Home / NBA / Τα χρόνια πολλά και το κυνήγι…

Τα χρόνια πολλά και το κυνήγι…

Το εορταστικό του ένδυμα έχει ντυθεί ο οργανισμός των Ντάλας Μάβερικς, μιας και σήμερα, 19/6, έχει γενέθλια η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία της ομάδας, ο τεράστιος Ντιρκ Νοβίτσκι, με όλο το franchise να νιώθει ότι… γιορτάζει και ότι θα έπρεπε να τους εύχονται χρόνια πολλά, μιας και «Μάβερικς ίσον Ντιρκ». Ο Γερμανός υπεραστέρας κλείνει τα 36 χρόνια και είναι free agent, αλλά δηλώνει πάντα πιστός στους Μάβερικς, οπότε ο Μαρκ Κιούμπαν και ο Ρικ Καρλάιλ ρίχνουν τα βέλη τους προς Νέα Υόρκη μεριά, για να του προσφέρουν το μοναδικό δώρο που έχει αξία για έναν τόσο τελειομανή παίκτη, άλλη μία ευκαιρία στον τίτλο. Το όνομα του στόχου, βεβαίως, Καρμέλο Άντονι.                

Μόνο εύκολο δεν είναι να πειστεί ο Άντονι να ντυθεί στα μπλε των Μάβερικς, παρά τις σχετικές δηλώσεις Κιούμπαν, Καρλάιλ και Νοβίτσκι. Οι πρωταθλητές του 2011 θεωρούν ότι, με τον Ντιρκ να έχει αποδείξει φέτος ότι είναι ακόμα σε all-star επίπεδο και παίκτης που δεν μαρκάρεται, συν το παράσημο ότι ήταν η μόνη ομάδα στα πλέι οφς που πραγματικά δυσκόλεψε τους πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς, ίσως αυτό το καλοκαίρι πείσουν κάποιον αστέρα.

Το free agency του καλοκαιριού έχει αρκετό ενδιαφέρον, το Ντάλας ήδη έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρεται για τον Κρις Άντερσεν, παίκτη στη λογική του Τσάντλερ, καλό αμυντικό, αλτικό και αθλητικό, στα πρότυπα της επιτυχημένης συνταγής του 2010-11. Ο Άντερσεν έχει ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο, αλλά προσφάτως ακούστηκε ότι θέλει να αλλάξει ομάδα.

Από εκεί και πέρα, εκτός από εκείνο του Ντιρκ, τελειώνουν και τα συμβόλαια του Σον Μάριον και του Βινς Κάρτερ και δεν είναι σίγουρο αν θα επιστρέψουν και οι δύο, με πόσα χρήματα και πόσος χώρος θα μείνει για να έρθει ένα αστέρι. Πάντως, αν οι Μάβερικς επιτύχουν να πείσουν τους τρεις αυτούς παίκτες να υπογράψουν με λιγότερα χρήματα απ’ όσα δικαιούνται (ο Νοβίτσκι το έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα να το κάνει αν είναι αν χτιστεί ομάδα πρωταθλητισμού), και με την παρουσία του Χοσέ Καλντερόν και του Μόντα Έλις, ένας παίκτης του επιπέδου του Καρμέλο, κάνει αυτομάτως το Ντάλας contender που λένε και οι Αμερικανοί, ομάδα τίτλου. Η συζήτηση για το αν οι Μάβερικς χρειάζονται τρίτο σκόρερ μετά τους Έλις και Νοβίτσκι, ή καλύτερα κάποιον σέντερ δυνατό και αθλητικό για να πλαισιώσει τον Ντιρκ στη ρακέτα είναι μεγάλη και δύσκολη, αλλά όταν ο Καρμέλο είναι ελεύθερος, είναι δύσκολο να τον αγνοήσεις.

Βέβαια, τον Άντονι πολιορκούν και άλλες ομάδες. Ή τον ονειρεύονται απλώς. Αρχικά είχαμε τη φήμη ότι θα πάει στο Μαϊάμι για να σχηματίσουν… Big 4. Βέβαια, κάτι τέτοιο είναι κοντά στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, και όχι επειδή θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί για να επιτραπεί να παίζουν οι Χιτ τα παιχνίδια με 3 μπάλες (1 ο Άντονι, 1 ο Τζέιμς, 1 οι υπόλοιποι), αλλά κυρίως με βάση τα οικονομικά.

Αν και οι τρεις της Big-3 μείνουν στο Μαϊάμι, τότε δεν υπάρχει χώρος για τον Καρμέλο, αλλά ακόμα κι αν πειστεί ένας από τους Μπος-Ουέιντ να σπάσει το συμβόλαιό του και να πάει να παίξει αλλού (αμφότεροι έχουν player option φέτος και πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια συμβόλαιο του χρόνου), ο Άντονι για να υπογράψει θα πρέπει να πετάξει περί τα 8 εκατομμύρια το χρόνο. Και αυτό μόνο και μόνο για να παίξει δίπλα στον Τζέιμς. Νομίζω ότι με βάση τον εγωισμό που έχουν παίκτες τέτοιου επιπέδου, δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως, κύκλοι από το περιβάλλον του παίκτη αναφέρουν ότι ο Άντονι σκέφτεται να δεχτεί μείωση για να παίξει μαζί με έναν άλλον αστέρα (Χάουαρντ, Ρόουζ, Τζέιμς).

Από εκεί και πέρα, τον Άντονι θέλουν οι Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά δεν είναι φαβορί για να τον αποκτήσουν (ιδίως με τον Κόμπι σε τέτοια ημιάγρια κατάσταση να μαλώνει με τους πάντες και τα πάντα, από δημοσιογράφους μέχρι παρουσιαστές και από προπονητές μουντιάλ μέχρι τον εαυτό του), οι Μάβερικς, αλλά και οι Χιούστον Ρόκετς με τους Σικάγο Μπουλς. Ρόκετς και Μπουλς θεωρούνται τα φαβορί στην κούρσα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες βγήκε η φήμη από τους Μπουλς ότι έχουν διαθέσιμους για μετεγγραφή όλους τους παίκτες του ρόστερ τους πλην του Ντέρικ Ρόουζ, προκειμένου να πάρουν τον Καρμέλο.

Απ’ την άλλη δεν ξέρω αν στους Μπουλς φτάνει ένας Άντονι για να πάρουν τον τίτλο, ή αν ο Καρμέλο θα δέσει καλά με το ρόστερ που έχουν οι Ρόκετς αυτή τη στιγμή. Ο Άντονι προς το παρόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, συναντήθηκε με τον Φιλ Τζάκσον, είπε ότι εγκρίνει την απόκτηση του Ντέρεκ Φίσερ, αλλά δεν έχει αλλάξει γνώμη ως προς το opt out. Βέβαια, τα λεφτά των Νικς είναι πολύ περισσότερα για να τα προσπεράσει έτσι απλά.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει κανείς να υπολογίσει ότι και φέτος έχουμε καλοκαίρι… απόφασης για τον ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος είπε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αλλά ότι θα είναι πολύ πιο ήρεμος απ’ ότι το 2010. Αν ο Τζέιμς αλλάξει ομάδα, ίσως δρομολογηθούν τεράστιες αλλαγές σε πολλές ομάδες της λίγκας (αν και οι πληροφορίες λένε ότι μάλλον θα μείνει στους Χιτ).

Οι Μάβερικς βρίσκονται κάπου στη μέση όλων αυτών. Απ’ τη μία νιώθουν την πίεση του χρόνου ασφυκτική πάνω τους. Τα τελευταία 3 χρόνια απλώς πετάνε στα σκουπίδια ορισμένες από τις τελευταίες σεζόν του μοναδικού Ντιρκ Νοβίτσκι, αλλά αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό και νιώθουν τεράστια πίεση να φτιάξουν ομάδα τίτλου ξανά. Όμως, δεν είναι ούτε… Νέα Υόρκη, ούτε Λος Άντζελες, οπότε έτσι δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα για να πείσουν κάποιον πρωτοκλασάτο αστέρα. Πάντως, η μαγιά υπάρχει και αν γίνουν 1-2 προσεκτικές κινήσεις, νομίζω ότι μπορούν οι Μάβερικς να είναι top-4 ομάδα στη Δύση του χρόνου, και να παλέψουν για τον τίτλο. Μια ενδεχόμενη απόκτηση του Καρμέλο Άντονι σίγουρα θα τάραζε τα νερά στο NBA, όσο μακρινή κι αν ακούγεται ως πιθανότητα.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Το Sports Illustrated δημοσίευσε μια κάρτα με τον ενδεχόμενο μισθό του Άντονι ανάλογα σε ποια ομάδα θα υπέγραφε. Οι διαφορές είναι τεράστιες και ας μην ξεχνάμε ότι ο Άντονι θα είναι 34 χρονών μετά το 4ο έτος (δηλαδή αν δεν υπογράψει τους Νικς) όταν θα μπορεί δυνητικά να ανανεώσει το συμβόλαιό του εξαρχής με τα χρήματα που θα έπαιρνε (από τώρα) εγγυημένα από τους Νικς. Η κάρτα έχει αρκετό ενδιαφέρον:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *