Home / Α1 / Ντέρμπι με… γκρίζα (ξανά) απόχρωση

Ντέρμπι με… γκρίζα (ξανά) απόχρωση

Δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2009

Το ματς στον Άγιο Θωμά ήταν εκείνο που έκλεβε την παράσταση στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής και πράγματι ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Για ακόμη μία φορά οι διαιτητές… δεν ήταν, αλλά οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα στο παρκέ και πρόσφεραν δυνατές συγκινήσεις.

Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό, πολύ σκληρό και με άμυνες ατσάλι, αλλά χωρίς λάθη, αφού το Μαρούσι έκανε μόλις 6 και ο Άρης 7, κάτι που δείχνει και την ποιότητα του μπάσκετ που έπαιξαν οι δύο ομάδες. Ο Άρης κέρδισε ουσιαστικά γιατί επικράτησε πλήρως στα ριμπάουντ. Η πλάκα είναι ότι με το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στο θέμα του Σέκουλιτς, το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπάρχει ομάδα που να θέλει να πληρώσει για να τον πάρει, ο Άρης μένει με τον Μαυροβούνιο και φτιάχνει απίστευτη φροντ λάιν. Σέκουλιτς, Μπετς, Νέλσον, Αγαδάκος και Μπάρλος συνθέτουν μια απίστευτη και υψηλής ποιότητας φροντ λάιν, που θα τη ζήλευαν πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε και στο ματς με το Μαρούσι, όπου ο Άρης πήρε τον αγώνα από τους ψηλούς του. Μπορεί ο Κλαρκ να ήταν ο καλύτερος, μπορεί Αργυρόπουλος και Τσαλδάρης να βοήθησαν στο σκοράρισμα και την άμυνα, αλλά το παιχνίδι κρίθηκε στα 39-26 ριμπάουντ υπέρ του Άρη. Η διαφορά είναι τεράστια για αγώνα που κρίνεται στις τελευταίες φάσεις και είναι ο βασικός λόγος που ο Άρης κέρδισε. Οι 8 περισσότερες δεύτερες επιθέσεις που είχε ο Άρης (7-15 τα επιθετικά ριμπάουντ) του έδωσαν τεράστιο πλεονέκτημα στο ματς.

Μάλιστα, η ειρωνεία είναι ότι ο αγώνας έμελλε να κριθεί σε ένα ριμπάουντ, μάλιστα σε ένα χαμένο επιθετικό ριμπάουντ για τον Άρη. Ο Μαυροκεφαλίδης χαστούκισε την μπάλα και ήταν έτοιμος να αρπάξει το ριμπάουντ, αλλά ο Μπετς τον έσπρωξε καθαρά εκτός γηπέδου. Αποτέλεσμα, με το σκορ στο 65-68, αντί για δύο βολές στον Μαυροκεφαλίδη, είχαμε δύο βολές του Νέλσον και το 65-69 με λιγότερο χρόνο να απομένει. Το Μαρούσι δίκαια διαμαρτύρεται καθώς τέτοιες φάσεις κρίνουν ματς και ούτε εγώ μπορώ να πω ότι το σφύριγμα αυτό δεν έκρινε τον αγώνα. Δεν ήταν ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, αλλά ουσιαστικά αφαίρεσε από το Μαρούσι το δικαίωμα στη νίκη. Το θέμα είναι πώς θα μειωθούν τέτοια περιστατικά και πώς θα φύγουν από το μπάσκετ τόσο ακατάλληλοι διαιτητές. Αλλά επειδή μιλάμε για Ελλάδα, δύσκολα…

Μιας και είμαστε στο Μαρούσι, πρέπει να αναφέρω τα όσα έγιναν με την τιμωρία του Ελληνιάδη, την οποία θεωρώ τουλάχιστον γελοία. Ο Ελληνιάδης τιμωρήθηκε με 1 μήνα αποκλεισμό από τα γήπεδα για τις διαμαρτυρίες του στο ματς Κολοσσός-Μαρούσι. Η έκρηξη του Ελληνιάδη ήρθε όταν ο Καρακατσούνης ακύρωσε το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη, το οποίο ξεκάθαρα μετρούσε. Η ΚΕΔ παραδέχτηκε ότι ο Καρακατσούνης ήταν άθλιος και τον τιμώρησε με 2 αγωνιστικές για τα λάθη του. Και ο αθλητικός δικαστής… έγραψε ιστορία με το σκεπτικό της απόφασης. Αναγνώρισε στον Ελληνιάδη «δικαιολογημένη αγανάκτηση κατά του διαιτητή» και τον τιμώρησε με… 1 μήνα. Δηλαδή αν ήταν… αδικαιολόγητη η αγανάκτηση, δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί σε γήπεδο μπάσκετ στη ζωή του;

Στα άλλα ματς, μεγάλης σημασίας η νίκη της ΑΕΚ επί των Τρικάλων, που ήλπιζαν να αποκτήσουν momentum μετά τη νίκη επί της Καβάλας. Τελικά, δεν το έκαναν και δεν αύξησαν τις ελπίδες τους για παραμονή. Ο Κίκερπιλ… έβγαλε το μισό του συμβόλαιο, αφού πρώτα με το λάθος στην προηγούμενη φάση είχε προλάβει να καταφέρει… να τον «λούσουν» όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ που μάθαιναν την εξέλιξη του ματς. Τελικά με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι ήταν εκείνος που τελείωσε το ματς και κράτησε την ΑΕΚ ξεκάθαρα μακριά από την Ολύμπια, ό,τι κι αν γίνει αύριο στη Λάρισα.

Στη Ρόδο, η ΑΕΛ έδειξε ότι παλεύει με 2 παίκτες, καθώς από τους 70 πόντους της Μεχία και Φράνσις είχαν τους 44, από τα 22/34 δίποντα είχαν 15/21 (7/7 ο Μεχία) και από τις 14/22 βολές της ομάδας είχαν 11/17, αλλά και 13 από τα 23 κερδισμένα φάουλ. Ο Αλιέβας έπαιξε 33 λεπτά, έδειξε ότι θα βοηθήσει, αλλά μετά τι; Ο Κόμματος βρέθηκε σε άσχημη μέρα, είχε 2/9 τρίποντα και 1/3 δίποντα και μετά… το χάος. Πώς μεταφράζεται αυτό μαθηματικά; Φράνσις 36 λεπτά, Μεχία 36 λεπτά, Αλιέβας 33 λεπτά, Κόμματος 32 λεπτά, Λαμπρόπουλος 36 λεπτά. Με 5 παίκτες δηλαδή και όλους τους υπόλοιπους να παίζουν συνολικά 26 λεπτά! Προφανώς το πείραμα «ομάδα που να στηρίζεται σε νέα ταλαντούχα Ελληνόπουλα, χωρίς 6 ξένους» απέτυχε παταγωδώς. Μαζί του και η ΑΕΛ.

Ο Κολοσσός απ’ την άλλη συνεχίζει το «βιολί» του και φτάνοντας τις 9 νίκες αποτελεί ένα πανέμορφο δημιούργημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έδειξε από φέτος κιόλας τις τεράστιες δυνατότητές του. Αν ο ΠΑΟΚ χάσει την Κυριακή, ο Κολοσσός θα ισοβαθμεί στην 6η θέση με το Μαρούσι!

Εύκολο απόγευμα στην Καβάλα για τον Πανελλήνιο, που καθάρισε τον αγώνα από πολύ νωρίς. Οι «Ολυμπιονίκες» δεν άφησαν περιθώρια στην Καβάλα και κράτησαν τον Άρη 1 βαθμό (και 2 νίκες όμως) μακριά τους στην 4η θέση.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *