Home / NBA / 23 Ιουλίου 1993: η δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν

23 Ιουλίου 1993: η δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, στις 23 Ιουλίου του 1993, δολοφονήθηκε ο Τζέιμς Ρ. Τζόρνταν ο πρεσβύτερος, πατέρας του Μάικλ Τζόρνταν, ενόσω κοιμόταν στο αυτοκίνητό του σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Λάνμπερτον της Βόρειας Καρολίνας. Δράστες ο Ντάνιελ Άντρε Γκριν και ο Λάρι Μάρτιν Ντέμερι, οι οποίοι συνελήφθησαν, όταν το FBI και η αστυνομία ανίχνευσαν τις κλήσεις που έκαναν από το κινητό του θύματος. Το πτώμα του πατέρα του Τζόρνταν ανακαλύφθηκε στις 3 Αυγούστου, αποτεφρώθηκε στις 6 Αυγούστου και αναγνωρίστηκε στις 13 Αυγούστου από την οδοντοστοιχία. Αποτέλεσμα του συμβάντος, η ανακοίνωση του Τζόρνταν στις 6 Οκτωβρίου του 1993 ότι αποσύρεται από το μπάσκετ, σε μια υπόθεση που απασχολεί την επικαιρότητα μέχρι και σήμερα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας της εποχής έλεγαν ότι ο πατέρας του Τζόρνταν δολοφονήθηκε από μαφιόζους λόγω των χρεών του MJ από τα στοιχήματα που έβαζε (σε ένα από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί με τη βιογραφία του, αναφέρεται ότι ο Τζόρνταν είχε κάποτε φτάσει να χάσει 1,25 εκατομμύρια δολάρια σε ένα απλό στοίχημα για ένα παιχνίδι γκολφ που έπαιζε με φίλο, αλλά και ότι σχεδόν πάντα δεν ήθελε να πληρώνει όποτε έχανε).

Η τότε αναφορά του FBI ότι δεν αποκλείει τίποτα ως κίνητρο για το φόνο (το FBI αργότερα ανέφερε ότι το αμάξι το οποίο οδηγούσε ο Τζέιμς Τζόρνταν ήταν «σαν μια φωτεινή πινακίδα νέον που έγραφε ‘κλέψτε με’» και ότι αν οι δυο νεαροί είχαν καταλάβει ποιος ήταν στο αυτοκίνητο δεν θα τον είχαν σκοτώσει, αλλά θα τον είχαν απαγάγει) έκανε πολλούς να πουν ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνούσαν σύνδεσμο του φόνου με το θέμα τζόγου που είχε ο MJ. Στα αμερικανικά μέσα είχε ανοίξει πόλεμος με τους δημοσιογράφους να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που κατέγραφαν απλώς τα γεγονότα κι εκείνους που έψαχναν να βρουν σύνδεση ανάμεσα στη δολοφονία και το πρόβλημα τζόγου. Όταν συνελήφθησαν οι δύο έφηβοι, φράσεις όπως «αηδιαστικά δημοσιεύματα» ή «πρόσθεσαν δύο και δύο και έβγαλαν πέντε» εμφανίστηκαν σε γνωστές αμερικανικές εφημερίδες από άλλους δημοσιογράφους κατά εκείνων που τόσο καιρό μιλούσαν για μαφιόζικο χτύπημα.

Ο ίδιος ο Τζόρνταν μίλησε πολύ σκληρά για τους δημοσιογράφους που αναφέρονταν στο θέμα που είχε με τον τζόγο, κατακεραυνώνοντας τα μέσα που «έριξαν αλάτι στην ανοιχτή πληγή μου. Οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με αβάσιμες εικασίες και κιτρινισμό θα πρέπει να μας κάνουν όλους να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τη συνείδησή μας και τις βασικές ανθρώπινες αξίες μας».

Ο Τζέιμς Τζόρνταν, τότε 57 ετών, οδηγούσε μια κόκκινη Lexus SC400 (με πινακίδες UNC0023 από το νούμερο της φανέλας του Τζόρνταν στο North Carolina) που του είχε κάνει δώρο ο MJ. Επέστρεφε σπίτι από μια κηδεία και σταμάτησε σε μια στάση σε αυτοκινητόδρομο για να ξεκουραστεί. Εκεί, ενόσω κοιμόταν, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο στήθος. Για το φόνο του καταδικάστηκαν ο Γκριν και ο Ντέμερι (σήμερα 39 και 38 ετών), οι οποίοι έκλεψαν το αμάξι και τα τιμαλφή του πατέρα του Τζόρνταν αφού πρώτα πέταξαν το πτώμα. Το πτώμα βρέθηκε σε βάλτο στις 3 Αυγούστου, μετά την αυτοψία αποτεφρώθηκε και αναγνωρίστηκε στις 13 Αυγούστου από τα οδοντικά στοιχεία, αφού η οικογένεια Τζόρνταν είχε δηλώσει ως αγνοούμενο τον πατέρα του MJ. Οι δυο έφηβοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.

Ο Ντέμερι ήταν ο μόνος που κατέθεσε, ο Γκριν αρνήθηκε, ο Ντέμερι ανέφερε ότι ο Γκριν ήταν εκείνος που σκότωσε («χωρίς λόγο» όπως είπε) τον πατέρα του Τζόρνταν, ενώ ήθελαν απλώς να τον δέσουν για να τον κλέψουν. Τα στοιχεία εναντίον τους ήταν πάρα πολλά και σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο υπόθεσης, Τζόνσον Μπριτ: «υπάρχει ένας κόσμος στοιχεία εναντίον τους».

Ανέφερα πιο πάνω ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην επικαιρότητα, αφού το 2010 συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες 200 σε έναν φάκελο με υποθέσεις που έπρεπε να επανεξεταστούν λόγω παράλειψης ή λάθους στην αναφορά των αποδείξεων από το εργαστήριο της εισαγγελίας. Όμως, λίγο αργότερα η υπόθεση αποσύρθηκε από το συγκεκριμένο φάκελο με την αιτιολογία ότι «είχε παραπέσει από λάθος εκεί» με το γεγονός αυτό να ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά των θεωριών συνωμοσίας.

Οι δικηγόροι του Γκριν τον Φεβρουάριο του 2014 έκαναν αίτηση για νέα δίκη, λέγοντας ότι μία αναλυτής αίματος της πολιτείας έκανε λάθος σε μια αναφορά σχετικά με την ύπαρξη αίματος στο αυτοκίνητο, λέγοντας ότι υπήρχε, ενώ σε άλλες 4 αναφορές έχει γραφτεί ότι δεν υπήρχε. Η υπόθεση είναι ξανά ενεργή και θεωρείται πιθανό να προγραμματιστεί ακρόαση τον Φεβρουάριο του 2015.

Πάντως, η πολιτεία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί η καταδίκη, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Γκριν είναι πάρα πολλά. Πέραν του κινητού τηλεφώνου (από τις κλήσεις που έκαναν οι δυο έφηβοι με αυτό εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν), υπάρχει βίντεο που δείχνει τον Γκριν στο σπίτι του να χορεύει σε πάρτι φορώντας το ρολόι του Τζέιμς Τζόρνταν και τα δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή NBA που ο Μάικλ Τζόρνταν είχε δώσει στον πατέρα του, ενώ σε ηλεκτρική σκούπα μέσα στο σπίτι της μητέρας του Γκριν βρέθηκε και το όπλο της δολοφονίας.

Ο μπασκετικός κόσμος είχε ασχοληθεί διεξοδικά με την είδηση της δολοφονίας του Τζέιμς Τζόρνταν, η οποία είχε αναπαραχθεί σε όλο τον κόσμο. Όμως, αυτό που ακολούθησε ως συνέπεια του συμβάντος έκανε όλους τους μπασκετόφιλους να «παγώσουν». Στις 6 Οκτωβρίου του 1993, ο Μάικλ Τζόρνταν σόκαρε τον πλανήτη ανακοινώνοντας σε ηλικία 30 ετών την αποχώρησή του από το μπάσκετ

Ως λόγους για την απόφασή του έθεσε το γεγονός ότι είχε πια χάσει το κίνητρό του να παίζει, μιας και ένιωθε ότι δεν είχε τίποτα να αποδείξει, αλλά και το χαμό του πατέρα του, με τον οποίο συζητούσε ακόμα από τον πρώτο του τίτλο το ενδεχόμενο να αποχωρήσει (ο Τζόρνταν ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ότι ο πατέρας του του είπε μετά τον πρώτο τίτλο με τους Μπουλς να αποσυρθεί από το μπάσκετ). Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως ο πατέρας του είχε δει το τελευταίο παιχνίδι μπάσκετ που έπαιξε τον έκανε να νιώθει πιο σίγουρος για την απόφασή του.

Πίσω από τα φώτα πολλά ακούστηκαν για αναγκαστική αποχώρηση του Τζόρνταν λόγω τζόγου. Το NBA είχε ξεκινήσει μετά τον 3ο τίτλο των Μπουλς έρευνα για τα προβλήματα του Τζόρνταν με τον τζόγο και το αν κάποιες επιταγές υπογεγραμμένες από τον ίδιο που βρέθηκαν (κατά τη διάρκεια μιας άσχετης δίκης) αφορούσαν σε στοιχηματισμό σε αγώνες του NBA. Ο Τζόρνταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μπάσκετ και λίγες ημέρες μετά το NBA διέκοψε την έρευνα λέγοντας ότι ο Τζόρνταν δεν είχε τελικά κάνει κάτι κακό (βέβαια, δεν θα μπορούσε και να τη συνεχίσει ή να τον τιμωρήσει αφού ο Τζόρνταν δεν ήταν πλέον εν ενεργεία παίκτης της λίγκας). Αρκετά μέσα ανέφεραν ως λόγο αποχώρησης τον τζόγο και τις διάφορες σκοτεινές ιστορίες που ακολουθούσαν τον Τζόρνταν, ότι δηλαδή δεν ήταν αποχώρηση αλλά μυστική τιμωρία από τη λίγκα, που δεν ήθελε να πλήξει δημόσια το πρόσωπο που άλλαξε την ιστορία του NBA και την προβολή του στον πλανήτη. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε ποτέ και έμεινε άλλος ένας αστικός μύθος γύρω από το θρύλο του MJ, μύθος που άλλοι πιστεύουν και άλλοι όχι. Η ουσία είναι ότι η τελική εικόνα που έμεινε από την αποχώρηση του Τζόρνταν ήταν η έλλειψη κινήτρου και ο θάνατος του πατέρα του.

Η σχέση του Τζόρνταν με τον πατέρα του ήταν ιδιαίτερη εξαρχής. Στις διάφορες βιογραφίες του MJ αναφέρεται ότι ο Τζόρνταν ένιωθε στα παιδικά του χρόνια ότι ο πατέρας του είχε μόνο αρνητική άποψη γι’ αυτόν, ότι προτιμούσε τον αδερφό του Λάρι, και ότι όλη του τη ζωή προσπαθούσε να του αποδείξει ότι κάνει λάθος. Ο Τζέιμς Τζόρνταν περιγράφεται από τα αδέρφια του Μάικλ ως ένας πολύ σκληρός άνθρωπος, που μείωνε συχνά τον Τζόρνταν και τον πίεζε πάρα πολύ ψυχολογικά. Όμως, παντού αναφέρεται ότι ανάμεσά τους υπήρχε μια παθολογική σχέση εξάρτησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πατέρας του Τζόρνταν ταξίδευε σε όλες τις Η.Π.Α. για να βλέπει παντού τον MJ να παίζει.

Η αδερφή του Τζόρνταν, Ντελόρις, ισχυρίστηκε (στο βιβλίο του Ρόλαντ Λάζενμπι «Michael Jordan: The Life») ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά για 8 και πλέον χρόνια, κάτι που ο Τζόρνταν έμαθε πολύ αργότερα, αλλά και ότι ο πατέρας του Τζόρνταν συχνά χτυπούσε τη γυναίκα του. Ο Τζέιμς Τζόρνταν αναφέρεται ότι είχε επιτεθεί στην κόρη του όταν είχε μάθει τις κατηγορίες λέγοντάς της ότι παρεξήγησε την αγάπη του. Μια αμφιλεγόμενη μορφή, που, όμως, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη του τόσο ανταγωνιστικού χαρακτήρα του Τζόρνταν και που σημάδεψε την πορεία του σημαντικότερου αθλητή στην ιστορία του κόσμου με τρόπο ανεξίτηλο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *