Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2014-15 / Παίζοντας για τη ζωή τους!

Παίζοντας για τη ζωή τους!

 

Η ώρα των μεγαλύτερων αγώνων έφτασε στο Α1 του «Πάνος Ζαχαρογιάννης». Οι σειρές των «16» έχουν φτάσει σε τρίτο παιχνίδι, που σημαίνει ότι στα επόμενα 40 λεπτά θα κριθεί ολόκληρη η σεζόν για τους μονομάχους. Χωρίς να έχουν μπορέσει να λύσουν τις διαφορές τους στα δύο πρώτα ματς, ξέρουν ότι τώρα δεν έχουν άλλα περιθώρια: θα πρέπει να κερδίσουν, ή η χρονιά θα λήξει εδώ. Φτάσαμε στο do or die.

Cleveland Paraliers – Red Hot Chili Hoopers
(Σκορ σειράς: 1-1)

Η σειρά είναι σε 3ο παιχνίδι μετά από δύο πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ματς. Στο ένα είχαμε ένα απίστευτο ντέρμπι που ήταν ισοπαλία 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και κρίθηκε στην εκπνοή του, στο άλλο είχαμε ντέρμπι για ένα περίπου ημίχρονο, ως το 27-23 στα μισά της 2ης περιόδου. Μετά οι Cleveland Paraliers ήλεγξαν τον αγώνα, πήγαν στους 10 πόντους ως το ημίχρονο, για να μετατρέψουν την αναμέτρηση σε μονόλογο στην επανάληψη.

Μετά από τέτοια εμφάνιση οι Cleveland Paraliers νιώθουν ότι πατούν πολύ καλύτερα στα πόδια τους, ότι ξεκλείδωσαν το γρίφο του πώς να ελέγξουν την επίθεση των Red Hot Chili Hoopers, γιατί αυτό στην ουσία άλλαξε από το 15ο λεπτό και μετά, με τους Red Hot Chili Hoopers να σκοράρουν 11 πόντους στην επανάληψη. Απ’ την άλλη, το 2ο ματς μπορεί να έθεσε κάποια νέα αγωνιστικά στοιχεία στη σειρά, αλλά δεν άλλαξε και πολλά ενόψει τους τρίτου αγώνα.

Και οι δύο ομάδες ξέρουν ότι θέλουν μία νίκη και ότι έχουν μπροστά τους 40 λεπτά για να την πετύχουν. Εδώ που έχει φτάσει η σεζόν και για τις δύο, δεν νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να εξαρτηθεί η διάθεση με την οποία θα προσεγγίσουν τη σημερινή αναμέτρηση με βάση το τι έγινε στις δύο προηγούμενες. Και αυτό ισχύει και για τις δύο. Ούτε οι Cleveland Paraliers πρόκειται να μπουν χαλαροί και με τουπέ, ούτε οι Red Hot Chili Hoopers φοβισμένοι. Ένα ματς 40 λεπτά χωρίς αύριο.

Στη 2η αναμέτρηση οι Red Hot Chili Hoopers ισορρόπησαν τα ριμπάουντ, 9-8 ήταν τα επιθετικά (22-7 στο πρώτο ματς), αλλά η αλήθεια είναι ότι κατά ένα μέρος «βοήθησε» σε αυτό το στοιχείο το γεγονός ότι οι Cleveland Paraliers σούταραν με πολύ υψηλά ποσοστά εντός παιδιάς, 46% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα (με 11/22) και αυτό τους κράτησε μακριά από τη ρακέτα των Red Hot Chili Hoopers. Ένα φοβερό στοιχείο στη 2η αναμέτρηση είναι ότι στη στατιστική δεν έχει καταγραφεί λάθος στην πλευρά των Cleveland Paraliers (0-8 τα λάθη) σε αντίθεση με τα 14 που έκαναν στο πρώτο ματς.

Σίγουρα αυτά τα δύο στοιχεία θα πρέπει να προβληματίσουν τους Red Hot Chili Hoopers, καθώς τελικά αποδεικνύεται ότι τα ριμπάουντ παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στην αναμέτρηση σε σχέση με το πόσο επιθετική πρέπει να είναι η άμυνά τους για να αναγκάζει τον αντίπαλο σε δύσκολα σουτ ή λάθη. Σίγουρα πρόκειται να δούμε αντίδραση από την άμυνα των Red Hot Chili Hoopers στο 3ο παιχνίδι και οι Cleveland Paraliers θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στην επίθεσή τους για να αντιμετωπίσουν αυτή την αντίδραση.

Σε ατομικό επίπεδο οι Red Hot Chili Hoopers θα πρέπει να πάρουν περισσότερα από τον Ζυγούμη και τον Φραγκογιάννη, που στο πρώτο ματς είχαν 37 πόντους (27+10) και στο δεύτερο μόλις 12 (12+0), ενώ οι Cleveland Paraliers θα πρέπει να εκμεταλλευτούν περισσότερο τον Κοντοπυράκη, περνώντας περισσότερες μπάλες στη ρακέτα, όπως έκαναν στην πρώτη αναμέτρηση. Ο Ντάσκας και ο Πίτλογλου πρέπει να συνεχίσουν στο ρυθμό του 2ου αγώνα (35 πόντοι με 13/24 σουτ), ενώ και ο Κωνσταντίνου στη 2η αναμέτρηση έπαιξε πολύ καλύτερα απ’ ότι στην πρώτη, παρότι στις βασικές στατιστικές κατηγορίες κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Ο έλεγχος του ρυθμού, ο περιορισμός των αντίπαλων αιφνιδιασμών, η σωστή διαχείριση των φάουλ, η επιθετική άμυνα, η προσπάθεια της κάθε ομάδας να δυσκολέψει το αντίπαλο passing game και να μαρκάρει στο σουτ, όλα αυτά είναι στοιχεία που θα γείρουν την πλάστιγγα στην αναμέτρηση, ένα τρίτο ματς που θα μας δώσει τον τελευταίο των προημιτελικών, το τελευταίο μέλος ενός ξεχωριστού κλαμπ. Όποιος κερδίσει, μπαίνοντας στην οκτάδα, θα κλείσει την πόρτα πίσω του.

Victorious – Α.Ε.Π.Ε.
(Σκορ σειράς: 1-1)

Το ζευγάρι είχε τραβήξει την προσοχή μας από το ξεκίνημά του. Δύο πολύ φιλόδοξες ομάδες, η μία τροπαιούχος πέρσι στο 2ο γκρουπ, η άλλη να θέλει φέτος να μπει στο φάιναλ φορ και να παλέψει για τον τίτλο. Μια χρονιά μαγική ως τώρα και για τους δύο που κατέληξε στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Μετά ήρθε το πρώτο παιχνίδι. Μάχη μέχρις εσχάτων, τρίποντο στα 2 δευτερόλεπτα από τον Τσιάκα και 60-59 με την Α.Ε.Π.Ε. να αστοχεί στην εκπνοή, νίκη για τη Victorious. Δεύτερο παιχνίδι, μεγάλη μάχη και πάλι, οι άμυνες έσπαγαν κόκαλα και η Α.Ε.Π.Ε. έμεινε ζωντανή, 47-54 και 1-1 στη σειρά. Για να έρθουμε τώρα εδώ.

Εδώ που σβήστηκε όλη η προηγούμενη χρονιά, που συμπιέστηκε ολόκληρη σε 40 λεπτά. Οι δυο ομάδες έκαναν σχεδόν το ίδιο πρώτο παιχνίδι, μοιρασμένα ριμπάουντ, μοιρασμένα λάθη, σχεδόν ίδια ποσοστά, 22/65 η Victorious και 23/64 η Α.Ε.Π.Ε. που έχασε παρότι είχε βάλει 8 περισσότερες βολές και έχασε γιατί η Victorious είχε 12/30 τρίποντα κι εκείνη 1/12 (άλλωστε από τρίποντο έχασε και στην τελευταία φάση).

Στο 2ο ματς τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Victorious ήλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ, παρότι η Α.Ε.Π.Ε. έπαιζε έχοντας και Πρινιωτάκη και Καρουμπή και Καμζέλα και Τσιτήνη στο ρόστερ της. Τα ριμπάουντ ήταν 39-33 με τα επιθετικά στο 18-4 για τη Victorious. Κι όμως έχασε. Τα λάθη ήταν 5-17 λιγότερα για τη Victorious που όμως έχασε. Και έχασε γιατί η άμυνα της Α.Ε.Π.Ε. κατάφερε να προσαρμοστεί σε σχέση με το πρώτο ματς. Η Victorious είχε 17/77 σουτ, ενώ η Α.Ε.Π.Ε. 21/60. Η διαφορά τεράστια. Η μία στο 35%, η άλλη στο 22%. Και μάλιστα την ώρα που η Victorious δεν μπορούσε να σκοράρει από μακριά, 3/24. Η Α.Ε.Π.Ε. τιμωρήθηκε από το τρίποντο στο πρώτο ματς, αλλά στο δεύτερο το έλυσε, κι ας έχασε ριμπάουντ στην άμυνά της στο ενδιάμεσο.

Η Victorious είδε τα μεγάλα της όπλα να εγκλωβίζονται στην επίθεση, 1/12 ο Τσιάκας, ο3/12 ο Θεοδωρόπουλος, 6/25 ο Χριστόπουλος, 1/8 ο Καραμπάτσος. Απ’ την άλλη, ξέραμε ότι σε τέτοιο ρυθμό η Α.Ε.Π.Ε. θα νιώθει πιο άνετα, όπως και έγινε, παρά τα 17 λάθη της (που δείχνουν το πόσο σκληρή ήταν η άμυνα και τη Victorious, που έκανε κι αυτή προσαρμογή και κράτησε τον Τσάμη στους 4 πόντους με 1/10). Παρόλα αυτά, παρά τις διαφορές τους, τα δυο παιχνίδια μας έχουν δείξει ότι η σειρά είναι οριακή. Το παραμικρό μπορεί να την κρίνει. Ένας απ’ όλους να βρεθεί σε καλή μέρα, ένα πεντάλεπτο που μια από τις δύο θα μπορέσει να τρέξει.

Τα μακρινά σουτ, οι μάχες στη ρακέτα, τα ριμπάουντ, ο έλεγχος του ρυθμού, οι ενδεχόμενες απουσίες, θα κρίνουν την αναμέτρηση για τη μία ή την άλλη πλευρά.

Αναμένουμε το 3ο ματς με τεράστιο ενδιαφέρον σε μια σειρά που νομίζω ότι πολλοί νιώθουν ότι ήρθε πολύ πρώιμα στη λίγκα, αλλά τώρα που βρισκόμαστε εδώ δεν γίνεται ούτε να αλλάξει αυτό, ούτε να περάσουν και οι δύο στα προημιτελικά. Ο ένας θα μείνει ζωντανός, ο άλλος θα δει τα όνειρα μιας σεζόν να γκρεμίζονται.

About nikolask11

Check Also

Στους Over the River η κούπα!

Οι Over the River επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν το απόλυτο φαβορί για την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *