Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Με 57 πόντους δεν κερδίζεις…

Με 57 πόντους δεν κερδίζεις…

Προσπάθησε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη, αλλά ήταν πάρα πολύ κακός στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να γίνει απειλητικός απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο πρώτο ματς των προημιτελικών της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 73-57, με την Μπαρτσελόνα να κάνει το 1-0. Ένα 17-2 στο πρώτο δεκάλεπτο έθεσε τις ισορροπίες για όλο τον αγώνα, αφού ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε στη συνέχεια να βρει ρυθμό επιθετικά, με αποτέλεσμα να ακολουθεί από διψήφια απόσταση σε όλο σχεδόν το ματς.            

Ο Ολυμπιακός έδειξε να μην καταφέρνει να ξεπεράσει τα προβλήματά του, αφού με τον Σπανούλη ανέτοιμο (11 λεπτά, 1 πόντο, 0/4 σουτ), τον Χάντερ το ίδιο (16 λεπτά, 7 πόντοι, 3 ριμπάουντ), τον Πετγουέι επίσης (13 λεπτά, 5 πόντοι) και τον Ντάνστον να τραυματίζεται στη διάρκεια του αγώνα, δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό στην επίθεση. Ο Σφαιρόπουλος προσπάθησε να τους βάλει όλους στον αγώνα, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε περισσότερο να απορρυθμίζεται παρά να βοηθιέται από την παρουσία τους. Ιδίως για τον Σπανούλη, το θέμα θεωρώ δεν ήταν να παίξει μέτρια για δύο αγώνες, αλλά να μπορέσει να βγάλει ένα από τα δύο ματς στην Ισπανία δυνατά. Οπότε με βάση αυτή τη λογική θεωρώ λανθασμένη τη χρησιμοποίησή του στο ματς της Τετάρτης, εκτός αν έγινε με μόνο γνώμονα να βρει πατήματα μετά από έναν μήνα (αλλά αυτό δεν ισχύει προφανώς, αφού ο Σπανούλης ξεκίνησε πεντάδα και έπαιξε μόνο πριν το ματς κριθεί και όχι στο τέλος του).

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός δεν βρήκε κανέναν παίκτη πάνω στον οποίο να μπορεί να πατήσει για να στηριχτεί. Σε μια δωδεκάδα που σκόραραν και οι δώδεκα, πρώτος σκόρερ ήταν ο Αγραβάνης με 9 πόντους και 4/6 σουτ. Κανείς δεν έβαλε πάνω από τα 4 εντός παιδιάς σουτ του Αγραβάνη, προφανώς όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν πάλεψε καν το ματς. Άστοχος, αργός, εγκλωβισμένος στην επίθεση και χωρίς να μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στην Μπαρτσελόνα με την άμυνά του, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι πρέπει να ψαχτεί πολύ ενόψει του 2ου αγώνα.

Το αν τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο ένα μεγάλο ματς από τον Σπανούλη, τον Λοτζέσκι ή τον Πρίντεζη, ή αν είναι πιο περίπλοκα, όσο το να σταματήσει ακόμα και τους δευτερεύοντες παίκτες στο ρόστερ των Ισπανών (που ήταν εκείνοι που τον κέρδισαν στο πρώτο ματς), ή να μπορέσει να ξεπεράσει το ψυχολογικό πρόβλημα που έδειξε ότι έχει και τον οδήγησε σε 6/22 τρίποντα, θα φανεί την Παρασκευή.

Πάντως, αν μπορεί να βρει κάτι για να είναι αισιόδοξος αυτό θα είναι τα 4/11 σουτ του Ναβάρο, οι 6 πόντοι του Τόμιτς, οι 3 πόντοι και το 4-3 σε ασίστ και λάθη του Χουέρτας. Όμως, απ’ την άλλη ο Λάμπε είχε 8 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Σατοράνσκι 9 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Νάχμπαρ 10 πόντους και 3 ριμπάουντ με 3/3 τρίποντα. Ο πρώτος ήταν ο καλύτερος του γηπέδου και ο Πασκουάλ πρέπει να νιώθει στην… κορυφή του κόσμου απόψε, ο Λάμπε δεν είχε παίξει πάνω από 20 λεπτά φέτος παρά μόνο στο εντός έδρας ματς της κανονικής περιόδου με τον Παναθηναϊκό.

Όμως, σε γενικές γραμμές η αστοχία του Ναβάρο δεν επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Μπαρτσελόνα (εκτός του Όλεσον) αφού οι Ισπανοί είχαν 40% στα δίποντα αλλά 48% στα τρίποντα, με τον Ολυμπιακό να σουτάρει 48% στα δίποντα και 27% στα τρίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν πολλά περισσότερα για τους Καταλανούς, 44-27 (με τα επιθετικά στο 15-7), οι ασίστ 15-14 και τα λάθη 13-13.

Στο πρώτο τετράλεπτο μόνο έδειξε να πατά καλά ο Ολυμπιακός, μετά το 3-6 η Μπαρτσελόνα άρχισε να ανατρέπει την εικόνα και από το 6:12 και μετά να τρέχει σερί 17-2 ως το τέλος του δεκαλέπτου ως το 20-8. Ο Ολυμπιακός είχε 1/9 σουτ και 4 λάθη στο διάστημα αυτό, οι Ισπανοί 7/13 σουτ, 1 λάθος και 4 επιθετικά ριμπάουντ από τη στιγμή που άρχισαν να σκοράρουν.

Η διαφορά έφτασε στους 15 πόντους στο 25-10 από το τρίποντο του Νάχμπαρ για να τη ρίξει στους 8 ο Σπανούλης με τον μόνο του πόντο στο ματς με 3:36 για το ημίχρονο, 31-23. Το ημίχρονο έκλεισε στους 9 πόντους αλλά η Μπαρτσελόνα στην επανάληψη είχε φτάσει στο +15 πριν βγει το πρώτο δίλεπτο, με τον Σατοράνσκι, 41-26. Ο Πλάις την πήγε στο +16 για να κλείσει η 3η περίοδος στο 50-38 και να μειώσει ο Ολυμπιακός σε 52-42 με 8:14 για το τέλος. Δύο τρίποντα του Νάχμπαρ ολοκλήρωσαν ένα 9-0 της Μπαρτσελόνα για να μπούμε στο τελευταίο εξάλεπτο με το σκορ στο 61-42 και το ματς να έχει ήδη τελειώσει. Η διαφορά έφτασε στους 15 πόντους, ανέβηκε ξανά στους 19 για τρεις φορές με το τρίποντο του Λαφαγιέτ να κλείνει το ματς στο 73-57.

Σίγουρα έχει ενός είδους… ποιητική αξία ως οιωνός το γεγονός ότι στα τελευταία 30 λεπτά του αγώνα η πιο κοντινή διαφορά που έφτασε ο Ολυμπιακός ήταν το -8 από τον μοναδικό πόντο του ανέτοιμου Σπανούλη στο ματς, αλλά την Παρασκευή δεν θα φτάνει μόνο η… ποίηση. Στις 22:00 στη Βαρκελώνη, το 2ο παιχνίδι θα αποτελέσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ολυμπιακό, αν θέλει να μην έχει να ανέβει ένα ολόκληρο βουνό στη συνέχεια της σειράς.

Τα δεκάλεπτα: 20-8, 35-26, 50-38, 73-57.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν, Χεζόνια 5 (3ρ.), Χουέρτας 3 (1τρ. 4ασ.), Αμπρίνες 6 (1), Ναβάρο 10 (2τρ. 3ρ.), Σατοράνσκι 9 (2τρ. 6ρ.), Πλάις 6 (3ρ.), Τόμας 5 (5ρ.), Όλεσον 5 (1τρ. 2ασ.), Λάμπε 8 (9ρ. 2ασ. 2κλ.), Νάχμπαρ 10 (3τρ. 3ρ.), Τόμιτς 6 (4ρ. 3ασ.).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πετγουέι 5 (1), Χάντερ 7 (3ρ.), Ντάνστον 5 (4ρ.), Σπανούλης 1, Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 5 (4ασ.), Πρίντεζης 4 (3ρ.), Αγραβάνης 9 (1τρ. 2ασ.), Μάντζαρης 4 (1τρ. 2ασ.), Λαφαγιέτ 5 (1τρ. 3ασ.), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5 (1τρ. 3ρ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *