Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Την προσγείωσε ανώμαλα!

Την προσγείωσε ανώμαλα!

Όλα όσα δεν κατάφερε να κάνει στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός τα πέτυχε στο δεύτερο ματς με την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία! Αποτέλεσμα να φύγει με το τεράστιο διπλό 63-76 από την Καταλονία και έχοντας το 1-1 στην τσέπη του. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι με δύο νίκες στο ΣΕΦ θα επιστρέψει στο φάιναλ φορ χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει ξανά στη Βαρκελώνη. Η σειρά δεν είναι προφανώς τελειωμένη, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε το καθοριστικό βήμα, με το μεγάλο διπλό που χρειαζόταν, για να την τελειώσει υπέρ του.

Οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει διπλό στα φετινά πλέι οφς της Ευρωλίγκας και, προφανώς, η μόνη που έσπασε έδρα και η μόνη που είναι στο 1-1. Εκτός αυτών, το ματς είχε και πολλά… καλά μαντάτα για τον Ολυμπιακό με βασικότερο το γεγονός ότι ισοπέδωσε εντελώς την Μπαρτσελόνα με την άμυνά του. Την κράτησε στους 63 πόντους, εκ των οποίων πολλοί ήταν εκτός λογικής και συστημάτων (σχεδόν όλοι του Ναβάρο, που έβαλε ορισμένα τρελά σουτ όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιτούσαν το ματς τρομαγμένοι) για να την αναγκάσει στην πρώτη της ήττα μετά από 9 νίκες. Και σε ατομικό επίπεδο ο Ολυμπιακός κέρδισε σχεδόν κάθε μάχη, ενώ έκανε αυτό που είχα αναφέρει στο πρώτο ματς: εξουδετέρωσε όλους τους δεύτερους παίκτες της Μπαρτσελόνα και δεν τον «πλήγωσε» κανείς τους.

Μπορεί την παράσταση και τις εντυπώσεις να έκλεψαν τα 13/27 τρίποντα του Ολυμπιακού, αλλά θεωρώ ότι το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που έκαναν με την άμυνά τους οι «ερυθρόλευκοι». Εκτός του ότι κράτησαν την Μπαρτσελόνα στην πιο χαμηλή παραγωγικότητά της φέτος (αυτό ίσως φαινόταν από το πρώτο ματς ότι θα γίνει αν ο Ολυμπιακός έπιανε την απόδοση που ήθελε), της έδειξαν ότι το ρόστερ της είναι όχι απλώς θνητό, αλλά και πολλές φορές… χωρίς λύσεις.

Μια ματιά στο τι έκανε ο Ολυμπιακός με την άμυνά του φτάνει για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος. Ο Χεζόνια είχε 3 πόντους με 1/4, ο Αμπρίνες ήταν άποντος με 0/1, ο Πλάις 4 πόντους με 1/2, ο Τζάκσον 3 πόντους, ο Τόμας 1 πόντο με 0/3 εντός παιδιάς, ο Χουέρτας 6 πόντους με 3/7 και 1 ασίστ, ο Νάχμπαρ άποντος με 0/1, ο Λάμπε 6 πόντους με 2/6, ο Ντόλμαν 2 πόντους με 0/6 εντός παιδιάς. Εν ολίγοις 9 παίκτες πρόσφεραν στην Μπαρτσελόνα 25 πόντους με 7/30 σουτ!

Έμειναν ο Ναβάρο που σε πολλά σημεία έπαιζε μόνος του με σουτ εκτός κάθε λογικής, μακράν ο καλύτερος της Μπαρτσελόνα, ο Τόμιτς και ο Σατοράνσκι. Ο τελευταίος είχε 1/4 εντός παιδιάς κι αυτός, αλλά κέρδισε 7 φάουλ. Ο Ναβάρο είχε 16 πόντους με 5/8 σουτ, ο Τόμιτς 14 πόντους και 14 ριμπάουντ. Η Μπαρτσελόνα που έχει περάσει τους 80 πόντους στο 72% των αγώνων της στην Ευρωλίγκα και τους 75 στο 88% των ματς της, έφτασε στους 60 απλώς και μόνο επειδή ο Ολυμπιακός χαλάρωσε στο τελευταίο τρίλεπτο γιατί το ματς είχε κριθεί προ πολλού.

Πόσο νωρίτερα; Σχεδόν από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός έδειξε ότι το 2ο παιχνίδι θα είναι εντελώς διαφορετικό από το πρώτο. Ο Σπανούλης πατούσε πολύ πιο γερά στο παρκέ και η Μπαρτσελόνα αυτό το… κατάλαβε πολύ νωρίς στο ματς. Όπως και το ότι θα πρέπει να ματώσει για να βάλει καλάθι. Στα πρώτα 4:50 του αγώνα είχε 3 πόντους με 1/6 σουτ και 1 λάθος για το 3-9 του Ολυμπιακού. Η διαφορά ήταν στους 5-6 πόντους σε όλο το 1ο δεκάλεπτο, ανέβηκε στο 10-21 από Σπανούλη και Λαφαγιέτ στη 2η περίοδο, ενώ ο Πρίντεζης την έφερε στο 13-27 και το 15-29. Το ημίχρονο έκλεισε στο 25-35 και αυτό μάλλον κολάκευε την Μπαρτσελόνα, που έδειχνε να μπαίνει πιο δυνατά, πάντως, στην επανάληψη, έφτασε το σερί της στο 9-0 για το 31-35. Ο Ολυμπιακός άντεξε και πολύ γρήγορα ήταν και πάλι στους 9 πόντους, έχοντας 8/11 τρίποντα στη 2η και την 3η περίοδο, που τελείωσε με 45-56. Στο 4ο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα δεν μείωσε ποτέ κάτω από τους 10 πόντους και όταν το σκορ έγινε 50-68 με σερί 2-10 του Ολυμπιακού με τον Μάντζαρη 6:48 πριν το φινάλε, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Οι Ισπανοί σπασμωδικά προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο ματς, δεν είναι τυχαίο ότι το τελικό -13 είναι η μικρότερη διαφορά στα τελευταία 7 λεπτά του ματς. Γενικά, στον αγώνα η Μπαρτσελόνα δεν πέρασε ποτέ μπροστά στο σκορ, 40 λεπτά κυνηγούσε μια ομάδα που έπαιζε 40 λεπτά πολύ καλύτερα.

Ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα το ρυθμό του ματς, δεν επέτρεψε στους Ισπανούς να τρέξουν ούτε για πλάκα, είχε 53% στα δίποντα και 48% στα τρίποντα (41% και 30% αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα), 33 ριμπάουντ (36 οι Ισπανοί), 20 ασίστ και μόλις 8 λάθη (11 η Μπάρτσα), στην πιθανότατα καλύτερη ως τώρα παράστασή του φέτος. Η διαφορά στις ασίστ δείχνει και τι μπάσκετ έπαιζαν οι δύο ομάδες, 20 ο Ολυμπιακός και 7 η Μπαρτσελόνα.

Κι αν μιλήσαμε για τους… εξαφανισμένους Ισπανούς, σε ατομικό επίπεδο για τον Ολυμπιακό έγινε αυτό που είχα σχολιάσει ότι δεν είδαμε στο πρώτο ματς. Ένα μεγάλο παιχνίδι, κάποιος να κουβαλήσει στις πλάτες του την ομάδα. Μόνο που δεν ήταν ένας. Ο Πρίντεζης ήταν απίστευτος με 22 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ, αλάνθαστος με 10/13 σουτ σε 28 λεπτά, φτάνοντας σε 34 ranking σε μια μεγαλειώδη εμφάνιση. Ό,τι κι αν δοκίμαζε πάνω του ο Πασκουάλ αποτύγχανε, ο Πρίντεζης έμοιαζε σαν άντρας που παίζει με πιτσιρίκια. Ο Σπανούλης είχε 16 πόντους και 5 ασίστ με 6/11 σουτ, ανάμεσά τους ορισμένα καθοριστικά. Ο Μάντζαρης είχε 12 πόντους με 4/4 τρίποντα, ο Λοτζέσκι 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλάνθαστος, ο Χάντερ 8 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Σλούκας 4 ασίστ. Ακόμα και ο Ντάρντεν που στη στατιστική έγραψε 0/2 σουτ και -4 ranking, ήταν καθοριστικός αμυντικά για να βγαίνουν όλα τα ματσαρίσματα στον Ολυμπιακό στα μετόπισθεν. Και όλα αυτά σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός κατέστρεψε τόσο πολύ το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη σκληρή του άμυνα, που τα 14-26 φάουλ και οι 22-3 βολές υπέρ των Ισπανών, ήταν εντελώς no factor, ουσιαστικά αποτέλεσαν μέρος του παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων» (ή εντάχθηκαν σε αυτό, γιατί δεν νομίζω να… ήθελε ο Ολυμπιακός να μην ρίξει βολή στο ματς), με την Μπαρτσελόνα να τρώει τόσο «ξύλο» που ήταν εκνευρισμένη και χωρίς αυτοσυγκέντρωση από το πρώτο πεντάλεπτο.

Η συνέχεια στη σειρά θα δοθεί την Τρίτη στο ΣΕΦ στις 20:00 το βράδυ. Εκεί, ο Ολυμπιακός, με τον κόσμο του στο πλευρό του, καλείται να επαναλάβει μια ανάλογη εμφάνιση για το 2-1, ρίχνοντας μετά όλο το βάρος του κόσμου στις πλάτες της Μπαρτσελόνα. Βέβαια, η σειρά έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα και οι Ισπανοί είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν και θα δείξουν τα δόντια τους. Όμως, όταν είσαι 2 νίκες μακριά από το φάιναλ φορ, τι καλύτερο σενάριο περιμένεις απ’ το να έχεις 2 ματς στο γήπεδό σου με τον κόσμο σου, προερχόμενος και από μια ισοπεδωτική εμφάνιση με σπάσιμο έδρας;

Τα δεκάλεπτα: 10-15, 25-35, 45-56, 63-76.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόλμαν 2, Χεζόνια 3 (1), Χουέρτας 6, Αμπρίνες, Ναβάρο 16 (4τρ. 3ρ.), Σατοράνσκι 8 (5ρ.), Πλάις 4, Τόμας 1, Τζάκσον 3 (1), Λάμπε 6 (4ρ.), Νάχμπαρ, Τόμιτς 14 (14ρ. 3ασ.).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 8 (4ρ. 2ασ.), Ντάνστον 4 (3ασ.), Σπανούλης 16 (4τρ. 5ρ.), Παπαπέτρου, Σλούκας 2 (4ασ.), Πρίντεζης 22 (2τρ. 9ρ.), Αγραβάνης, Μάντζαρης 12 (4τρ.), Λαφαγιέτ 3 (1τρ. 5ρ.), Ντάρντεν, Λοτζέσκι 9 (2τρ. 7ρ. 3ασ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *