Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Εύκολη νίκη με ένα ημίχρονο μπάσκετ

Εύκολη νίκη με ένα ημίχρονο μπάσκετ

Η εθνική μας ομάδα μπήκε νικηφόρα στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, αφού επικράτησε με 87-64 της Σενεγάλης στην πρεμιέρα. Καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο για την Ελλάδα, που προηγήθηκε με 45-17, για να χαλαρώσει εντελώς στην επανάληψη (και να χάσει στο επιμέρους σκορ) από την οποία δεν κέρδισε απολύτως τίποτα για τη συνέχεια του τουρνουά. Ο Καϊμακόγλου ο καλύτερος της Ελλάδας με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ με 5/7 τρίποντα, με τον Αντετοκούνμπο να ακολουθεί και τον Βασιλειάδη να είναι κι αυτός αρκετά καλός. Συνέχεια για την εθνική την Κυριακή απέναντι στις Φιλιππίνες.

Πολύ δυνατό ήταν το ξεκίνημα για την εθνική μας, που κράτησε τη Σενεγάλη σε μονοψήφιο αριθμό πόντων και στα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Οι Αφρικανοί ασφυκτιούσαν από την άμυνα των διεθνών, 9 πόντοι στο πρώτο και 8 στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον αγώνα να κρίνεται από νωρίς. Το 18-9 της πρώτης περιόδου έγινε 27-8 στη δεύτερη όταν μπήκε ο Αντετοκούνμπο και μαζί με τον Καϊμακόγλου έδωσαν άλλο αέρα στην Ελλάδα.

Με Βασιλειάδη και Μπουρούση η Ελλάδα πήγε ως το 7-2 για να γράψουν ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης το 11-4. Ο Καλάθης έφερε τη διαφορά στους 9, με τον Ντιένγκ να απαντά με 2:29 για το τέλος της περιόδου, 13-7. Ο Εντόι κράτησε τη Σενεγάλη κοντά, 15-9, αλλά το τρίποντο του Βασιλειάδη για το 18-9 με 1:15 για το τέλος της περιόδου ήταν η απαρχή του πλήρους ελέγχου για την εθνική μας.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα λειτούργησε καλύτερα με την πεντάδα της δεύτερης περιόδου, ο Βουγιούκας έγραψε το 20-9, ενώ με τον Αντετοκούνμπο να κλέβει και να καρφώνει η εθνική πήγε στο 22-11 για να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα όταν ο Σλούκας μπήκε στη θέση του Βασιλειάδη (που έπαιξε τα πρώτα 11 λεπτά του ματς). Δύο τρίποντα του καυτού Καϊμακόγλου μας έφεραν στο 29-11, ενώ ο ίδιος με τον Αντετοκούνμπο έγραψαν το 33-11. Οι Σενεγαλέζοι πνίγονταν στην επίθεση, ο Καϊμακόγλου συνέχιζε το βιολί του, 3ο και 4ο τρίποντο για το 39-13. Ντιένγκ και Εντόι μείωσαν σε 40-17 με τον Αντετοκούνμπο να βάζει 4 μαζεμένους πόντους ως το 42-17 και τον Βασιλειάδη να γράφει με τρίποντο το 45-17.

Οι Σενεγαλέζοι είχαν 7/29 σουτ και 6 λάθη στο πρώτο ημίχρονο, η άμυνα της εθνικής ήταν πολύ σκληρή και σωστή και στην περιφέρεια και στο καλάθι. Ο Αντετοκούνμπο με τον Καϊμακογλου έκαναν τη διαφορά στο ματς, είχαν πολλή όρεξη, άλλαξαν το ρυθμό, ενώ και ο Σλούκας με τον Ζήση (κακός εκτελεστικά) βοήθησαν στη δεύτερη περίοδο να κριθεί ο αγώνας. Η βασική πεντάδα ήλεγξε με την άμυνα τους Σενεγαλέζους, αλλά στην επίθεση δυσκολεύτηκε παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε. Και ο Καλάθης ήταν σε κακή βραδιά, αλλά και ο Πρίντεζης με τον Παπανικολάου.

Θα σχολιάσω αυτό που λέω απ’ όλα τα φιλικά, δεν γίνεται ο Κατσικάρης να «καίει» στο μισό ματς Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο γιατί δεν τους δοκιμάζει μαζί καθόλου. Με τη Σενεγάλη ο Παπανικολάου έπαιξε 20:44 και ο Αντετοκούνμπο τα υπόλοιπα 19:16 (περισσότερο απ’ όλους έπαιξε ο Καϊμακόγλου, 22:29). Έτσι ουσιαστικά καις έναν από τους 2-3 καλύτερούς σου παίκτες, δεν γίνεται να παίζει ένα ημίχρονο Αντετοκούνμπο, ούτε ο Παπανικολάου. Κι εντάξει, με τη Σενεγάλη το ροτέισον ήταν ουσιαστικά για να μείνουν ξεκούραστοι οι παίκτες, αλλά και πάλι θα μπορούσε να τους δοκιμάσει λίγο μαζί για να τους δει πριν τα δύσκολα.

Η επανάληψη ήταν… άλλο βιολί,
η εθνική μας έμεινε στα αποδυτήρια και στο δεύτερο μέρος ήταν κάκιστη, δεν πήρε τίποτα από το ματς, απλώς έσερνε το σαρκίο της επί 20 λεπτά για να βγάλει την υποχρέωση. Ένα 0-13 των Σενεγαλέζων στην 3η περίοδο σε διάστημα σχεδόν 3 λεπτών, με τον Κατσικάρη να αργεί να αποφασίσει να πάρει τάιμ άουτ (δεν έχει σημασία ότι κερδίζαμε με 50-17 και πήγε στο 50-30, σε αυτά τα ματς πρέπει να προλαβαίνεις το να σου συμβεί τέτοιο πεντάλεπτο σε δύσκολο αγώνα στη συνέχεια) και τους παίκτες να είναι παντελώς αδιάφοροι στο παρκέ, νωθροί και αργοί στις αντιδράσεις τους.

Μετά τις απαραίτητες αλλαγές, Καϊμακόγλου και Αντετοκούνμπο άλλαξαν και πάλι την εικόνα της Ελλάδας, που πάντως έχασε την επανάληψη με 42-47 επιμέρους σκορ από τους Σενεγαλέζους, με τον Ντιένγκ να κάνει ό,τι θέλει (τελείωσε το ματς με 21 πόντους και 14 ριμπάουντ). Και όσο κι αν το ματς και η διαφορά αποτελεί δικαιολογία, το να έχουν οι αντίπαλοι έναν παίκτη όλο κι όλο και να μην μπορείς να τον μαρκάρεις, μπαίνει στα αρνητικά στοιχεία του αγώνα.

Η Ελλάδα μπήκε στην επανάληψη με τον Πρίντεζη και τον Καλάθη να την πηγαίνουν στο 50-17. Αυτή έμελλε να είναι και η μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι, καθώς μετά το +33 οι διεθνείς το έκλεισαν το μαγαζί και πήγαν γι’ άλλα. Ένα σερί 0-13 από τους Σενεγαλέζους έφερε το ματς στο 50-30 και, παρότι η εθνική μας δεν κινδύνεψε (προφανώς) το να κάνει 3:40 να σκοράρει και στο ίδιο διάστημα να δέχεται 13 πόντους είναι λίγο υπερβολικό για τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Έτσι, ενώ στο ημίχρονο σκεφτόμασταν ρεκόρ και είχαμε αρχίσει να ψάχνουμε τις καλύτερες άμυνες, όλα αυτά παραπέμφθηκαν γρήγορα στην επανάληψη στις καλένδες.

Το σερί των Σενεγαλέζων διέκοψε ο Βασιλειάδης με τρίποντο, ενώ ένα ακόμα από τον Καϊμακόγλου έγραψε το 56-30, με τον Βασιλειάδη να γράφει το 58-30 από κλέψιμο. Η κατάσταση δεν άλλαξε ως το τέλος, ο Σλούκας με τον Αντετοκούνμπο έφεραν το ματς στους 30 πόντους, 64-34, με την περίοδο να κλείνει με βολές του Ντιένγκ.

Οι διεθνείς βαριούνταν ακόμα περισσότερο στην 4η περίοδο, η άμυνά μας ήταν για γέλια, με αποτέλεσμα τους 28 πόντους των Σενεγαλέζων στο δεκάλεπτο. Ο Παπανικολάου έγραψε τρίποντο για το 67-39, με τον Ντιένγκ να μειώνει σε 67-44. Ο Μάντζαρης απάντησε και πάλι με τρίποντο με τον Σλούκα να φέρνει το ματς στο 75-46 και τον Μάντζαρη στο 78-48. Το τρίποντο του Σλούκα έγραψε το 81-50, με τον Εντιαγέ να γράφει το 83-59 και το ματς να κλείνει από 4 πόντους από Γλυνιαδάκη και Μάντζαρη για το 87-64.

Λίγα μπορούμε να πούμε για ένα παιχνίδι τόσο χαμηλών απαιτήσεων, ιδίως από τη στιγμή που η εθνική έπαιξε ένα ημίχρονο μπάσκετ και μετά το παράτησε. Σοβαρό δείγμα δεν αποτελεί, ούτε καν το γεγονός ότι ο Σαρ είπε ότι εξεπλάγη από το πόσο καλή είναι η εθνική μας. Εμείς το περιμέναμε, ή για να το πω αλλιώς, το απαιτούσαμε. Τουλάχιστον η ομάδα έδειξε ότι τα παιχνίδια αυτά μπορεί να τα καθαρίσει και να δείξει εξαρχής ότι είναι το ακλόνητο φαβορί, ακόμη κι αν δεν την ενδιαφέρει να αφήσει το πόδι πατημένο στο γκάζι και να κυνηγήσει τη συντριβή (όπως έκαναν ας πούμε οι Αμερικανοί, που μπήκαν με 51-18 στο ματς με τη Φινλανδία). Τουλάχιστον είναι ένα σκαλί προς το ποθητό 3-0 στο ξεκίνημα.

Η συνέχεια λέει Φιλιππίνες που λίγο το στιλ που έχουν, λίγο ο κόσμος που τις βλέπει σαν μασκότ και τις αποθεώνει, λίγο η χαλαρότητα των Κροατών, έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη στην πρεμιέρα και θα μπουν με πολύ καλή ψυχολογία στο ματς της Κυριακής. Αυτό μέχρι το τζάμπολ. Μετά είναι θέμα των διεθνών μας πώς θα συνεχίσει το ματς, ας μην λέμε ψέματα. Καλό θα ήταν να παίξουμε λίγο πιο σοβαρά πάντως, για να βρουν ρυθμό και οι Ζήσης, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Παπανικολάου ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Τα δεκάλεπτα: 18-9, 45-17, 64-36, 87-64.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης 8 (2), Μπουρούσης 7 (7ρ. 2ασ.), Ζήσης (3ασ.), Βασιλειάδης 13 (3), Καλάθης 4 (5ρ.), Γλυνιαδάκης 4 (3ρ.), Παπανικολάου 5 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Σλούκας 10 (2τρ. 4ασ.), Καïμακόγλου 17 (5τρ. 8ρ. 2ασ.), Αντετοκούνμπο 11 (5ρ. 3κλ.), Βουγιούκας 3, Πρίντεζης 5 (3ρ.).

Σενεγάλη (Σαρ): Νιανγκ, Νταλμέιδα, Τόμας, Μαμ. Εντόι, Ντιοπ 6 (1), Μαλ. Εντόι 11 (2), Φαγέ 2 (3ρ.), Εντουρ 4 (1τρ. 3ρ.), Εντιαγέ 6 (4ρ.), Ντιένγκ 21 (14ρ. 3κλ.), Μπατζί 14 (4ρ.).

Νίκος Κουσούλης

* Σε κάποια sites μπορεί να δείτε τους πόντους του Καϊμακόγλου 20 και του Σλούκα 7. Από λάθος της στατιστικής ένα τρίποντο του δεύτερου είχε χρεωθεί στον πρώτο, αλλά η FIBA το διόρθωσε σχετικά γρήγορα και οι δυο τους έχουν 17 και 10 πόντους αντίστοιχα στο ματς.

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *