Home / NCAA / Ο τίτλος στον Σιζέφσκι και το Ντιουκ!

Ο τίτλος στον Σιζέφσκι και το Ντιουκ!

Μετά από έναν πολύ σκληρό τελικό, ο οποίος προκάλεσε πολλή μουρμούρα από τον κόουτς του Ουισκόνσιν, το Ντιουκ κέρδισε με 68-63 το Ουισκόνσιν, για να στεφθεί για 5η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής NCAA, και τις 5 με τον Μάικ Σιζέφσκι στον πάγκο του!

Έτσι, ο Σιζέφσκι στέρησε από το Ουισκόνσιν την ευκαιρία να πάρει τον πρώτο τίτλο του από το μακρινό 1941. Το Ουισκόνσιν ήταν 5 πόντους πίσω στο 16-21 στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, η διαφορά έφτασε και τους 6 λίγο μετά στο 17-23, αλλά οι Badgers ισοφάρισαν για το 31-31 στην ανάπαυλα. Στην επανάληψη προηγήθηκαν με 38-33 για να φτάσουν μέχρι το 48-39 με λέι απ του Καμίνσκι με 13:23 για το τέλος. Από εκεί και πέρα, όμως, ήταν… μόνο Ντιουκ! Οι Blue Devils πλησίασαν με τον Τζόουνς ως το 51-50, ισοφάρισαν ξανά με τον Τζόουνς στο 54-54, πήραν προβάδισμα αμέσως μετά και έφτασαν στο 58-66 με 1:24 για το τέλος ολοκληρώνοντας ένα 10-27 σερί σε 12 λεπτά για να φτάσουν στο τρόπαιο! Τρία άστοχα σουτ του Ουισκόνσιν (1 δίποντο στα 18 δευτερόλεπτα και δύο τρίποντα στα τελευταία 10) έκριναν οριστικά τον αγώνα.

MOP του αγώνα (το κολεγιακό αντίστοιχο του MVP) ο Τάιους Τζόουνς, ο οποίος είχε 23 πόντους και 5 ριμπάουντ με 5/10 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 7/7 βολές, σκοράροντας 19 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, σε μια τρομερή παράσταση! Έτσι, σύμφωνα με το ESPN έγινε μόλις ο 4ος πραγματικός freshman που κερδίζει το βραβείο MOP σε φάιναλ φορ NCAA. Αυτή τη στιγμή θεωρείται επιλογή πρώτου γύρου (27-30) στο ντραφτ, μένει να δούμε αν θα δηλώσει συμμετοχή ή όχι. Οι προηγούμενοι ήταν ο Πέρβις Έλισον το 1986 (επέστρεψε στο κολέγιο), ο Καρμέλο Άντονι το 2003 (ντραφτ) και ο Άντονι Ντέιβις το 2012 (ντραφτ).

Εκτός από τον Τζόουνς, ο Τζαλίλ Οκαφόρ είχε 10 πόντους και 3 ριμπάουντ, ο Τζάστις Ουίνσλοου 11 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Γκρέισον Άλεν 16 πόντους για το Ντιουκ. Για τους Badgers ο Φρανκ Καμίνσκι είχε 12 πόντους και 12 ριμπάουντ, ο Νάιτζελ Χέιζ 13 πόντους, ο Σαμ Ντέκερ 12 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Μπρόνσον Κόνιγκ 10 πόντους και 4 ασίστ.

Μετά από αυτόν τον τίτλο των Blue Devils άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για το αν ο Σιζέφσκι είναι ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών στο κολεγιακό μπάσκετ. Δεν ξέρω αν όλοι θα το δεχτούν, πάντως, έχει καλό επιχείρημα, είναι εκείνος που έχει κερδίσει τα περισσότερα παιχνίδια απ’ όλους (1.107) στην ιστορία της 1ης κατηγορίας, ενώ μόνο ένας έχει περισσότερους τίτλους από αυτόν (ο Τζον Γούντεν είχε 10 τίτλους σε 12 χρόνια). Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Coach K έχει το 2015 ακριβώς τα ίδια μαλλιά που είχε το 1991 όταν έπαιρνε τον πρώτο του τίτλο. Ο Σιζέφσκι είναι, πια, ο μόνος προπονητής μαζί με τον Τζιμ Κάλχουν που έχει πάρει τίτλο 1ης κατηγορίας σε 3 διαφορετικές δεκαετίες.

Ο Μπο Ράιαν του Ουισκόνσιν μετά το ματς γκρίνιαζε για το πόσο σκληρό έγινε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο: «Είπα στους παίκτες μου πόσο περήφανος είμαι. Ήταν μια κατάσταση που θα έπρεπε να μπορείς να χειριστείς όλα τα χέρια και τα checking, υπήρχε περισσότερη σωματική επαφή σε αυτό το ματς απ’ ότι σε κάθε άλλο ματς που παίξαμε φέτος. Νιώθω λυπημένος για τους παίκτες μου που το παιχνίδι ήταν έτσι. Νομίζω ότι τους δυσκόλεψε αυτό κάμποσο. Χάσαμε κάποιες ευκαιρίες, έβαλαν κάποια πολύ δύσκολα σουτ. Είναι κρίμα που έπρεπε το ματς να κριθεί με αυτόν τον τρόπο». Πλέον, οι Badgers σκέφτονται πώς θα είναι η ζωή χωρίς τον Φρανκ Καμίνσκι που φεύγει για νέες περιπέτειες.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η απίστευτη ιστορία των Κρις Τζένκινς και Νέιτ Μπριτ!

Ήταν το 2004 όταν ο Κρις Τζένκινς και ο Νέιτ Μπριτ ΙΙ πρωτογνωρίστηκαν. Τότε 10χρονα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *