Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Δεν μπόρεσε στο 2ο ημίχρονο

Δεν μπόρεσε στο 2ο ημίχρονο

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Τουρκία απέναντι στην Αναντολού Εφές, ηττήθηκε με 84-70 για την 5η αγωνιστική του Top-16 της Ευρωλίγκας για να πέσει από την κορυφή του ομίλου, στο 4-1 και τη 2η θέση πια στο γκρουπ. Οι «ερυθρόλευκοι» εγκλωβίστηκαν από τον Ίβκοβιτς και τους παίκτες του, που κατάφεραν να περιορίσουν τον Σπανούλη και να πάρουν εύκολα τη νίκη στο 4ο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ματς στο πρώτο ημίχρονο, μαζί με το ρυθμό και την αντίπαλό του, παρότι ο Σπανούλης δεν ήταν σε καλή μέρα επιθετικά. Μέτρησε και το γεγονός ότι ο Μάντζαρης ήταν σε πολύ καλή επιθετική βραδιά, είχε ήδη 11 πόντους με 2 λεπτά για τη λήξη του ημιχρόνου. Όμως, με τον Πετγουέι άποντο, τον Σπανούλη χωρίς εντός παιδιάς καλάθι και μόλις 2 πόντους, τον Πρίντεζη με 1/7, τον Μάντζαρη να μην ξανασκοράρει ως το τέλος του αγώνα, τον Λοτζέσκι να έχει 2 εύστοχα σουτ και τον Ντάνστον να μην είναι 100% καλά, δεν γινόταν ο Ολυμπιακός να κρατήσει και στην επανάληψη.

Κάπου μετά το 25ο λεπτό η κατάσταση άλλαξε, η Εφές πήρε τον έλεγχο και πήρε διψήφια διαφορά, για να φτάσει στην εύκολη νίκη στο τέλος. Από τον Ολυμπιακό καλύτερος ήταν ο Χάντερ με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ ο Λαφαγιέτ είχε 11 πόντους και 4 ασίστ με 3/4 τρίποντα. Οι αντιστάσεις που είχε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι λογικό ήταν να καμφθούν από τη στιγμή που ο Σπανούλης δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στο ματς και τελείωσε με 0/6 σουτ, 2 πόντους και 1 μόλις ασίστ. Ιδίως από τη στιγμή που κανείς άλλος δεν έκανε επιθετική υπέρβαση.

Ο Σφαιρόπουλος προβληματίστηκε από την ήττα, όχι τόσο βαθμολογικά, όσο σε σχέση με τον τρόπο που ήρθε και την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός στα τελευταία 12 λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι… δικαίως προβληματίστηκε, αλλά δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, αφού αυτή η κακή εμφάνιση ήρθε σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά είναι ανώδυνο (ένα από τα δύο που λογικά επιτρέπεται να χάσει εκτός έδρας). Από εκεί και πέρα το -14 θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, καθώς ο στόχος στο λιμάνι είναι το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς, αλλά γι’ αυτό υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, η ενδεχόμενη ισοβαθμία εξαρτάται (εκτός του δεύτερου αγώνα και) από τη φερεγγυότητα του καθενός ως το τέλος του Top-16.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να σταματήσει τη φροντ λάιν των Τούρκων, Κρστιτς και Λασμ ήταν οι καλύτεροι παίκτες της Εφές. Ο Κρστιτς ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ότι επανέρχεται (είχε μπει πολύ καλά στη σεζόν, αλλά τραυματίστηκε και απ’ όταν γύρισε στο Top-16 πρώτη φορά με τη Νίζνι έδειξε να νιώθει καλά) και με τον Ολυμπιακό έκανε φοβερό ματς, ενώ ο Λασμ ήταν κι αυτός πολύ καλός. Από κοντά ο Τζάνινγκ με τον Ντρέιπερ, ενώ και ο Ερτέλ με τον Μπιέλιτσα ήταν καλοί.

Εν ολίγοις ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα από την άμυνά του, εκτός του περιορισμού του Σάριτς. Αυτό δείχνουν και οι 84 πόντοι που δέχτηκε, εκ των οποίων οι 47 ήταν στο 2ο ημίχρονο (27 στην 4η περίοδο), αλλά και τα στατιστικά του αγώνα. Η Εφές είχε 60% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα (μόλις 37% στα δίποντα ο Ολυμπιακός, συν 43% στα τρίποντα), τα ριμπάουντ ήταν 29-31 (με 7-14 τα επιθετικά υπέρ του), οι ασίστ 16-14, τα κλεψίματα 7-3 και τα λάθη 12-15.

Όταν επιτρέπεις στον αντίπαλό σου να σουτάρει με 56% εντός παιδιάς δεν θα έχεις καμία τύχη σε αυτό το επίπεδο, ιδίως αν η δική σου επιθετική ανάπτυξη δεν είναι ανάλογα καλή.

Το ματς πάντως δεν ξεκίνησε άσχημα για τον Ολυμπιακό, που είχε καλό πλάνο στο ξεκίνημα, με Ντάρντεν και Ντάνστον προηγήθηκε με 2-4, για να απαντήσει ο Περπέρογλου για το 8-4. Ο Μάντζαρης με 5 πόντους έφερε την ομάδα του στο 8-9 και ξανά ο ίδιος στο 10-14 για να γράψει ο Χάντερ το 10-16. Μετά την απάντηση του Λασμ ο Σπανούλης με βολές έγραψε το 13-18, στα πρώτα 8 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί μόλις 13 πόντους, νούμερο αρκετά καλό, που όμως δεν είχε συνέχεια ως το τέλος.

Ο Σάριτς με τον Κρστιτς έφεραν το ματς στο 17-18 στο τέλος της περιόδου, για να απαντήσει ο Σλούκας. Ο Μπιέλιτσα με καλάθι και φάουλ έβαλε μπροστά την Εφές, 22-20 και με δικό του τρίποντο πήγαμε στο 25-23 μετά την απάντηση του Λαφαγιέτ. Ο Κρστιτς και ο Μπιέλιτσα έφεραν το ματς στο 29-26, με τον Λοτζέσκι να γράφει κι αυτός τρίποντο στο ενδιάμεσο και τον Χάντερ στη συνέχεια να καρφώνει για το 29-30. Οι δυο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκοράρισμα για λίγη ώρα, ο Χάντερ με καλάθι και φάουλ έγραψε το 33-34 και ο Μάντζαρης έφτασε τους 11 πόντους για το 33-37, έχοντας ως τότε ουσιαστικά υποκαταστήσει επιθετικά τον Σπανούλη για τον Ολυμπιακό (αφού κάνοντας υπεραπλούστευση, το να έχουν οι δυο τους 13 πόντους μαζί στα πρώτα 18 λεπτά είναι κάτι συνηθισμένο, απλώς είναι διαφορετική η κατανομή πόντων). Ο Ντρέιπερ ισοφάρισε σε 37-37 στα 25 δευτερόλεπτα, με τον Λαφαγιέτ να γράφει τρίποντο στην εκπνοή του ημιχρόνου, για να πάει ο Ολυμπιακός με προβάδισμα 37-40 στα αποδυτήρια.

Ο Ντάρντεν κράτησε μπροστά τον Ολυμπιακό, 40-43, στην έναρξη της επανάληψης, αλλά ο Περπέρογλου με καλάθι και φάουλ έγραψε το 45-43. Ο Σλούκας μείωσε στον πόντο μετά το καλάθι του Ερτέλ και ξανά μετά από εκείνο του Κρστιτς στο 49-48 με 2:23 για το τέλος της 3ης περιόδου. Κάπου εκεί έχασε ο Ολυμπιακός την επαφή με το ματς, δύο λάθη και ένα χαμένο σουτ έφεραν την Εφές στο 55-48 και στο 57-50 μετά τις βολές του Ντάνστον. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Ολυμπιακός πια δεχόταν πολύ εύκολα καλάθι, η ρακέτα του έμοιαζε να διασπάται χωρίς πρόβλημα από τους Τούρκους που έφταναν είτε σε τελείωμα με ψηλό είτε σε ντράιβ περιφερειακού σχεδόν σε κάθε τους καλάθι.

Στο 4ο δεκάλεπτο οι Τούρκοι μπήκαν με Τζάνινγκ, Κρστιτς και Ντρέιπερ για το 64-52 με 7-0 σερί, ενώ ο Ντρέιπερ έγραψε και το 67-54 μετά από βολές του Πρίντεζη. Ο Τζάνινγκ και ο Ερτέλ σκόραραν τρίποντα για το 73-55, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει το πρώτο του εντός παιδιάς καλάθι μετά από 5:32 στην περίοδο, 73-57, με το ματς προφανώς και να έχει κάνει φτερά ως τότε. Η διαφορά είχε πια παγιωθεί σε αυτά τα επίπεδα, ο Σάριτς έγραψε το 77-59 και ο Ερτέλ το 79-61, με τον Λαφαγιέτ και τον Χάντερ να μειώνουν σε 81-67. Ο Ντρέιπερ απάντησε με τρίποντο, αλλά το καλό (για τη διαφορά στην ισοβαθμία) ήταν ότι ο Λοτζέσκι το πήρε πίσω στα 19 δευτερόλεπτα για το τελικό 84-70, αφού η Εφές δεν σκόραρε παρά το τάιμ άουτ του Ίβκοβιτς (πήρε την μπάλα ο Ερτέλ και έκανε μόνος του ποικιλία).

Η συνέχεια λέει ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ΣΕΦ αναμένεται να γεμίσει, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να επιστρέψει στα ροζ φύλλα με μια πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην καλύτερη (και πιο φερέγγυα) ως τώρα ομάδα της διοργάνωσης. Η ΤΣΣΚΑ είναι η μόνη αήττητη ομάδα από την αρχή της χρονιάς, αλλά στο ΣΕΦ θα συναντήσει κι αυτή με τη σειρά της τη μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση της σεζόν. Μια νίκη θα ξαναβάλει τον Ολυμπιακό σε τροχιά πρωτιάς και σε κάθε περίπτωση θα τον κρατήσει μακριά από την 3η θέση, αφού πια Εφές και Φενέρ είναι στο 3-2.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 37-40, 57-52, 84-70.

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Μπαλμπάι 4, Οσμάν 2, Περπέρογλου 8 (1τρ. 3ρ.), Σάριτς 4 (3ρ.), Ντρέιπερ 14 (4τρ. 3ρ.), Κρστιτς 13 (4ρ.), Λασμ 12 (6ρ.), Κορκμάζ, Τζάνινγκ 8 (2τρ. 4ασ.), Ερτέλ 9 (1τρ. 6ασ.), Μπιέλιτσα 10 (1).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πετγουέι (3ρ.), Χάντερ 12 (8ρ. 2ασ.), Ντάνστον 6 (3ρ.), Σπανούλης 2, Σλούκας 8 (3ασ.), Πρίντεζης 6 (3ρ.), Μάντζαρης 11 (3τρ. 3ασ.), Λαφαγιέτ 11 (3τρ. 4ασ. 2κλ.), Ντάρντεν 7 (1τρ. 4ρ.), Λοτζέσκι 7 (2).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *