Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Δεν γίνεσαι έτσι απλά Σπανούλης!

Δεν γίνεσαι έτσι απλά Σπανούλης!

Ο Ολυμπιακός έκανε άλλη μία εκκωφαντική εμφάνιση στη φετινή Ευρωλίγκα κερδίζοντας στην 1η αγωνιστική του Top-16 τη Φενέρμπαχτσε με 95-82 στο ΣΕΦ, παίζοντας μπάσκετ πολύ υψηλής ποιότητας και ανεβαίνοντας στο σκορ τόσο που δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να ακολουθήσουν. Πολύ καλός ο Στράτος Περπέρογλου, αδιανόητα πράγματα από τον Βασίλη Σπανούλη στο παρκέ, που οδήγησε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να φωνάζει στους παίκτες του «όλοι νομίζετε ότι γίνατε Σπανούλης» όταν πήραν 2-3 μαζεμένες ατομικές ενέργειες εκτός συστημάτων.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε απίστευτο μπάσκετ ανά διαστήματα, είχε τον έλεγχο από την αρχή του αγώνα, η Φενέρ δεν πήρε το προβάδισμα σε κανένα σημείο του ματς, με τον Μπαρτζώκα να έχει διαβάσει καλύτερα από τον Ομπράντοβιτς το παιχνίδι και να έχει περιορίσει αρκετά τους αντίπαλους αστέρες.

Ο Ολυμπιακός έβγαζε αρκετά εύκολα φάσεις στην επίθεση, πήγε το σκορ πάρα πολύ ψηλά και με τον Ονάν άποντο, τον Κλέιζα κλεισμένο και τον ΜακΚάλεμπ περιορισμένο, δεν θα ήταν δυνατόν η Φενέρ να κερδίσει. Ο Κλέιζα (τον οποίο ξεκάθαρα ο Ομπράντοβιτς προσπαθεί να καλουπώσει σε λάθος ρόλο στο παιχνίδι της Φενέρ, γι’ αυτό άλλωστε και δεν μπορεί να αποδώσει στα γνωστά του στάνταρ και καταλήγει να παίζει 15-17 λεπτά) έμεινε στα 3/9 καθώς δεν έπαιρνε την μπάλα σε φάσεις που θα τον βόλευε και τη ζητούσε επιτακτικά, αλλά την έπαιρνε σε φάσεις που αναγκαζόταν (λόγω και ιδιοσυγκρασίας) να εκβιάζει προσπάθειες, ο Ονάν είχε 0/3, ο ΜακΚάλεμπ 2/5, με τους τρεις τους να γράφουν 11 πόντους συνολικά.

Ο Ολυμπιακός σούταρε πολύ καλύτερα, είχε το τρομερό 64% στα δίποντα, αλλά και 43% στα τρίποντα, με τη Φενέρ να έχει 51% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 32-37 (στο ημίχρονο 18-15), με τις ασίστ 20-16 και τα λάθη 4-8. Ο Ολυμπιακός είχε 4 λάθη σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα, δείγμα του πόσο καλά λειτουργούσε η επίθεσή του.

Ουσιαστικά, τα ελάχιστα λάθη μαζί με το ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα για τους «ερυθρολεύκους» δίνουν απόλυτα την εικόνα του αγώνα, ο Ολυμπιακός έφτανε όλες του τις επιθέσεις σε σουτ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε ματς που είχε 76 κατοχές μπάλας (36 δίποντα, 28 τρίποντα, 8 επιθέσεις που κατέληξαν σε βολές και 4 λάθη) έφτανε σε σουτ στο 95% των φορών που πέρασε το κέντρο του γηπέδου! Το νούμερο είναι απίστευτο και δείχνει πόσο εύκολα έσπαγε την άμυνα της Φενέρ ο Ολυμπιακός, συνδυαζόμενο με το 55% εντός παιδιάς και τις 20 ασίστ!

Για να καταλάβετε τη διαφορά, η Φενέρ είχε 81 επιθέσεις (47 δίποντα, 19 τρίποντα, 7 επιθέσεις σε βολές και 8 λάθη), δηλαδή έφτανε στο στους στο 90% των φάσεών της, αλλά σουτάροντας με 47% και έχοντας 16 ασίστ. Σημαντική διαφορά για ένα ματς που το σκορ πήγε τόσο ψηλά.

Ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν χάνει σε υψηλό σκορ, καθότι έχει τους παίκτες για να σκοράρει σχεδόν κατά βούληση στα κρίσιμα ενός αγώνα. Και μιας και περάσαμε στο ατομικό επίπεδο, ας δούμε τα κατορθώματα των «ερυθρολεύκων». Ο Σπανούλης έκανε απίστευτο παιχνίδι, έδειξε για ακόμα μία φορά γιατί είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη εδώ και 2 χρόνια, καταστρέφοντας οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο είχε στο μυαλό του ο Ομπράντοβιτς για να τον περιορίσει, με τον Σέρβο να αλλάζει συνεχώς παίκτες και τρόπο άμυνας πάνω στον Σπανούλη, αλλά να μην μπορεί να βρει πώς θα τον σταματήσει. Είχε 39 ranking με 28 πόντους, 5/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 6/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 9 κερδισμένα φάουλ. Ο Περπέρογλου για άλλη μία φορά ήταν ασταμάτητος, 21 πόντοι με 6/9 δίποντα και 3/7 τρίποντα, συν 5 ριμπάουντ. Ο Πρίντεζης στην επιστροφή του ήταν πολύ καλός με 12 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ ο Λοτζέσκι ξανά καθοριστικός με 14 πόντους (6/9 σουτ) και 3 ριμπάουντ. «Αφανής», σε σχέση με τους άλλους, ήρωας ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, έκανε πάρα πολλή δουλειά στο παρκέ, ενώ Ντάνστον και Σίμονς έλεγξαν εν πολλοίς τις μάχες στη ρακέτα, ιδίως όποτε το χρειαζόταν η ομάδα τους. Και όλα αυτά με τον Ολυμπιακό να παίζει χωρίς Πετγουέι και Λο (ή Κόλινς, αν προτιμάτε να μετρήσουμε το νέο απόκτημα στην εξίσωση).

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Μπογκντάνοβιτς και τον Βίντμαρ να ισοφαρίζουν 2 φορές στα καλάθια των Σίμονς και Σπανούλη, αλλά το 4-4 ήταν η τελευταία ισοπαλία στο ματς, με το υπόλοιπο του αγώνα να είναι με «ερυθρόλευκο» προβάδισμα για φόντο. Με 4 διαφορετικούς σκόρερ ο Ολυμπιακός έγραψε σερί 8-0 για το 12-4 με τον Πρέλντζιτς (μακράν ο καλύτερος της Φενέρ) να το σταματά με τρίποντο. Η Φενέρ πλησίασε με τον Ζόριτς ως το 15-11 και λίγο μετά με τον Πρέλντζιτς στο 17-15, αλλά ο Σπανούλης και δύο συνεχόμενα τρίποντα του Μάντζαρη έφεραν το ματς στο 25-17 φια να γράψει ο Ντάνστον το 27-17 για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα της ομάδας του από ασίστ του Σπανούλη, με τον Ολυμπιακό να κλείνει το δεκάλεπτο με 9/10 δίποντα.

Η Φενέρ προσπάθησε να μειώσει με τον Μπογκντάνοβιτς, αλλά ο Σπανούλςη με τρίποντα στο 2ο δεκάλεπτο έφερε τον αγώνα στο 32-22 και μετά στο 35-24, για να ακολουθήσει καλάθι του Σλούκα για το 37-24. Ο Μαχμούτογλου μείωσε και λίγο μετά, μετά τις βολές του Πρίντεζη, έφερε το ματς με νέο τρίποντο στο 39-32. Ο Πρίντεζης έφτασε τους 8 συνεχόμενους πόντους για τον Ολυμπιακό γράφοντας το 45-34, αλλά ο Κλέιζα απάντησε με δύο καλάθια και ο Μπογκντάνοβιτς έκλεισε το ημίχρονο στο 47-40.

Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός είχε λίγο καλύτερα ποσοστά εντός παιδιάς (17/31 έναντι 15/32), είχε περισσότερα ριμπάουντ, περισσότερες ασίστ και τα λάθη ήταν 2-1!

Οι Τούρκοι με Πρέλντζιτς και Κλέιζα πλησίασαν στο ξεκίνημα της επανάληψης σε 51-45 μετά το δεύτερο καλάθι στο ματς του Περπέρογλου που είχε 19 πόντους στην επανάληψη. Ο Μάντζαρης με τον Σπανούλη απάντησαν για το 56-45, ο δεύτερος έγραψε και βολές και ασίστ στις δύο φάσεις, με τον Ζόριτς να απαντά με 4 πόντους για το 56-51 στο 25ο λεπτό. Η Φενέρ έμενε κοντά αλλά όχι τόσο ώστε να προσπεράσει, πιο κοντά ήρθε στο 58-56 από 3 βολές του Μπιέλιτσα και ένα καλάθι του ΜακΚάλεμπ, αλλά ο Σπανούλης μίλησε και πάλι και ο Λοτζέσκι έκλεισε την περίοδο στο 62-56.

Στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου 4 πόντοι του Περπέρογλου έγραψαν το 66-58, με τον ίδιο να γράφει και τρίποντο για το 69-60. Ο Μπογκντάνοβιτς απάντησε με καλάθι και φάουλ, αλλά ο Περπέρογλου ήταν ασταμάτητος (71-65). Όταν ο Μπιέλιτσα με τον Βίντμαρ μείωσαν σε 71-67 ο Λοτζέσκι συνδέθηκε από το τρίποντο, για να καρφώσει στη συνέχεια για το 76-69.

Η Φενέρ με δύο τρίποντα του Πρέλντζιτς (μετά από ένα σημείο έμοιαζε σα να είναι ο μόνος που δεν είχε παρατήσει το ματς, παρότι βρισκόταν σε μονοψήφια διαφορά ο αγώνας) έφερε το παιχνίδι στο 78-75, αλλά αντί αυτό να της δώσει δύναμη για να κάνει ένα δυνατό φίνις, είδε τον Περπέρογλου να γράφει δύο συνεχόμενα τρίποντα, με μία τάπα του Ντάνστον σε λέι απ του Ζόριτς στο ενδιάμεσο, 84-75 και το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά. Το πρώτο τρίποντο του Περπέρογλου έκοψε τα πόδια των Τούρκων, η τάπα έμοιασε να τους διέλυσε πλήρως κάθε πίστη ότι μπορούν να πάρουν το ματς, ενώ το δεύτερο τρίποντο απλώς τους έκανε να υποταχτούν στη μοίρα τους. Μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργο αυτό, ιδίως από τη στιγμή που ο Μπιέλιτσα απάντησε για το 84-78, όμως τα νούμερα έλεγαν μία αλήθεια και η εικόνα στο παρκέ μια άλλη, με την ψυχολογία των δύο ομάδων να είναι όπως η μέρα με τη νύχτα σε ένα ματς που δεν είχε κριθεί ακόμα ουσιαστικά.

Κι αν δεν ήταν αρκετό αυτό, ήρθαν δύο ακόμα τρίποντα στις δύο επόμενες επιθέσεις από Σπανούλη και Λοτζέσκι για το 90-80. Ο Ντάνστον έκλεψε και την μπάλα, ο Λοτζέσκι κάρφωσε καταπληκτικά στον αιφνιδιασμό, με τον Σπανούλη στην τελευταία επίθεση να κλείνει το ματς στο 95-82 για τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Το +13 είναι μια πάρα πολύ καλή διαφορά, δείχνει εν μέρει και την κατάρρευση της Φενέρ στο φινάλε, το ματς είχε επιμέρους σκορ 17-7 από το 78-75 και μετά, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει στην εκπνοή τη μεγαλύτερη διαφορά του στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν απάντηση σε κάθε προσπάθεια της άμυνας της ομάδας του Ομπράντοβιτς να τους σταματήσει και γι’ αυτό άλλωστε έφτασαν σχεδόν στους 100 πόντους, σκοράροντας 33 στο 4ο δεκάλεπτο!

Ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο Top-16 της Ευρωλίγκας, μια καλή νίκη με μια ακόμα καλύτερη διαφορά, ο κόσμος του είχε γεμίσει ασφυκτικά το ΣΕΦ και ταξιδεύει τώρα στο Μιλάνο για το 2-0 στον όμιλο απέναντι στην Αρμάνι, σε ένα must win παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 47-40, 62-56, 95-82.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 4 (2κλ. 2κ.), Σπανούλης 28 (4τρ. 5ρ. 9ασ. 9κ.φ.), Περπέρογλου 21 (3τρ. 5ρ.), Σλούκας 2, Σίμονς 5 (4ρ. 2κ.), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12 (3ρ.), Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3τρ. 4ρ. 4ασ.), Λοτζέσκι 14 (2τρ. 3ρ.).

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 4 (3ρ.), Ονάν, Μπιέλιτσα 11 (1τρ. 6ρ. 4ασ.), Μαχμούτογλου 6 (2), Κλέιζα 7 (1), Βίντμαρ 8 (5ρ.), Ζόριτς 13 (5ρ.), Σιπάχι, Μπογκντάνοβιτς 16 (3ρ. 3ασ.), Πρέλντζιτς 17 (3τρ. 6ρ. 5ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *