Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Διέλυσε το πόδι του ο Τζορτζ – Αντιδράσεις, συζητήσεις

Διέλυσε το πόδι του ο Τζορτζ – Αντιδράσεις, συζητήσεις

Τεράστια ατυχία για τον Πολ Τζορτζ ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο δεξί πόδι κατά τη διάρκεια του εσωτερικού διπλού στην προετοιμασία της εθνικής Η.Π.Α.. Ο αστέρας των Ιντιάνα Πέισερς χτύπησε χαμηλά στο πόδι και υποβλήθηκε επιτυχώς σε εγχείρηση την Παρασκευή. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πρόγνωση, αλλά το πιο πιθανό είναι να χάσει ο Τζορτζ όλη την επόμενη σεζόν, καθότι για την αποκατάσταση λογικά θα απαιτηθούν πάνω από 12 μήνες.

Τα «καλά» νέα για τον Τζορτζ είναι ότι οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ζημιά πέραν του σπασίματος στα κόκαλα (ανοιχτό συντριπτικό κάταγμα σε κνήμη και περόνη έπαθε), γεγονός που σε δεύτερη ανάλυση κάνει τον Τζορτζ αρκετά τυχερό μέσα στην ατυχία του. Η λέξη «ανοιχτό» με την οποία χαρακτηρίζεται ο τραυματισμός του στα αμερικανικά μέσα σημαίνει ότι το σπασμένο κόκαλο πέρασε έξω από το δέρμα του.

Ο τραυματισμός είναι από εκείνους που δεν μπορείς να τους φανταστείς, ο Τζορτζ πηδάει για τάπα στον Χάρντεν, κάνει φάουλ στον αέρα και προσγειώνεται στην baseline, με το πόδι του να κλειδώνει στο προστατευτικό μαξιλάρι στην προσοψη της μπασκέτας στο έδαφος. Το σώμα του είχε φορά απ’ την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του στα δύο. Το παρακάτω βίντεο δείχνει τον τραυματισμό, αλλά αν δεν έχετε γερό στομάχι, ας το αποφύγετε:

Στον Τζόρτζ δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες για περίπου 15 λεπτά στο παρκέ και μετά τοποθετήθηκε σε φορείο για να φύγει για το νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες αργότερα υπεβλήθη σε επέμβαση, επιτυχημένα, και ξεκίνησε ήδη τη μακρά δοκιμασία της αποκατάστασής του. Ο τραυματισμός του είναι πολύ δύσκολος, είναι αυτό που λέμε «career ending» (όχι μόνο στο αν θα ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά και στο πώς θα είναι όταν επιστρέψει) και θα χρειαστεί τεράστια ποσότητα υπομονής και επιμονής και πολλά κιλά ιδρώτα για να καταφέρει να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν. Για τους… παλιότερους, ο τραυματισμός του Τζορτζ μοιάζει αρκετά με εκείνον του Πέτζα Στογιάκοβιτς τον Μάρτιο 1997 (διπλό κάταγμα κνήμης περόνης).

Σίγουρα, τώρα θα ξεκινήσει η αιώνια κουβέντα για τη συμμετοχή των επαγγελματιών αθλητών στις εθνικές ομάδες, ιδίως των Αμερικανών. Το θέμα είναι ότι πια και οι δύο πλευρές έχουν ένθερμους υποστηρικτές, ο Κέβιν Ντουράντ είπε ότι η συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ του 2010 τον έκανε άλλο παίκτη, οι Μπουλς είδαν τον Ρόουζ (στο διπλό πριν τραυματιστεί ο Τζορτζ) στην καλύτερη κατάσταση που τον είχαν δει εδώ και 2 χρόνια. Οι άτυχες στιγμές φέρνουν τέτοιες συζητήσεις, ιδίως οι άτυχες στιγμές στις εκτός συλλογικές δραστηριότητες (δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για τη μείωση των preseason αγώνων όταν ο Γκρίφιν έχασε όλη τη ρούκι σεζόν του από τραυματισμό σε τέτοιο ματς, ούτε για τη μείωση των 82 αγώνων όταν ο Κόμπι έκοψε τον αχίλλειο στο 80ο ματς της σεζόν). Γενικώς, πάντως, αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, οι παίκτες θα παίζουν μπάσκετ, οι κίνδυνοι είναι πολλοί, αλλά αν δεν υπήρχαν οι εθνικές θα έπαιζαν σε φιλανθρωπικά, σε διάφορα ματς στις πόλεις τους, σε προπονητικά, δεν υπογράφει κανείς συμβόλαιο για το πού θα χτυπήσει.

Ο Τζορτζ θα μείνει στο νοσοκομείο για περίπου 3 ημέρες και λογικά θα επιστρέψει στην Ιντιανάπολις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι Ιντιάνα Πέισερς δείχνουν αισιόδοξοι, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι το δύσκολο ενδεχόμενο μιας πλήρους αποκατάστασης θα είναι η πραγματικότητα στην περίπτωση του Τζορτζ. Κρατιούνται από το γεγονός ότι χτύπησε μόνο τα δύο οστά και δεν ήταν πιο πολύπλοκος ο τραυματισμός του, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δύσκολα.

Ο Κέβιν Πρίτσαρντ, γενικός διευθυντής των Πέισερς, δήλωσε: «Αυτό που έχω μάθει από την όλη διαδικασία αυτές τις ημέρες είναι ότι δεν είναι career ending ο τραυματισμός. Είναι καλό πράγμα. Μόνο κόκαλο και κόκαλο. Δεν δείχνει να έχει πειραχτεί ο μαλακός ιστός. Δεν προσπαθούμε να πούμε πότε θα γυρίσει, απλώς θέλουμε να τον βοηθήσουμε να βγάλει αυτή την εβδομάδα και μετά θα ξέρουμε περισσότερα, ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι η μόλυνση. Προς το παρόν αυτό πάει καλά, του έχουν αλλάξει τα φάρμακα και δείχνει καλά. Δεν φοβάμαι αν θα επιστρέψει με λαμπρό τρόπο. Δεν θα βάλουμε χρονοδιάγραμμα σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επιστρέψει».

Και ο Λάρι Μπερντ, πρόεδρος των Πέισερς, μίλησε για το θέμα: «Είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε πιθανή επιστροφή, αυτή τη στιγμή η νούμερο 1 προτεραιότητα όλων μας είναι η αποκατάστασή του. Οι αρχικές συζητήσεις μας με τους γιατρούς στο Λας Βέγκας μας κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επίδραση που έχει αυτό στην ομάδα μας, αλλά ο στόχος μας είναι να μείνουμε δυνατοί και αποφασισμένοι όπως θα είναι και ο Πολ στην προσπάθειά του να επιστρέψει. Κάθε συζήτηση για το μέλλον της ομάδας μας είναι ακατάλληλη αυτή την ώρα. Έχουμε επικεντρωθεί μόνο στον Πολ και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε. Ακόμα υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα και πιστεύουμε στους στόχους του NBA να εκθέσει το παιχνίδι μας, τους παίκτες μας και τις ομάδες μας στον κόσμο. Είναι ένας ιδιαίτερα ατυχής τραυματισμός, ο οποίος συνέβη σε μια τεράστια σκηνή, αλλά θα μπορούσε να έχει γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε».

Οι γιατροί αναφέρουν ότι αφού δεν υπάρχει τραυματισμός στους μυς του Τζορτζ θεωρούν ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάστασή του. Πάντως, θα χρειαστεί πάνω από 3 μήνες μέχρι να μπορέσει να πατήσει το ελάχιστο βάρος πάνω στο πόδι του. Οι γιατροί αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός του Τζορτζ είναι ο ίδιος του ο εαυτός, γιατί θα πρέπει να κάνει μόνο υπομονή και να μην πιεστεί καθόλου μέχρι να μπορεί να δουλέψει πάνω στο πόδι του. Ο Τζορτζ θεωρείται από τους πιο σκληρούς εργάτες του NBA, αλλά θα πρέπει να περιμένει πάρα πολύ μέχρι να εξαρτάται πάλι από αυτόν το αν θα επανέλθει.

Ο Σιζέφσκι μίλησε για το θέμα: «Τα πάντα μπορούν να συμβούν, παντού. Σήμερα συνέβη σε έναν αγώνα μπάσκετ. Πρέπει να το φροντίσουμε. Δεν πάει να πει ότι θα συμβεί ξανά και ξανά και ξανά. Σημαίνει ότι συνέβη τώρα. Και πρέπει να το φροντίσουμε τώρα σωστά και να πάμε παρακάτω. Όλα είναι σε στάση προς το παρόν και έτσι έπρεπε να είναι. Θα ήταν απίστευτα απρεπές για εμάς να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο όταν έχει συμβεί ένας τέτοιος τραυματισμός». Ο Σιζέφσκι ήταν στον πάγκο του Ντιουκ και όταν ο Ουέαρ είχε σπάσει το πόδι του στο Λούιβιλ-Ντιουκ.

Πάρα πολλοί παίκτες του NBA έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Τζορτζ ή εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους: Ρόι Χίμπερτ, Σι Τζέι Ουάτσον, Ιάν Μαϊνμί, Λανς Στίβενσον, ΛεΜπρον Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν, Τζον Ουόλ, Στέφεν Κάρι, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Αντρέ Ντράμοντ, Μπλέικ Γκρίφιν, Κρις Πολ, Ντουέιν Ουέιντ, Καρμέλο Άντονι, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Πολ Πιρς, Ντιρκ Νοβίτσκι, Σον Λίβινγκστον, για να αναφέρω μερικούς.

Ο Πολ Τζορτζ ανέβασε στο Twitter τα εξής: «Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη και τν υποστήριξη. Θα είμαι εντάξει και θα επιστρέψω πιο δυνατός από ποτέ. Σας αγαπώ όλους».

Ο πρώτος ιδιοκτήτης ομάδας που βγήκε δημόσια και ξεκίνησε τη συζήτηση για «να παλέψουμε να πάρουμε τους αστέρες μας από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων» είναι, βεβαίως, ο Μαρκ Κιούμπαν. Ο Κιούμπαν χρόνια τώρα λέει τα ίδια, αλλά τώρα μίλησε με πολύ σκληρές εκφράσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις διοργανώσεις της FIBA: «Η Ολυμπιακή επιτροπή μας κοροϊδεύει. Είναι γεμάτη με διαφθορά […]. Κονομάνε δισεκατομμύρια δολάρια. […] ΤΟ μεγαλύτερο κόλπο είναι που έπεισαν τον κόσμο ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι για τον πατριωτισμό και την εθνική υπερηφάνεια και όχι για τα λεφτά. Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να μαζευτούμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ. Είναι η επιτομή της ηλιθιότητας που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας χρησιμοποιούν ώστε άλλες εταιρείες να βγάζουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι τύποι στα γραφεία της Ολυμπιακής επιτροπής λένε τώρα ‘αυτοί οι ηλίθιοι, τους παίρνουμε τους καλύτερούς τους τζάμπα’». Βέβαια, ο Κιούμπαν επικεντρώθηκε πολύ στην Ολυμπιακή επιτροπή σε καλοκαίρι FIBA και όχι Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το νόημα των όσων λέει δεν αλλάζει.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *