Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Οριακή νίκη με Batman!

Οριακή νίκη με Batman!

Ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στα προημιτελικά κερδίζοντας στην παράταση την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη με 60-65 για τη 10η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας. Αυτή η νίκη, που του δίνει τη δυνατότητα να ελπίζει για πρόκριση στα προημιτελικά, ήρθε στο ντεμπούτο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στον πάγκο της ομάδας, και ήρθε με ιδιαίτερα αγχωτικό τρόπο, αφού για να την πετύχει ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε ένα μεγάλο τρίποντο του Μασιούλις, μια άμυνα του Διαμαντίδη και ένα τεράστιο παιχνίδι του Αντώνη Φώτση, που μπορεί να… πάρει το ροζ φύλλο σπίτι του.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε μεγάλες διαφορές σε σχέση με την εποχή Πεδουλάκη, αλλά προφανώς και δεν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι σε τόσο μικρό διάστημα. Αυτό που άλλαξε ο Αλβέρτης ήταν ότι το ροτέισον μοιάζει να μεγάλωσε λίγο, ίσως αναγκαστικά. Στον αγώνα έπαιξαν 11 παίκτες με τον Μπατίστ να παίζει περίπου 12,5 λεπτά και να κάνει το καλύτερο φετινό του ματς, τον Μαυροκεφαλίδη 6, τον Παππά 4 και τον Γιάνκοβιτς 8. Βέβαια, υπάρχει και η παράταση, αλλά και οι απουσίες του Γκιστ και του Κάρι που τροποποίησαν τους χρόνους, ενώ σίγουρα με ένα ματς δεν γίνεται να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ άστοχος επιθετικά στον αγώνα με την Εφές, αλλά γενικά το ματς ήταν κακό (125 πόντοι συνολικά και με παράταση). Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ο Φώτσης είχε πάνω από 50% εντός παιδιάς, με τον Λασμ, που ήταν ο καλύτερος μετά τον Φώτση να έχει 4/12, τον Διαμαντίδη 3/12 (0/7 τρίποντα), τον Μασιούλις 3/11, τον Ράιτ 3/9, τον Μπράμο 1/4 και τον Ούκιτς 2/6.

Ο Μασιούλις έβαλε, πάντως, το τρίποντο που χρειαζόταν στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα για να στείλει το ματς στην παράταση και ουσιαστικά να κρατήσει τον Παναθηναϊκό ζωντανό στη φετινή Ευρωλίγκα. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά ο Διαμαντίδης ανάγκαζε τον Πλάνινιτς σε έρμπολ για να τελειώσει στο 54-54 το ματς. Πιο πριν ο Φώτσης είχε βγάλει δύο συνεχόμενες άμυνες, κρατώντας τον Παναθηναϊκό στο ματς.

Ο Έλληνας φόργουορντ ήταν ακόμα καλύτερος στην παράταση, με 6 πόντους, αρκετές άμυνες, συν το άλμα που έβγαλε την μπάλα πάνω από το στεφάνι στο ντράιβ του Γκόρντον. Ουσιαστικά, η παρουσία του κράτησε τον Παναθηναϊκό ζωντανό στη φετινή Ευρωλίγκα, σε έναν αγώνα που οι πρωταθλητές Ελλάδας κέρδισαν παρότι ο Διαμαντίδης έκανε το χειρότερο φετινό του παιχνίδι με 0/7 τρίποντα, 4 ασίστ και 4 λάθη, 7 πόντους, -3 ranking και -3 στη διαφορά πόντων όσο ήταν στο παρκέ.

Το μεγαλύτερο θετικό πρόσημο το είχε ο Ράιτ με +11, ενώ ο Φώτσης είχε +10 με τον Λασμ να προσθέτει +5. Ο Φώτσης είχε 14 πόντους με 5/7 σουτ και 6 ριμπάουντ, χωρίς λάθος, ο Λασμ 11 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Μασιούλις 8 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Ράιτ 7 πόντους και 4 ασίστ, ο Μπατίστ 6 πόντους και 5 ριμπάουντ στο καλύτερο φετινό του ματς, ενώ ο Ούκιτς 7 πόντους και 7 ριμπάουντ, χωρίς λάθος σε 29 λεπτά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στον Παναθηναϊκό δημιούργησε ο Πλάνινιτς με 15 πόντους, αλλά με 5/16 σουτ, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Βασιλειάδης με τον Γκονλούμ ήταν πιο εύστοχοι, είχαν 19 πόντους με 6/6 δίποντα και 2/5 τρίποντα, ενώ ο Γκόρντον είχε 2/15 σουτ με τον Σαβάνοβιτς να έχει 3/11. Από τα ποσοστά των δύο ομάδων είναι εύκολα κατανοητό ότι το παιχνίδι ήταν κακό επιθετικά με τις δύο ομάδες να έχουν πολύ άσχημα ποσοστά εντός παιδιάς.

Η Εφές σούταρε με 36% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 40% στα δίποντα και 24% στα τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ, 39-51 με 9-16 τα επιθετικά, οι ασίστ ήταν 12-14, τα λάθη 9-12.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ καλά στο ματς, με Φώτση, Λασμ, Διαμαντίδη για να προηγηθεί με 3-9 στα πρώτα 3:40 του αγώνα, αλλά μετά η άμυνα της Εφές τον δυσκόλεψε αρκετά με αποτέλεσμα να μείνει πίσω με 10-9 και να ξαναβρεί το δρόμο για το καλάθι 6:15 αργότερα με τον Λασμ στο τέλος της πρώτης περιόδου για το 10-11. Ράιτ και Λασμ έγραψαν το 12-17, αλλά ο Μπιέλιτσα και ο Γκονλούμ απάντησαν για το 18-17.

Ο Μπιέλιτσα με τον Βασιλειάδη σκόραραν για να φέρνουν την Εφές στο 24-19, αλλά ο Φώτσης απάντησε με τρίποντο για το 24-22 για να ισοφαρίσει ο Διαμαντίδης τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ημίχρονο με τον Μπράμο και τον Μπατίστ (μετά από επιθετικό ριμπάουντ) για το 26-28.

Στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός είχε 10/25 δίποντα και 2/10 τρίποντα, ενώ η Εφές είχε 8/23 δίποντα και 2/9 τρίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 20-25 με τους «πρασίνους» να έχουν 9 επιθετικά.

Ο Μασιούλις έφερε τον Παναθηναϊκό στο +4 στο ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά δύο τρίποντα από τον Γκόρντον και τον Βασιλειάδη έφεραν το ματς στο 34-31, με τον Έλληνα γκαρντ να γράφει 5 μαζεμένους πόντους για το 36-31 της ομάδας του μετά από δικό του κλέψιμο. Φώτσης και Λασμ απάντησαν για να μειώσει ο Παναθηναϊκός σε 37-35 και 39-37, αλλά ο Μπατούκ έφερε το ματς στο 42-38. Ο Μπατίστ ήταν που πέτυχε 4 συνεχόμενους πόντους, με τον Ράιτ να σκοράρει στο τέλος της περιόδου για το 42-44 του Παναθηναϊκού.

Μπατούκ, Ούκιτς και Πλάνινιτς με τρίποντα έφεραν το ματς στο 48-47 μπαίνοντας στο τελευταίο εξάλεπτο, με τον Κροάτη της Εφές να σκοράρει για το 50-47. Στο τρίποντο του Μπράμου απάντησε ο Γκόρντον με ντράιβ, για να χάσει ο Παναθηναϊκός 3 επιθέσεις πριν ο Πλάνινιτς γράψει το 54-50. Ο Ούκιτς είχε 1/2 βολές στο δίλεπτο για να μειώσει σε 54-51, με τον Διαμαντίδη να χάνει 2 τρίποντα, τον Φώτση άλλο ένα, αλλά πίσω να βγάζει δύο συνεχόμενες άμυνες.

Από το τρίποντο του Φώτση ο Μπράμος πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός είχε νέα επίθεση με 33 δευτερόλεπτα. Ο Διαμαντίδης έχασε την μπάλα αλλά αυτό διευκόλυνε τους «πρασίνους» μιας και έδωσε στον Αλβέρτη την ευκαιρία να πάρει τάιμ άουτ. Από την επαναφορά ο Μασιούλις σκόραρε τρίποντο από το πλάι (ο Λιθουανός σούταρε σχεδόν αμέσως, αλλά και η Εφές δεν έδειξε διάθεση να κάνει φάουλ για να μη δεχτεί τρίποντο), για να ισοφαρίσει τον αγώνα σε 54-54 στα 13 δευτερόλεπτα. Η Εφές είχε την τελευταία επίθεση, αλλά ο Διαμαντίδης έβγαλε την άμυνα στον Πλάνινιτς και το ματς πήγε στην παράταση.

Εκεί, Γκονλούμ και Μασιούλις έγραψαν το 56-56, με τον Πλάνινιτς να βάζει μπροστά την Εφές, αλλά τον Φώτση να απαντά με τρίποντο. Μετά ο Φώτσης ήταν που έβγαλε την μπάλα από το λέι απ του Γκόρντον, για να έρθει ο Ούκιτς για το 58-60 με 1/2 βολές. Ο Γκονλούμ ισοφάρισε μετά από επιθετικό ριμπάουντ, αλλά ο Φώτσης με κάρφωμα και φάουλ έφερε το ματς στο 60-63. Στην επίθεση του ματς ο Πλάνινιτς έχασε την μπάλα από παρέμβαση του Διαμαντίδη, διαμαρτυρήθηκε για φάουλ, δέχτηκε τεχνική ποινή και ο Διαμαντίδης με 1/1 βολή έγραψε το 60-64. Από την επαναφορά ο Μασιούλις δέχτηκε τάπα σε (κακώς τόσο) γρήγορο λέι απ, αλλά Σαβάνοβιτς και Γκόρντον αστόχησαν σε τρίποντο για να χαθούν και οι τελευταίες ελπίδες της Εφές, με τον Λασμ να γράφει 1/2 βολές για να σφραγίσει τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» με αυτή τη νίκη κρατήθηκαν σε τροχιά πρόκρισης, αλλά μπροστά τους έχουν πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Την άλλη εβδομάδα αγωνίζονται εντός έδρας με τη Φενέρμπαχτσε σε έναν αγώνα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν. Η συνέχεια έχει Μπαρτσελόνα, Μάλαγα, Ολυμπιακό, και είναι πολύ πιθανό να μη φτάνει μία νίκη στον Παναθηναϊκό στα 3 αυτά ματς. Όμως, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τη Φενέρ και μετά να μπορεί να συζητήσει για όλα τα άλλα, αφού το ματς της ερχόμενης εβδομάδας απέναντι στην ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι ουσιαστικά «do or die».

Τα δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54, 60-65.

Αναντολού Εφές: Οσμάν, Βασιλειάδης 10 (2τρ. 3ρ. 2κλ.), Μπατούκ 6 (2), Ερντέν 1 (5ρ.), Γκονλούμ 9 (7ρ.), Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 6 (5ρ. 2ασ.), Γκόρντον 6 (1τρ. 3ρ. 4ασ. 2κλ.), Πλάνινιτς 15 (1τρ. 7ρ. 3ασ. 6κ.φ.), Μπιέλιτσα 7 (1).

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 5 (1τρ. 3ρ.), Μπατίστ 6 (5ρ.), Φώτσης 14 (3τρ. 6ρ.), Ούκιτς 7 (1τρ. 7ρ.), Λασμ 11 (12ρ. 2κ. 6κ.φ.), Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7 (4ασ.), Παππάς, Γιάνκοβιτς (2ρ. 2ασ.), Μασιούλις 8 (1τρ. 6ρ.), Ράιτ 7 (3ρ. 4ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *