Home / Α1 / Α1 τελικά αποφάσισε η ΕΕΑ…

Α1 τελικά αποφάσισε η ΕΕΑ…

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πήρε πίσω την… τελεσίδικη απόφασή της και με νέα της απόφαση δέχτηκε κανονικά στην Α1 τον Πανιώνιο δίνοντας τέλος στο σίριαλ που είχε δημιουργηθεί εδώ και μερικές ημέρες, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και τη σουρεαλιστική γραφικότητα του όλου θέματος με την απόφασή της, τις δηλώσεις της Καβάλας, αλλά και την αντίδραση του φίλαθλου κόσμου και των μέσων.

Αυτό που μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν «μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους, καλά να πάθουν», έγινε πλέον «ευτυχώς έμεινε ο Πανιώνιος που είναι ιστορικό σωματείο και χωρίς χρέη (σ.σ. 100.000 ευρώ και οφειλές προς τον Ζορόσκι σύμφωνα με τον Λιανό), εξάλλου και άλλοι ζήτησαν παράταση». Η ουσία του θέματος μπλέκεται αρκετά με τους τύπους, με τα όσα έχουμε συνηθίσει στη χώρα, με τα όσα αναζητάμε κάθε φορά και, εν τέλει, με το τι αθλητισμό θέλουμε. Ξεκαθαρίζω εξαρχής ότι στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα και ο επαγγελματικός αθλητισμός της θα ήταν γελοίο να υποστηρίξουμε ότι ο Πανιώνιος έπρεπε να πέσει.

Προφανώς αυτό επικράτησε τελικά και η ΕΕΑ έκανε δεκτή, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, την κατάθεση φακέλου από τον Πανιώνιο για να του επιτρέψει στη συνέχεια τη συμμετοχή του στην Α1. Σύμφωνα με την απόφασή της:

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις: […] Κατάθεση φακέλου από την ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. Η Επιτροπή ανακαλεί, κατά πλειοψηφία, την από 22.09.2014 απόφασή της και χορηγεί, κατόπιν εξέτασης του φακέλου, πιστοποιητικό στην ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.»

Τέλος καλό όλα καλά για τον Πανιώνιο που πήγε να βγάλει τα μάτια του μόνος του, αλλά οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα είναι οι ίδιοι με εκείνους που βγαίνουν στο προσκήνιο ως ήρωες τώρα.

Ο Ηλίας Λιανός στο novaσπορ fm ξεκίνησε από το γεγονός ότι το περίμενε για να φτάσει στο ότι… συμφωνεί με τον Βασιλακόπουλο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει επαγγελματικό μπάσκετ, περνώντας στη μέση απ’ την κλασσική καραμέλα με την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι αφού δεν τηρήθηκε η προκήρυξη της ΕΕΑ τόσα χρόνια δεν υπήρχε λόγος να τηρηθεί και φέτος, σε μια δήλωση… ό,τι να ‘ναι: «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ανατροπή. Εγώ ίσα ίσα αρχίζω και νιώθω καλύτερα ως προς του πού θα πάει αυτή η χώρα. Αποφάσισαν κατά την άποψή μου με το χέρι στην καρδιά και παρότι ήρθαν εκπρόσωποι της Καβάλας που είναι βαριά ονόματα της πολιτικής σκηνής. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανατροπή. Υπήρξε λογική. Η προκήρυξη δεν έχει τηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Πέρυσι που ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε άδεια τι θα έπρεπε να λέγαμε, για τους υπόλοιπους που καθυστέρησαν; Θα πρέπει να υπάρχει και μέτρο. Δεν έχω τίποτα με την Καβάλα. […] Είτε το θέλουμε, είτε όχι, έτσι είναι τα πράγματα. Έχουμε κρίση στη χώρα. Από τα λίγα πράγματα που συμφωνώ με τον πρόεδρο της ΕΟΚ είναι πως εκείνος δεν ήθελε να είναι επαγγελματικό το μπάσκετ. Το καθεστώς δεν σηκώνει να υπάρχουν ανώνυμες εταιρίες και να συμπεριφέρονται όπως αυτές. Θα πρέπει να υπάρχει κάτι ημιεπαγγελματικό».

Και για όσους δεν μειδίασαν ως τώρα έρχονται και οι δηλώσεις του προέδρου της Καβάλας, Κώστα Παπακωνσταντίνου, στο sport24 να μας αποτελειώσουν: «Αυτό που έγινε ήταν ότι δέχτηκαν να συζητήσουν το αίτημα του Πανιώνιου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάκληση προηγούμενης απόφασης. Το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι αν λέμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, να έχουμε νομιμότητα, διαφάνεια και να τηρούνται οι νόμοι τότε αυτά δεν δικαιολογούνται. Φυσικά αυτοί που συμμετέχουν στον αθλητισμό έχοντας μία υγιή σκέψη, στο τέλος απομακρύνονται και δεν θέλουν να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να μένουν οι άλλοι. Όποιοι είναι αυτοί οι άλλοι τέλος πάντων. Το θέμα δεν ήταν ποτέ Καβάλα – Πανιώνιος ή Πανιώνιος – Καβάλα. Το θέμα ήταν τι κάνει η ανεξάρτητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ και τι είδους θεματοφύλακες των νόμων είναι. Η ΕΕΑ υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας στο αθλητικό γίγνεσθαι. Είναι; Δεν είναι και το λέω ευθέως. Δεν γίνεται να ανακαλούν μία απόφαση που έχει πάρει η ίδια η επιτροπή, που υποτίθεται ότι είναι τελεσίδικη. Με εμένα αυτό μου βγάζει υποκρισία και προσποίηση».

Η Καβάλα μάλλον μιλάει για όσους έχουν υγιή σκέψη και συμμετέχουν στον αθλητισμό, οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν και απαγορευτικό μετεγγραφών από τη FIBA για χρέη, ενώ μιλάει και για σύγχρονο κράτος όπου οι νόμοι που η ίδια καταπάτησε πολλάκις πρέπει να τηρούνται.

Εν ολίγοις, το χρονικό του θέματος έχει ως εξής: η ΕΕΑ πήρε μια τελεσίδικη απόφαση που μετά την πήρε πίσω, δηλαδή που δεν ήταν και τόσο τελεσίδικη. Ο Πανιώνιος με λάθη της διοίκησής του έχασε την προθεσμία, αλλά μετά με την ίδια διοίκηση έδωσε τα χρήματα που έπρεπε για να μπει στο πρωτάθλημα λέγοντας ότι «πέρσι καταθέσαμε πρώτοι και άργησαν άλλοι», άρα φέτος θα μπορούσε να αργήσει αν… έβγαινε χρονικός μέσος όρος κατάθεσης. Η Καβάλα παίζει στην Α2 και έχει τιμωρηθεί από τη FIBA με απαγορευτικό μετεγγραφών για χρέη σε παίκτες της, αλλά ήθελε να παίξει στην Α1 και το θεωρούσε δικαίωμά της και τώρα διαμαρτύρεται ότι υπάρχει ανομία επειδή δεν θα παίξει. Ο ΕΣΑΚΕ ζήτησε από την ΕΕΑ να επανεξετάσει το φάκελο του Πανιωνίου και να μην τον αποκλείσει από την Α1, κατηγόρησε την ΕΟΚ ότι ήθελε να ρίξει τον Πανιώνιο, έκανε κλήρωση πρωταθλήματος με «Ομάδα 1» στην κενή θέση, αλλά δυο μέρες αργότερα ζήτησε από την ΕΟΚ να μάθει ποια ήταν η ομάδα που δικαιούταν να πάρει τη θέση του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα.

Κι αν γκρινιάζουμε συνεχώς επειδή το επίπεδο έχει πέσει, είναι σίγουρο ότι δεν το ελληνικό μπάσκετ δεν θα πάψει να μας διασκεδάζει και φέτος, λειτουργώντας ως κάτι σαν επιθεώρηση ή παράσταση καραγκιόζη, για να ξεφεύγουμε και από την πραγματικότητα. Βέβαια, αν ισχύει η φράση ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, δικαιολογημένα πια δεν κάνε σε κανέναν εντύπωση όλη αυτή η φαρσοκωμωδία κάθε χρόνο, που τώρα απλώς έγραψε ένα νέο κεφάλαιο, με χειρότερο όλων το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο παράκρουσης που δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά αν θα έπρεπε να τηρούνται οι κανονισμοί ή αν καλώς καταπατώνται στη λογική του… πνεύματος του νόμου (όπου μας συμφέρει κάθε φορά).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *