Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Τουρισμός και νίκη στην Πόλη!

Τουρισμός και νίκη στην Πόλη!

Αυτό που είχε σημειωθεί ως «τελικός» έγινε εκδρομικός περίπατος, οι όρκοι νίκης έδωσαν τη θέση τους σε χαλαρά highfive, ενώ τα καραβάνια υποστήριξης αίφνης άνοιξαν τουριστικούς καταλόγους για sightseeing. Η νίκη της Λαμποράλ επί της Φενέρ έφερε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά από το βράδυ της Πέμπτης, κάνοντας ταυτόχρονα εντελώς αδιάφορο το ματς της Παρασκευής με την Αναντολού Εφές. Παρόλα αυτά οι πρωταθλητές Ευρώπης κέρδισαν με 78-83, και την τελευταία αγωνιστική θα κοντραριστούν με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για την 3η ή την 4η θέση στον όμιλο.

Ο Ολυμπιακός θα τερματίσει 3ος αν κερδίσει τον Παναθηναϊκό, ενώ αν χάσει θα τερματίσει 4ος. Με τη νίκη στην Τουρκία απέφυγε το να χρειάζεται 5 πόντους διαφορά στο ματς του ΣΕΦ, μικρό το θέμα δηλαδή. Οι δύο πιθανοί αντίπαλοι είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απέναντι και στους δύο ο Ολυμπιακός (και ο Παναθηναϊκός προφανώς) θα έχει μειονέκτημα έδρας. Το πιο πιθανό είναι να παίξει ο 4ος του ομίλου με τη Ρεάλ και ο 3ος με την ΤΣΣΚΑ, αν και αυτό θα κριθεί στην επόμενη εβδομάδα, εν πολλοίς (αλλά όχι και μαθηματικά) περίπου 40 λεπτά νωρίτερα από το νικητή του Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (21:05 παίζει η ΤΣΣΚΑ με τη Μακάμπι στο Ισραήλ).

Τα σπουδαιότερα εν ολίγοις έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα, με τα πραγματικά σπουδαία να έπονται και να μην είναι άλλα από την προσπάθεια των πρωταθλητών Ευρώπης να υπερασπιστούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης το στέμμα που φορούν εδώ και δύο χρόνια.

Στο… φιλικό στην Πόλη, ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι, επέτρεψε στην Εφές να περάσει μπροστά μόλις δύο φορές σε όλο τον αγώνα. Αμφότερες ήταν στην πρώτη περίοδο στο 16-15 και στο… 18-17 στα 38 δευτερόλεπτα. Συνολικά οι Τούρκοι ήταν μπροστά στο σκορ για 59 δευτερόλεπτα στον αγώνα, με τον Ολυμπιακό να μην αφήνει σε κανένα σημείο το παιχνίδι να φύγει από τον έλεγχό του.

Ο Ολυμπιακός είχε τον Σπανούλη με 17 πόντους και 4 ασίστ, τον Ντάνστον με 13 και 7 ριμπάουντ, τον Λοτζέσκι με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, τον Κόλινς με 4 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, τον Πετγουέι με 6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 τάπες και τον Σερμαντίνι με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ. Ο χρόνος μοιράστηκε με 9 παίκτες να παίζουν από 13 ως 29 λεπτά με τον Ολυμπιακό να παίρνει και το ροζ φύλλο.

Όσον αφορά στην απόδοση της ομάδας με την παρουσία κάθε παίκτη στο παρκέ, ο Κόλινς είχε +15, το καλύτερο για τον Ολυμπιακό, με τον Σίμονς να είναι στο +9 (αλλά τον Μπαρτζώκα να τον αφήνει μόλις 9 λεπτά στο παρκέ), τον Λοτζέσκι στο +9, τον Σπανούλη στο +7 και τον Ντάνστον στο +6.

Ο Ολυμπιακός σούταρε πάρα πολύ καλά, είχε 55% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα, με την Εφές να είναι στο 48% και το 40% αντίστοιχα. Τα ριμπάουντ ήταν 32-38 (με 11-12 τα επιθετικά), οι ασίστ 18-20, τα λάθη 7-12.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με 0-5 για τον Ολυμπιακό από τον Παπαπέτρου, με τον Σερμαντίνι να γράφει το 3-9. Ο Βασιλειάδης μείωσε σε 8-11 με τον Σπανούλη και τον Ντάνστον να φέρνουν το ματς στο 11-15. Ο Πλάνινιτς με τον Γκόρντον έγραψαν το 16-15, για να σκοράρει ο δεύτερος για το 18-17 και το τελευταίο προβάδισμα της Εφές στον αγώνα. Ο Σλούκας απάντησε στο τέλος της περιόδου για το 18-19 και ο ίδιος έκανε το 18-22 στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου.

Το τρίποντο του Πετγουέι για το 18-25 ολοκλήρωσε ένα 0-8 του Ολυμπιακού, σερί που έθεσε τις ισορροπίες για όλο τον υπόλοιπο αγώνα. Ο Σερμαντίνι με τον Λοτζέσκι κράτησαν τον Ολυμπιακό ως το 23-29, με τον Κόλινς να πρωταγωνιστεί για το 26-34. Ο Σπανούλης ανέβασε τη διαφορά στους 10 πόντους, 26-36, ενώ μετά την απάντηση του Μπατούκ, Ντάνστον και Καββαδάς σκόραραν για το 28-39. Ο Γκόρντον προσπάθησε να μειώσει, αλλά ο Σπανούλης έκλεισε το ημίχρονο στο 32-43 για τον Ολυμπιακό.

Ο Μπιέλιτσα μείωσε σε 37-43 στην επανάληψη, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με Πετγουέι και Σερμαντίνι για το 39-48. Ο Γκονλούμ έφερε το ματς στους 5 πόντους, με τον Ντάνστον να απαντά και τον Γκόρντον 4:32 πριν το τέλος της 3ης περιόδου να μειώνει σε 48-50, στο σημείο που η Εφές έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο να ισοφαρίσει. Όμως, ο Λοτζέσκι με τον Σίμονς απάντησαν με ένα 0-5 για να ξεφύγει και πάλι ο Ολυμπιακός που έδειχνε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να ελέγχει τη ροή του αγώνα. Ο Σπανούλης έβαλε τρίποντο και ο Ντάνστον κάρφωσε στην επόμενη φάση από ασίστ του Κόλινς για το 53-62, με την Εφές να πλησιάζει ως το 58-64 από 6 πόντους του Βασιλειάδη, πριν ο Σπανούλης ανεβάσει ξανά το ματς στους 9.

Σίμονς, Κόλις και Λοτζέσκι έγραψαν το 62-74 στο 4ο δεκάλεπτο, με τον Βασιλειάδη να προσπαθεί και πάλι να μειώσει, 68-74, αλλά τον Σπανούλη ξανά να πετυχαίνει τρίποντο για το 68-77. Ντάνστον και Σλούκας έφεραν το ματς στο 70-81 στο 4:25 και ο Ολυμπιακός άρχισε να χαλαρώνει εντελώς, για να έρθουν ο Βασιλειάδης με τον Μπατούκ και να μειώσουν σε 76-82 με 2:34 για το τέλος. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έπαιξε λίγο πιο σκληρά στην άμυνα, ανάγκασε την Εφές σε 5 συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις, είχαν και 0/2 βολές οι Τούρκοι κάπου στο ενδιάμεσο, το ματς έφτασε στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 76-83, για να σκοράρει στο τέλος ο Γκόρντον. Η Εφές απλώς κάνει υπομονή να τελειώσει η σεζόν στην Ευρώπη και να… έρθει ο Ίβκοβιτς που τόσο ακούγεται.

Ο Ολυμπιακός έχει κλειδώσει την πρόκριση, βεβαίως, το παιχνίδι στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη εβδομάδα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, όχι τόσο για την Ευρωλίγκα, όσο για τα των δύο «αιωνίων», αλλά από εκεί και πέρα είναι και για τους δύο ένα ματς χωρίς άγχος και πίεση. Το τελευταίο για φέτος, αφού η συνέχεια λέει διπλό στη Μαδρίτη ή τη Μόσχα, αν θέλουν να βρεθούν στο φάιναλ φορ. Οι «αιώνιοι» παίζουν μεταξύ τους στις 21:45 την ερχόμενη Πέμπτη σε ένα παιχνίδι στο οποίο θα είναι αμφότεροι σχετικά αμήχανοι, καθώς δεν είναι βέβαιο το τι θα ήθελε ο καθένας να προτιμήσει στην οκτάδα, ώστε να “καίγονται” ας πούμε για την 3η θέση (υπάρχει η λογική που λέει ότι θες να παίξεις με τον 2ο γιατί ο 1ος θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για να βγήκε πρώτος, αλλά Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ έχουν από 11-2 και έχει η καθεμία κερδίσει την άλλη με 14 πόντους…).

Είναι αρκετά δύσκολο να δούμε στην παρούσα φάση τους δύο “αιώνιους” να παίζουν σε λογική “do or die” αυτό το ματς, δεν ξέρω αν συμφέρει κανέναν να το κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Ολυμπιακός παίζει εντός έδρας και θα το θέλει λίγο περισσότερο (εξαιτίας και το 1-3), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει παρόμοια λογική αλλά νέο προπονητή, που επίσης θα θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του με νίκη απέναντι στον “αιώνιο” αντίπαλο. Αν και κανείς από τους δύο δεν πρόκειται να παίξει για τη ζωή του στον αγώνα αυτόν, που το πιο πιθανό είναι να μας βγει λίγο άνοστος.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 32-43, 60-67, 78-83.

Αναντολού Εφές (Αγγέλου): Οσμάν 4 (1), Βασιλειάδης 16 (4τρ. 4ρ.), Μπατούκ 8 (1τρ. 4ρ. 2κλ.), Γκονλούμ 7 (5ρ.), Κιλιτσλί 2, Σαβάνοβιτς 3 (3ρ.), Γκόρντον 16 (5ρ. 9ασ. 2κλ.), Πλάνινιτς 8 (2), Μπιέλιτσα 14 (2).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πετγουέι 6 (2τρ. 3ρ. 2ασ. 3κ.), Σερμαντίνι 10 (5ρ. 7κ.φ.), Ντάνστον 13 (7ρ.), Σπανούλης 17 (3τρ. 4ασ.), Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 7 (1), Κόλινς 4 (5ρ. 5ασ.), Σίμονς 6, Μάντζαρης (3ρ.), Καββαδάς 2, Λοτζέσκι 13 (2τρ. 3ρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *