Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2014 / Ονειρεύονται οι Λιθουανοί, πιστεύουν οι Αμερικανοί

Ονειρεύονται οι Λιθουανοί, πιστεύουν οι Αμερικανοί

Το βράδυ της Πέμπτης στις 22:00 θα γίνει ο πρώτος ημιτελικός του Μουντομπάσκετ ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Λιθουανία. Οι δυο τους έφτασαν στην τετράδα ως πρώτοι από τον όμιλό τους, οι Αμερικανοί είναι αήττητοι με 7-0 ενώ η Λιθουανία μετράει 6-1. Διψήφιες νίκες και για τους δύο στην οκτάδα και, πια, μπροστά τους 40 λεπτά για τον τελικό και τη μάχη του χρυσού.

Λιθουανία και Η.Π.Α. θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα ιδιαίτερο ματς. Όπως λένε τα αμερικανικά μέσα «δεν θα μπορούσε να συναντήσει χειρότερο αντίπαλο η εθνική μας πέραν των Ισπανών από τους Λιθουανούς» (οι Ισπανοί τελείωσαν βέβαια). Μπορεί με 5-1 ρεκόρ τα τελευταία 14 χρόνια να μην την λες ακριβώς… κακό δαίμονα τη Λιθουανία, αλλά κάτι η ήττα των Ολυμπιακών του 2004, κάτι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν κερδίσει μόνο μία φορά αυτά τα 14 χρόνια με διψήφια διαφορά πόντων (15) και δύο φορές έχουν πάρει το ματς στο σουτ (το 2000 και το 2012 με 2 και 5 πόντους αντίστοιχα), η Λιθουανία είναι ομάδα που ξέρει να τους δυσκολεύει.

Το βασικό θέμα είναι η έλλειψη πλέι μέικερ για τους Λιθουανούς, αφού ο τραυματισμός και η απουσία του Μάντας Καλνιέτις έχει γίνει κάτι σαν πόστερ αισιοδοξίας σε όλα αμερικανικά μέσα. Το ίδιο και εκείνη του Κλέιζα (με την επική ατάκα «δεν μπορεί να χάσουμε αφού λείπει ο Λίνας Κλέιζα»). Οι Λιθουανοί παίζουν με τα δυαροτριάρια να κατεβάζουν την μπάλα, αλλά αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο απέναντι στην ασφυκτική πίεση της ομάδας του Σιζέφσκι. Θα αντέξουν ή θα δούμε πάρτι κλεψιμάτων; Είναι ένα από τα σημεία που θα κρίνουν το ματς.

Στη ρακέτα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για τις Η.Π.Α. όπως στο ματς με τη Σλοβενία. Ο Βαλανσιούνας είναι σε εκπληκτική κατάσταση και, πέραν τούτου, ούτε αυτός ούτε ο Μοτιεγιούνας νιώθουν κάποιου είδους κόμπλεξ απέναντι στους ψηλούς των Η.Π.Α.. Θα έχουμε πολλές και καλές μονομαχίες εκεί και δύσκολα θα ελέγξουν σε τέτοιο βαθμό τα ριμπάουντ οι Αμερικανοί. Άρα θα πρέπει να είναι πιο εύστοχοι.

Το σουτ θα κρίνει πολλά, με τις δύο ομάδες να έχουν απόλυτη πίστη. Ο Καζλάουσκας μόνο που δεν σηκώθηκε να φύγει από τη συνέντευξη τύπου όταν του είπε Ισπανός ότι η ομάδα του δεν έχει σουτέρ. Τον γείωσε με κάτι σαν «dude, όλοι βάζουμε τρίποντα στη Λιθουανία, κι εγώ να πάρω μπάλα να σουτάρω θα το βάλω» και ‘έγραψε’ μάλλον τη δήλωση του τουρνουά. Οι Αμερικανοί ως τώρα δεν σουτάρουν σταθερά καλά, αλλά παίρνουν ό,τι θέλουν από μακριά. Ο Ντράγκιτς είπε «οι σουτέρ τους δεν έχουν άγχος γιατί ξέρουν ότι και να αστοχήσουν θα πάρουν το επιθετικό ριμπάουντ οι ψηλοί». Όμως, μπροστά βρίσκονται τα δύο πιο δύσκολα ματς του τουρνουά για τις Η.Π.Α., μπορεί να συνεχιστεί αυτό;

Ο ρυθμός είναι ένα ακόμα θέμα στο ματς. Και οι δύο θέλουν να παίζουν γρήγορα, αλλά οι Λιθουανοί δεν μπορούν να πάνε στους 100 πόντους για να κερδίσουν (όχι οι φετινοί Λιθουανοί). Οπότε αυτοί είναι που θα πρέπει να προσπαθήσουν να ρίξουν την ταχύτητα του αγώνα και να μην παρασυρθούν. Η συνταγή του run ‘n’ gun που ακολούθησε η Σλοβενία, είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να χάσεις (και να χάσεις πολύ).

Τα αμερικανικά μέσα βλέπουν την ομάδα του Σιζέφσκι να βρίσκεται στο 7-0 και να κερδίζει εύκολα και νιώθουν παντοδύναμα. Ο Σιζέφσκι, όμως, όχι και αυτό το σημείο είναι η μεγαλύτερη δύναμη των Η.Π.Α.: ο πάγκος τους και η γνώση που έχει πια από το διεθνές μπάσκετ. ‘Πιστεύεις, κόουτς, ότι αυτή η εθνική Η.Π.Α. είναι ανίκητη;’, ήταν η ερώτηση με τον Σιζέφσκι να ρουθουνίζει εκνευρισμένος με το που την άκουσε: «Ω, όχι. Όχι. Όχι. Μπορούν να μας κερδίσουν. Δεν τίθεται καν θέμα ως προς αυτό».

Ο Σιζέφσκι το ξέρει ότι Παρασκευή και (καλώς εχόντων των πραγμάτων για τις Η.Π.Α.) Κυριακή τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ο Ντράγκιτς, όταν ρωτήθηκε ποιος θα κερδίσει έναν ενδεχόμενο τελικό ανάμεσά τους ήταν ξεκάθαρος: «Όπως τα έχω δει ως τώρα, η Ισπανία». Πλέον, μετά τον χτεσινό αποκλεισμό της, οι Η.Π.Α. νιώθουν πιο σίγουρες άπαξ και περάσουν. Αν και ήδη την έχει πατήσει ένα φαβορί, οπότε θα έπρεπε να λειτουργήσει ως μάθημα αυτό.

Ο Σιζέφσκι προτιμά να κρατά την ομάδα του σε εγρήγορση και να μην αφήσει τους παίκτες του να πάρουν τα μυαλά τους αέρα: «Είμαστε νεανική ομάδα και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το πώς χειριστήκαμε τα πράγματα σήμερα (σ.σ. με τους Σλοβένους). Γιατί συνήθως μια νεανική ομάδα θα εκνευριζόταν με την μπάλα να μην μπαίνει στο καλάθι στο πρώτο μέρος. Στο ημίχρονο τους είπα, θέλω να είστε ώριμη ομάδα. Και ήταν. Δεν είμαστε καμιά υπερδύναμη ή κάτι τέτοιο. Είμαστε αθλητικοί. Παίζουμε σκληρά στην άμυνα. Αλλά είμαστε νεαροί. Και ξέρω ότι στο διεθνές μπάσκετ ειδικά, είναι δύσκολο να κερδίσεις όταν έχεις νεανική ομάδα. Το ξέρω από το 2006. Είναι ένα μάθημα που μάθαμε, που μας δίδαξε η ελληνική ομάδα, το πώς να παίζουμε στο διεθνές μπάσκετ. Και μέρος του ήταν να παίζουμε ομαδικά, να παίζουμε μαζί, να παίζουμε και με βετεράνους, να παίζουμε με ισορροπίες. Και φέτος προσπαθούμε να το καταφέρουμε αυτό με μια νεανική ομάδα».

Ο Σιζέφσκι είπε και κάτι άλλο απαντώντας στο αν αισθάνεται αήττητος, «όχι, άλλωστε είναι παρών και ο που μας νίκησε το 2006, ο Παναγιώτης Γιαννάκης» για να πάει μετά να τον ασπαστεί και να τον αγκαλιάσει. Η εκτίμηση του Σιζέφσκι για τον Γιαννάκη είναι απεριόριστη (με το «ο μεγαλύτερος θρύλος του μπάσκετ στην Ευρώπη» να είναι η πιο γνωστή σχετική ατάκα) και οι δυο τους είχαν ευκαιρία να τα πουν.

Ο ημιτελικός θα είναι αρκετά ενδιαφέρων, με τους Αμερικανούς να είναι το φαβορί, ξεκάθαρο αυτό, αλλά τους Λιθουανούς να μην έχουν ιδιαίτερο κόμπλεξ. Αυτό άλλωστε δείχνουν τα όσα είπε ο Μασιούλις: «Πάμε να τα δώσουμε όλα για να παίξουμε στον τελικό. Άλλωστε, μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε στη ζωή μας για έναν τελικό Μουντομπάσκετ».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Αναμενόμενο αλλά εντυπωσιακό!

Με μια τρομερή επίδειξη δύναμης, οι Αμερικανοί διέσυραν τη Σερβία στον τελικό του Μουντομπάσκετ, 129-92, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *