Home / NBA / Το νο.1 με τη βοήθεια ενός ήρωα!

Το νο.1 με τη βοήθεια ενός ήρωα!

Έγινε η κλήρωση για τη σειρά με την οποία θα επιλέξουν οι ομάδες παίκτες στο καλοκαιρινό ντραφτ στις 23 Ιουνίου. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια βρίσκονται στη λοταρία και μάλιστα με δύο επιλογές στην πρώτη πεντάδα, 1η και 4η. Μπορεί η χρονιά που πέρασε να ήταν καταστροφική αγωνιστικά, απογοητευτική και δύσκολη μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά το Κλίβελαντ έχει μια καταπληκτική ευκαιρία να ξαναφτιάξει καλή ομάδα πολύ γρήγορα.

 
Τελευταία φορά που οι Καβαλίερς είχαν επιλέξει στο νο.1 ήταν το 2003 και τότε, βεβαίως, είχαν επιλέξει τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Ακολούθησαν 7 χρονιές όπου υψηλότερη επιλογή ήταν εκείνη του Λουκ Τζάκσον το 2004 στο νο.10, ενώ από το 2005 ως το 2010 οι Καβς δεν επέλεξαν ποτέ υψηλότερα από το 19.

Πέντε συνεχόμενες χρονιές στα πλέι οφς (2005-06 ως 2009-10) και φέτος έπεσαν από το περσινό 61-21 στο 19-63! Τερμάτισαν 2οι από… το τέλος στο NBA, αλλά η τύχη τους χαμογέλασε, καθώς οι χειρότεροι όλων, Μινεσότα Τίμπεργουλβς, και πάλι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά. Οι Τίμπεργουλβς είχαν 25% πιθανότητες, αλλά πήραν το 2ο πικ, ενώ έχουν… προϊστορία σε τέτοιου είδους απογοητεύσεις, αφού πέρσι ενώ είχαν το 2ο χειρότερο ποσοστό έπεσαν 4οι, ενώ ακόμα περισσότερο «πονάει» το 1992 όταν ενώ ήταν χειρότεροι απ’ όλους και πάλι, έπεσαν στο νο.3 και έχασαν την ευκαιρία να επιλέξουν τον Σακίλ Ο’ Νιλ (τελικά επέλεξαν στο 3 τον Λέτνερ). Οι Τίμπεργουλβς έπεσαν στο 0/14 στη λοταρία, ενώ 8 φορές από τις 14 έχουν χάσει θέσεις στη λοταρία από την τελική τους κατάταξη τη σεζόν!

Οι Καβαλίερς, λοιπόν, θα έχουν την 1η επιλογή στο καλοκαιρινό ντραφτ, με τον Νικ Γκίλμπερτ, γιο του ιδιοκτήτη της ομάδας, Νταν Γκίλμπερτ, να επροσωπεί τους Καβς στην κλήρωση. Ο Γκίλμπερτ δεν μοιάζει καθόλου με τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά για ένα βράδυ μπόρεσε να φέρει πίσω στους οπαδούς των Καβαλίερς κάθε χαμένο χαμόγελο που τους στέρησε ο Τζέιμς πέρσι το καλοκαίρι.

Από μια εξαντλητική χρονιά που σημαδεύτηκε από τις 26 συνεχόμενες ήττες (ρεκόρ για το NBA), οι Καβαλίερς μπορούν να είναι ξανά του χρόνου υπολογίσιμη δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξουν σωστά, θα έχουν 2 νέους αστέρες γύρω από τους οποίους θα μπορούν να χτίσουν. Και ο μικρός ήρωας Νικ Γκίλμπερτ θεωρείται ότι κρατούσε το κοκαλάκι της νυχτερίδας στην κλήρωση για τους Καβαλίερς.

Η μάχη με τη νευροϊνωμάτωση

Ο 14χρονος Νικ Γκίλμπερτ πάσχει από νευροϊνωμάτωση τύπου 1. Πρόκειται για μία δύσκολη νόσο του νευρικού συστήματος που εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 3500 ανθρώπους. Η νευροϊνωμάτωση οφείλεται σε παθολογικό γονίδιο στο χρωμόσωμα 17 και κληρονομείται με αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο Νικ έχει καλή εξέλιξη και κάνει παιδιά, το παιδί του θα έχει 50% πιθανότητα να εμφανίσει τη νόσο). Ο συγκεκριμένος τύπος πάθησης εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες στο μεγάλο ποσοστό των ασθενών, αλλά, κυρίως, πολλαπλούς νευροϊνωματώδεις όγκους (δηλαδή όγκους των νεύρων) οι οποίοι, ενώ συνήθως εμφανίζονται ως καλοήθεις, μπορεί να εξαλλαγούν σε καρκίνο του περιφερικού νευρικού συστήματος ή του εγκεφάλου. Όγκοι στην οπτική οδό μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρασης (όπως συνέβη με τον Νικ που δεν βλέπει από το ένα μάτι) ενώ ενίοτε οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν και διαταραχές μάθησης. Ριζική θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει, αλλά με περιοδική παρακολούθηση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίζεται κάθε εκδήλωσή της έγκαιρα.

Εκπροσωπώντας τους Καβαλίερς

Ο Νταν Γκίλμπερτ αποφάσισε ο 14χρονος γιος του, Νικ, να εκπροσωπήσει τους Καβαλίερς στην κλήρωση, καθώς την Τρίτη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη Νευροϊνωμάτωση. Ο Νικ Γκίλμπερτ είναι Πρέσβης του Εθνικού Οργανισμού για Παιδιά με Όγκους για το 2011 στις Η.Π.Α..

Ο Νταν Γκίλμπερτ είπε ότι ο γιος του είναι ο ήρωάς του μιλώντας για τις αναρίθμητες δυσκολίες που έχει περάσει στη ζωή του: «Μιλάμε για ήρωες στον αθλητισμό, αλλά συχνά ξεχνάμε τους ήρωες που έχουμε μπροστά μας κάθε μέρα. Ο Νικ γεννήθηκε με νευροϊνωμάτωση πριν από 14 χρόνια. Παρότι έχει υπομείνει εγχείρηση στον εγκέφαλο, έχει χάσει την όρασή του στο ένα μάτι, έχει κάνει 4 κύκλους χημειοθεραπειών και έχει πάει αμέτρητες φορές σε γραφεία ιατρών και νοσοκομεία, είναι ο πιο χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος που ξέρω. Ο Νικ δεν παραπονέθηκε ποτέ για το κακό χαρτί που του μοίρασε η ζωή αλλά, αντιθέτως, πάντα επικεντρώνεται σε όσα είναι καλά και συναρπαστικά γύρω του. Είναι ένα παράδειγμα επιμονής, αποφασιστικότητας και του πώς θα έπρεπε ο καθένας μας να ζει τη ζωή του. Ο Νικ είναι ο ήρωάς μου».

Κάποιοι που… δεν ξέρουν να χάνουν

Κάποιοι δεν άντεξαν τα άσχημα μαντάτα της κλήρωσης και μετά είπαν χοντράδα. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Καν, πρόεδρο των Μινεσότα Τίμπεργουλβς που, στην απογοήτευσή του για το χαμένο νο.1, είπε χοντράδα.

Ο Καν υπονόησε ότι η κλήρωση του NBA ήταν στημένη, καθώς «είναι καλύτερη είδηση να κερδίζει ένα 14χρονο παιδί δύο γερασμένους παράγοντες στην εθνική τηλεόραση. Το NBA τυχαίνει να είναι γεμάτο από τέτοιου είδους ιστορίες σε τηλεοπτικές μεταδόσεις. Το πρωτάθλημα έχει μια συνήθεια, και θα πω απλώς συνήθεια, να γεννά τέτοιες απίστευτες ιστορίες».

Βέβαια, μια μέρα αργότερα κατάλαβε τι είπε και μιλώντας στα μεγαλύτερα μέσα των Η.Π.Α. τόνισε ότι δεν βλέπει… φαντάσματα, ότι δεν υπονόησε πως υπάρχει θεωρία συνωμοσίας και ότι έκανε απλώς πλάκα. Το NBA ακόμα δεν έχει κάνει σχόλιο επί του θέματος ούτε έχει… ρίξει πρόστιμο.

Ο Έρβινγκ το ‘δεσε κόμπο

Τι κι αν ο Νταν Γκίλμπερτ δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε μετά την κλήρωση ποιον θα επιλέξουν οι Καβαλίερς στις 23 Ιουνίου στο νούμερο 1; Ο Κάιρι Έρβινγκ του Ντιουκ μάλλον το έχει… σίγουρο.

Λίγη ώρα μετά τη λοταρία έλεγε: «Δεν νομίζω ότι μπορείς να με συγκρίνεις με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Πρώτον, δεν είμαι 2.05, δεύτερον δεν είμαι τριάρι που καρφώνει και τρίτον δεν με λένε ΛεΜπρον Τζέιμς. Αλήθεια, ακόμα δεν μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις. Νομίζω ότι θα φέρω μια άλλη διάσταση στο Κλίβελαντ αν με επιλέξουν τελικά». Ο Έρβινγκ μαζί με τον Ντέρικ Ουίλιαμς του Αριζόνα είναι τα δύο φαβορί για την 1η θέση, αλλά μάλλον ο Έρβινγκ έχει το προβάδισμα. Μέσα στην πρώτη πεντάδα αναμένεται να είναι και ο Τούρκος Ενές Καντέρ, παρότι δεν έπαιξε ούτε έναν αγώνα φέτος, αλλά και ο Γιαν Βέσελι, ενώ στην πρώτη δεκάδα μοιάζει ότι θα βρεθούν και ο Γιόνας Βαλανσιούνας και ο Μπισμάκ Μπιγιομπό.

Νίκος Κουσούλης
Αντώνης Κουσούλης, Ιατρός

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *