Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ζωντανός και με τη διαφορά!

Ζωντανός και με τη διαφορά!

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, με αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα στην επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός με Φώτση, Μπράμο, Διαμαντίδη, κατάφερε να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στα προημιτελικά κερδίζοντας με 76-67 τη Φενέρμπαχτσε, για να πάρει με το αποτέλεσμα αυτό και τη διαφορά του πρώτου αγώνα για το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία.

Ο Φώτσης ήταν σε beast mode σε άμυνα και επίθεση, ο Μπράμος ήταν στη ζώνη του λυκόφωτος και… δεν μπορούσε να αστοχήσει σε τρίποντο, ο Διαμαντίδης τα έκανε όλα και ανάγκαζε τον Ομπράντοβιτς να «πετάξει» δύο παίκτες πάνω του (11 κερδισμένα φάουλ), με τον Παναθηναϊκό να ξεπερνά το κάκιστο ξεκίνημά του στον αγώνα, να ελέγχει την αναμέτρηση από τη 2η περίοδο και μετά, να παίρνει διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο χάρη στο ξέσπασμα του Φώτση, και να κρατάει στο τέλος μια υπερπολύτιμη νίκη που τον στέλνει στο 6-5, ρίχνοντας τη Φενέρ στο 5-6, αλλά ουσιαστικά 2 νίκες πίσω του, αφού πια έχει και το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία (είχε ηττηθεί με 5 στην Τουρκία). Αν η Μάλαγα χάσει από την Μπαρτσελόνα, τότε οι «πράσινοι» θα νιώσουν ακόμα πιο σίγουροι το βράδυ της Παρασκευής.

Στο ημίχρονο της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός βράβευσε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, με το κατάμεστο γήπεδο να τον αποθεώνει, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή και για τον ίδιο τον Ομπράντοβιτς, αλλά και για τη διοίκηση και τους φίλους των πρωταθλητών Ελλάδας.

Το παιχνίδι κρίθηκε στο τέλος της 3ης περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός με το σκορ στο 52-49 είδε τον Αντώνη Φώτση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα να παίρνει ένα επιθετικό ριμπάουντ και να γράφει καλάθι και φάουλ και μετά, στα 10 δευτερόλεπτα που απέμεναν από την επίθεση της Φενέρ για τη λήξη της περιόδου, να σουτάρει τρίποντο από τα 8 μέτρα για το 58-49 και τη μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με την μπάλα στα χέρια του στο 4ο δεκάλεπτο, ο Μπράμος σκόραρε τρίποντο για το 61-49 και η Φενέρ αποχαιρέτησε.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού έσπαγε κόκκαλα και ήλεγχε απόλυτα τους αντιπάλους της, με τη διαφορά να ανεβαίνει μέχρι τους 15 πόντους στο 66-51 από ένα ακόμα τρίποντο του Μπράμου και στο 68-53 από ένα πολύ δύσκολο ντράιβ του Ούκιτς, με τη Φενέρ να προσπαθεί στο τελευταίο πεντάλεπτο να επιστρέψει, καταφέρνοντας να μπλοκάρει εν μέρει την επίθεση του Παναθηναϊκού και να τρέξει ένα 0-9 σε 2:10 χάρη στην ένταση που έβγαζε ο Κλέιζα στο παρκέ, ο οποίος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του φωνάζοντας, γκρινιάζοντας, και βάζοντας και 7 μαζεμένους πόντους. Όμως, στο 68-62, με 2:44 για το τέλος, ήρθε ένα ακόμα τρίποντο του Μπράμου (το 7ο σε 7 προσπάθειες ως τότε) για να κρίνει οριστικά τον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός σούταρε καλύτερα στα τρίποντα (προφανώς ελέω Μπράμου), είχε 46% έναντι 29% της Φενέρ, ενώ στα δίποντα οι «πράσινοι» είχαν 41% και η Φενέρ 49%. Τα ριμπάουντ είχαν μεγάλη διαφορά 41-29 (9-5 τα επιθετικά) με τον Ομπράντοβιτς να επιλέγει κοντό σχήμα για πολλή ώρα και τον Φώτση με τον Μπατίστ να ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία, ενώ οι ασίστ ήταν 14-13 και τα λάθη 16-9 με τα κλεψίματα στο 4-12, στις μοναδικές στατιστικές κατηγορίες που ο Παναθηναϊκός έχασε ξεκάθαρα.

Ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε στην τριάδα που ανέφερα στο ξεκίνημα, με τον Φώτση να έχει 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 3/6 σουτ σε 35 λεπτά, μένοντας στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον. Ο Διαμαντίδης είχε 15 πόντους με 3/7 σουτ, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και 11 κερδισμένα φάουλ σε 32 λεπτά, ενώ ο Μπράμος σε 29 λεπτά είχε 23 πόντους με 7/8 τρίποντα και 4 ριμπάουντ. Οι τρεις τους είχαν βοήθεια από τον Ράιτ (10 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και τον Μπατίστ στην άμυνα (7 ριμπάουντ, 1/7 σουτ), για να πάρει ο Παναθηναϊκός μια υπερπολύτιμη νίκη σε αγώνα «do or die».

Απ’ την άλλη, αν βγάλουμε το ξέσπασμα του Κλέιζα στο τέλος, με τον Λιθουανό να παλεύει μόνος του στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Πρέλντζιτς ήταν ο καλύτερος της Φενέρ με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα και 6/11 σουτ, αλλά παρότι τα στατιστικά του έμοιαζαν αρκετά με του Διαμαντίδη, η διαφορά τους ήταν… 10 κερδισμένα φάουλ, ή, για να το πω αλλιώς, το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης «απέβαλε» 2 παίκτες με τα φάουλ που κέρδισε. Ο Μπιέλιτσα είχε 9 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, αλλά πήρε μόλις 5 σουτ στο ματς, ενώ ο ΜακΚάλεμπ ήταν σε κακή μέρα. Ο Τζάκσον που μπήκε στο τέλος στη θέση του ήταν αρκετά καλός, αλλά ο Ομπράντοβιτς άργησε αρκετά να τον εμπιστευτεί.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έκανε πάρα πολύ καλό κοουτσάρισμα, όχι τόσο στο ροτέισον το οποίο έμεινε σε όσο το δυνατόν πιο κλειστά επίπεδα (4 παίκτες έπαιξαν 121 από τα 200 λεπτά του αγώνα), αλλά στο θέμα του ρυθμού, του στησίματος της ομάδας του, του πώς αντιμετώπισε τα αστέρια της Φενέρ, σε αυτά τα σημεία πήρε τη νίκη από τον Ομπράντοβιτς στον αγώνα και συνέχισε να είναι… αήττητος στην Ευρωλίγκα.

Το ματς ξεκίνησε με Ούκιτς και Μπιέλιτσα να γράφουν το 5-5 και τη Φενέρ να απαντά με σερί 1-9 από τον Μπογκντάνοβιτς, τον Ζόριτς και τον Πρέλντζιτς για το 6-14. Στο ξεκίνημα ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τον έλεγχο του ρυθμού, προσπάθησε να απαντήσει με τρίποντα από Μπράμο και Φώτση, αλλά ο Σέκουλιτς με τον Πρέλτζιτς έφεραν το ματς στο 12-19.

Κάπου εκεί τελείωσε και ο έλεγχος του αγώνα από τη Φενέρ, αφού ο Παναθηναϊκός απάντησε με σερί 10-0 με Ούκιτς και Ράιτ για το προσπέρασμα και το 22-19 στο 13ο λεπτό. Ο Ονάν έβαλε την ομάδα του μπροστά με 24-25, αλλά ο Ράιτ με τον Μασιούλις απάντησαν για το 29-28. Με τον Ονάν να φτάνει τους 7 μαζεμένους πόντους η Φενέρ πήγε στο 29-32, αλλά ο Μπράμος συνέχιζε το βιολί του από το τρίποντο, με τον Ράιτ έγραψαν το 34-32. Ο Μαυροκεφαλίδης στο σύντομο πέρασμα που έκανε από το παρκέ είχε 2/2 βολές για το 38-35, ενώ μετά την απάντηση του Μπογκντάνοβιτς ο Διαμαντίδης με καλάθι και φάουλ έφερε το ματς στο 41-37. Ο Παναθηναϊκός είχε 3 δέκατα του δευτερολέπτου στο τέλος του ημιχρόνου, ο Ράιτ σούταρε εμπρόθεσμα μετά από την επαναφορά και την μπάλα που χτύπησε απευθείας στο ταμπλό, αλλά ο χρονομέτρης του αγώνα είχε κάνει λάθος εκκίνηση στο χρονόμετρο και το σουτ θεωρήθηκε λανθασμένα εκπρόθεσμο.

Η Φενέρ μπήκε με τον ΜακΚάλεμπ να ισοφαρίζει στο ξεκίνημα της επανάληψης σε 41-41 για να της δώσει προβάδισμα ο Πρέλντζιτς. Ο Διαμαντίδης με τον Μπράμο απάντησαν με τρίποντα για το 47-43 με τον Μπράμο να ξανασκοράρει για το 50-45. Ζόριτς και Πρέλντζιτς μείωσαν ξανά για να γράψει 2/2 βολές ο Διαμαντίδης και να έρθει ο Φώτσης στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου με 6 μαζεμένους πόντους, όπως ανέφερα και πιο πριν, για το 58-49 και τη μεγαλύτερη ως τότε διαφορά του Παναθηναϊκού στο ματς. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με ένα ακόμα τρίποντο του Μπράμου στην 4η περίοδο για το 61-49, ενώ ξανά ο Μπράμος ήταν που έγραψε το 66-51, με τον Ούκιτς να φέρνει το ματς στο 68-53.

Μετά ήρθε ο Κλέιζα που με 7 πόντους και πολλή ένταση προσπάθησε να αφυπνίσει την ομάδα του και να τη γυρίσει στο ματς, με τον Τζάκσον μείωσαν σε 68-62 την ώρα που ο Παναθηναϊκός πετούσε πολλές επιθέσεις, αλλά το 7ο τρίποντο του Μπράμου για το 71-62 με 2:44 για το φινάλε ουσιαστικά έκρινε οριστικά το ματς.

Ο Μπιέλιτσα μείωσε στα 40 δευτερόλεπτα σε 72-67 με τη Φενέρ να φτάνει τη διαφορά του πρώτου ματς, αλλά 4/4 βολές του Διαμαντίδη και μια τάπα του Λασμ στο ενδιάμεσο χάρισαν στον Παναθηναϊκό και τη διαφορά για την ισοβαθμία των δύο ομάδων.

Η συνέχεια για τον Παναθηναϊκό λέει Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα και ένα διπλό εκεί θα κάνει τη ζωή του πολύ πιο εύκολη όσον αφορά στην πρόκριση. Ακόμα οι «πράσινοι» δεν έχουν γλιτώσει από το σενάριο που λέει ότι θα πρέπει να ψάξουν μια εκτός έδρας νίκη (Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός) στα 3 τελευταία ματς, οπότε προς το παρόν δεν μπορούν να επαναπαυτούν στο εντός με τη Μάλαγα και θα πρέπει να πάνε να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο άντρο των «μπλαουγκράνα».

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 41-37, 58-49, 76-67.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 23 (7τρ. 4ρ.), Μπατίστ 2 (7ρ.), Φώτσης 10 (2τρ. 9ρ. 2ασ.), Ούκιτς 8 (1), Λασμ 1 (4ρ.), Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 15 (1τρ. 6ρ. 6ασ. 4κλ. 11κ.φ.), Μασιούλις 5 (1τρ. 3ρ.), Ράιτ 10 (5ρ. 3ασ. 5κ.φ.).

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 6, Τζάκσον 7 (4ασ. 2κλ.), Ονάν 7 (1), Μπιέλιτσα 9 (3τρ. 7ρ. 5κλ.), Μαχμούτογλου, Κλέιζα 9 (1), Σέκουλιτς 2, Ζόριτς 4 (6ρ. 2κ.), Μπογκντάνοβιτς 10, Πρέλντζιτς 13 (1τρ. 5ρ. 6ασ. 3κλ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *