Home / NCAA / Πρωταθλητές οι Huskies!

Πρωταθλητές οι Huskies!

Το UConn ήταν εκείνο που χαμογέλασε τελευταίο στο March Madness, κατακτώντας τον τίτλο στο φετινό NCAA, κερδίζοντας στον τελικό με 60-54 το Κεντάκι. Με έναν εκπληκτικό Σαμπάζ Ναπίερ, που ολοκλήρωσε τη φοβερή σεζόν με ένα αριστούργημα, το UConn είχε το προβάδισμα και στα 40 λεπτά του αγώνα (προηγήθηκε και με 30-15), με τον Κέβιν Όλι να κατακτά τον τίτλο στην πρώτη του σεζόν στα πλέι οφς ως πρώτος προπονητής του κολεγίου.

Ο Ναπίερ είχε 22 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, με 4/7 δίποντα, 4/9 τρίποντα και 2/2 βολές, παίρνοντας, προφανώς, σπίτι του το MOP (το κολεγιακό αντίστοιχο του MVP) του φάιναλ φορ! Ο Ναπίερ έγινε ο 2ος παίκτης τα τελευταία 5 χρόνια που σκοράρει ή δίνει ασίστ για τουλάχιστον το 45% των πόντων της ομάδας του σε ένα φάιναλ φορ. Οι πόντοι του και οι πάσες του οδήγησαν στο 45% των πόντων της ομάδας του (48% στον τελικό, 29 από τους 60). Πρώτος ήταν ο Κέμπα Ουόκερ το 2011 (56%).

Ο Ναπίερ έγινε το 4ο μέλος του κλαμπ «125-25-25», δηλαδή 125 πόντοι, 25 ριμπάουντ, 25 ασίστ, σε ένα τουρνουά NCAA. Πριν από αυτόν το είχαν καταφέρει ο Κέμπα Ουόκερ (2011), ο Ντέρικ Ρόουζ (2008) και πρώτος απ’ όλους ο Λάρι Μπερντ (1979). Μόνο ο Ουόκερ είχε ως τώρα πάρει τον τίτλο, οι άλλοι δύο είχαν χάσει στον τελικό.

Ο Μποατράιτ είχε 14 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, ο Γκίφι 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Ντάνιελς 8 πόντους (με 4/14), 6 ριμπάουντ και 2 τάπες, για τους Huskies.

Ο Ναπίερ μετά το ματς ξέσπασε: «Βλέπετε τους διψασμένους Huskies. Κυρίες και κύριοι αυτά συμβαίνουν όταν μας αποκλείετε». Πριν ένα χρόνο οι Huskies προετοιμάζονταν για την πρώτη τους σεζόν στην American Athletic Conference, αφού πρώτα είχαν εκδιωχθεί από την Big East και δεν τους είχε δεχτεί καμία άλλη από τις θεωρητικά δυνατές περιφέρειες. Ο Τζιμ Κάλχουν είχε αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ ο αποκλεισμός από τα περσινά πλέι οφς (λόγω πολλών σεζόν με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις) οδήγησε 5 παίκτες να φύγουν για το NBA ή άλλα κολέγια.

Ο Ναπίερ, όμως, έμεινε. Και στο τελευταίο του κολεγιακό παιχνίδι έδωσε σε όλο τον πλανήτη κάτι να θυμάται για καιρό. Ο Γκίφι μετά τον τίτλο είπε ότι όταν οι Huskies έχασαν στον τελικό της AAC πριν από ένα μήνα, ο Ναπίερ τους υποσχέθηκε ότι στο Τέξας θα κόψουν αυτοί τα διχτάκια. Το Κονέκτικατ έγινε ο πρώτος πρωταθλητής από το 1997 (Αριζόνα) που στέφεται χωρίς να έχει κερδίσει το τουρνουά της περιφέρειάς του.

Αυτός ήταν ο 4ος τίτλος για το UConn από το 1999. Τα τελευταία 15 χρόνια μόνο οι Λέικερς έχουν κερδίσει περισσότερους τίτλους σε κάποιο από τα 4 μεγάλα σπορ (μπάσκετ, φούτμπολ, μπέιζμπολ, χόκεϊ) σε κολεγιακό ή επαγγελματικό επίπεδο στις Η.Π.Α.. Μάλιστα το UConn είναι το μόνο κολέγιο με 4 τίτλους σε 4 τελικούς, χωρίς να έχει ηττηθεί ποτέ σε ματς τίτλου (ακολουθεί το Λούιβιλ με 3/3).

Το πόσο καλή είναι η άμυνα των Huskies φαίνεται και από το στατιστικό ότι είναι η μόνη ομάδα από το 1986 (από την εποχή δηλαδή που μπήκε το χρονόμετρο επίθεσης) που έχουν κερδίσει τελικό σκοράροντας 60 ή λιγότερους πόντους. Έβαλαν 60 φέτος, είχαν βάλει 53 το 2011 στον προηγούμενο τίτλο τους.

Το Κονέκτικατ είχε το εκπληκτικό 87.8% στις βολές σε όλο το τουρνουά (101/115), το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του τουρνουά του NCAA (με τουλάχιστον 3 αγώνες). Ως τώρα το ρεκόρ των είχε το Σεντ Τζον’ς με 87.0% από το 1969.

Το Κονέκτικατ έγινε η 2η ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα έχοντας κερδίσει 5 ομάδες που ήταν πιο ψηλά από αυτό στην κατάταξη, μετά το 1985 και το Βιλανόβα.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η απίστευτη ιστορία των Κρις Τζένκινς και Νέιτ Μπριτ!

Ήταν το 2004 όταν ο Κρις Τζένκινς και ο Νέιτ Μπριτ ΙΙ πρωτογνωρίστηκαν. Τότε 10χρονα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *