Ευρωμπάσκετ». Προφανώς ανάγκη να δει τους παίκτες δεν έχει, αφού μέχρι να επιλεγεί η Α1 τελειώνει και η προεπιλογή είναι οι κλασσικοί γνωστοί-άγνωστοι. Ο Γιαννάκης ξεροσταλιάζει μόνος για τη θέση στην ομάδα της καρδιάς του, αλλά αποφασίζεται ότι δεν έχουμε ακόμα φάει αρκετές σφαλιάρες, οπότε προτιμάται η λύση Κρις Φλέμινγκ.

Μάρτιος: Ένα χρόνο μετά τα τελευταία του ματς στην ελληνική Α2, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κοντεύει να ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στο NBA. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις ελληνικές ομάδες να καταλάβουν το τι έγινε, αποφασίζει να παρατήσει τον άλλο πλανήτη και να γυρίσει στην Ελλάδα. Επιστρέφει στον Φιλαθλητικό, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου την καριέρα του: 2 χρονάκια ακόμα Α2, μετά σε έναν από τους δύο «αιωνίους», δύο χρονάκια στον πάγκο, ένα χρόνο με δανεισμό σε μεσαία ομάδα της Α1 για να πάρει χρόνο συμμετοχής και να ψηθεί, ένα χρόνο προσαρμογής ξανά στον «αιώνιο» που ανήκε, ώστε μετά, στα 26 του, να μπορεί να πάρει σοβαρό χρόνο συμμετοχής σε Α1 και Ευρωλίγκα. Έτσι, το 2021 οι μπασκετικοί ειδήμονες και σκάουτερ της χώρας αναφωνούν «α, ναι ρε, αυτός μπορεί να παίξει μέχρι και NBA, αν δουλέψει τώρα που είναι μικρός ακόμα. Αλλά πρέπει πρώτα να ψηθεί και να πάρει χρόνο σε υψηλό επίπεδο, αλλιώς δεν γίνεται».

Απρίλιος: Η κανονική περίοδος στο NBA τελειώνει και οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς με τους Ιντιάνα Πέισερς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις Δύσης και Ανατολής. Χαμός στις δύο πόλεις, όλοι θυμούνται εποχές Ρέτζι Μίλερ, εποχές Κλάιντ Ντρέξλερ, εποχές δηλαδή που και πάλι οι ομάδες τους δεν έπαιρναν τίτλους. Κάπως έτσι και φέτος αφού ως γνωστόν η κανονική περίοδος είναι για τα παιδάκια και τα πλέι οφς για τους άντρες και οι συνήθεις ύποπτοι στέλνουν τις δύο συμπαθείς σε πρόωρες διακοπές.

Μάιος: Φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Η παρουσία της Φενέρμπαχτσε τους «μπλοκάρει» όλους, αφού στην ουσία κανείς δεν περίμενε ποτέ τουρκική ομάδα να ξαναφτάσει σε φάιναλ φορ, ακόμη και με 100.000.000.000 μπάτζετ και 35 μετεγγραφές από πέρσι το καλοκαίρι και μετά όπως έχει η φετινή Φενέρ του Ομπράντοβιτς. Το Μιλάνο κατακλύζεται από Κινέζους και Ιάπωνες τουρίστες με φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, γυαλιά-κάμερες, στιλό-κάμερες, πουκάμισα-κάμερες, και κάθε άλλου είδους φωτογραφικό γκατζετάκι, οι οποίοι θέλουν να απαθανατίσουν το σπάνιο φαινόμενο που στην ιστορία έχει καταγραφεί μόλις άλλη μία φορά (μη μετρήσει κανείς τη γραφική Σουπρολίγκα) και κανείς δεν ξέρει πότε θα το ξαναδούμε. Στο τέλος ο Ολυμπιακός παίρνει το τρόπαιο.

Ιούνιος: Τελικοί NBA και Α1. Μετά την παρουσία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, αλλά και το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν πάρει τις τελευταίες (τότε πια) 4 Ευρωλίγκες, ή αλλιώς 5 από τις τελευταίες 6, ή αλλιώς 6 από τις τελευταίες 8, αλλά και υπό τον φόβο των επεισοδίων, αποφασίζεται να γίνει μείξη των δύο πρωταθλημάτων. Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και ο Παναθηναϊκός με τους Μαϊάμι Χιτ. Η απόφαση για τα ζευγάρια παίρνεται με γνώμονα το ποιοι συνδυασμοί εμφανίσεων θα δείχνουν καλύτερα στην τηλεόραση. Οι σειρές είναι στις 4 νίκες με σύστημα 3-4 για να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τα πρώτα 3 ματς στο ΟΑΚΑ με μέσο σκορ 58.3-53.2 με τους Χιτ να φορούν κόκκινες εμφανίσεις, αλλά στη συνέχεια, στο Μαϊάμι, αλλάζουν σε μαύρες και παίρνουν 4 παιχνίδια για να κερδίσουν τη σειρά με 4-3, με τον Παναθηναϊκό να βάζει 54.6 πόντους ανά αγώνα και να έχει 13% στα τρίποντα με 35 εκτελεσμένα ανά ματς και τον Πεδουλάκη να κατηγορείται ότι η ομάδα δεν παίζει καλό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός κερδίζει και τα 3 παιχνίδια στο Σαν Αντόνιο (είχε πλεονέκτημα έδρας) με συνολικό επιμέρους σκορ στις τέταρτες περιόδους 26-75, αλλά για κάποιο λόγο στο ΣΕΦ υπάρχει έκθεση πέστροφας και αναγκάζεται να παίξει στο ΟΑΚΑ τα εντός έδρας. Οι Σπερς, εκεί, κάνουν 4 νίκες στη σειρά και φεύγουν με τον τίτλο.

Ιούλιος: Ο Ντουέιν Ουέιντ βρίσκεται ξανά στην προεπιλογή των Αμερικανών για το Μουντομπάσκετ. Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το εξώγαμό του, που τον έχουν βάλει σε μια εκλεκτή λίστα στην οποία υπάρχουν παίκτες όπως ο Σον Κεμπ, ο Ουέιντ επαναφέρει το θέμα πληρωμής των παικτών που δέχονται να αγωνιστούν στην εθνική, το οποίο ο ίδιος είχε θίξει στο παρελθόν. Ξεσηκώνεται σάλος αντιδράσεων, επειδή δεν μπορεί να μη θέλει να παίξει για τη σημαία των Η.Π.Α. παρά μόνο εφόσον τον πληρώνουν, και αποβάλλεται από την εθνική. Αμέσως σπεύδουν να του προσφέρουν συμβόλαιο 43 ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, αλλά το θέμα κολλάει στα γραφειοκρατικά, αφού για πρώτη φορά σε οικογένεια Αμερικανού δεν βρίσκεται πρόγονος που να έχει ρίζες από κάπου στην Ευρώπη, ώστε να βγάλει διαβατήριο.

Αύγουστος: Φιλικά ενόψει Μουντομπάσκετ και η εθνική μας πηγαίνει από νίκη σε νίκη. Με διαστημική επίθεση και πολύ σκληρή άμυνα μοιράζει εικοσάρες και αρχίζει να θυμίζει τις… ημέρες Τρινκιέρι. Ο Φλέμινγκ σπάει το κεφάλι του μέχρι την τελευταία στιγμή για το αν θα πάρει 9ο ασόδυο στο ρόστερ ώστε να μην την πάθει όπως ο προκάτοχός του, αλλά τελικά θα συμβιβαστεί με Ζήση, Σπανούλη, Καλάθη, Σλούκα, Μάντζαρη, Κατσίβελη, Μπράμο, Παππά. Λόγω της παρουσίας και των Αντετοκούνμπο και Παπανικολάου, υπάρχει χώρος μόνο για δύο ψηλούς, με τους Περπέρογλου και Πρίντεζη να επιλέγονται για το τελικό ρόστερ μιας και μπορούν να βοηθήσουν σε περισσότερες από μία θέσεις. Παρόλα αυτά, το 80% των Ελλήνων δημοσιογράφων επιμένει ότι η εθνική είναι γυμνή στην περιφέρεια και ζητάει από τον Διαμαντίδη να ξανασκεφτεί την προ τετραετίας αποχώρησή του, με τον παίκτη πληγωμένο να αρνείται, γιατί ο Φλέμινγκ δεν τον έβγαλε για καφέ όπως του είχε υποσχεθεί από πέρσι ο Τρινκιέρι ότι θα γίνει.

Σεπτέμβριος: Μουντομπάσκετ (θα επιμένω να μην το λέω Παγκόσμιο Κύπελλο) και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί. Οι Αμερικανοί κάνουν έναν ακόμα περίπατο, μιας και εκτός της Λιθουανίας και της Αργεντινής, οι υπόλοιποι μπαίνουν στο μεταξύ τους παιχνίδι για να χαρούν το μπάσκετ και να τραβήξουν φωτογραφίες, έχοντας προφανώς μπερδέψει τις δεκαετίες, μιας και το Μουντομπάσκετ γίνεται στην Ισπανία, όπως και οι τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η εθνική θα πήγαινε πάρα πολύ καλά, αλλά παρά τους 11 «κοντούς» του ρόστερ δεν βρέθηκε ο παίκτης τύπου Χάινς που θα ήθελε ο Φλέμινγκ για να κάνει τη διαφορά στις ρακέτες, οπότε δεν πήγε πάρα πολύ καλά. Τουλάχιστον δεν έχασε από Αφρικανική ή ασιατική ομάδα, ή τη Φινλανδία. Το πείραμα θεωρήθηκε επιτυχημένο και άνοδος σε σχέση με τις πρόσφατες διοργανώσεις. Η εθνική βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή.

Οκτώβριος: Η Α1 ξεκινά και μετά από χρόνια τα πράγματα είναι για πρώτη φορά διαφορετικά. Τεράστιες αλλαγές έχουν φέρει στο πρωτάθλημα περισσότερες ομάδες-πόλεις από ποτέ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν καθαρίσει τα γήπεδά τους από το χουλιγκανισμό με συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια, Άρης και ΠΑΟΚ έχουν βρει ξανά χορηγούς και επενδυτές. Η Α1 κλείνει τηλεοπτική συμφωνία 1 μήνα πριν την έναρξή της, η χορηγία του ΟΠΑΠ είναι υψηλότερη από εκείνη για το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά ενισχύουν τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από τους διοικούντες, ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ και Πολιτεία βοηθούν όσο μπορούν προς την κατεύθυνση αυτή, ο κόσμος βλέπει σημαντικούς παίκτες και στις μικρές ομάδες, αντίστοιχους ονομάτων όπως εκείνα του Πικουλίν Ορτίθ στη Λάρισα ή του Τζεφ Μαλόουν στον ΒΑΟ της δεκαετίας του 1990. Έτσι, επιστρέφει μαζικά στα γήπεδα που γεμίζουν με οικογένειες κάθε εβδομάδα, με τον μέσο όρο εισιτηρίων να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. (Η Α1 είναι σουρεάλ από μόνη της, δεν χρειάζεται Καζαμία)

Νοέμβριος: Μετά από 18 μήνες συνεχών τραυματισμών και γκαντεμιάς (αχίλλειος, σπάσιμο στο γόνατο, κόψιμο τένοντα στο χέρι ενώ προσπαθούσε να κόψει ένα πούρο, εγκαύματα από καυτή σούπα, διάσειση από γλίστρημα στο μπάνιο, ράμματα στην κοιλιά από σπαθί σαμουράι, ο οποίος προσπαθούσε με δεμένα μάτια και χωρίς να τον ακουμπήσει να κόψει ένα καρπούζι που είχαν ακουμπήσει πάνω του κατά τη διάρκεια ενός σόου) ο Κόμπι Μπράιαντ αποφασίζει να απορρίψει τη δυτική ιατρική και τα χρονοδιαγράμματά της και να αρχίσει πάλι να παίζει μπάσκετ ασχέτως τραυματισμών. Η λίστα με τους «haters» στους οποίους έχει ορκιστεί να δώσει απάντηση έχει γίνει πιο μεγάλη από εκείνη του Άγιου Βασίλη, αλλά ο Κόμπι είναι σε «predator mode» ξανά. Στο πρώτο παιχνίδι σπάει στα δύο το δεξί του χέρι κάτω από τον αγκώνα, αλλά βάζει ένα περικάρπιο για να δείχνει καλά στην κάμερα, το κρατάει με το αριστερό του για να μην πέσει και συνεχίζει να σουτάρει. Τελειώνει με 16/35 σουτ και 11/14 βολές, όσο δηλαδή είχε και με τα χέρια καλά, και τις επόμενες εβδομάδες τα νοσοκομεία γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν κόψει τις γλώσσες τους από το δάγκωμα.

Δεκέμβριος: Μετά τον Λαβρίνοβιτς που έγινε ο πρώτος (πρώην) Σοβιετικός διάσημος αθλητής που βρίσκει διέξοδο στις τέχνες ζωγραφίζοντας σβάστικες, μετά τους Τόνι Πάρκερ, Μπορίς Ντιό και Νικολά Ανελκά που προσφάτως έγιναν οι πρώτοι… μαύροι διάσημοι αθλητές που έκαναν (κεκαλυμμένο) ναζιστικό χαιρετισμό επειδή δεν… ήξεραν τι σήμαινε η χειρονομία, έρχεται η ώρα και για τον πρώτο… εβραίο αθλητή που χαιρετά ναζιστικά, ώστε να χάσει, πλέον, κάθε ίχνος νοήματος ο πλανήτης. Ο Όμρι Κάσπι, μετά τα μύρια όσα αντισημιτικά και ναζιστικά έχει ακούσει, διαβάσει και δει ζωγραφισμένα σε τοίχους (όπως βανδαλισμό σε γκράφιτι με το πρόσωπό του με ζωγραφισμένη σβάστικα στο Σακραμέντο) κάνει τη γνωστή χειρονομία και πολλοί από εμάς απορούμε, πλέον, μήπως εμείς δεν είχαμε καταλάβει τελικά καλά τι σήμαιναν ορισμένα σύμβολα και χειρονομίες και οι «δεν ήξερα, το είχα δει στην τηλεόραση» είχαν δίκιο εξαρχής.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και παρέα με το Age of Basketball!

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *