Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Μεγάλο διπλό, μισή πρόκριση!

Μεγάλο διπλό, μισή πρόκριση!

Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα στη Μαδρίτη, στη 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας κέρδισε τη Ρεάλ μέσα στην έδρα της με 73-74 για να πάει στο 8-4 στον όμιλο και να αγγίξει την πρόκριση στα προημιτελικά. Πλέον, βρίσκεται 2 νίκες πάνω από τη Μάλαγα, η οποία έχασε στην έδρα της με 66-70 από την ΤΣΣΚΑ, και θέλει μία νίκη στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του για να πάρει την πρόκριση. Κι αν το τελευταίο είναι με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ (οι Ρώσοι θα παίζουν την πρωτιά στον όμιλο), την ερχόμενη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπαμπέργκ στη Γερμανία και ξεκάθαρα θα είναι το φαβορί στο ματς, οι Γερμανοί έχουν 0-12. Μια νίκη εκεί θα του χαρίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Από εκεί και πέρα, η πρωτιά στον όμιλο έμπλεξε τελείως, καθώς, πλέον, τρεις ομάδες είναι στο 9-3, με την ΤΣΣΚΑ να ισοβαθμεί με τις Ρεάλ και Εφές, αφού και οι Τούρκοi έχασαν (από τη Ζαλγκίρις με 79-71 στο Κάουνας). Με δεδομένο ότι απομένουν ακόμα τα Ρεάλ-Εφές, ΤΣΣΚΑ-Ρεάλ και Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός με 2 νίκες μπορεί να κυνηγήσει και καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο, με το αρνητικό ότι έχει μειονέκτημα στις ισοβαθμίες και με Ρεάλ (είχε χάσει με 4 στο ΟΑΚΑ) και με Εφές (έχασε με 14, κέρδισε με 13).

Το μόνο σίγουρο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι με νίκη την ερχόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» την 4η θέση του ομίλου του. Το αν θα αντιμετωπίσει μετά την Μπαρτσελόνα (είναι και μαθηματικά πια πρώτη στον δικό της όμιλο), ή άλλη ομάδα ακόμα είναι ρευστό για να το πει κάποιος.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το παιχνίδι κυρίως λόγω των ποσοστών ευστοχίας του και της περιφερειακής του άμυνας. Είχε 65% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα (με 9/23), την ώρα που η Ρεάλ είχε 59% στα δίποντα, αλλά μόλις 12% στα τρίποντα με 2/17. Βέβαια, οι 13/23 βολές του Παναθηναϊκού παραλίγο να του στοιχίσουν τον αγώνα, αλλά δεν πλήρωσε τελικά την αστοχία του από τη γραμμή της φιλανθρωπίας στο φινάλε.

Τα ριμπάουντ τα έχασε, 32-25 με 11-6 τα επιθετικά, έκανε πιο πολλά λάθη, 14-19, αλλά οι ασίστ ήταν στο 12-6, δείγμα ότι μπλόκαρε το επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ και την ανάγκασε σε ατομικές ενέργειες (και σε άστοχα τρίποντα).

Ο Διαμαντίδης και ο Ούκιτς έπαιξαν από 35 λεπτά
και τράβηξαν μεγάλο κουπί στο ματς, αλλά αυτός που έκανε τη διαφορά ήταν ο Τσαρτσαρής, καθότι η δική του συνεισφορά ήταν απρόσμενη σε τέτοιο επίπεδο. Σε 24 λεπτά είχε 16 πόντους (πρώτος σκόρερ των «πρασίνων») με 3/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 4/6 βολές. Για να το βάλουμε λίγο και στη… στατιστική του βάση, τα τελευταία 5 χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 2008) ο Τσαρτσαρής μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχε σκοράρει 15 ή περισσότερους πόντους μόλις μία φορά (21 πόντοι τον Φεβρουάριο του 2012 απέναντι στη Φενέρ).

Στο ματς η Ρεάλ μπήκε καλύτερα με τον Ρούντι να βάζει τους πρώτους 4 πόντους και να δίνει την ασίστ για το καλάθι και φάουλ του Μπέγκιτς για το 7-2 της ομάδας του. Ο Παναθηναϊκός με Γκιστ και Λασμ απάντησε μέσα από τη ρακέτα, για να ισοφαρίσει με τον Ούκιτς και τον Λασμ σε 12-12 λίγο μετά. Ο Διαμαντίδης έβαλε την ομάδα του μπροστά, ενώ το τρίποντο του Ούκιτς έκλεισε ένα 0-9 των «πρασίνων» για το 12-17, με τον Ρούντι να μειώνει με βολές στο τέλος της περιόδου.

Η Ρεάλ μείωσε στον πόντο στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου, αλλά το τρίποντο του Μπανκς στο 13ο λεπτό έγραψε το 17-21, με τον Διαμαντίδη να κρατάει τον Παναθηναϊκό μπροστά 19-23, πριν ο Λασμ γράψει το 22-25 μετά το καλάθι του Μίροτιτς. Οι Μαδριλένοι προσπέρασαν με τον Ροντρίγκεθ για το 28-26, αλλά ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής με τρίποντο έκαναν το 29-31. Μάλιστα, μια άστοχη επίθεση του Μίροτιτς έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να πάει με τρίποντο του Διαμαντίδη στο 29-34, ενώ από το λάθος του Χετσχάιμερ ο Τσαρτσαρής έγραψε το 29-36.

Ο Ροντρίγκεθ μείωσε λίγο πριν την ανάπαυλα σε 33-36, αλλά ο Ούκιτς στην εκπνοή σκόραρε εκτός ισορροπίας από τα 4 μέτρα για το 33-38 του ημιχρόνου. Πολύ γρήγορα στο ξεκίνημα της επανάληψης, κι ενώ ο Παναθηναϊκός μπήκε με 2 λάθη κι ένα άστοχο σουτ, η Ρεάλ με τρίποντο του Λιουλ και καλάθι του Σουάρεθ ισοφάρισε σε 38-38, για να προσπεράσει κιόλας από το τρίποντο του Ρούντι με 41-40.

Ο Σχορτσανίτης έφερε ξανά μπροστά τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Ρέγιες έγραψε το 45-43 για τη Ρεάλ που με τον Ροντρίγκεθ και τον Μπέγκιτς έφτασε ως και το 53-46 λίγο πριν το τέλος της περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να ευτυχεί να βρίσκει τρίποντο με τον Ούκιτς στην εκπνοή για το 53-49 (οι 5 πόντοι του Ούκιτς στην εκπνοή των δεκαλέπτων ήταν καθοριστικοί για τις ισορροπίες του αγώνα στην επόμενη περίοδο).

Ο Παναθηναϊκός είχε και την πρώτη επίθεση της 4ης περιόδου και με τον Μασιούλις πήγε στο 53-52, για να απαντήσουν ο Λιουλ με τον Μπέγκιτς για το 57-54 της Ρεάλ. Οι «πράσινοι» κατάφεραν με Γκιστ και Σχορτσανίτη να προσπεράσουν με 57-58, αλλά ο Ρούντι έφερε τη Ρεάλ ξανά μπροστά και ο Παναθηναϊκός έχασε δύο τρίποντα για να πάει η Ρεάλ με τον Ρέγιες στο 61-58. Από την άστοχη επίθεση του Μπράμου ο Ρούντι με 2/2 βολές έγραψε το 63-58, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει αποδιοργανωμένος: λάθος του Τσαρτσαρή, χαμένο αμυντικό ριμπάουντ (2 άστοχα σουτ η Ρεάλ), χαμένο τρίποντο από τον Τσαρτσαρή, αλλά ο Λασμ ήταν εκεί, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και από το τρίποντο του Μπράμου το ματς πήγε στο 63-61.

Το προβάδισμά της η Ρεάλ το έχασε λίγο μετά όταν, παρά το επιθετικό ριμπάουντ δεν μπόρεσε να σκοράρει, ο Παναθηναϊκός έκλεψε την μπάλα και ο Διαμαντίδης με τρίποντο 3 λεπτά πριν το τέλος έγραψε το 63-64. Το άστοχο σουτ του Ρούντι έδωσε την ευκαιρία στον Ούκιτς να κάνει το 63-66, ενώ ο καυγάς Ρέγιες-Λασμ έκλεισε χωρίς επιπτώσεις για καμία ομάδα (αμφότεροι δέχτηκαν από μία τεχνική ποινή).

Από εκείνο το σημείο και ως το τέλος του αγώνα εκτελέστηκαν… 24 βολές για τις δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να έχει 7/14 και τη Ρεάλ 8/10, αλλά παρόλα αυτά να μην καταφέρνει να πάρει τη νίκη. Ο Μίροτιτς με 2/2 μείωσε στον πόντο, ο Λασμ απάντησε κι αυτός με 2/2, με τον Μίροτιτς να μειώνει σε 67-68 με δίποντο.

Μετά από δύο εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις Ρεάλ άρχισε τα φάουλ, ο Μασιούλις είχε 1/2 για το 67-69, ενώ το λάθος του Μπέγκιτς στην επόμενη επίθεση της ομάδας του ήταν ουσιαστικά η καθοριστική στιγμή του αγώνα, όπως αποδείχτηκε. Ο Τσαρτσαρής είχε 2/2 από το φάουλ που κέρδισε για το 67-71, ο Μίροτιτς απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 69-71, με τις δύο ομάδες στα τελευταία 15 δευτερόλεπτα να κάνουν συνεχόμενα φάουλ η μία στην άλλη, η Ρεάλ γιατί κυνηγούσε στο σκορ, ο Παναθηναϊκός γιατί προηγούταν με 2 πόντους και δεν ήθελε να δεχτεί τρίποντο.

Έτσι, Λιουλ και Τσαρτσαρής στάθηκαν από 2 φορές ο καθένας στις βολές
, μιμήθηκαν ο ένας τον άλλο όλες τις φορές για να γράψουν 1/2, με το ματς να πηγαίνει στο 71-73 από το τελευταίο ζευγάρι του Λιουλ. Ο Παναθηναϊκός είχε επαναφορά, ο Διαμαντίδης κέρδισε φάουλ και έγραψε 1/2, ενώ στα 5 δευτερόλεπτα ο Μίροτιτς με 2/2 μείωσε σε 73-74.

Ο Παναθηναϊκός στα 3.3 δευτερόλεπτα κέρδισε φάουλ, ο Διαμαντίδης είχε 0/2 βολές αλλά ο Ροντρίγκεθ στην εκπνοή πίσω από το κέντρο δεν μπόρεσε να σκοράρει με την προσευχή νίκης που εξαπέλυσε.

Η ήττα αυτή ίσως στοιχίσει και την πρωτιά στη Ρεάλ, που έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός είδε τον Διαμαντίδη να δίνει 8 ασίστ (2 περισσότερες απ’ όσες όλη η Ρεάλ), ενώ δεν τιμωρήθηκε για το άθλιο 7/14 βολές που είχε στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα. Βέβαια, δεν μπόρεσε να καθαρίσει το ματς νωρίτερα εξαιτίας αυτού, αλλά αφού το ροζ φύλλο ήρθε, μικρή σημασία έχει. Οι «πράσινοι» έπαιξαν καλή άμυνα, ιδίως στην περιφέρεια, με τον Μίροτιτς να είναι ο μόνος που σκόραρε με συνέπεια για τη Ρεάλ, αυτός και ο Μπέγκιτς δημιούργησαν τα πιο πολλά προβλήματα στη ρακέτα. Ο Ρούντι είχε 17 πόντους αλλά με 1/6 τρίποντα. Βέβαια, οι βολές των δύο αστέρων της Ρεάλ παραλίγο να γείρουν την πλάστιγγα στο τέλος, 8/8 ο Ρούντι, 11/12 ο Μίροτιτς, 20 βολές με 11 κερδισμένα φάουλ από τους δυο τους, δηλαδή τα 10 από τα 11 ήταν φάουλ βολών από τον Παναθηναϊκό.

Επόμενη μάχη για τον Παναθηναϊκό την ερχόμενη Πέμπτη στη Γερμανία, όπου απέναντι στην Μπαμπέργκ θέλει να σφραγίσει την πρόκρισή του, ώστε να δει αν την τελευταία εβδομάδα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ θα μπορεί να κυνηγήσει ένα καλύτερο πλασάρισμα στον όμιλο. Το ματς με την Μπαμπέργκ δεν θα είναι εύκολο, οι Γερμανοί ψάχνουν για την 1η τους νίκη και θα ψάχνουν μέχρι τέλους, αλλά όταν βρίσκεσαι στα τέλη Μάρτη και κοιτάς στα προημιτελικά, δεν θες ούτε να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις αυτό που πρέπει κόντρα σε μια ομάδα όπως η Μπαμπέργκ.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-38, 53-49, 73-74.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι 17 (1τρ. 3κλ. 5κ.φ.), Σουάρεθ 3, Ρέγιες 6 (9ρ.), Μίροτιτς 17 (3ρ. 6κ.φ.), Ροντρίγκεθ 10 (3ρ.), Χετσχάιμερ, Μπέγκιτς 9 (5ρ. 7κ.φ.), Κάρολ 4 (3ρ. 2κλ.), Λιουλ 7 (1), Σλότερ.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 3 (1τρ. 3ρ. 2κλ.), Μασιούλις 4 (1τρ. 3ρ.), Ούκιτς 12 (2τρ. 6ρ.), Λασμ 10 (5ρ. 5κ.φ.), Τσαρτσαρής 16 (2τρ. 4κ.φ.), Διαμαντίδης 14 (2τρ. 3ρ. 8ασ. 5κ.φ.), Γκιστ 4, Μπανκς 3 (1), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης 2, Σχορτσανίτης 6 (5κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *