Home / NBA / Ξεγύμνωμα και 3-1!

Ξεγύμνωμα και 3-1!

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς βρίσκονται πλέον έναν αγώνα μακριά από την κατάκτηση του τίτλου στο NBA μετά τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη επί των Μαϊάμι Χιτ. Οι Σπερς έπαιξαν ξανά απίστευτο μπάσκετ, έλεγξαν το ματς απόλυτα από την αρχή ως το τέλος του και έφυγαν με το 3-1 στα χέρια τους μετά το μεγαλοπρεπέστατο 86-107! Βέβαια, πριν φύγουν οι Σπερς… είχαν φύγει οι οπαδοί των Χιτ, που από την 3η περίοδο άρχισαν να αδειάζουν το γήπεδο, ενώ περίπου 5-6 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα αποχωρούσαν κατά εκατοντάδες από τις εξέδρες.

Η εικόνα στο γήπεδο των Χιτ ήταν απογοητευτική με τον κόσμο να γυρνά την πλάτη του στην ομάδα. Από την πρώτη περίοδο, με τους Σπερς να είναι μπροστά στο σκορ, υπήρχε παγωμάρα στο γήπεδο, η οποία έγινε εκνευρισμός στο 2ο δωδεκάλεπτο. Στην επανάληψη, με το Σαν Αντόνιο να κάνει πάρτι, οι φίλοι των Χιτ άρχισαν να αποχωρούν μισοαδειάζοντας το γήπεδο πριν τελειώσει το ματς.

Μπορεί να αντιδράσει το Μαϊάμι μετά από αυτό που συνέβη στα δύο τελευταία ματς; Η ιστορία λέει πως όχι, καθώς καμία ομάδα δεν έχει ποτέ πάρει τον τίτλο ενώ χάνει με 3-1. Τα τελευταία δύο ματς και η εικόνα των Χιτ να γίνονται παιχνιδάκι στα χέρια των κλάσεις ανώτερων Σπερς, δεν δείχνουν ότι αυτό το Μαϊάμι μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα που θα το καταφέρει. «Βάλαμε τους εαυτούς μας σε τέτοια θέση που να πρέπει να γράψουμε ιστορία τώρα», είπε ο Τζέιμς.

Αυτός, πάντως, που γράφει ιστορία προς το παρόν είναι ο Τιμ Ντάνκαν, που εκτός από 10 πόντους και 11 ριμπάουντ στο ματς, έγινε και ο παίκτης που έχει παίξει τα περισσότερα λεπτά στην ιστορία των πλέι οφς του NBA, αλλά και εκείνος με τα περισσότερα double double στα πλέι οφς του NBA.

Πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην ιστορία των πλέι οφς του NBA ήταν ως τώρα ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ με 8.851, αλλά πια ο Ντάνκαν είναι αυτός που βρίσκεται στην κορυφή με 8.869, με τον Κόμπι Μπράιαντ να είναι στην 3η θέση (8.641) και τον Σκότι Πίπεν στην 4η (8.105).

Οι Σπερς έγιναν η 2η ομάδα στην ιστορία της λίγκας μετά τους Τρέιλ Μπλέιζερς του 1977 που κερδίζουν δύο συνεχόμενα παιχνίδια στους τελικούς του NBA με τουλάχιστον 19 πόντους διαφοράς. Επίσης, είναι, πλέον, η ομάδα που έχει τις περισσότερες νίκες με 15+ πόντους διαφοράς σε μία postseason, περνώντας τους Λέικερς του 1985 που είχαν 10, αφού η παρέα του Πάρκερ έφτασε τις 11.

Οι Χιτ σούταραν με 35% στο πρώτο ημίχρονο, οι Σπερς προηγήθηκαν με 33-55 λίγο πριν την ανάπαυλα. Βασική διαφορά των δύο ομάδων; Το γεγονός ότι οι Σπερς παίζουν ως ομάδα, που την ενδιαφέρει πώς θα μπει πιο εύκολα η μπάλα στο καλάθι, ενώ οι Χιτ ως 5 άτομα που απλώς βρέθηκαν ταυτόχρονα σε ένα γήπεδο.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς πάλεψε στο ματς, βέβαια τους περισσότερους πόντους του τους έβαλε όταν οι Σπερς ήταν στο 20+, αλλά φέτος έχει ήδη στη σειρά 15 ασίστ και 18 λάθη. Στην αντίστοιχη περσινή είχε 49 ασίστ και 18 λάθη σε 7 παιχνίδια. Στο 4ο ματς δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου την ομάδα του μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (ουσιαστικά το ματς είχε κριθεί πια), ούτε αυτός ούτε ο Ουέιντ. Τελείωσε με 28 πόντους (19 στο δεύτερο ημίχρονο) και 8 ριμπάουντ. Ο Ουέιντ είχε 10 με 3/13 σουτ, ο Μπος 12.

Απ’ την άλλη ο Κογουάι Λέοναρντ είχε 20 πόντους, 14 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 τάπες σε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση, με 7/12 εντός παιδιάς. Ο Μπορίς Ντιό 8 πόντους, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ενώ ο Τόνι Πάρκερ είχε 19 πόντους με τον Πάτι Μιλς να προσθέτει 14. Το φοβερό με τους Σπερς είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να σουτάρει παραπάνω απ’ όσο του βγαίνει στο ματς. Για παράδειμα, ένας τρομερός Τζινόμπιλι στον 4ο τελικό, που βοήθησε τα μέγιστα με τον τρόπο που οργάνωνε το ματς (δεν είναι τυχαίο ότι είχε +27 στη διαφορά στο σκορ όσο ήταν στο παρκέ) σούταρε 4 φορές σε 28 λεπτά.

Με τη νίκη αυτή των Σπερς έσπασε και το σερί των Χιτ με τα 48 παιχνίδια στα οποία δεν είχαν συνεχόμενες ήττες, το οποίο ήταν το 3ο μακρύτερο στην ιστορία του NBA. Τελευταία φορά που είχαν χάσει συνεχόμενα παιχνίδια οι Χιτ ήταν το 2012, στους τελικούς της Ανατολής (3 συνεχόμενα απ’ τους Σέλτικς). Έτσι εκείνο των 54 αγώνων από το 1962-66 των Σέλτικς και εκείνο των 52 από το 1990-93 των Μπουλς, παρέμειναν στην κορυφή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 3:00 οι Σπερς θα έχουν την ευκαιρία στο σπίτι τους να κλείσουν τους τελικούς με 4-1 και να στεφθούν για 5η φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές σε μια σεζόν που από την αρχή της όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρουν!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *