Home / NBA / Είναι τελειωμένος ο Νοβίτσκι;

Είναι τελειωμένος ο Νοβίτσκι;

Οι Ντάλας Μάβερικς δεν έχουν κινηθεί θεαματικά στο μετεγγραφικό παζάρι και λογικό είναι να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Κάτι η σχεδόν καταστροφική σεζόν που τους κόστισε το σερί πρόκρισης στα πλέι οφς, κάτι το γεγονός ότι έχουν «χάσει» στην προσπάθεια απόκτησης οποιουδήποτε αστέρα τους ενδιέφερε, κάτι το ότι ο Νοβίτσκι είναι πια 34 χρονών, κανείς δεν υπολογίζει τους Μάβερικς. Μάλιστα, πολλά έχουν ακουστεί ακόμα και για την ικανότητα του Νοβίτσκι να ηγηθεί μιας ομάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά αμερικανικά sites προέκριναν ως λόγο για τη μη προσέλκυση παικτών όπως ο Χάουαρντ ή ο Πολ το γεγονός ότι ο Νοβίτσκι δεν είναι πια αστέρας, αλλά απλώς ένας «πολύ καλός παίκτης» που βρίσκεται σε πτώση, φυσιολογική και λόγω ηλικίας. Ο Μαρκ Κιούμπαν, όμως, έχει άλλη γνώμη: “Ο Νοβίτσκι μπορεί να πάρει το MVP του χρόνου στα 35 του”.

Βέβαια, όλη η αμφισβήτηση είναι αλήθεια ότι προήλθε από το γεγονός ότι ο Ντιρκ έχασε 29 παιχνίδια λόγω της αρθροσκόπησης στο γόνατό του, επέστρεψε πρόωρα γιατί οι Μάβερικς διασύρονταν και άργησε να φτάσει σε καλή κατάσταση, αφού ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνει μέρος της αποκατάστασής του στα παρκέ. Ο Μαρκ Κιούμπαν δεν διστάζει να απαντήσει σε όσους θεωρούν τον Νοβίτσκι τελειωμένο, μιλώντας για το γεγονός ότι όλοι ξεγράφουν τους Μάβερικς πριν καν αρχίσει η σεζόν.

Σίγουρα ο Χοσέ Καλντερόν, ο Μόντα Έλις, ο Σάμουελ Ντάλεμπερτ, δεν είναι μετεγγραφές που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο, αλλά αγωνιστικά βγάζουν μεγάλο νόημα για τους Μάβερικς. Για τον Κιούμπαν, όλες δένουν γύρω από τον ηγέτη της ομάδας.

«Αν υπάρχει ένα κομμάτι που λείπει ανάμεσα σε αυτά που όλοι λένε και αυτό που εμείς κάνουμε είναι το γεγονός ότι όλοι έχουν ξεγράψει τον Ντιρκ, ότι και καλά ο Ντιρκ είναι τελειωμένος, ότι είναι σε κατρακύλα και δεν μπορεί να παίξει πια και δεν μπορεί πια να συνεισφέρει όσο παλιότερα», ανέφερε ο Κιούμπαν.

«Αλλά αν δεις το πόσο χάλια ήμασταν πέρσι, μιλώντας αναφορικά με το παιχνίδι στον πλέι μέικερ και το μπασκετικό IQ, όταν ο Νοβίτσκι γύρισε πίσω και βρήκε ρυθμό, κερδίσαμε πάρα πολλές καλές ομάδες. Νομίζω ότι ήμασταν στις 48-50 νίκες, αν κάνουμε αναγωγή. Φέτος βάζουμε μια πολύ καλύτερη συλλογή παικτών γύρω του και ο Ντιρκ είναι σε μια κατάσταση που δεν θα χρειαστεί να πιεστεί σωματικά πριν της ώρας του. Είχε όλο το καλοκαίρι να ετοιμάσει το κορμί του και να είναι έτοιμος».

Οι αριθμοί κάποιες φορές λένε ψέματα, ο Νοβίτσκι είχε 17.3 πόντους το 2012-13, που είναι ο χαμηλότερος μέσος όρος του από τη ρούκι σεζόν του, έσπασε το σερί των 11 συνεχόμενων συμμετοχών σε all-star game, ενώ οι Μάβερικς δεν πέρασαν στα πλέι οφς για πρώτη φορά από το 1999-2000. Αυτά δείχνουν ξεκάθαρα πτώση. Όμως, είναι ακριβώς έτσι;

Ο Κιούμπαν διαφωνεί: «Χτύπα ξύλο, αν μείνουμε υγιείς, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να μειώνουν τον Νοβίτσκι με τρόπους που δεν θα έπρεπε. Όπως είπα και στον ίδιο, ο Καρλ Μαλόουν κέρδισε MVP στα 35 του και δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μην βρίσκεται και ο Νοβίτσκι στη συζήτηση για τον MVP του χρόνου στα 35».

Και συνέχισε: «Και σου λέω επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος τον μειώνει και τον απορρίπτει ουσιαστικά τυχαία και χωρίς στοιχεία, είναι τρομερό κίνητρο και για τον ίδιο».

Ο Κιούμπαν θεωρεί ότι με τον Καλντερόν δίπλα του, έναν πλέι μέικερ που μπορεί να παίξει το pick ‘n’ roll, να δει την πάσα, αλλά και να απειλήσει όταν χρειαστεί, ο Νοβίτσκι θα δείξει και πάλι σε τι επίπεδο είναι.

«Κοίτα, το κομμάτι που όλοι χάνουν είναι ότι ξεχνούν τον Ντιρκ. Όλοι νομίζουν ότι ο Ντιρκ είναι τελειωμένος. Μπορεί να μην βάζει 30 τη βραδιά. Μπορεί να μην πηγαίνει για 50 επειδή απλώς το θέλει. Δεν πρόκειται να έχει μάχες τύπου Ντιρκ vs. Τρέισι ΜακΓκρέιντι, αλλά και πάλι θα απαιτείται double team για να τον μαρκάρεις. Και πάλι θα είναι ο τύπος στον οποίο θα πηγαίνουμε στο τέλος των αγώνων για να πάρουμε ένα καλάθι. Ο Ντιρκ θα είναι και πάλι ο τύπος που θα σου βάλει τα καλάθια όταν τα χρειάζεσαι. Τώρα, προσθέσαμε και κάποιον που μπορεί να παίξει το pick ‘n’ roll με αυτόν, που μπορεί να το παίξει σωστά και ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το σκριν».

Ο Κιούμπαν κλείνει λέγοντας το, και για μένα, προφανές, ότι ο Νοβίτσκι παραμένει υπεραστέρας: «Μπορεί ο Ντιρκ να μην κερδίσει το MVP. Αλλά πίστεψέ με, ο Ντιρκ μπορεί ακόμα να παίξει όπως έπαιζε».

Ο Νοβίτσκι δεν είχε χάσει ποτέ στην καριέρα του περισσότερα από 9 παιχνίδια, μέχρι πέρσι. Οι αριθμοί μετά το all-star game, όταν είχε αρχίσει να νιώθει καλύτερα, λένε τα πράγματα λίγο διαφορετικά, συνηγορούν στα όσα λέει ο Κιούμπαν και εκθέτουν όσους βιαστικά θεωρούν τον Γερμανό τελειωμένο, χωρίς να «διαβάσουν» πίσω από τα νούμερα.

Ο Νοβίτσκι είχε 18.9 πόντους και 7.7 ριμπάουντ σουτάροντας με 50.5% εντός παιδιάς και 43.3% από το τρίποντο μετά το all-star game. Οι Μάβερικς είχαν 18-12 στο διάστημα αυτό, το οποίο με αναγωγή πηγαίνει σε σεζόν 49 νικών.

Το Age of Basketball ετοίμασε δύο πίνακες με τα στατιστικά του Νοβίτσκι, του Ντουράντ, του Τζέιμς και του Μπράιαντ, για τα 30 παιχνίδια που είχαν οι ομάδες μετά το all-star game. Προφανώς η επιλογή των άλλων τριών παικτών δεν είναι τυχαία, είναι η πιο δύσκολη “σύγκριση” που θα μπορούσε να γίνει για κάποιον, σύγκριση από την οποία ο Γερμανός επιβιώνει και σύγκριση η οποία δείχνει τα πράγματα κάπως διαφορετικά από αυτό που ακούγεται.

Ο πρώτος πίνακας αναφέρει τα απλά στατιστικά τους, νούμερα, μέσους όρους, ποσοστά. Ο δεύτερος μιλά για τα σύνθετα στατιστικά, αυτά που δείχνουν, άλλωστε, σε μεγαλύτερο βαθμό την κατάσταση ενός παίκτη μέσα στο παρκέ και τη συμβολή που έχει ή μπορεί να έχει στο παιχνίδι της ομάδας του. Οι πίνακες δεν λειτουργούν με σκοπό να… βγει ο καλύτερος, αλλά για να δείξουν ότι σε σύγκριση με τους κατά τεκμήριο άλλους 3 καλύτερους παίκτες της λίγκας, ο Νοβίτσκι δεν έχει κάτι να ζηλέψει ακόμα και σε αυτή την ξεκάθαρα μέτρια στατιστικά σεζόν του. Το πολύ υψηλό ποσοστό του στα σουτ με το θανατηφόρο fade away σουτ, η ικανότητά του να κάνει ελάχιστα λάθη, η έφεσή του προς το ριμπάουντ, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που ξεκάθαρα τον κρατούν στην αφρόκρεμα των 4-5 καλύτερων παικτών της λίγκας. Και όποιοι μπουν στη σεζόν χωρίς να το πιστεύουν αυτό, θα βρεθούν προ εκπλήξεως…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *