Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Φώτσης, Μόσχα, Μιλάνο!

Φώτσης, Μόσχα, Μιλάνο!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-72 στην παράταση του 4ου αγώνα, ωθώντας τη σειρά σε 5ο παιχνίδι την Παρασκευή (19:00), στο tie-breaker που θα κρίνει και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Μιλάνου, αφού πια οι δυο τους βρίσκονται στο 2-2. Ένα τεράστιο τρίποντο του Αντώνη Φώτση, κερασάκι σε άλλη μία μεγάλη εμφάνιση, έφερε στον Παναθηναϊκό το ροζ φύλλο στην αναμέτρηση, αφού πρώτα οι «πράσινοι» δύο φορές πήγαν να πετάξουν το ματς μέσα από τα χέρια τους, και στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Πλέον, η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη θα ταξιδέψει στη Ρωσία για την ολική ανατροπή, πιστεύοντας ότι μπορεί να την πετύχει.

Το ματς της περασμένης Παρασκευής στο οποίο ο Παναθηναϊκός έχανε με 26 πόντους διαφοράς μοιάζει αυτή τη στιγμή σα να έχει γίνει πριν ένα χρόνο. Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία δύο παιχνίδια έχει κρατήσει την ΤΣΣΚΑ στους 59 και τους 64 πόντους στο σαραντάλεπτο, έχει εξουδετερώσει όλα τα όπλα της, την έχει αναγκάσει να κρατιέται από τα μαλλιά της για να μην πνιγεί με τον Μεσίνα να μοιάζει ανά διαστήματα εντελώς αμήχανος και σε απόγνωση από τον πάγκο της ομάδας του.

Το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ δεν μπορεί να βρει αγωνιστική ηρεμία οφείλεται εν πολλοίς στην απουσία του Τεόντοσιτς, με τον Τζάκσον να μην καταφέρνει να οδηγήσει την ομάδα του στο παρκέ και τον Πάργκο να νιώθει ότι ο Μεσίνα δεν τον πιστεύει. Από εκεί και πέρα, μόνο ο Χριάπα μπορεί να οργανώσει παιχνίδι για τους Ρώσους, αλλά όχι και να κατεβάσει την μπάλα.

Στο 4ο παιχνίδι της σειράς η ΤΣΣΚΑ φαινόταν ότι δεν είχε κάποιο αγωνιστικό πλάνο. Ο Μεσίνα ξεχνούσε παίκτες στον πάγκο, φοβόταν τις αλλαγές, έκανε το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ να μοιάζει πολύ μικρό. Η ρωσική ομάδα δεν έτρεχε με τίποτα, ούτε καν όταν μπορούσε, πράγμα που έκανε το ματς ακριβώς όπως το ήθελε ο Παναθηναϊκός. Ο Μίτσοφ έπαιξε πάνω από 38 λεπτά στο παιχνίδι, ο Χάινς 7:35, ο Ουίμς έπαιξε 30:30 και το γεγονός ότι είχε χάσει τα πρώτα 7 σουτ του και ήταν χωρίς πόντο εντός παιδιάς στα πρώτα 36 λεπτά του ματς δείχνει εύγλωττα την αμηχανία του Μεσίνα στις αλλαγές.

Σε ένα ματς που η ΤΣΣΚΑ δεν σκόραρε με τίποτα πάλι, ο Φριντζόν είχε 3/3 εντός παιδιάς αλλά έπαιξε 10:29 στο ματς. Γενικά, με τον Κρστιτς πλήρως εξουδετερωμένο (1 πόντο χωρίς σουτ εντός παιδιάς σε 12:58) η ΤΣΣΚΑ μοιάζει να μην ξέρει πώς να τρυπήσει την άμυνα. Ο Καούν ήταν πολύ καλός στο ματς, αλλά δίπλα του έπαιζαν Κρστιτς, Χριάπα, Βορόντσεβιτς και όχι ο Χάινς, με τους Ρώσους να μην μπορούν να βρουν ρυθμό.

Ο Μίτσοφ είχε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ, αλάνθαστος σε 38 λεπτά με 4/10 σουτ και ανά διαστήματα κρατούσε μόνος του την ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι, τουλάχιστον μέχρι να πάρει μπρος ο Ουίμς. Οι Ρώσοι έκαναν πάρα πολλά λάθη (17, ενώ ο Παναθηναϊκός 13) λόγω της κακής κυκλοφορίας στην περιφέρεια και της ασφυκτικής άμυνας του Παναθηναϊκού, ενώ με τον Χριάπα να έχει 2 πόντους με 1/6 σουτ, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 26:26, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει κερδίσει πιο εύκολα.

Βέβαια, όπως ήρθαν τα πράγματα, θα μπορούσε και να έχει χάσει, αν ο Φριντζόν δεν πατούσε για 1 εκατοστό τη γραμμή του τριπόντου στο σουτ που επιχείρησε στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, όταν ο Παναθηναϊκός πήγε να βγάλει τα μάτια του μόνος του. Ο Ούκιτς κέρδισε φάουλ 2.9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος (αν είχε πετάξει την μπάλα στον Λασμ θα είχε τελειώσει το ματς πριν προλάβει η ΤΣΣΚΑ να κάνει φάουλ), έχασε την πρώτη βολή και αντί να πετάξει και τη δεύτερη ώστε να αναγκάσει την ΤΣΣΚΑ σε ένα σουτ πίσω από το κέντρο, την έβαλε, με αποτέλεσμα ο Μεσίνα να πάρει τάιμ άουτ και οι Ρώσοι να έχουν επίθεση από τα 9 μέτρα με αρκετό χρόνο για σουτ μετά από ντρίμπλα ή προσποίηση. Ο Φριντζόν το έβαλε (λογικό επακόλουθο για μια τόσο εύστοχη ομάδα), ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό το πόδι του πάτησε ελάχιστα τη γραμμή του τριπόντου.

Στην παράταση, στα 2.4 δευτερόλεπτα η ΤΣΣΚΑ αστοχούσε σε βολή, αλλά η μπάλα έφευγε μέσα από τα χέρια του (ολομόναχου) Διαμαντίδη, που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έδινε επαναφορά από τη baseline στους Ρώσους με το σκορ στο 73-72 και ξανά πάνω από 2 δευτερόλεπτα. Ο Χριάπα έκανε την επαναφορά, αλλά ο Ουίμς πάτησε γραμμή όταν υποδέχτηκε την μπάλα και έτσι τελείωσε χωρίς περαιτέρω δράματα το παιχνίδι.

Οι «πράσινοι» ευτύχησαν να έχουν τον Στεφάν Λασμ σε πολύ μεγάλη μέρα, ο σέντερ τους είχε 14 πόντους με 4/7 δίποντα και 6/6 βολές, συν 5 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ. Ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε 12:35 και είχε 10 πόντους με 4/4 σουτ, ο Γκιστ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στη σειρά με 12 πόντους με 4/6 σουτ, ενώ ο Μασιούλις είχε 15 πόντους με 6/13 σουτ και 5 ριμπάουντ. Ο Διαμαντίδης έμεινε χαμηλά στην επίθεση με 7 πόντους και 2/10 σουτ, αλλά είχε 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, με 4 λάθη. Και πάνω απ’ όλους ο Αντώνης Φώτσης με καθοριστικές άμυνες, 8 πόντους με 3/5 σουτ, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ανάμεσα στα σουτ του και εκείνο το τρίποντο από τα 8 μέτρα που έφερε το ματς στο 71-71 στην παράταση, όταν ο Παναθηναϊκός έδειχνε να χάνει το ματς από τα χέρια του.

Το παιχνίδι ήταν κι αυτό όπως το ήθελε ο Παναθηναϊκός, σκληρό, όχι από εκείνα που σε τραβάνε με το θέαμα και το ρυθμό τους, αλλά ένα ματς με πολύ σκληρές άμυνες και κόντρες στις δύο ρακέτες που έσπαγαν κόκαλα. Και όσο πάει έτσι η σειρά, ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο, αφού καταφέρνει να μπλοκάρει το πλεονέκτημα που έχει η ΤΣΣΚΑ στο επιθετικό ταλέντο.

Οι «πράσινοι» σούταραν με 55% στα δίποντα και 24% στα τρίποντα (41% και 47% τα αντίστοιχα της ΤΣΣΚΑ), με τα ριμπάουντ να είναι ακριβώς ίδια, 34-34 με 7-7 τα επιθετικά, τις ασίστ στο 19-16, τα λάθη στο 13-17, αμφότερα υπέρ του Παναθηναϊκού.

Πάνω απ’ όλα για τον Παναθηναϊκό, θεωρώ ότι μετράει το γεγονός ότι κέρδισε την ΤΣΣΚΑ χωρίς να κάνει υπέρβαση. Δεν έπαιξε το απίστευτο παιχνίδι κανείς από τους παίκτες του, οι καλοί (Φώτσης, Μασιούλις, Λασμ) έπαιξαν στο μέτρο αυτών που περιμένεις, ο Διαμαντίδης δεν μπορεί να πει κανείς (ό,τι κι αν κάνει σε ριμπάουντ, ασίστ) ότι με 2/10 σουτ και 4 λάθη ήταν… πιο καλός απ’ ότι θα τον περίμενες, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης είχε μεν 10 πόντους με απόλυτα ποσοστά, αλλά σε φάσεις που τις βάζει πάντα. Τέλος, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το παιχνίδι με 7/29 τρίποντα, απέναντι σε μια ομάδα που είχε 47% έξω από τη γραμμή και έμενε από αυτά τα σουτ στη διεκδίκηση της νίκης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι «πράσινοι» κάνουν τα πάντα σωστά και μελετημένα πια στη σειρά και έχουν φέρει την ΤΣΣΚΑ με τα νερά τους, μπλοκάροντάς την τελείως και προκαλώντας αμηχανία αντιδράσεων στον Μεσίνα μέχρι στιγμής. Το γεγονός ότι το 5ο παιχνίδι είναι τόσο κοντά στο 4ο είναι αρνητικό από άποψη κούρασης (ο Διαμαντίδης έπαιξε σχεδόν 36 λεπτά, ο Μασιούλις πάνω από 31), αλλά έχει και το θετικό ότι δεν δίνει άπλετο χρόνο αντίδρασης και προσαρμογής στα δεδομένα της σειράς στο τεχνικό επιτελείο των Ρώσων. Μένει να δούμε τι θα βαρύνει από τα δύο στην τελική σούμα, αν και η εβδομάδα αυτή δείχνει έναν Παναθηναϊκό να πατάει πολύ καλύτερα από την ΤΣΣΚΑ στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε ξανά καλύτερα στο παρκέ, μετά το αρχικό 2-4 από τον Καούν, ο Λασμ με τον Μασιούλις έφεραν την ομάδα τους στο 10-4. Η ΤΣΣΚΑ απάντησε, αλλά ο Φώτσης με τον Μασιούλις έγραψαν το 15-8 για να καρφώσει ο Λασμ από ασίστ του Διαμαντίδη για το 17-8. Η διαφορά έμεινε ψηλά από τον Φώτση, με τον Φριντζόν να απαντά με τρίποντο για το 19-13. Ο Μπατίστ τελείωσε από την ωραία πάσα του Διαμαντίδη, με τον Φριντζόν να γράφει καλάθι και φάουλ στο τέλος της περιόδου για το 21-16.

Χάινς και Τζάκσον έφεραν το ματς στο 21-21
στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου, το οποίο ήταν το μόνο που ανήκε στην ΤΣΣΚΑ στο ματς. Οι Ρώσοι βρήκαν χώρους, έβαλαν 22 πόντους, μετά το 24-21 από τον Γκιστ έλεγξαν το ρυθμό του δεκαλέπτου. Ο Μίτσοφ με τον Ουίμς από τη γραμμή είχαν 4/4 για το 24-25, με τον Παναθηναϊκό να απαντά τρεις φορές με Κάρι, Λασμ και Διαμαντίδη ως το 30-29.

Ο Πάργκο με τον Μίτσοφ έγραψαν τρίποντα για το 32-35, με τον Καούν να παίρνει καλάθι και φάουλ για το 32-38 των Ρώσων. Πολύ γρήγορα, με μία καλή άμυνα, 2/2 βολές του Μαυροκεφαλίδη και μια δική του ασίστ για τρίποντο του Γκιστ, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 37-38, με το σκορ αυτό να κλείνει το πρώτο ημίχρονο.

Η ΤΣΣΚΑ μπήκε στην επανάληψη με τον Βορόντσεβιτς και τον Τζάκσον να σκοράρουν για το 37-43 και τον Παναθηναϊκό να μένει περίπου 2:30 άποντος. Εκεί που το παιχνίδι έδειχνε να παίρνει άσχημη τροπή, ήρθε ο Διαμαντίδης με τρίποντο για το 40-43, ο Μασιούλις τον μιμήθηκε μετά από 2 επιθετικά ριμπάουντ του Λασμ, 43-43 και ο Λασμ στην επόμενη φάση με καλάθι και φάουλ έκλεινε ένα 9-0 σε ένα δίλεπτο για τον Παναθηναϊκό, 46-43.

Η ΤΣΣΚΑ απάντησε με τον Καούν, ενώ ο Τζάκσον την έφερε στο 46-47 στο 26ο λεπτό. Στα τελευταία 3 λεπτά της περιόδου, όμως, οι Ρώσοι έβαλαν μόλις 1 πόντο, με τον Ούκιτς και τον Μασιούλις να φέρνουν τον Παναθηναϊκό στο 51-47 στο 28ο λεπτό. Η ΤΣΣΚΑ πετούσε τη μία επίθεση μετά την άλλη, τελευταίο εντός παιδιάς καλάθι που έβαλε στο δεκάλεπτο ήταν στο 26ο λεπτό, μετά είχε 0/6 σουτ και 2 λάθη ως το τέλος της περιόδου.

Κι ενώ έμοιαζε να αγκομαχεί για να φτάσει ακόμα και στο σουτ στις επιθέσεις της, ο Μίτσοφ ήρθε με δύο τρίποντα για να την κρατήσει όρθια στο πιο δύσκολο γι’ αυτή σημείο του αγώνα. Ο Γκιστ με τον Μαυροκεφαλίδη έγραψαν το 55-51 αφότου ισοφάρισε ο Μίτσοφ, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης ήταν ασταμάτητος για το 59-51, φτάνοντας τους 6 συνεχόμενους πόντους. Ο Μίτσοφ με το 2ο τρίποντο κράτησε όρθια την ΤΣΣΚΑ, 59-54, με τον Μαυροκεφαλίδη και τον Γκιστ να απαντούν για το 63-54 και το +9 του Παναθηναϊκού, έχοντας πια μπει στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα.

Κι εκεί που οι Ρώσοι έμοιαζαν στο καναβάτσο, ήρθαν 4 χαμένα σουτ του Παναθηναϊκού και 3/3 του Ουίμς για να φέρουν το ματς στο 63-62 στο τελευταίο λεπτό. Ο Αμερικανός έκανε τα πάντα για να σώσει την παρτίδα για την ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό να χάνει τρίποντο, αλλά να παίρνει επιθετικό ριμπάουντ στα 10 δευτερόλεπτα. Ακολούθησε η φάση με το φάουλ και τις 1/2 βολές του Ούκιτς, για να έρθουμε στο σουτ της ισοφάρισης του Φριντζόν, με την τύχη να χαμογελά στον Παναθηναϊκό για 1-2 εκατοστά στο πάτημα του Ρώσου.

Παράταση και η ΤΣΣΚΑ μπήκε με 1/2 βολές του Φριντζόν και ένα καλάθι του Μίτσοφ εκατέρωθεν ενός λέι απ του Λασμ από επιθετικό ριμπάουντ, για το 66-67. Ο Παναθηναϊκός αίφνης έμοιασε να βαραίνει με όλο το άγχος του κόσμου, έχασε δύο συνεχόμενες επιθέσεις (επιθετικό ριμπάουντ του Λασμ στο ενδιάμεσο), αλλά ο σέντερ του είχε 2/2 βολές στο δίλεπτο. Ο Τζάκσον απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 68-69 με τον Ουίμς να βάζει πάρα πολύ δύσκολο καλάθι μπροστά σε Φώτση και Λασμ για το 68-71 στο λεπτό. Κάπου εκεί ήρθε το απίστευτο σουτ του Φώτση για την ισοφάριση, σουτ που ουσιαστικά έκρινε το ματς αφού έφερε ξανά τον Παναθηναϊκό χωρίς μειονέκτημα. Ο Ουίμς αστόχησε στην επόμενη επίθεση (μοναδικό άστοχο σουτ από τη στιγμή που άρχισε να σκοράρει εντός παιδιάς) με τον Διαμαντίδη να κερδίζει φάουλ για να κάνει με 2/2 βολές το 73-71 με 8.5 δευτερόλεπτα για τη λήξη. Η ΤΣΣΚΑ πήρε φάουλ με τον Ουίμς στην τελευταία της επίθεση, αφήνοντας 4.7 στο χρονόμετρο, αλλά ο Αμερικανός είχε 1/2 βολές. Ο Διαμαντίδης έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του στο ριμπάουντ, αλλά ο Ουίμς πάτησε γραμμή με την ΤΣΣΚΑ να φεύγει ηττημένη σε ένα ματς που δεν άξιζε να κερδίσει με βάση την εικόνα των ομάδων.

Τα πράγματα στη Μόσχα θα είναι πολύ δύσκολα για τον Παναθηναϊκό, όμως το 5ο παιχνίδι της σειράς δεν έχει προγνωστικά. Η ΤΣΣΚΑ έχει καταφέρει να δείξει υπεροχή μόλις σε ένα ματς στη σειρά, με τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός που νιώθει αδικημένος από το 2-2, αφού το 1ο παιχνίδι θα μπορούσε να είναι δικό του. Την Παρασκευή (19:00) θα έχει την ευκαιρία να κλείσει τη σειρά στο 2-3 και να ταξιδέψει σε ένα ακόμα φάιναλ φορ για να μεγεθύνει περισσότερο τον μύθο του, αρκεί να καταφέρει ξανά να κάνει την ΤΣΣΚΑ να μοιάζει με ferrari σε χωματόδρομο ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64, 73-72.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος (2ρ. 2ασ.), Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8 (2τρ. 4ρ. 2ασ.), Ούκιτς 3 (3ρ. 4ασ.), Λασμ 14 (5ρ. 5κ.φ.), Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 7 (1τρ. 4ρ. 6ασ. 3κλ. 6κ.φ.), Γκιστ 12 (1), Μασιούλις 15 (3τρ. 5ρ. 2ασ.), Ράιτ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοφ 15 (3τρ. 5ρ.), Φριντζόν 8 (1), Τζάκσον 9 (1), Πάρκο 5 (1τρ. 2ασ. 2κλ.), Κρστιτς 1 (4ρ.), Ουίμς 14 (2τρ. 2ρ. 2ασ.), Βορόντσεβιτς 5 (1τρ. 4ρ.), Καούν 11 (6ρ.), Χριάπα 2 (5ρ. 4ασ.), Χάινς 2 (3ρ. 2ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *