Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Της έκλεισε το σπίτι, προελαύνουν οι Σέρβοι!

Της έκλεισε το σπίτι, προελαύνουν οι Σέρβοι!

Η Γαλλία πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη του Μουντομπάσκετ, αφού απέκλεισε την Ισπανία κερδίζοντάς τη με 65-52 στα προημιτελικά, όσο έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί στο παρκέ μια νίκη της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Σε απίστευτο σοκ οι Ισπανοί, που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το φετινό όνειρο τελείωσε ως εφιάλτης τόσο πρόωρα και τόσο άδοξα. Όλα λάθος τα έκανε η ομάδα του Ορένγκα στο ματς, με τους Γάλλους να παίζουν απίστευτο μπάσκετ και να αναγκάζουν τους Ισπανούς σε 2/22 τρίποντα και 36 πόντους λιγότερους απ’ το μέσο όρο επίθεσή τους. Στον άλλο προημιτελικό, η Σερβία διέλυσε και τη Βραζιλία, 84-56, και μπαίνει στην τετράδα με όνειρα και πίστη στις δυνάμεις της.

Σερβία – Βραζιλία 84-56

Οι Σέρβοι είναι άλλη ομάδα από εκείνη που έπαιζε στους ομίλους της διοργάνωσης, μετά την εθνική μας ισοπέδωσαν και τη Βραζιλία, τρέχοντας ένα σερί 31-6 από τη στιγμή που έμειναν με 3 πόντους πίσω στο 29-32. Οι Βραζιλιάνοι έβαλαν 24 πόντους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, δέχτηκαν 47 με το παιχνίδι να μοιάζει αρκετά με το δικό μας, καθότι από τη στιγμή που η Σερβία πήρε διψήφια διαφορά η αντίπαλός της παραδόθηκε πλήρως και δεν είχε κουράγιο να παλέψει.

Ο Τζόρτζεβιτς έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που παίζει η ομάδα τους, τους χρόνους των παικτών του, με τη Σερβία να πατάει πολύ καλά στα πόδια της και να ετοιμάζεται για τον ημιτελικό με τους Γάλλους. Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Τεόντοσιτς και ο Μάρκοβιτς έφεραν την ομάδα τους στο 10-7 για να κρατήσουν τη Βραζιλία κοντά ο Βαρεζάο και ο Σπλίτερ, 14-13. Ο Μπιέλιτσα σκόραρε μαζεμένους πόντους για το 19-15, με τον Βαρεζάο να απαντά και τον Μπογκντάνοβιτς να κλείνει την περίοδο στο 21-17 για τη Σερβία.

Δύο τρίποντα του Γκαρσία
έβαλαν τη Βραζιλία μπροστά στο σκορ, αλλά πολύ γρήγορα απάντησε με τον ίδιο τρόπο ο Τεόντοσιτς και μαζί με τον Μπογκντάνοβιτς έγραψαν το 29-23. Εκεί που φαινόταν η Σερβία να ελέγχει το ματς, οι Βραζιλιάνοι έτρεξαν ένα σερί 0-9, το οποίο τελικά έμελλε να είναι και η τελευταία στιγμή που φάνηκαν στον αγώνα. Ο Νενέ με τον Βιεϊρά και τον Γκαρσία τους έφεραν στο 29-32 με 2:15 για το ημίχρονο, αλλά στο τελευταίο δίλεπτο οι Σέρβοι έτρεξαν 8-0 σερί με Τεόντοσιτς, Μπιέλιτσα και Κρστιτς για το 37-32 της ανάπαυλας.

Το σερί των Σέρβων έφτασε στο 12-0 στην τρίτη περίοδο, 41-32 με τον Μπογκντάνοβιτς, για να το διακόψει ο Βαρεζάο. Ο Ραντούλιτσα έφερε το ματς στους 9 πόντους, ενώ στην επόμενη φάση κέρδισε φάουλ από τον Βαρεζάο, οι Βραζιλιάνοι έδειξαν εντελώς εκτός ψυχολογίας αγώνα, δεν σταματούσαν να διαμαρτύρονται, δέχτηκαν 2 τεχνικές ποινές και με 5/6 βολές συν το καλάθι από την επαναφορά οι Σέρβοι τους έστειλαν σπίτια τους, 50-34 μέσα σε μια επίθεση, σερί 21-2 για τη Σερβία σε 5:05 από το 29-32 και μετά!

Ο Χουέρτας το διέκοψε στην επόμενη επίθεση αλλά δύο τρίποντα από Μπογκντάνοβιτς και Τεόντοσιτς κι ένα καλάθι του Κρστιτς έφεραν το ματς στο 58-38 με 3 λεπτά για το τέλος της περιόδου, με τον Κρστιτς να γράφει άλλους 4 πόντους για το 62-39. Οι Βραζιλιάνοι είχαν πια παραιτηθεί εντελώς, ουσιαστικά δεν είχαν καταλάβει καν πώς σε ένα ματς που ήταν στον πόντο στο πρώτο ημίχρονο έχαναν με πάνω από 20 σε λιγότερο από 10 λεπτά στην επανάληψη. Ο Κρστιτς πήγε τη διαφορά στους 24, 66-42, με τον Μπαρμπόσα να απαντά για το 66-44 στο τέλος της περιόδου. Ξεκίνημα στο 4ο δεκάλεπτο με τρία τρίποντα από Μάρκοβιτς, Κάλινιτς και Μπογκντάνοβιτς για το 75-46, με τους Βραζιλιάνους να μην έχουν κουράγιο να γλιτώσουν ούτε καν το διασυρμό και τον Στίματς με 3:17 για το τέλος να σκοράρει για τη μεγαλύτερη διαφορά στο ματς, 82-51. Βέβαια, μετά είχε… λυσσάξει να βάλει τρίποντο υπό τις επευφημίες και τις προτροπές του Κρστιτς από τον πάγκο, αλλά δεν τα κατάφερε με το ματς να κλείνει από τον Νέτο στο 84-56.

Ο Τεόντοσιτς ήταν εκπληκτικός για τη Σερβία με 23 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ (και 10/10 βολές σε… 3 φάσεις, 6 από φάουλ σε τρίποντο και 4 από τη διπλή τεχνική ποινή), ο Μπογκντάνοβιτς είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Μπιέλιτσα 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Κρστιτς 10 πόντους και ο Ραντούλιτσα 10 πόντους και 4 ριμπάουντ με τον Μάρκοβιτς να έχει 9 πόντους και 3 ριμπάουντ. Ο Βραζιλιάνοι είχαν τον Βαρεζάο με 12 πόντους και 9 ριμπάουντ (4/10 σουτ), τον Βιεϊρά με 12 πόντους και τον Χουέρτας με 4 πόντους και 9 ασίστ.

Η Βραζιλία ήταν απογοητευτική για ακόμα ένα τουρνουά την κρίσιμη στιγμή, δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά το υψηλής ποιότητας ρόστερ της κι ενώ ως την οκτάδα είχε δείξει ότι φέτος μπορεί να φέρνει τα ματς εκεί που θέλει. Τελικά, όταν στράβωσε ο αγώνας με τους Σέρβους, δεν μπόρεσε να δείξει αντιστάσεις και παραιτήθηκε πολύ εύκολα. Το αντίθετο για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορεί να συνεχίσει και στην τετράδα σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.



Γαλλία – Ισπανία 65-52


Η Γαλλία απέκλεισε την Ισπανία
μετά από έναν προημιτελικό στον οποίο την εξουδετέρωσε εντελώς, καταστρέφοντας πλήρως το παιχνίδι της και εκμεταλλευόμενη αρχικά το γεγονός ότι οι Ισπανοί ξεκάθαρα έμοιαζαν χαλαροί και είχαν πάρει ψηλά τον αμανέ, ενώ στη συνέχεια είχαν τόσο άγχος που (εκτός του Παού) δεν μπορούσαν ούτε να σηκώσουν τα χέρια τους και να σουτάρουν.

Δεν ξέρω αν οι Ισπανοί απλώς είχαν ψωνιστεί από τη μέχρι τώρα πορεία τους (λες και είχε καμία σημασία ο όμιλος) ή αν τους μπέρδεψε το γεγονός ότι η Γαλλία στο ματς του ομίλου ήταν κάτω του μετρίου, αν τους έριξαν στάχτη στα μάτια οι Αμερικάνοι (και όλοι οι υπόλοιποι) που περίμεναν απλώς τον μεταξύ τους τελικό και το δηλώνουν διαρκώς, ή αν μέτρησαν όλα από λίγο. Πάντως, η Ισπανία έπαιξε το χειρότερο δυνατό παιχνίδι και έδειξε να ξεγυμνώνεται παντελώς από μια Γαλλία που κατέβηκε στο τουρνουά με μισή ομάδα (για να τα λέμε και όλα).

Με εξαίρεση τον Παού Γκασόλ, κανείς άλλος δεν στάθηκε στο ματς, με παίκτες πολυδιαφημισμένους να δείχνουν αρχικά χαλαροί και αδιάφοροι και στη συνέχεια διαλυμένοι απ’ το άγχος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο Μαρκ Γκασόλ (που είχε φύγει για να πάει στο νεογέννητο παιδί του και απλώς δεν επέστρεψε ποτέ) που στο παιχνίδι περιφερόταν ασκόπως, περπατούσε χωρίς καν να δείχνει ότι προσπαθεί κάποιες στιγμές, τελείωσε το ματς με 1/7 σουτ και 3 πόντους, με τη χειρότερη διαφορά πόντων (-14) απ’ όλη την ομάδα, αλλά για κάποιο λόγο έμεινε στο παρκέ 30 λεπτά. Ο Ροντρίγκεθ ήταν άποντος με 0/3 σουτ, ο Ρούμπιο είχε 1/7 και 4 πόντους, ο Ιμπάκα 1/7 και 2 πόντους, ο Ρούντι 2/6, ο Ναβάρο 4/11 και 10 πόντους.

Το θέμα είναι ότι οι Ισπανοί ήταν σε άθλια κατάσταση, αλλά δεν είχαν και καμία βοήθεια από τον πάγκο τους. Ο Ορένγκα διαχειρίστηκε χείριστα το ρόστερ του, έπαιξε με 9 παίκτες σε αγώνα που δεν μπορούσε να σκοράρει, έχανε όλα τα ριμπάουντ σε άμυνα και επίθεση αλλά δεν έβαλε ούτε για ένα λεπτό τον Ρέγες ή τον Κλαβέρ, με τον πρώτο να είναι και ο πιο έμπειρος παίκτης του ρόστερ του. Η Ισπανία είχε 2/22 τρίποντα, ξεκίνησε με 9 άστοχα μέχρι να βάλει το πρώτο της, αλλά δεν άλλαξε η κατάσταση ούτε στη συνέχεια. Γενικώς, από όποια πλευρά και αν το πάρει κανείς το ματς, δεν μπορεί να βρει κάτι καλό να πει για την ισπανική ομάδα. Μόνο ο Παού Γκασόλ στάθηκε στο ύψος της κλάσης του, με 17 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 τάπες με 7/12 πάλευε εντελώς μόνος του.

Δύο στατιστικά στοιχεία και μόνα φτάνουν για να καταλάβει κανείς γιατί πήγε έτσι το ματς και πώς η Ισπανία δεν μπόρεσε να παλέψει το παιχνίδι στο τέλος. Το ένα είναι τα 2/22 τρίποντα των Ισπανών, το άλλο είναι οι πόντοι από τον αιφνιδιασμό, που ήταν 0-2 σε όλο τον αγώνα. Εν ολίγοις οι Γάλλοι δέχτηκαν έναν αιφνιδιασμό στο ματς, επέτρεψαν στην ισπανική ομάδα να τρέξει… μία φορά στα 40 λεπτά. Προφανώς, με αυτά τα δύο δεν απορεί κανείς γιατί οι Ισπανοί έμειναν στους 50 πόντους.

Απ’ την άλλη πλευρά ο Βενσάν Κολέ είχε οδηγούς τον Μπορίς Ντιό και τον Νικολά Μπατούμ, που κρατούσαν όλη την ομάδα ακριβώς εντός πλάνου και με σωστή ψυχολογία για τέτοιο ματς. Η φροντ λάιν της Γαλλίας έκανε απίστευτη δουλειά, ο Γκομπέρ είχε 5 πόντους και 13 ριμπάουντ, αλλοιώνοντας πάρα πολλά σουτ, ενώ ο Λοβέρν είχε 4 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ο Ζελαμπάλ ήταν καταπληκτικός όσο έπαιξε, είχε 9 πόντους και 3 ριμπάουντ, αλλά με αυτόν στο παρκέ οι Γάλλοι είχαν +21 στη διαφορά πόντων. Ο Μ. Ντιό είχε 15 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Μπατούμ 9 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Ερτέλ 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ και το τρίποντο του σφράγισε τη μοίρα των Ισπανών. Τα ριμπάουντ στο ματς ήταν 50-28 με τα επιθετικά στο 16-8.

Οι Γάλλοι με Μ. Ντιό, Λοβέρν και Ερτέλ μπήκαν στο ματς με 11-2. Οι Ισπανοί με τον Ναβάρο και τον Ιμπάκα πλησίασαν στον πόντο, για να τους φέρει μπροστά ο Μ. Γκασόλ, ολοκληρώνοντας ένα 0-10 σερί, 11-12. Όμως, ο ρυθμός του αγώνα ήταν πολύ χαμηλός και αυτό συνέφερε τους Γάλλους, με τους Ισπανούς να μην μπορούν να τρέξουν για να τον αλλάξουν. Ο Παού έφερε το ματς στο 13-15 για να ισοφαρίσει ο Μπατούμ και να λήξει έτσι η περίοδος. Στο 2ο δεκάλεπτο ο Γκομπέρ και ο Πιετρούς έφεραν τη Γαλλία στο 21-17, με τον Παού Γκασόλ να ισοφαρίζει. Προβάδισμα οι Ισπανοί δεν πήραν, αφού ο Ζελαμπάλ με 5 πόντους έγραψε το 26-21 και ο Μπατούμ έφερε το ματς στο 28-21.

Ο Καλντερόν προσπάθησε να μειώσει με το πρώτο τρίποντο της Ισπανίας στο ματς, 30-26 με 2:05 για το ημίχρονο, αλλά ο Ερτέλ και ο Μπατούμ κράτησαν τη Γαλλία μπροστά, 35-28 στην ανάπαυλα. Ο Παού με τον Λιουλ μείωσαν σε 35-34 στο ξεκίνημα της επανάληψης, ενώ λίγο μετά ο Ναβάρο ισοφάρισε σε 39-39 και ο Λιουλ έδωσε με 1/2 βολές προβάδισμα στην Ισπανία, 39-40. Οι Γάλλοι ήταν πολύ κακοί στην επίθεση στο 3ο δεκάλεπτο, στα πρώτα 7 λεπτά έβαλαν 5 πόντους, έκαναν πολλά λάθη, πέταξαν 4 φορές την μπάλα στη λήξη των 24 δευτερολέπτων, αλλά η άμυνά τους ήταν για σεμινάριο. Ο Μπατούμ κέρδισε φάουλ στο τρίποντο για το 42-40 με 3/3 βολές, με την περίοδο να λήγει με τον Ρούντι να βάζει τους Ισπανούς μπροστά. Το τελευταίο προβάδισμά τους στο ματς το πήραν με τον Παού Γκασόλ, 44-45, με 8:25 για το τέλος. Όμως, ο Φουρνιέ με 4 πόντους και ο Μ. Ντιό με τρίποντο έφεραν τη Γαλλία 1:30 μετά στο 51-45. Ο Παού Γκασόλ πήρε καλάθι και φάουλ για το 51-48, αλλά ο Ερτέλ και ο Μ. Ντιό συνέχιζαν. Ο Γκασόλ ήταν ο μόνος που σκόραρε, 55-52, με τον Ερτέλ στο 1:50 να βάζει ντράιβ για το 57-52. Οι Ισπανοί έχασαν την επόμενη επίθεσή τους με τον Ναβάρο και ο Ερτέλ στο 1:05 έγραψε το τρίποντο που έκρινε οριστικά το ματς, 60-52. Οι Ισπανοί ήταν σε σοκ, δεν κατάφεραν να ξανασκοράρουν, με το ματς να λήγει με τους Γάλλους να φτάσουν το σερί τους στο τέλος στο 10-0 και να πετάνε την οικοδέσποινα εκτός συνέχειας.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *