Home / NBA / Φάκελος ΜακΓκρέιντι (Μέρος I)

Φάκελος ΜακΓκρέιντι (Μέρος I)

Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2009

Άλλη μία σεζόν του Τρέισι ΜακΓκρέιντι κλείνει λειψή και γεμάτη απογοήτευση. Στις 18 Φεβρουαρίου ο σούπερ-σταρ των Ρόκετς ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ότι η χρονιά σταματάει για αυτόν εδώ αφού αποφασίστηκε να κάνει εγχείρηση στο ταλαιπωρημένο του γόνατο.

ΚΑΡΙΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΕΝΑ

Ο ΜακΓκρέιντι, μαζί με τη φετινή, έχει παίξει 12 σεζόν στο NBA. Σε καμία από αυτές δεν έχει αγωνιστεί και στα 82 παιχνίδια της ομάδας του στην κανονική περίοδο. Πιο κοντά στο να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες έφτασε τη σεζόν 1998-99, αυτή του lock-out στο NBA, όταν και έπαιξε 49 από τους 50, όντας τότε sophomore στο Τορόντο με 22,6 λεπτά συμμετοχής, ξεκινώντας από τον πάγκο. Από τότε και μέχρι σήμερα παίζει κατά μέσο όρο 67 αγώνες τη χρονιά, με αποκορύφωμα τη φετινή που σταμάτησε στους 35.

ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ

Μπαίνοντας στο NBA ως ένας καλογυμνασμένος και εκρηκτικός σκόρερ, οι περισσότεροι προέβλεψαν ότι θα κάνει θραύση και γρήγορα επιβεβαιώθηκαν. Από το 2000 (πρώτη του χρονιά στο Ορλάντο και πρώτη ως βασικός) μέχρι το 2005 έπαιζε σε κάθε σεζόν (εκτός από το 2003-04) τουλάχιστον 75 αγώνες, σκοράροντας τουλάχιστον 25 πόντους μ.ο. Καλύτερη του χρονιά το 2002-03 όταν με 32.1 πόντους ήταν πρώτος σκόρερ στη λίγκα, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου του 2004 έκανε όλον τον μπασκετικό κόσμο να παραμιλάει αφού κατάφερε να σκοράρει 13 πόντους σε 33 δευτερόλεπτα, οδηγώντας το Χιούστον στη νίκη με 81-80 εναντίον του Σαν Αντόνιο. Με τον Γιάο δίπλα του, σχημάτισαν ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο και μπήκαν στα πλέι-οφ όπου, παρότι τους σταμάτησε το Ντάλας στον πρώτο γύρο με 4-3 νίκες, μοίρασαν υποσχέσεις για καλύτερη πορεία την επόμενη σεζόν.

Η χρονιά 2005, όμως, αντί για το πρώτο σκαλοπάτι στο δρόμο για την απόλυτη καταξίωση, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την πτώση. Στις 4 χρονιές του από το 2005 μέχρι σήμερα ο ΜακΓκρέιντι παίζει κατά μέσο όρο 55 αγώνες κάθε σεζόν, δεν έχει περάσει ποτέ πάλι τους 25 πόντους και τα 37 λεπτά ανά αγώνα. Φυσικά, δεν έχει ούτε καν πλησιάσει στο ενδεχόμενο κατάκτησης ενός δαχτυλιδιού.

«ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ»

Το 2005 εμφανίστηκε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα υγείας για τον ΜακΓκρέιντι, όταν παρουσίασε έντονη οσφυαλγία, πόνους στη μέση δηλαδή, οφειλόμενους σε σπασμό των ραχιαίων μυών. Το θέμα αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που ταλαιπώρησε τον Αμερικανό γκαρντ, αλλά ήταν η πιο έντονη και, σε συνδυασμό με μια απότομη πτώση στον κόκκυγα (την «ουρά) του κόστισε στο να παίξει μόλις 47 αγώνες έχοντας το μικρότερο χρόνο συμμετοχής, το μικρότερο μέσο όρο πόντων και το χαμηλότερο ποσοστό στα τρίποντα από τότε που ξεκίνησε να παίζει βασικός. Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε και πάλι με χαμένους αγώνες λόγω του ίδιου προβλήματος. Και ενώ ο αθλητής εξέφραζε ανησυχίες για τη χρόνια επίδραση στον τρόπο παιχνιδιού του, η ειδική θεραπεία που ακολούθησε, η λεγόμενη «Synergy Release Therapy», από έναν ειδικό σε θέματα αποκατάστασης, έφερε και πάλι την αισιοδοξία, καθώς ο ΜακΓκρέιντι γύρισε ορεξάτος δηλώνοντας ότι βαρέθηκε να κάθεται έξω και να βλέπει τους άλλους να παίζουν για αυτόν. Έπαιξε 71 αγώνες, έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2006 ο τρίτος νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τους 14,000 πόντους και τα 4,000 ριμπάουντ, αλλά το Χιούστον αποκλείστηκε και πάλι στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ.

Το επόμενο πρόβλημα που εμφάνισε ο ΜακΓκρέιντι ήταν στο αριστερό του γόνατο. Λόγω κάποιου χρόνιου τραυματισμού το γόνατό του μάζευε υγρό, προκαλώντας του πόνο και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης. Φέτος, το πρόβλημα έγινε πιο σοβαρό από ποτέ, ο σταρ των Ρόκετς έπαιζε… ματς παρά ματς, με την διάψευση των προσδοκιών και την απογοήτευση να φτάνουν στο μέγιστο στις 18 Φλεβάρη με την ανακοίνωση ότι η φετινή χρονιά τελειώνει για αυτόν, λόγω της απόφασης να εγχειριστεί το αριστερό του γόνατο. Η εγχείρηση που θα κάνει είναι η λεγόμενη «microfracture surgery».

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *