Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πάλεψε αλλά του έλειψε ο Σπανούλης

Πάλεψε αλλά του έλειψε ο Σπανούλης

Ο Ολυμπιακός πάλεψε σκληρά στην Τουρκία χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά τελικά ηττήθηκε με 79-75 από τη Φενέρμπαχτσε για να πέσει στο 4-4 μετά την 8η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Μαζί του σε τετραπλή ισοβαθμία στις θέσεις 3-6 είναι ο Παναθηναϊκός, η Φενέρμπαχτσε και η Μάλαγα. Το μόνο καλό για τον Ολυμπιακό ότι έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με τους Τούρκους, αφού προστάτευσε τη διαφορά, ενώ έχει και τον Παναθηναϊκό (από τις άλλες δύο ισόβαθμες) στην έδρα του την τελευταία αγωνιστική. Πάντως, πλέον, η πρόκριση είναι σε οριακό σημείο και το ματς της άλλης εβδομάδας είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Με την απουσία του Σπανούλη να στοιχίζει πολύ στους «ερυθρολεύκους» η ομάδα του Μπαρτζώκα άργησε να προσαρμοστεί στο ματς, αλλά το έκανε πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Από την τεχνική ποινή στο 3ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά κοντά στους 10 πόντους πίσω στο σκορ, αλλά και πάλι πλησίασε στο φινάλε, χωρίς να έχει ουσιαστική ευκαιρία για τη νίκη (υπό την έννοια ότι δεν μπόρεσε να φέρει το ματς στο σουτ στη λήξη).

Σίγουρα η απουσία του Σπανούλη ήταν αυτή που κόστισε στον Ολυμπιακό τη νίκη, με τον Έλληνα άσσο να πονάει στο αριστερό γόνατο και να χάνει τελευταία στιγμή το παιχνίδι. Το θέμα είναι να επιβεβαιωθεί η διάγνωση για τενοντίτιδα και να μην έχει ο Σπανούλης κάτι πιο σοβαρό, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός του σε αυτή τη φάση της σεζόν, ίσως κόστιζε στον Ολυμπιακό όλους τους στόχους του.

Όμως, από τη στιγμή που παρατάχθηκε έτσι στον αγώνα, ο Ολυμπιακός όφειλε να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να αντεπεξέλθει. Σχεδόν τα κατάφερε, αν βγάλουμε το πρώτο τετράλεπτο του ματς (σκόραρε για πρώτη φορά στο 6:35 μετά το 9-0 της Φενέρ), αλλά και το τέλος του αγώνα, που έψαχνε ένα μεγάλο σουτ αλλά δεν το βρήκε.

Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ούτε στην άμυνα να κάνει τη διαφορά εκτός από κάποιες μεμονωμένες φάσεις, ιδίως απέναντι σε Κλέιζα και ΜακΚάλεμπ, που είχαν 41 πόντους, με τον Λιθουανό να είναι καταπληκτικός και τον ΜακΚάλεμπ να φορτώνει όποιον προσπαθούσε να τον σταματήσει, με τους ψηλούς του Ολυμπιακού να μην μπορούν να προστατεύσουν τη ρακέτα χωρίς φάουλ. Ο ΜακΚάλεμπ έγραψε 5/6 δίποντα και 10/12 βολές με 8 κερδισμένα φάουλ, με τον Κλέιζα να έχει 21 πόντους με 6/12 σουτ, 7/7 βολές και 8 ριμπάουντ.

Οι δυο τους έκαναν τη διαφορά, με τον Ζόριτς, τον Μπιέλιτσα και τον Μπογκντάνοβιτς να βοηθούν αρκετά. Απ’ την άλλη, ο Ολυμπιακός είδε τον Περπέρογλου να μπαίνει απίστευτα στο ματς με 15 πόντους στα πρώτα 17 λεπτά του αγώνα, είχε τον Σλούκα πάρα πολύ καλό με 17 πόντους, 4 ασίστ και 1 λάθος, τον Ντάνστον με τον Πρίντεζη, τον Μάντζαρη και τον Λοτζέσκι να βοηθούν, αλλά στο τέλος δεν βρήκε αυτό το ένα σουτ που ήθελε για τη νίκη. Επίσης, του στοίχισαν τα φάουλ του Ντάνστον, αλλά και το γεγονός ότι Κόλινς, Μουν και Πετγουέι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν καθόλου, έχοντας 0/8 σουτ χωρίς πόντο σε 31 λεπτά συμμετοχής συνολικά.

Ο Ολυμπιακός έχασε τα ριμπάουντ (36-30, με 8-8 τα επιθετικά), αλλα κέρδισε όλα τα άλλα, οι ασίστ ήταν 13-15, τα κλεψίματα 3-6 και τα λάθη 11-8. Όλα αυτά δείχνουν ότι προσαρμόστηκε καλά στο ματς, τα ποσοστά ήταν 54% και 31% για τη Φενέρ σε δίποντα και τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν στο 50% και το 37% αντίστοιχα.

Αν έπρεπε να επιλεγεί ένα σημείο που έκρινε τον αγώνα, θεωρώ ότι αυτό ήταν η φάση στο 26ο λεπτό, όταν με 4:05 για την 3η περίοδο ο Κλέιζα κάνει ντράιβ με το ματς στο 51-47, παίρνει φάουλ από τον Πετγουέι (επειδή στη μετάδοση ακούστηκε ότι δεν ήταν φάουλ βολών, από τη στιγμή που δόθηκε φάουλ ήταν ξεκάθαρα για βολές, μιας και όταν έρχεται σε επαφή με τον Πετγουέι ο Κλέιζα είναι στο 2ο βήμα μπασίματος), με τον Μπαρτζώκα να διαμαρτύρεται και να χρεώνεται με τεχνική ποινή. Θεωρώ ότι το λάθος εδώ ήταν του Μπαρτζώκα, όσο κακό κι αν ήταν το σφύριγμα, όταν παίζεις χωρίς τον Σπανούλη εκτός έδρας και σε έχουν προειδοποιήσει 2-3 φορές στο πρώτο ημίχρονο για τεχνική ποινή, πρέπει να προστατεύσεις την ομάδα σου με κάθε τρόπο. Ο Μπαρτζώκας ξέφυγε, οι διαιτητές το τιμώρησαν, αυστηρά ή όχι, το θέμα είναι ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού θα έπρεπε να έχει συγκρατηθεί, αφού ο Ολυμπιακός ήταν εμφανές ότι δεν πατούσε τόσο σίγουρα στα πόδια του ώστε να απορροφήσει ένα τέτοιο σφύριγμα χωρίς επιπτώσεις.

Το 51-47 έγινε 56-47 με τον Κλέιζα να έχει 3/3 βολές και το καλάθι μετά την επαναφορά και τον Ολυμπιακό να περνά τα επόμενα 13 λεπτά αγώνα προσπαθώντας να ξαναρίξει τη διαφορά στους 4 πόντους, κάτι που έκανε στο 74-70 με 1:01 για το τέλος. Η φάση αυτή έφερε πολύ πίσω τον Ολυμπιακό, που πάλεψε με νύχια και με δόντια να γυρίσει το ματς, αλλά στην ουσία δεν βρέθηκε με την μπάλα στα χέρια του και τη διαφορά σε απόσταση ενός σουτ.

Στα 9 δευτερόλεπτα
ο Σλούκας αστόχησε υπό πίεση σε τρίποντο για να μειώσει από το 78-74, με τον Μάντζαρη και τον Περπέρογλου να είναι ελεύθεροι κοντά του, αν και κατόπιν εορτής αυτά μικρή σημασία έχουν. Το καλάθι του ΜακΚάλεμπ στα 21 δευτερόλεπτα για το 76-72 και οι 2/2 βολές του Κλέιζα (του 91% από τη γραμμή) στα 14 δευτερόλεπτα κράτησαν τη Φενέρ σε απόσταση ασφαλείας στις τελευταίες επιθέσεις.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με 9-0 για τη Φενέρ στα πρώτα 3:25 του, ο Μπογκντάνοβιτς με τον Μπιέλιτσα σκόραραν, με τον Ολυμπιακό να μοιάζει σαστισμένος. Όχι πολύ, πάντως, αφού με Ντάνστον και Πρίντεζη ο Ολυμπιακός μέσα σε 1:30 μείωσε σε 11-8. Κάπου εκεί ξεκίνησε το πάρτι του Περπέρογλου, που κρατούσε μόνος του την ομάδα του στο ματς, έβαλε 10 συνεχόμενους πόντους και απαντούσε σε ΜακΚάλεμπ και Ζόριτς ως το 20-18. Ο Ντάνστον ισοφάρισε τον αγώνα σε 20-20, ενώ ο Σλούκας ήταν που στο τέλος της περιόδου έδωσε το πρώτο προβάδισμα στον Ολυμπιακό, 21-22, σβήνοντας το κακό ξεκίνημα.

Ο Κλέιζα συνδέθηκε για πρώτη φορά με το καλάθι στο 24-22, με τον ΜακΚάλεμπ να φέρνει την ομάδα του στο 28-24. Ο Σλούκας με τον Σίμονς απάντησαν για το 30-29 αλλά ο Ζόριτς με τον Κλέιζα με ένα 6-0 έγραψαν το 36-29. Ο Περπέρογλου έφτασε τους 15 πόντους με τρίποντο για το 36-32, με τον Μάντζαρη να τον μιμείται για το 37-35. Ο Κλέιζα κράτησε την ομάδα του μπροστά, με τον Πρίντεζη και τον Σέκουλιτς να κλείνουν το ημίχρονο στο 41-38.

Ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες ασίστ στο πρώτο μέρος (4-7), τα ριμπάουντ ήταν 18-13, με τη Φενέρ να σουτάρει 16/29 εντός παιδιάς και τον Ολυμπιακό 14/29, αλλά με 4/8 τρίποντα (2/5 οι Τούρκοι).

Στην επανάληψη το σκηνικό έμοιασε να αλλάζει όταν ο ΜακΚάλεμπ με 4 μαζεμένους πόντους έγραψε το 49-40, αλλά ο Σίμονς με 2 πόντους κι ένα επιθετικό ριμπάουντ για ανανέωση επίθεσης, μαζί με 5 πόντους του Πρίντεζη μείωσαν σε 51-47 για να φτάσουμε στη φάση με την τεχνική ποινή στο 26ο λεπτό.

Ο Κλέιζα έγραψε εκεί 5 πόντους, ο Μπιέλιτσα και ο ΜακΚάλεμπ είχαν 3/4 βολές στις δύο επόμενες επιθέσεις για το 59-49 με τον Ντάνστον από επιθετικό ριμπάουντ να γράφει το 59-51 στη λήξη της περιόδου. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να ισορροπήσει ξανά το ματς, η Φενέρ έμοιαζε να πατά καλύτερα, ο Μαχμούτογλου με τρίποντο έφερε τον αγώνα στο 62-53, με τον Σλούκα να απαντά κι αυτός από μακριά.

ΜακΚάλεμπ και Μπιέλιτσα μας έβαλαν στο τελευταίο εξάλεπτο στο 66-56, με τον Περπέρογλου να μειώνει στους 7 πόντους. Ο Μπογκντάνοβιτς και ο Κλέιζα μετά από καλάθι του Μάντζαρη έφεραν το ματς στο 72-62 με 2:55 για το τέλος, αλλά ο Ολυμπιακός είχε ακόμα ζωή. Ο Μάντζαρης έβαλε 5 πόντους στις δύο επόμενες επιθέσεις, με 2/2 βολές του ΜακΚάλεμπ στο ενδιάμεσο, για να κλέψει μετά και την μπάλα από τον Μπογκντάνοβιτς και να έρθει ο Λοτζέσκι με καλάθι και φάουλ για το 74-70.

Ο Κλέιζα πήρε την επόμενη επίθεση πάνω του, ο Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα και ο Σλούκας μείωσε στα 36 δευτερόλεπτα σε 74-72. Όμως, μετά το τάιμ άουτ ο ΜακΚάλεμπ ολοκλήρωσε μια τρομερή εμφάνιση με ντράιβ για το 76-72 στα 20 δευτερόλεπτα. Ο Σλούκας μείωσε με βολές, αλλά ο Κλέιζα από το αναγκαστικό φάουλ ήταν σχεδόν αδύνατο να αστοχήσει (έχει 54/59 φέτος) για να κλείσει το ματς στο 78-74, αφού ο Σλούκας αστόχησε μετά.

Ο Ολυμπιακός την ερχόμενη εβδομάδα παίζει το πιο σημαντικό παιχνίδι του μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, εντός έδρας με την Αρμάνι Μιλάνο. Δεδομένου ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γυρίσει τη διαφορά του πρώτου ματς, ο πρωταθλητής Ευρώπης στοχεύει μόνο στη νίκη, ώστε να περιμένει ποιος από τους άλλους τρεις θα χάσει (δεν παίζουν μεταξύ τους) για να σπάσει η τετραπλή ισοβαθμία. Με ήττα στο ΣΕΦ από την Αρμάνι ο Ολυμπιακός σχεδόν χάνεται (όχι μαθηματικά προφανώς από τώρα), αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να επιβάλει το νόμο του όποτε το χρειαστεί στη διοργάνωση.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-38, 59-51, 78-74.

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 20 (4ρ. 3ασ. 8κ.φ.), Τζάκσον, Ονάν 2, Μπιέλιτσα 8 (1τρ. 8ρ.), Μαχμούτογλου 3 (1), Κλέιζα 21 (2τρ. 8ρ. 4κ.φ.), Τουρκγιλμάζ, Σέκουλιτς 2 (4ρ.), Σαβάς, Ζόριτς 9, Μπογκντάνοβιτς 9 (3ασ.), Πρέλντζιτς 4 (3ασ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι, Ντάνστον 9 (7ρ. 6κ.φ.), Περπέρογλου 17 (2τρ. 4ρ. 5κ.φ.), Σλούκας 17 (2τρ. 4ασ. 4κ.φ.), Κόλινς, Σίμονς 4 (3ρ.), Πρίντεζης 10 (1τρ. 3ρ.), Μάντζαρης 10 (2τρ. 3ρ.), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7 (6ρ.), Μουν.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *