Home / NBA / Νας: «Η τελευταία σεζόν» – Το δόγμα Σκοτ

Νας: «Η τελευταία σεζόν» – Το δόγμα Σκοτ

Τίτλους τέλους σκέφτεται να ρίξει στη λαμπερή καριέρα του ο Στιβ Νας, με τον Καναδό αστέρα να θέλει να αγωνιστεί άλλη μια χρονιά στο NBA και μετά να κρεμάσει τα παπούτσια του. Χτυπημένος από τραυματισμούς που τον έχουν περιορίσει σε μόλις 65 αγώνες τα τελευταία δύο χρόνια (15 τη σεζόν 2013-14) ο Νας δεν νιώθει έτοιμος να πει «αντίο». Άλλωστε, σε όλη του την καριέρα θεωρείται από τους πιο σκληρούς παίκτες της λίγκας, η λέξη «παραίτηση» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του.

Ούτε καν ακόμα όταν πρόκειται για τον χρόνο που τα χαστούκια του είναι αδυσώπητα σε όλους και ανεπίστρεπτα. «Θέλω απλώς να παίξω άλλη μία ολόκληρη σεζόν. Νομίζω ότι θα είναι η τελευταία μου σεζόν. Λατρεύω ακόμα να παίζω, λατρεύω ακόμα να προπονούμαι και να δουλεύω στο παιχνίδι μου. Πρόκειται να περάσω πολλά, πολλά χρόνια σε αυτή τη ζωή χωρίς το μπάσκετ, οπότε θα είναι πολύ ωραίο να παίξω έναν ακόμα χρόνο», είπε ο Νας.

Οι Λέικερς είχαν σχεδόν αποφασίσει να αποδεσμεύσουν τον Νας και να απλώσουν το μισθό του στο σάλαρι καπ στα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν δεν ανανέωσαν με τον Παού Γκασόλ και όταν δεν υπέγραψαν με τον Καρμέλο Άντονι, προτίμησαν να τον κρατήσουν, ώστε το καλοκαίρι του 2014-15 να έχει αποπληρωθεί όλο το συμβόλαιό του. Έστω και έμμεσα ο Νας θα έχει το σεβασμό που του αξίζει, αλλά και άλλη μία ευκαιρία για να δείξει σε όλους ξανά πόσο σκληρός μαχητής είναι και να φύγει με τους δικούς του όρους.

Με τους θρύλους στο πλευρό του

Την Τρίτη ο Μπάιρον Σκοτ παρουσιάστηκε από τους Λέικερς και οι Hall of Famers της ομάδας έσπευσαν στο γήπεδο να τον υποδεχτούν: «Το Showtime επέστρεψε μωρό μου!», είπε ο ενθουσιασμένος Μάτζικ Τζόνσον. Μαζί του ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και ο Τζαμάαλ Ουίλκς.

«Ήρθαμε εδώ σήμερα να υποστηρίξουμε τον αδερφό μας και πρώην συμπαίκτη μας και πρωταθλητή, Μπάιρον Σκοτ, και επίσης να υποστηρίξουμε την ομάδα των Λέικερς. Είναι μια υπέροχη μέρα για όλους τους παλιούς Λέικερς αλλά και για τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό που θα φέρει ο Μπάιρον στην ομάδα και που επιτέλους θα επιστρέψουμε στο να παίζουμε το μπάσκετ των Λέικερς. Ευχόμαστε να μπορούσαμε να φορέσουμε κι εμείς φανέλα και να σε βοηθήσουμε αλλά είμαστε εδώ και θα σε υποστηρίξουμε σε όλη τη διάρκεια. Επίσης, συγχαρητήρια στη διοίκηση των Λέικερς. Επέλεξαν τον σωστό άνθρωπο». Πίστεψέ μας, Μάτζικ, κι εμείς ευχόμαστε να μπορούσατε να βάλετε ξανά φανέλα και να παίξετε…

Αυτό που θα μας λείψει, βεβαίως, είναι τα tweets του Μάτζικ, που ‘έχωνε’ εδώ και τρία χρόνια σε κάθε ευκαιρία σε Ντ’ Αντόνι και Μπράουν. Αυτό με τον Σκοτ λογικά δεν θα γίνει, όσο άσχημα κι αν τα πάει, γιατί ο Σκοτ είναι… ο Σκοτ, ένας “λιμνάνθρωπος”. Ο Μάτζικ συνέχισε με μια ευχή… μπηχτή προς τον Ντ’ Αντόνι και το στιλ παιχνιδιού του, λέγοντας ότι «νομίζω θα ήμουν εντάξει αν είχα δει το τελευταίο τρίποντο που έριξαν οι Λέικερς σε αγώνα τους».

Όμως ο Σκοτ… τον γείωσε γρήγορα λέγοντας το προφανές: «Δεν μπορούμε να παίξουμε όπως στο Showtime. Δεν έχουμε έναν Μάτζικ Τζόνσον. Δεν μπορούμε να ανεβοκατέβουμε το παρκέ και να έχουμε έναν παίκτη που πασάρει όπως αυτός, αλλά το στιλ μου είναι το ίδιο όπως πάντα. Πρώτα η άμυνα, αυτό κάθε βράδυ. Μετά, στην επίθεση θα πρέπει να τρέξουμε, θα πρέπει να μοιράσουμε την μπάλα. Δεν θέλω να κολλάει στα χέρια ενός όσο περισσότερο γίνεται. Θα βάλουμε τους παίκτες μας σε θέση ώστε να είναι επιτυχημένοι».

Ο Σκοτ μίλησε και για το όραμά του: «Αυτή η ομάδα σημαίνει πρωταθλήματα. Τελεία. Δεν μας ενδιαφέρουν οι τελικοί της Δυτικής Περιφέρειας, τα πρωταθλήματα της Δυτικής Περιφέρειας, μας ενδιαφέρουν μόνο τα πρωταθλήματα NBA. Και ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος, είμαι ενθουσιασμένος μέχρι θανάτου, θέλω να ξεκινήσω δουλειά, είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσω δουλειά. Ξέρω ότι θα είναι πρόκληση, αλλά ανυπομονώ. Μου αρέσουν οι προκλήσεις ούτως ή άλλως και αυτή θα είναι όμορφη».

«Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να τους κάνω να σκέφτομαι όπως σκεφτόμασταν εμείς. Γιατί αυτό για μένα είναι τα πάντα: αν κερδίζεις είναι κολλητικό. Αν χάνεις είναι κολλητικό. Οπότε πρέπει να αλλάξεις το πώς σκέφτεσαι. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνεις. Η πρώτη μέρα της προετοιμασίας αφορά μόνο στο να κερδίζεις. Τίποτα άλλο. Δεν σκέφτεσαι να χάνεις. Όταν χάνεις παιχνίδια, δεν πρέπει να κάθεσαι στα αποδυτήρια και να περνάς καλά. Πρέπει να πονάει. Οπότε με αυτούς τους τρεις κυρίους (Μάτζικ, Καρίμ, Ουίλκς) όταν χάναμε παιχνίδια ήταν νεκρική σιγή στα αποδυτήρια, γιατί δεν περιμέναμε να χάσουμε ματς. Πρέπει να κάνουμε τους παίκτες μας να σκέφτονται το ίδιο. Πρέπει να επιστρέψουμε στο να κερδίζουμε», μίλησε για το μπασκετικό του δόγμα ο Σκοτ.

Τα αμερικανικά μέσα γράφουν ότι θα πρόκειται για μια πολύ… μακριά χρονιά για τους Λέικερς που δεν έχουν ταλέντο για να πετύχουν κάτι. Ο Νας και ο Κόμπι είναι σίγουρα τα κλειδιά για να αλλάξει αυτό, αφού αν αμφότεροι καταφέρουν να είναι όπως ήταν την τελευταία χρονιά που ήταν υγιείς, τότε οι Λέικερς θα έχουν μια αρκετά καλή σεζόν. Πολλά τα «αν», αλλά η πρόσληψη του Σκοτ τους κάνει όλους πιο αισιόδοξους. Σε τελική ανάλυση, τώρα βρίσκεται ένας δικός τους στη θέση του οδηγού…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *