Home / NBA / At the Buzzerrrrrrr……

At the Buzzerrrrrrr……

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου 2007

Λίγο διαφορετικό θα είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ σήμερα. Δεν είναι ακριβώς στο χώρο των στατιστικών, αλλά πρόκειται για έναν κανονισμό. Έναν κανονισμό άγνωστο στους περισσότερους. Μιλάω για τον «Trent Tucker Rule».

Ο κανονισμός αυτός πήρε την ονομασία του από τον Τρεντ Τάκερ, παίκτη του NBA την περίοδο 1982-1993 και συγκεκριμένα των Νιου Γιορκ Νικς για 9 χρόνια και ύστερα των Σπερς (1 χρόνο) και των Μπουλς (1 χρόνο).

Ο Τάκερ είναι γνωστός για την ευστοχία του στα τρίποντα, αφού ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος (στο NBA) που είχαν τόσο καλό σουτ έξω από τη γραμμή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 13η θέση όλων των εποχών σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα με 40.8%.

Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος που ο Τάκερ θα έμενε στην ιστορία, ούτε ακόμη το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τους Μπουλς το 1993. Ούτε καν το γεγονός ότι ήταν η αφορμή που έβγαλε… το όνομα στους οπαδούς των Νικς, ότι αποδοκιμάζουν τις επιλογές της ομάδας στα ντραφτ (ήταν 6η επιλογή στο ντραφτ του 1982 και ο πρώτος που αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα τη στιγμή που επιλέχτηκε).

Ο λόγος που έμεινε στην ιστορία δεν είναι άλλος από ένα… τρίποντο. Για το οποίο δημιουργήθηκε και ολόκληρος κανονισμός στο NBA. Ο κανονισμός ορίζει: «Όχι λιγότερα από :00.3 (3 δέκατα του δευτερολέπτου) πρέπει να απομένουν στο ρολόι όταν ένας παίκτης γίνεται κάτοχος της μπάλας από επαναφορά και στη συνέχεια δοκιμάζει σουτ. Αν μένουν λιγότερα από :00.3 τότε ο χρόνος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον :00.3. Αν λοιπόν απομένουν λιγότερα από :00.3 στο ρολόι όταν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η περίοδος θεωρείται λήξασα και το σουτ δε θα μετρήσει είτε μπει είτε όχι».

Με λίγα λόγια, αν απομένουν λιγότερα από 3 δέκατα του δευτερολέπτου στο χρονόμετρο, η περίοδος λήγει γιατί θεωρείται ότι ο παίκτης δεν προλαβαίνει να σουτάρει. Αυτό έχει γίνει χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια με τελευταίο παράδειγμα που θυμάμαι τους ημιτελικούς Ντιτρόιτ-Κλίβελαντ φέτος στην τρίτη περίοδο του δεύτερου αγώνα.

Τι το προκάλεσε; Ο αγώνας Νιου Γιορκ Νικς-Σικάγο Μπουλς στις 15 Ιανουαρίου του 1990. το σκορ ήταν 106-106 με :00.1 να απομένουν (1 δέκατο) και οι Νικς είχαν την μπάλα και τάιμ άουτ. Στη διάρκεια του δεύτερου, αμφότερες οι ομάδες ετοιμάστηκαν για τη μοναδική επίθεση που έβγαζε νόημα. Το alley-oop και χαστούκι στην μπάλα από τον Πάτρικ Γιούιν. Οι Μπουλς έκλεισαν τέλεια τον Γιούιν και ο Μαρκ Τζάκσον που έκανε την επαναφορά, μην ξέροντας πού να πασάρει, έδωσε την μπάλα στον Τάκερ δίπλα του. Εκείνος έστριψε και σούταρε πριν μηδενιστεί ο χρόνος, δίνοντας τη νίκη με 109-106 στους Νικς (δείτε εδώ τη φάση με το σουτ του Τάκερ).

Οι Μπουλς κατέθεσαν επίσημη ένσταση, αλλά οι χρονομέτρες την απέρριψαν λέγοντας ότι όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Τελικά, μετά από πολλές συζητήσεις και διαμαρτυρίες, ο Ροντ Θορν (και μάνατζερ των Μπουλς κάποια περίοδο), τότε αντιπρόεδρος του NBA, ανέφερε ότι πειράματα στην Ευρώπη (όπου τα δέκατα χρησιμοποιούνταν πολύ παλιότερα απ’ ότι στο NBA) έχουν δείξει ότι ένας παίκτης χρειάζεται τουλάχιστον :00.3 δευτερόλεπτα (3 δέκατα) από τη στιγμή που θα πάρει την μπάλα μέχρι εκείνη να φύγει από τα χέρια του στο σουτ. Έγινε δεκτό και ο κανονισμός τελικά πέρασε, αν και από τότε έχουν γίνει πολλές προσθήκες στα χρονόμετρα για να μην υπάρξει ξανά άλλο τέτοιο πρόβλημα. Ο «Trent Tucker Rule» δεν έχει υιοθετηθεί από τη FIBA.

Από τότε (σ.σ. και ως τον Ιούνιο του 2007) μόνο δύο αγώνες έχουν κριθεί με καλάθι από φάση που ξεκίνησε με λιγότερο από :00.3 στο ρολόι. Και παραδόξως και στις δύο περιπτώσεις το σουτ έχει μετρήσει. Και στις δύο σωστά. Η πρώτη ήταν το τρομερό alley oop χαστούκι του Ρούντι Φερνάντεθ στον αγώνα Μάλαγα-Μπανταλόνα φέτος στην Ευρωλίγκα (δείτε το εδώ) και η δεύτερη πάλι φέτος στο NBA το alley-oop χαστούκι στην μπάλα από τον Ντέιβιντ Λι στον αγώνα Νικς-Μπομπκάτς (δείτε το εδώ). Και στις δύο περιπτώσεις έμενε :00.1 στο ρολόι.

Και για να σας στείλω… Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και σε αγώνα Λιέτουβος Ρίτας-Ζαλγκίρις Κάουνας την περίοδο 1999-2000, με τη Ζαλγκίρις να έχει επαναφορά από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη με :00.3 (3 δέκατα) να απομένουν και τον Μιντάουγκας Τιμίνσκας να σκοράρει μετά από μια απίστευτη φάση (δείτε το εδώ). Και ναι, αυτοί οι τύποι που βλέπετε στην τελευταία φάση της Λιέτουβος με το 8 και το 7 στην πλάτη είναι οι Σισκάουσκας και Ματσιγιάουσκας.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *