Home / ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ / Εύκολη αρχή είπε η κλήρωση!

Εύκολη αρχή είπε η κλήρωση!

Έγινε η κλήρωση για το Μουντομπάσκετ του 2014 και η εθνική μας ομάδα στάθηκε αρκετά τυχερή όσον αφορά στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά αυτό ήταν κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο, είναι αρκετές οι πολύ καλές ομάδες της διοργάνωσης. Μαζί με την εθνική μας στον Β όμιλο, θα βρεθεί επικεφαλής η Αργεντινή, με τους αγώνες του ομίλου να γίνονται στη Σεβίλλη.              

Ας δούμε τους 4 ομίλους:

Α Όμιλος
Ισπανία
Σερβία
Γαλλία
Βραζιλία
Αίγυπτος
Ιράν

Β Όμιλος
Αργεντινή
Ελλάδα
Κροατία
Σενεγάλη
Πουέρτο Ρίκο
Φιλιππίνες

Γ Όμιλος
Η.Π.Α.
Τουρκία
Φινλανδία
Νέα Ζηλανδία
Ουκρανία
Δομηνικανή Δημοκρατία

Δ Όμιλος
Λιθουανία
Σλοβενία
Ανγκόλα
Κορέα
Μεξικό
Αυστραλία

Είναι ολοφάνερο ότι η εθνική μας είναι σε έναν αρκετά εύκολο όμιλο, εν ολίγοις οτιδήποτε λιγότερο από τη 2η θέση θα είναι αποτυχία, αλλά το θέμα είναι ότι η διασταύρωση από τη φάση των «16» θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, μιας και απέναντί μας θα βρεθεί ο Α όμιλος, ο πιο «γεμάτος» δηλαδή της διοργάνωσης, με 4 ακλόνητα φαβορί. Ο Α όμιλος είναι ο μόνος που μοιάζει να έχει… ξεκαθαρισμένες το ποιες θα περάσουν, αφού Ισπανία, Σερβία, Γαλλία και Βραζιλία, ούτε να σκέφτονται δεν θέλουν ότι μπορεί να μείνουν έξω από Ιράν ή Αίγυπτο. Και, βεβαίως, το πού θα τερματίσει η καθεμία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλα τα νοκ άουτ, μιας και όλες είναι ομάδες που έχουν στόχο την τετράδα.

Το καλό για την εθνική μας είναι ότι με την Αργεντινή παίζει την τελευταία αγωνιστική, ουσιαστικά θα πρέπει να πάει με 4-0 σε εκείνο το παιχνίδι, οπότε θα είναι και στην κορυφή του ομίλου ως τότε. Μπορεί με μια πρώτη ματιά να μην μπορείς να διαλέξεις ποιον θες από τον Α όμιλο, αλλά μιας και το τουρνουά είναι σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, σίγουρα η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η κάθε χώρα θα παίξει ρόλο στην κατάταξή της στον πρώτο γύρο και ασχέτως ρόστερ προτιμάς να παίξεις με εκείνον που έδειξε πιο αδύναμος στα δύσκολα. Γιατί οι ομάδες του Α ομίλου μπαίνουν στα (πολύ) βαθιά από την πρώτη μέρα.

Οι διασταυρώσεις προφανώς και θα γίνουν χιαστί (1-4, 2-3), ενώ η εθνική μας θα παίζει με τον Α όμιλο από την αρχή ως και το τέλος της διοργάνωσης, όπως είναι το σύστημα. Δηλαδή, τις ομάδες του Γ ή του Δ ομίλου, μπορεί να τις συναντήσει μόνο στον (μικρό ή μεγάλο) τελικό! Ουσιαστικά οι ομάδες (λογικά για να εξυπηρετηθούν οι πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες, να αυξηθούν όσοι ταξιδέψουν για να τους παρακολουθήσουν και να περιοριστούν οι μετακινήσεις, μιας και ο τελικός γύρος θα γίνει και στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη) χωρίζονται σε δύο δωδεκάδες από την αρχή ως τα δύο τελευταία ματς του τουρνουά. Αγωνιστικά αυτό δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα (το να συναντάς ξανά και ξανά τις ίδιες ομάδες), αλλά έτσι είναι, οπότε δεν έχει και νόημα να το συζητάμε ιδιαίτερα.

Απ’ τη μία πέσαμε στην πιο δύσκολη από τις δύο… δωδεκάδες, αλλά, όπως πάντα, το θέμα είναι πώς βλέπεις το ποτήρι, ο αντίλογος λέει ότι πέσαμε στη δωδεκάδα που δεν έχει τις Η.Π.Α., άρα ο δρόμος για τον τελικό περνά μεν από τους διοργανωτές Ισπανούς και τους πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους, αλλά είναι πιο ανοιχτός, αφού το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης ξέρουμε ότι πριν τα ματς των μεταλλίων δεν θα το συναντήσουμε. Αυτό μπορεί να μας κάνει να… στενοχωρηθούμε που από τους «16» θα παίζουμε ντέρμπι, ενώ αλλιώς θα συναντούσαμε εκεί σαφώς πιο αδύναμες ομάδες, ή να χαρούμε που δεν θα έχουμε τις… γνωστές κηδείες στην ψυχολογία μας για το ενδεχόμενο ενός αγώνα με τους Αμερικανούς πριν τα μετάλλια.

Πρώτο παιχνίδι για την εθνική μας στις 30 Αυγούστου απέναντι στη Σενεγάλη, συνέχεια κατά σειρά με Φιλιππίνες (31/8), Πουέρτο Ρίκο (1/9), Κροατία (3/9), και τέλος με την Αργεντινή (4/9), στο ματς της πρωτιάς ελπίζουμε για τον όμιλο. Μετά, ταξιδάκι στη Μαδρίτη για τα νοκ άουτ, που αρχίζουν από τις 6 Σεπτέμβρη, ανάλογα με τη θέση μας στον όμιλο, με τον μεγάλο τελικό να έρχεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Καλά όλα αυτά, δύσκολη ή εύκολη η κλήρωση, αλλά προφανώς το θέμα που επείγει και «καίει» αυτή τη στιγμή για την εθνική μας, είναι αυτό του προπονητή. Του ανθρώπου δηλαδή που θα μπορέσει να δέσει και να διαχειριστεί ένα πάρα πολύ δυνατό και ταλαντούχο ρόστερ, ένα ρόστερ μεταλλίου, όπως είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να παρατάξει φέτος η Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ. Μια εθνική που απέτυχε παταγωδώς πέρσι στο Ευρωμπάσκετ, αλλά έχει τα ονόματα για να πρωταγωνιστήσει, ενώ το αναμενόμενο ντεμπούτο του Αντετοκούνμπο δεν μπορεί παρά να μας κάνει να αδημονούμε σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που στολίζουν αυτό το ρόστερ. Η συνέχεια, όμως, είναι για τις συζητήσεις του καλοκαιριού…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι 16 και τα ερωτηματικά

Το καλοκαίρι ξεκινάει σιγά σιγά για την εθνική που έχει μπροστά της την πρόκληση του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *