Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Βερολίνο μέσω Βασκωνίας!

Βερολίνο μέσω Βασκωνίας!

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2009

Πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη σήμερα ο Ολυμπιακός, μια νίκη από αυτές που χτίζουν το χαρακτήρα μιας ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν από το πρώτο λεπτό έτοιμοι, ήξεραν τι ζητάνε στο γήπεδο φτάνοντας στη νίκη, χωρίς να χάσουν το προβάδισμα για πάνω από 35 λεπτά, δικαιώνοντας απόλυτα τον Γιαννάκη (όταν έλεγε ότι η ομάδα του χτίζει χαρακτήρα και όταν πρέπει θα είναι έτοιμη) για περισσότερους από έναν λόγους: ήταν πολύ καλοί από το, συνήθως «κακό» τους, πρώτο δεκάλεπτο, διατήρησαν την ψυχραιμία τους σε όλο το ματς και, όταν η Ταού πλησίασε στον 1 πόντο και έμοιαζε να γυρίζει την ψυχολογία, είχαν το σθένος και την ικανότητα να ξαναφέρουν το ματς στα μέτρα τους και να φύγουν νικητές από μια από τις πιο δυνατές έδρες στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο με σαφείς προσανατολισμούς, έχτισε διψήφια διαφορά την οποία έφτασε μέχρι το +17, κάτι που μέτρησε πάρα πολύ σε δύο παραμέτρους: στο να παγώσει τον κόσμο, που από τα συνθήματα και τα τραγούδια πέρασε στις διαμαρτυρίες προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στους γηπεδούχους, και στο να αγχώσει τους παίκτες της Ταού που κατέφυγαν σε αρκετές αψυχολόγητες ενέργειες και χρειάστηκε να μπουν ο Βιδάλ με τον Τελέτοβιτς για να «στρώσουν» λίγο το ποσοστό στα τρίποντα και να άρουν λίγο την απογοήτευση που έμοιαζε να πιέζει τους Ισπανούς.

Ο Ολυμπιακός είχε για ακόμη μία βραδιά σε πολύ καλή κατάσταση τον Βούισιτς που έβαλε «χρυσά» καλάθια, μοίρασε άψογα την μπάλα και ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ του αγώνα, παραδίδοντας μαθήματα της θέσης του σέντερ. Ο Παπαλουκάς έκανε τα πάντα σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ χωρίς να υπερβάλλει ούτε κατά διάνοια στην επίθεση, γεμίζοντας τη στατιστική του με 7 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 5 κλεψίματα συν ένα από αυτά τα τρίποντα που σκοράρει σε… απρόσμενη αφθονία στις καθοριστικές στιγμές των μεγάλων αγώνων. Με τον Χαλπερίν να αποδεικνύει σε ένα ακόμη δύσκολο ματς το «μέταλλό» του, τον Βασιλόπουλο να παίζει πιο ώριμα απ’ ό,τι συνήθως και τον Μπουρούση να δίνει πόντους μέσα από τη ρακέτα, οι Πειραιώτες ξεπέρασαν την άσχημη μέρα του ντεφορμέ Γκριρ (θα έχει τώρα χρόνο για να ξεκουραστεί και να συνέλθει) και τη φυσική μη ετοιμότητα του Τσίλντρες (που δεν ήταν κακός πάντως).

Το «κλου» του αγώνα που παρουσίασαν οι «ερυθρόλευκοι, όμως, ήταν η άμυνα του Πάργκο πάνω στον Ρακόσεβιτς. Ο Γιαννάκης έμοιαζε να έχει «φυτεύσει» μέσα στο μυαλό του Αμερικανού γκαρντ όλες τις κινήσεις του Σέρβου σκόρερ και ο Πάργκο με διάθεση και μυαλό έκανε όλα όσα έπρεπε. Είδαμε τον Ρακόσεβιτς να κάνει δύο έρμπολ τρίποντα (!), τις λύσεις από τον πάγκο, όπως ο Σαν Εμετέριο και ο Μπάρατς, να μπαίνουν και να βγαίνουν χωρίς να τους πάρει κανείς είδηση, τον Σπλίτερ με κενά διαστήματα, οπότε δε θα μπορούσαμε να μη δούμε και τον Ολυμπιακό να φεύγει νικητής, έστω και αν η αξιοπρόσεκτη παρουσία των Βιδάλ – Μάικλ και τα σημαντικά τρίποντα του Τελέτοβιτς έδωσαν μια ελπίδα στους Βάσκους ότι θα ανέτρεπαν το momentum.

Έχουμε πολύ χρόνο για να αναλύσουμε τα πάντα για τους προημιτελικούς, αλλά σήμερα θα πρέπει να επισημάνουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: ο Ολυμπιακός έχει κάνει όλα τα βήματα που δεν είχε κάνει τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα και πλέον θα έχει τους τελικούς της Α1 και τους αγώνες πριν το φάιναλ-φορ με πλεονέκτημα έδρας. Και αυτό είναι ένα δείγμα της δουλειάς που κάνει και των βημάτων μπροστά που έχει οδηγήσει την ομάδα του ο Γιαννάκης.

Στα άλλα ματς, η Μπαρτσελόνα έκανε αυτό που έπρεπε στο Τελ-Αβίβ, έχοντας 4 παίκτες με +20 στο ranking, η Ρεάλ έπαιξε ένα ωραίο ντέρμπι με την Άλμπα το οποίο κέρδισε χάρη σε λέι-απ του Λόπεθ στο φινάλε, και η Προκόμ συνέτριψε την Αρμάνι κάνοντας τη νίκη της τιμής στο top-16.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *