Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Εύκολη νίκη και 3-0!

Εύκολη νίκη και 3-0!

Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε με νίκη και στην 3η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας, κερδίζοντας με 78-64 στο ΟΑΚΑ την Εφές Πίλσεν. Οι Τούρκοι άντεξαν για ένα ημίχρονο και μετά υποτάχτηκαν στον Διαμαντίδη και την παρέα του. Οι «πράσινοι» πλέον βρίσκονται αήττητοι στο 3-0 μαζί με την Μπαρτσελόνα στην πρώτη θέση του ομίλου, έχοντας ήδη ξεχάσει τη μετριότητα της κανονικής περιόδου. Έτσι, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρώτη (πιο εύκολη) τριάδα αγώνων, με τον Παναθηναϊκό να κοιτάζει αφ’ υψηλού τους αντιπάλους του ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα ο Στεφάν Λασμ, με τον Διαμαντίδη και τον Γκιστ, με τον Φώτση, τον Κάρι και τον Ούκιτς να ακολουθούν. «Κρυφό χαρτί» για ακόμα μία φορά ο Μάικ Μπράμος, αφού με αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός είχε +11, παρότι ο Μπράμος είχε 0 πόντους με 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα με 0/1 σουτ σε 27 λεπτά. Καλύτερος όλων ο Λασμ, που έγραψε 24 ranking και +23 στη διαφορά πόντων σε 22 λεπτά συμμετοχής!

Ο Λασμ είχε 16 πόντους με 5/6 σουτ και 6/6 βολές, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Ακολούθησε ο Διαμαντίδης με 17 πόντους και 9 ασίστ, με 5/10 σουτ (4/8 τρίποντα) και άλλη μία εμφάνιση αντάξια της κλάσης του, με τον Γκιστ να έχει 11 πόντους με 4/6 σουτ, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 τάπα με 6 κερδισμένα φάουλ. Στους 12 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ ο Κάρι, ενώ 6 πόντους με 8 ριμπάουντ είχε ο Αντώνης Φώτσης.

Απ’ την άλλη ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να κλείσει ουσιαστικά κάθε παίκτη της Εφές που έχει τη δικαιολογία της αλλαγής προπονητή, αλλά σε αυτό το χρονικό σημείο μπορεί να έχει τη δικαιολογία αλλά όχι και την πίστωση χρόνου. Βρίσκεται στο 0-3 και οδεύει… προς τον αποκλεισμό της. Αν βγάλει κανείς τον Μπαλμπάι (11 πόντοι με 5/7 σουτ σε 17 λεπτά, αλλά και 5 φάουλ), οι υπόλοιποι έμειναν στα ρηχά.

Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν είχε θετική διαφορά πόντων, με τον Γκόρντον και τον Μπιέλιτσα να βρίσκονται στο -21 και το -17 αντίστοιχα. Ο Γκόρντον είχε 5 ασίστ και 2 κλεψίματα, αλλά με 6 πόντους και 3/13 σουτ. Ο Μπιέλιτσα είχε πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ, με 3/7 σουτ, ο Πλάνινιτς λίγο καλύτερα με 13 πόντους και 5/12 σουτ, ο Ερντέν έμεινε στους 4 πόντους με 2/5, ο Σαβάνοβιτς είχε 11 με 4/9 και 4 λάθη, ενώ ο Βασιλειάδης είχε 8 με 3/7 σουτ. Εν ολίγοις, με καλύτερο ranking παίκτη το 11 (Σαβάνοβιτς) δεν γινόταν η Εφές να πάρει κάτι άλλο πλην του κίτρινου φύλλου από το ΟΑΚΑ.

Και είπαμε: και όλα τα ελαφρυντικά του κόσμου να της βρούμε, το timing δεν τη βοηθάει για να της δώσει πίστωση χρόνου για να δείξει κάτι καλύτερο. Ο Αγγέλου πρέπει να παράγει άμεσα έργο, αλλιώς η Ευρωλίγκα και φέτος θα πάει χαμένη για τους Τούρκους που αποτυγχάνουν όσες επενδύσεις κι αν κάνουν.

Σε ομαδικό επίπεδο στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός είχε 57% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα, με την Εφές να έχει 41% και 44% αντίστοιχα, αλλά να σουτάρει 46 δίποντα και 16 τρίποντα, άρα με τα εντός παιδιάς ποσοστά των δύο ομάδων να είναι 48.3% και 41.9%, διαφορά αρκετά μεγάλη. Τα ριμπάουντ ήταν 39-31 για τον Παναθηναϊκό (14-12 τα επιθετικά), οι ασίστ 21-16, τα λάθη 12-11, δηλαδή οι «πράσινοι» κέρδισαν τις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, ή, μάλλον, διαβάζοντάς το ανάποδα, η εικόνα που είδαμε στο παρκέ αποτυπώθηκε και στο χαρτί της στατιστικής.

Η Εφές άντεξε ουσιαστικά για ένα ημίχρονο στο ματς. Με τον Μπαλμπάι και τον Πλάνινιτς να κάνουν τη διαφορά και τον Βασιλειάδη με τον Σαβάνοβιτς να ακολουθούν, οι Τούρκοι κατόρθωσαν να μείνουν κοντά στο σκορ στο πρώτο εικοσάλεπτο, αλλά στην επανάληψη δεν μπόρεσα να ακολουθήσουν. Το βασικότερο όλων ότι δεν φάνηκε να έχουν την ίδια διάθεση (και ικανότητα) στην άμυνα με αυτή που είχε ο Παναθηναϊκός.

Αυτό φαίνεται εύκολα από τους 64 πόντους που έβαλαν, ενώ δέχτηκαν κοντά στους 80, αλλά και κοιτώντας τα επιμέρους δεκάλεπτα, αφού μόνο στο 2ο μπορούν να πουν ότι η άμυνά τους δυσκόλεψε την «πράσινη» επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός, απ’ την άλλη, είχε τον Διαμαντίδη να δίνει ασίστ με κάθε πιθανό τρόπο, τον Λασμ να τελειώνει πολύ εύκολα στη ρακέτα και τον Γκιστ να δίνει το κάτι παραπάνω, με τον Φώτση να βγάζει πολλή ενέργεια στην άμυνα. Ε, δεν χρειαζόταν και πολλά περισσότερα, παρά την αστοχία στα τρίποντα (το 35% δεν είναι άσχημο, αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλό για εντός έδρας παιχνίδι).

Με Γκιστ και Λασμ ξεκίνησε το παιχνίδι για το 5-2, με τον Διαμαντίδη να γράφει τρίποντο για το 10-6 της ομάδας του. Ο Βασιλειάδης με τον Ερντέν ισοφάρισαν, αλλά ο Παναθηναϊκός με τον Λασμ να κάνει ό,τι θέλει στη ρακέτα (8 πόντοι σε 7 λεπτά) έφτασε στο 16-10 με τον Διαμαντίδη να γράφει δεύτερο τρίποντο για το 19-12. Στο τέλος της περιόδου, ο Μπαλμπάι και ένα τρίποντο του Μπιέλιτσα στην εκπνοή ήταν που έφεραν το ματς στο 23-21, σκορ αρκετά «φιλικό» προς την Εφές με βάση τα όσα είχαμε δει ως τότε στο ματς.

Ο Φώτσης με τον Κάρι συνέχισαν για το 27-21
του Παναθηναϊκού, αλλά κάπου εκεί ο Σαβάνοβιτς με τον Πλάνινιτς ήταν που άλλαξαν για λίγο την εικόνα και τη ροή του αγώνα. Ο δεύτερος ισοφάρισε για το 27-27, με τους Τούρκους να παίρνουν και προβάδισμα με τον Γκόρντον και τον Μπαλμπάι, προβάδισμα που μετά το κάρφωμα του Μπατίστ ξαναέδωσε στην Εφές ο Βασιλειάδης με τρίποντο, 33-34. Ο Σαβάνοβιτς έφερε την ομάδα του στο 33-36, αλλά ο Μπατίστ συνέχισε, πέτυχε τους 6 τελευταίους πόντους των «πρασίνων» στο ημίχρονο για το 37-36 της ανάπαυλας.

Με την έναρξη της επανάληψης ο Μπαλμπάι έδωσε στην Εφές το τελευταίο της προβάδισμα στο ματς, 37-38, με τους τελευταίους δικούς του πόντους στον αγώνα. Ο Λασμ απάντησε, το τρίποντο του Μασιούλις έγραψε το 42-38, με τον Λασμ να γράφει άλλους 4 πόντους για το 46-41. Ο Γκιστ με καλάθι και φάουλ έφερε τον Παναθηναϊκό στο +8, με τον Μπιέλιτσα να σκοράρει από μακριά για την ομάδα του μετά από 3 λεπτά αφλογιστίας. Ο Πλάνινιτς μείωσε σε 49-46, αλλά πια ο Παναθηναϊκός είχε τον πλήρη έλεγχο.

Δύο συνεχόμενα λέι απ του Ούκιτς
με ένα λάθος του Βασιλειάδη στο ενδιάμεσο έφεραν το ματς στο 53-46, με τον Παναθηναϊκό να κάνει περίπου 2:30 να σκοράρει εντός παιδιάς. Ως τότε ο Πλάνινιτς με τρίποντο είχε φέρει το ματς στο 54-51, αλλά ο Κάρι απάντησε με 5 γρήγορους πόντους για το 59-51. Στην επανάληψη φαινόταν πως ό,τι κι αν έβρισκε η Εφές για να μειώσει, ο Παναθηναϊκός είχε απάντηση και έμοιαζε θέμα χρόνου το πότε οι Τούρκοι δεν θα κρατήσουν το ματς στο -7 ή -8, αλλά θα μείνουν με διψήφια διαφορά πίσω.

Από τον Μπατούκ η Εφές έμεινε κοντά, στο 59-54, αλλά ο Διαμαντίδης μπήκε με 5 πόντους στην 4η περίοδο για το 65-54 του Παναθηναϊκού, με τον Κάρι να γράφει το 67-54. Η Εφές έκανε 4:36 για να σκοράρει, τα κατάφερε με τον Γκόρντον για το 67-56, αλλά πια η μπίλια είχε κάτσει για τα καλά στο «πράσινο».

Ο Σαβάνοβιτς με τον Ερντέν προσπάθησαν να μειώσουν (68-60 και 71-62), αλλά ο Παναθηναϊκός ήλεγχε την αντίπαλό του, Διαμαντίδης και Γκιστ (71-60 και 73-62) δεν την άφησαν να πλησιάσει περισσότερο. Το τρίποντο του Κάρι έφερε το ματς στο 76-64, με την ομάδα του Αγγέλου να καταρρέει παντελώς στο τελευταίο τρίλεπτο του ματς, στο οποίο και δεν σκόραρε. Γενικά, στα τελευταία 11 λεπτά του αγώνα, η Εφές έμεινε άποντη περίπου σε 7:30 από αυτά, σπασμένα σε δύο διαφορετικά διαστήματα! Προφανώς και έτσι δεν θα μπορούσε να έχει ελπίδες νίκης απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που είχε και πάλι πολύ καλή αμυντική ισορροπία.

Το ροτέισον ήταν μικρό ξανά, έξι παίκτες έπαιξαν πάνω από 23:56 (Ούκιτς) και άλλος ένας 21:32 (Λασμ), με τον Παππά και τον Μαυροκεφαλίδη να μένουν στον πάγκο, αλλά ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει βρει ισορροπίες, πατήματα και τρόπο για να ελέγχει τους αγώνες. Οπότε, η όποια κόπωση περνά σε δεύτερη μοίρα και θα αντιμετωπιστεί όταν εμφανιστεί.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι αρκετά δύσκολες, όπως και όλο το πρόγραμμα από τώρα ως το τέλος του πρώτου γύρου. Η αρχή θα γίνει απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς, στην Τουρκία, μια Φενέρ την οποία ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να βυθίσει πολύ βαθιά με μια εκτός έδρας νίκη. Και μετά Μπαρτσελόνα και ΟΑΚΑ, σε μάχη που θα μοιάζει με μάχη πρωτιάς ήδη από πολύ νωρίς.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 37-36, 60-54, 78-64.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος (4ρ.), Κάρι 12 (2τρ. 4ρ. 3ασ.), Μπατίστ 6, Φώτσης 6 (8ρ.), Ούκιτς 6 (2ασ.), Λασμ 16 (8ρ.), Διαμαντίδης 17 (4τρ. 9ασ.), Γκιστ 11 (1τρ. 5ρ. 6κ.φ.), Γιάνκοβιτς 1, Μασιούλις 3 (1).

Αναντολού Εφές (Αγγέλου): Μπαλμπάι 11, Οσμάν, Βασιλειάδης 8 (2τρ. 4ρ. 4ασ.), Μπατούκ 3 (1), Ερντέν 4 (5ρ.), Κιλιτσλί (3ρ.), Σαβάνοβιτς 11 (1τρ. 4ρ.), Γκόρντον 6 (3ρ. 5ασ.), Πλάνινιτς 13 (1τρ. 3ρ.), Μπιέλιτσα 8 (2τρ. 4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *