Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2014-15 / Η ώρα της κρίσης!

Η ώρα της κρίσης!

 

Είναι αυτές οι στιγμές της σεζόν για τις οποίες αξίζει όλο το ταξίδι. Να έχεις παίξει 25-30 αγώνες, να ξέρεις ότι μπροστά σου έχεις το πολύ 3-4 βραδιές στις οποίες θα πατήσεις ακόμα παρκέ για φέτος. Και να βλέπεις όλα τα φώτα στραμμένα πάνω σου. Δύο ομάδες, στο ίδιο γήπεδο, με τον ίδιο προορισμό, αλλά με τόσο διαφορετική λογική στο ματς. Είσαι στο 1-0 και δεν θες με τίποτα να παίξεις πάνω από 3 ματς ως το τέλος, δεν θες να πας σε do or die πριν την τετράδα. Είσαι στο 0-1 και θες όσο τίποτε άλλο να παίξεις 4 ακόμα ματς φέτος, να ξαναπάς σε do or die, να μείνεις άλλα 40 λεπτά ζωντανός. Η ώρα για τους 2ους προημιτελικούς στο Α1 του «Πάνος Ζαχαρογιάννης» έφτασε.

Victorious – Αστέρες B.C.
(Σκορ σειράς: 1-0)

Το ζευγάρι είναι στο 1-0 για τη Victorious που έχει την ευκαιρία την Τρίτη να κλείσει τη σειρά και να πάρει την πρόκριση για το φάιναλ φορ. Όμως, οι Αστέρες B.C. έδειξαν από το πρώτο ματς ότι δεν θα παραδοθούν και τόσο εύκολα. Με ρόστερ 6 παικτών και χάνοντας τον έναν στο 11ο λεπτό κατάφεραν κι έφτασαν τη Victorious ως το τελευταίο σουτ του αγώνα, σε ένα ματς που είχε 5 ισοπαλίες μόνο μόνο στο 4ο δεκάλεπτό του!

Ο τραυματισμός του Μαγκαφά σίγουρα επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα, μιας και οι Αστέρες B.C. έπαιξαν για περίπου 27 λεπτά με ρόστερ 5 παικτών στο ματς, αλλά από εκεί και πέρα, το πιο σημαντικό στοιχείο που είδαμε στον πρώτο αγώνα ήταν ο έλεγχος του ρυθμού. Με μυαλωμένες επιθέσεις και πολύ γρήγορες επιστροφές, αλλά και με κλειστή άμυνα που δεν άφηνε διαδρόμους για τη ρακέτα και δυσκόλευε το passing game της Victorious, οι Αστέρες B.C. κατάφεραν να έχουν τον έλεγχο του ρυθμού και στα 40 λεπτά του αγώνα.

Η Victorious δεν μπόρεσε να τρέξει και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να την προβληματίσει ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης. Θέλει να ανεβάσει το ρυθμό ώστε να βρει εύκολους πόντους στο τρανζίσιον και καλύτερες επιλογές στα σουτ, οπότε θα πρέπει να βρει τον τρόπο να παρασύρει τους Αστέρες B.C. σε ένα πιο γρήγορο παιχνίδι.

Οι δυο ομάδες δεν σούταραν καλά από το τρίποντο στον πρώτο αγώνα, αλλά τα μακρινά σουτ είναι κάτι που συνηθίζουν και οι δύο και έχουν καλά ποσοστά. Οπότε μην εκπλαγείτε αν στο δεύτερο ματς δούμε να ανοίγει ο ρυθμός του αγώνα από το μακρινό σουτ, που αν αρχίσει να μπαίνει θα ανοίξει και τις άμυνες. Η Victorious θα πρέπει να βρει λύσεις για τα πιο ευέλικτα σχήματα των Αστέρων B.C., ο Τρικαλιώτης και ο Μαγκαφάς έπαιξαν μέχρι και στο «5» στο πρώτο ματς, δυσκολεύοντας πολύ τα σέντερ της Victorious αφού έπαιρναν την μπάλα από το τρίποντο και ήθελαν να παίξουν στα πόδια τους αντιπάλους τους.

Απ’ την άλλη, στην επίθεσή της η Victorious θα πρέπει να βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί τους ψηλούς της και την υπεροχή που έχει στη ρακέτα. Η κλειστή άμυνα των Αστέρων B.C. τη δυσκόλεψε σε αυτό πολύ στο πρώτο ματς, αλλά στον 2ο αγώνα θα πρέπει να προσπαθήσει να φθείρει περισσότερο τους αντιπάλους της. Οι Αστέρες B.C. δεν θα πρέπει να αμελήσουν τον Χριστόπουλο και τον Τσιάκα στην περιφέρεια, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο πρώτο ματς, αλλά και τον Νικηφόρο, με τον Αντωνίου και τον Θεοδωρόπουλο, που τελείωσαν πολλές φάσεις στη ρακέτα με καλά ποσοστά.

Ο αγώνας θα κριθεί στον έλεγχο του ρυθμού και το αν οι Αστέρες B.C. θα καταφέρουν να κλείσουν τους αιφνιδιασμούς της Victorious, στον έλεγχο των ριμπάουντ, στα μακρινά σουτ, αλλά και στις μάχες στη ρακέτα και τη φθορά με τα φάουλ. Ένα πολύ σκληρό ζευγάρι που το απέδειξε ήδη από το πρώτο παιχνίδι και μας έχει κάνει να περιμένουμε με ανυπομονησία τον δεύτερο αγώνα.

Run ‘n’ Gun – Red Hot Chili Hoopers
(Σκορ σειράς: 1-0)

Η σειρά είναι στο 1-0 μετά τη νίκη των Run ‘n’ Gun στο πρώτο παιχνίδι. Το ματς έληξε στο 82-65 για τους Run ‘n’ Gun που συνεχίζουν αήττητοι στο 29-0 ως τώρα στη λίγκα, αλλά η νίκη δεν ήρθε τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι Red Hot Chili Hoopers πάλεψαν πολύ στην αναμέτρηση και είχαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα το προβάδισμα. Οι Red Hot Chili Hoopers προηγήθηκαν με 12-6 και με 22-17 στο παιχνίδι, ενώ ήταν μπροστά και στο 28-26. Έμειναν κοντά ως το ημίχρονο, ενώ η διαφορά ήταν μονοψήφια μέχρι το 34-43 στο 3ο δεκάλεπτο και στους 10 περίπου πόντους μέχρι το 50-61 της 4ης περιόδου.

Οι Run ‘n’ Gun στο τέλος ανέβασαν πολύ το δείκτη του σκορ, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας μπερδεύει ενόψει του δεύτερου αγώνα, που αναμένεται σκληρός. Απ’ τη μία οι Run ‘n’ Gun ξέρουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν 1-2 μέρες παραπάνω ενόψει του final four αν κερδίσουν, ενώ οι Red Hot Chili Hoopers βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σεζόν, καθώς αν ηττηθούν αυτό θα είναι το τελευταίο τους παιχνίδι για φέτος.

Στο πρώτο ματς οι Red Hot Chili Hoopers αντιμετώπισαν προβλήματα στο να σταματήσουν την επίθεση των Run ‘n’ Gun. Οι Run ‘n’ Gun είχαν 24 ασίστ στο παιχνίδι (15 οι Red Hot Chili Hoopers που ούτε αυτοί τα πήγαν άσχημα στον τομέα αυτό), ενώ απ’ την άλλη τα λάθη ήταν 9-23 και τα κλεψίματα 13-5. Αυτά τα τρία νούμερα μας δίνουν και την εικόνα του αγώνα, αφού οι Run ‘n’ Gun βρήκαν 8 περισσότερες ευκαιρίες για αιφνιδιασμό μόνο από τα κλεψίματα, ενώ στέρησαν και 14 παραπάνω επιθέσεις στους Red Hot Chili Hoopers, τη διαφορά των δύο ομάδων στα λάθη.

Το passing game των Run ‘n’ Gun πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για τους Red Hot Chili Hoopers και την άμυνά τους. Στα ριμπάουντ η κατάσταση ήταν ουσιαστικά ισορροπημένη στο πρώτο ματς, 11-8 ήταν τα επιθετικά, αλλά αν κοιτάξουμε το ποσοστό ήταν ακριβώς το ίδιο, 26% των ριμπάουντ στην αντίπαλη ρακέτα πήρε η κάθε ομάδα. Οι Run ‘n’ Gun σούταραν με 46% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα, ενώ οι Red Hot Chili Hoopers σούταραν πολύ καλά στα δίποντα, 57%, αλλά είχαν μόλις 1/13 τρίποντα και 8%.

Ο Γρηγορόπουλος προξένησε τα μεγαλύτερα προβλήματα στους Run ‘n’ Gun με τον Ζυγούμη να έχει 16 πόντους και 7 ασίστ, αλλά το κέρδος των Run ‘n’ Gun ήταν ότι τους ανάγκασαν σε 14 λάθη συνολικά. Ο Φραγκογιάννης βοήθησε κι αυτός αρκετά και σούταρε πολύ καλά, όπως και οι υπόλοιποι Red Hot Chili Hoopers. Όμως, θα πρέπει όλοι μαζί να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα λάθη πίεσης που έκαναν στο πρώτο παιχνίδι, προκειμένου να φτάσουν περισσότερες επιθέσεις τους ως το σουτ.

Απ’ την άλλη, ο Χιώτης είναι σε πολύ καλή κατάσταση, πρώτος σκόρερ στον πρώτο αγώνα. Ο Καραλής επίσης τα πήγε πολύ καλά, αλλά και ο Μόντι με τον Αντωνίου. Η άμυνα των Red Hot Chili Hoopers είχε πέσει στον Πανδή, που περιορίστηκε επιθετικά, 12 πόντους με 5/13 σουτ, αλλά είχε και 7 ασίστ, μοιράζοντας πολύ καλά την μπάλα.

Το δεύτερο παιχνίδι θα κριθεί εν πολλοίς στο ρυθμό, στο να μην μπορέσουν οι Run ‘n’ Gun να τρέξουν όσο θέλουν, να βγάλουν εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον. Θα κριθεί στα λάθη, στο ποιος από τους δύο θα περιορίσει τα δικά του και θα χαλάσει το passing game του αντιπάλου. Θα κριθεί βεβαίως και στην ευστοχία από μακριά, καθώς σε τέτοια, τόσο απαιτητικά και δύσκολα παιχνίδια, το μακρινό σουτ αποτελεί ανάσα κατά τη διάρκεια του ματς. Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που μας κάνει να το περιμένουμε με ανυπομονησία.

Ρεμπελιακός – Nikea Lions
(Σκορ σειράς: 1-0)

Ο Ρεμπελιακός άνοιξε το σκορ στην πρώτη αναμέτρηση επικρατώντας με 63-53. Μπορεί κατά τη διάρκεια του ματς να προηγήθηκε και με 14 πόντους, αλλά η επικράτησή του κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, καθώς το ματς ήταν πολύ σκληρό και physical και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα να τον δυσκολεύει στο να παίξει όπως προτιμά. Απ’ την άλλη, το παιχνίδι διαβάζεται και αλλιώς: ο Ρεμπελιακός είχε σχεδόν και στα 30 λεπτά του το προβάδισμα, πράγμα που δείχνει ότι ήλεγξε τον αγώνα και είχε απάντηση σε ό,τι του έδωσαν ως πρόβλημα οι Nikea Lions.

Μπορεί να μην κατάφερε να τρέξει όπως ήθελε ή να βγάλει καλές φάσεις, αλλά δεν είχε σε κανένα σημείο την πλάτη των αντιπάλων του, ενώ όταν εκείνοι πλησίαζαν, πάντα είχε απάντηση: το 10-6 έγινε 15-8, το 25-21 έγινε 32-23 και 46-32, το 55-49 έγινε 58-49.

Το πρώτο ματς ήταν αυτό που λέμε «κάποιες φορές η δουλειά πρέπει να γίνει με τον άσχημο τρόπο» για τους νικητές. Ο Ρεμπελιακός σούταρε με 36% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα, έχασε τα ριμπάουντ, με τα λάθη να είναι 15-17. Οι Nikea Lions σούταραν καλύτερα στα δίποντα, 40%, αλλά είχαν μόλις 3/20 τρίποντα, ενώ κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, 5-16 τα επιθετικά.

Από εκεί πρέπει να πιαστούν στο δεύτερο ματς, τα επιθετικά ριμπάουντ τους έδωσαν αρκετές παραπάνω επιθέσεις στο ματς, οπότε το δρόμο προς τη νίκη από εκεί πρέπει να τον αναζητήσουν. Η ταχύτητα με την οποία μπορούν αν χτυπήσουν μετά από το ριμπάουντ καθώς και το γεγονός ότι παρότι έχουν πιο ευέλικτο ρόστερ καταφέρνουν αν ελέγξουν τα ριμπάουντ, είναι πολύ καλή μαγιά για τη νίκη.

Θέλουν αν δουν ξανά τον Ξανθάκη να παίζει σε υψηλό επίπεδο, τον Χατζηγεωργίου να κάνει τη διαφορά στην περιφέρεια, έχοντας και καλύτερα ποσοστά, ενώ αν ο Κίτσος ξεπεράσει τον τραυματισμό του, θα τους δώσει μεγάλη ώθηση. Στη ρακέτα, ο Φυρός θα έχει ξανά δύσκολο έργο, όπως και ο Αλειφέρης με τον Νικολαΐδη, που με την ενέργειά του προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Ρεμπελιακό. Ο Σιάννας θα προσπαθήσει από την περιφέρεια να προσφέρει λύσεις, ενώ ο Μεταξάς στο πρώτο ματς έκανε μεγάλη ζημιά στη ρακέτα.

Απ’ την άλλη, ο Ρεμπελιακός είδε τον Ηλιάκη να κάνει ένα πάρα πολύ μεστό παιχνίδι, έχοντας 20 πόντους με 6/7 βολές και 7/11 σουτ χωρίς κανένα λάθος, ενώ και ο Τάσσιος ήταν πάλι πολύ καλός. Οι Nikea Lions ταίριαξαν πολύ στο παιχνίδι του Πλεξουσάκη, που φάνηκε πολύ ανεβασμένος, ενώ περιμένουν περισσότερα από τον Κοντογεώργη και τον Μαρκοζάνη, στον επιθετικό τομέα, μιας και στην άμυνα η ενέργεια που βγάζουν είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Ο Καρράς ήταν καλός οργανωτικά, με τον Σαρρή να παλεύει στις ρακέτες, αλλά να θέλει να βρει περισσότερους διαδρόμους προς το καλάθι.

Πού θα κάτσει, λοιπόν, η μπίλια; Θα έχουμε την πρόκριση του Ρεμπελιακού στην τετράδα του 1ου γκρουπ για πρώτη φορά, ή οι περσινοί πρωταθλητές του Challenge League θα μείνουν ζωντανοί για ακόμα 40 λεπτά; Σε κάθε περίπτωση, αν το πρώτο ματς σήμαινε κάτι, τότε έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή αναμέτρηση με άγρια ομορφιά.

Dirtus Bologna – Κουλουβάχατα
(Σκορ σειράς: 0-1)

Λέγαμε ότι ήταν από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές και το πρώτο παιχνίδι δεν μας απογοήτευσε. Μετά το ματς μίλησα με 4-5 άτομα που βρέθηκαν στο γήπεδο και όλοι είπαν ακριβώς το ίδιο: τι ματσάρα ήταν αυτή! Και πώς να μην το πουν άλλωστε, όταν στα 40 λεπτά είχαμε 9 εναλλαγές στο σκοράρισμα και 3 ισοπαλίες. Η Dirtus Bologna κοίταξε ως ίσος προς ίσο στα μάτια τους πρωταθλητές, για να κάνει τη σειρά ακόμα πιο ελκυστική στα μάτια όλων μας.

Βέβαια, οι πρωταθλητές έμειναν ζωντανοί. Πήραν αυτό που ήθελαν, ήλεγξαν το ματς στα τελευταία 13 λεπτά του. Τα στατιστικά του αγώνα μοιρασμένα με την Dirtus Bologna να κάνει πολύ λιγότερα λάθη από τα Κουλουβάχατα. Στα ποσοστά τα Κουλουβάχατα σούταραν καλύτερα εντός παιδιάς, 41% έναντι 34% στα δίποντα και 29% έναντι 20% στα τρίποντα, με την Dirtus Bologna να προκαλεί περισσότερες φθορές με τα φάουλ της, μπορεί τα φάουλ να ήταν μοιρασμένα, αλλά η Dirtus Bologna πήγε υπερδιπλάσιες φορές στις βολές.

Τι είδαμε στον πρώτο αγώνα; Τα Κουλουβάχατα να δυσκολεύουν πάρα πολύ τον Σπυρόπουλο, αναγκάζοντάς τον σε 4/18 σουτ, πιθανότατα στο χειρότερο ματς του φέτος επιθετικά, ενώ και ο Μαθιουδάκης δυσκολεύτηκε αρκετά στην επίθεση (1/8). Απ’ την άλλη, είδαμε και την Dirtus Bologna να δυσκολεύει πολύ τον Καπέλη (1/8 σουτ) και τον Παπαδόπουλο (4/14 και 3 λάθη).

Ο Ράνης ξεχώρισε με 15 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα με 5/12 σουτ, ενώ και ο Αλεξόπουλος κέρδισε πολλές μάχες στη ρακέτα, έπαιξε μάλιστα 39:20 χωρίς ουσιαστικά να έχει θέμα με φάουλ απέναντι στη φροντ λάιν των Κουλουβάχατων, αφού έκανε μόλις 1 στο παιχνίδι. Ο Χαλκιάς ήταν πολύ καλός με 3/8 τρίποντα και όλα αυτά κάνουν την Dirtus Bologna να είναι αισιόδοξη ενόψει του δεύτερου αγώνα. Και την κάνουν αισιόδοξη μιας και σκέφτεται ότι αν με τον Σπυρόπουλο να κάνει τόσο κακό ματς επιθετικά φτάνει να παλεύει ως το τέλος για τη νίκη, τότε με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να πάρει το ροζ φύλλο στο δεύτερο παιχνίδι.

Απ’ την άλλη, λόγους να είναι αισιόδοξοι έχουν και οι πρωταθλητές. Είδαν τον Τσιλάβη να κάνει πολύ καλό παιχνίδι με 17 πόντους, ενώ κατάφεραν να κερδίσουν χωρίς να πάρουν υπέρβαση από κανέναν άλλον παίκτη τους. Ο Κοτίνης είχε 13 πόντους με 5/16 σουτ, αναγκάζοντας την άμυνα της Dirtus Bologna να προσαρμόζεται πάνω του και στα 40 λεπτά του αγώνα. Το σερί 0-10 που έκαναν τα Κουλουβάχατα στην 3η περίοδο, σερί που μετέτρεψε το 40-38 σε 40-48, ήταν αυτό που τα έβαλε καβάλα στ’ άλογο στο 4ο δεκάλεπτο να έχουν τον έλεγχο. Οι πρωταθλητές ξέρουν ότι πρέπει στο 2ο ματς να πάρουν περισσότερα από τους φόργουόρντ τους επιθετικά, Καπέλης, Παπαδόπουλος, Μπάιλαν είχαν συνολικά 19 πόντους με 8/28 σουτ στον πρώτο αγώνα και έχουν απαντήσεις να δώσουν.

Ένα άλλο στοιχείο του πρώτου αγώνα είναι ότι δυο ομάδες φύσει επιθετικές πάλεψαν πάρα πολύ για να κρατήσουν τον έλεγχο του ρυθμού και το τέμπο του αγώνα σχετικά χαμηλά (για τα στάνταρ τους). Στο 2ο παιχνίδι τα ριμπάουντ, η φθορά με τα φάουλ, το ποιος θα καταφέρει να τρέξει, το ποιος θα βγάλει πιο πολλά ελεύθερα σουτ σε σετ παιχνίδι, είναι στοιχεία που θα κρίνουν τον αγώνα. Ένα άλλο, είναι κατά πόσο θα δούμε τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο ξανά, ή αν κάποιος από τους δύο (ή και οι δύο) θα ξεσπάσει επιθετικά, φέρνοντας το παιχνίδι σε άλλη ταχύτητα. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο ωραία παιχνίδια της σεζόν και έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να το απολαύσουμε.

About nikolask11

Check Also

Στους Over the River η κούπα!

Οι Over the River επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν το απόλυτο φαβορί για την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *