Home / Πάνος Ζαχαρογιάννης 2014-15 / Παίζοντας για την καταξίωση!

Παίζοντας για την καταξίωση!

 

Οι προημιτελικές σειρές στο Challenge League του «Πάνος Ζαχαρογιάννης» είναι στο 1-0, κάτι που σημαίνει ότι οι ισορροπίες έχουν τεθεί και οι ομάδες αναζητούν είτε ένα ακόμα ροζ φύλλο για την πολυπόθητη πρόκριση στο φάιναλ φορ, είτε τη νίκη για να μείνουν ζωντανές. Όλη η χρονιά συνοψίζεται στα επόμενα σαραντάλεπτα και ό,τι κι αν έκανε ο καθένας ως τώρα παραγράφεται με ένα δυο ροζ φύλλα στα επόμενα ματς. Ποιος θα είναι πιο δυνατός που θα πάρει την πρόκριση για την τετράδα;

Rocks B.C. – Pick ‘n’ Troll
(Σκορ σειράς: 1-0)

Οι Rocks B.C. κέρδισαν το πρώτο παιχνίδι με 53-37 έχοντας τον έλεγχο σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του. Τα πολλά άστοχα σουτ των Pick ‘n’ Troll από μακριά, σε συνδυασμό με το πολύ καλό παιχνίδι των Rocks B.C. από το ξεκίνημα και το γεγονός ότι ήλεγξαν τις μάχες στη ρακέτα, οδήγησαν τον αγώνα σε διψήφιες διαφορές από νωρίς και τους Pick ‘n’ Troll να κυνηγούν αλλά να μην καταφέρνουν να πλησιάσουν.

Στα σημαντικά στοιχεία του πρώτου παιχνιδιού το γεγονός ότι αμφότερες οι ομάδες είχαν σημαντικές απουσίες. Από τους Rocks B.C. έλειπε ο Μποτοζής, ενώ από τους Pick ‘n’ Troll ο Λυραντζής. Η παρουσία και των δύο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο δεύτερο παιχνίδι. Οι Rocks B.C. στο πρώτο ματς μπορεί να μη σούταραν καλά (38% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα), αλλά ήλεγξαν τα ριμπάουντ και μπόρεσαν να βγάλουν περισσότερες δεύτερες επιθέσεις (11-4 τα επιθετικά) αλλά και να μην ματώσουν στον τομέα αυτόν από τους Pick ‘n’ Troll.

Οι Rocks B.C. είχαν δύο μεγάλες νίκες στο πρώτο παιχνίδι στον αμυντικό τομέα. Κράτησαν τον Χιουτακάκο στους 12 πόντους με 4/20 σουτ εντός παιδιάς, ενώ κράτησαν και τον Τσοπανάκη Γ. στους 4 πόντους με 2/14 εντός παιδιάς. Οι δυο παίκτες που πήραν και τα περισσότερα σουτ για τους Pick ‘n’ Troll ήταν και οι πιο άστοχοι, δείγμα του ότι δεν θα μπορούσε να γυρίσει το ματς στη διάρκειά του. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, μιας και οι Pick ‘n’ Troll έδειξαν ήδη στην προηγούμενη σειρά που έπαιξαν ότι μπορούν να ανακάμπτουν και μέσα σε ένα παιχνίδι αλλά και από ματς σε ματς.

Απ’ την άλλη, οι Rocks B.C. πήραν πολλά από τον Αυτιά και από τον Παπαδάκη στο παιχνίδι, με τον Καμαριωτάκη, τον Παραρά και τον Γκιουλφέση να ελέγχουν την κατάσταση στα ριμπάουντ στην άμυνα της ομάδας τους. Το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη διασπορά στους σκόρερ και για τις δύο ομάδες, 8 από τους 9 σκόραραν για τους Pick ‘n’ Troll και 9 από τους 10 για τους Rocks B.C., δείχνει ότι οι δυο ομάδες προσαρμόστηκαν και στις απουσίες που είχαν, αλλά και στην κακή βραδιά των βασικών σκόρερ τους.

Στο 2ο παιχνίδι ο έλεγχος των ριμπάουντ θα παίξει και πάλι ρόλο, όπως και η ευστοχία από το τρίποντο (οι δυο ομάδες είχαν από 4 εύστοχα τρίποντα στο πρώτο ματς, αλλά με τους Pick ‘n’ Troll να σουτάρουν 13 περισσότερα σουτ). Ο ρυθμός λογικά δεν θα αλλάξει, αμφότεροι δείχνουν να νιώθουν άνετα σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο πρώτος αγώνας, ενώ και το τι απουσίες θα έχει η κάθε ομάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η άμυνα των Rocks B.C. πάνω στον Χιουτακάκο, αλλά και εκείνη των Pick ‘n’ Troll αν κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μποτοζή, ίσως κρίνουν το αποτέλεσμα από τη μία ή την άλλη πλευρά, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, στην οποία αναμένουμε να δούμε αν οι Rocks B.C. θα κάνουν το 2-0 ή αν οι Pick ‘n’ Troll έχουν και πάλι απάντηση, όπως είχαν και στους «16».

Τριπόντιοι – Oklaχώμα Thunder
(Σκορ σειράς: 1-0)

Στο πρώτο ματς είδαμε ένα σκληρό ντέρμπι, που, όμως, η αλήθεια είναι ότι οι Τριπόντιοι είχαν υπό έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημά του. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν τουλάχιστον 8 πόντους προβάδισμα σε καθεμία από τις 4 περιόδους του αγώνα. Κέρδισαν τελικά με 60-57, ενώ προηγήθηκαν με 13-5 στο πρώτο δεκάλεπτο, με 37-23 στο 2ο, με 42-31 στο 3ο και με 58-49 στο 4ο. Η Oklaχώμα Thunder πάλεψε στο φινάλε και γύρισε τον αγώνα για να φτάσει σε απόσταση ενός σουτ και να έχει την μπάλα στα χέρια της.

Μπορεί να μην μπήκε αυτό το σουτ, αλλά σίγουρα η επιστροφή και το γεγονός ότι έχασε τον αγώνα στις λεπτομέρειες της δίνει αισιοδοξία ότι στο 2ο παιχνίδι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Για να το καταφέρει θα πρέπει να τα πάει καλύτερα στα ριμπάουντ, που οι Τριπόντιοι ήλεγξαν στον πρώτο αγώνα, 33-23 ήταν, με 10-3 τα επιθετικά.

Οι δυο ομάδες έκαναν πολύ λίγα λάθη στο ματς, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες επιθέσεις τους έφταναν στο σουτ, άρα είχαν την ευκαιρία να σκοράρουν σχεδόν κάθε φορά που περνούσαν το κέντρο. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουν ενόψει της 2ης αναμέτρησης οι Τριπόντιοι είναι οι βολές, απ’ τη μία έδωσαν 14 βολές στον Φασια, ενώ απ’ την άλλη η δική τους ομάδα έκανε μόλις 2 βολές στο παιχνίδι, εν μέρει δείγμα του ότι δεν λειτούργησαν όσο θα έπρεπε σωστά προς την κατεύθυνση του να αναγκάσουν σε προβλήματα την αντίπαλη άμυνα.

Απ’ την άλλη, ίσως και να μην χρειάστηκε, σούταραν με πολύ καλά ποσοστά, 50% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα, έναντι 45% στα δίποντα και 27% στα τρίποντα της Oklaχώμα Thunder. Ο Φασιας αποτέλεσε γρίφο για τους Τριπόντιους στο πρώτο παιχνίδι, ενώ εν μέρει περιόρισαν τα τρίποντα του Δαββέτα, που σούταρε με 30%, με τον Χρηστιά να δημιουργεί πολλά προβλήματα σουτάροντας και με 50% εντός παιδιάς.

Απ’ την άλλη ο Τσουτης έκανε πολύ καλό παιχνίδι, 7/15 σουτ, με τον Ράλλη να βοηθά κι αυτός σημαντικά με πάνω από 50% εντός παιδιάς, ενώ ανάλογο ποσοστό είχε και ο Καραδήμας. Οι τρεις πρώτοι σκόρερ των Τριπόντιων δηλαδή σούταραν με πάνω από 45% στο παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που πρέπει η Oklaχώμα Thunder να το προσέξει πολύ στη 2η αναμέτρηση.

Ο έλεγχος του ρυθμού, ο περιορισμός των φάουλ, το καλό passing game για ελεύθερα σουτ, το ποιος θα βρει διαδρόμους να τρέξει, η ευστοχία από το τρίποντο μιας και οι δύο ομάδες έχουν πολύ καλούς σουτέρ από μακριά, είναι σημεία που θα κρίνουν τη 2η αναμέτρηση. Το ίδιο θα κάνει και η προσπάθεια να μείνουν οι παίκτες των δύο ομάδων φρέσκοι ως το τέλος, μιας και αμφότερες είναι αρκετά επιβαρυμένες με τη συμμετοχή τους και στο Κύπελλο. Η 2η αναμέτρηση αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα, με την Oklaχώμα Thunder να θέλει να ισοφαρίσει τη σειρά πάση θυσία, με τους Τριπόντιους να μη θέλουν να πάνε ξανά σε 3ο παιχνίδι τη σειρά τους!

Ήρεμη Δύναμη – Athens Supergrungers
(Σκορ σειράς: 1-0)

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς η Ήρεμη Δύναμη κέρδισε με 64-43 ελέγχοντας τον αγώνα από το 2ο δεκάλεπτο και μετά και παίρνοντας διψήφια διαφορά στην 3η περίοδο. Το ματς ήταν κλειστό στην αρχή του, ενώ οι Athens Supergrungers έμειναν κοντά ως το 34-29. Από εκεί και πέρα ένα 10-2 ως το τέλος της 3ης περιόδου ήταν που έφερε την Ήρεμη Δύναμη στο 44-31, με ένα ακόμα σερί στο 4ο δεκάλεπτο, 13-0 αυτή τη φορά, να γράφει το 59-36 και το +23 για τους νικητές.

Οι Athens Supergrungers έχουν τη σοβαρή δικαιολογία ότι λόγω της αποχώρησης των αντιπάλων τους στην προηγούμενη φάση, έχουν καιρό να πάρουν αγώνες. Αυτό το πλήρωσαν σε διάρκεια στο πρώτο ματς, σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ως το 25ο λεπτό ήταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης και στη συνέχεια όχι πλέον. Η Ήρεμη Δύναμη είναι αρκετά έμπειρη για να εκμεταλλευτεί τέτοιες καταστάσεις και το έδειξε και στο παιχνίδι.

Επίσης έχει πολύ καλό επιθετικά ρόστερ, πήρε σκορ και από τους 8 παίκτες της στο ματς, ενώ 4 από αυτούς σκόραραν πάνω από 9 πόντους. Οι Athens Supergrungers έδειξαν αρκετά σκουριασμένοι, νομίζω ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί και στο 2ο παιχνίδι. Στο πρώτο ματς είχαν 34% στα δίποντα και 5% στα τρίποντα, με την Ήρεμη Δύναμη να σουτάρει με 45% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα.

Το 5% στα τρίποντα των Athens Supergrungers ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα, μιας και δεν ήταν λίγα τα σουτ που επιχείρησαν, έχοντας 1/21. Όταν άρχισαν να χάνουν την επαφή με το σκορ, έγινε ακόμα πιο δύσκολο να γυρίσουν από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να σκοράρουν από μακριά.

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι είχε και άλλα στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή μας. Οι Athens Supergrungers ήλεγξαν τα ριμπάουντ, τα επιθετικά ήταν 2-11 για τους ηττημένους, ένα στατιστικό στοιχείο πάνω στο οποίο μπορούν να χτίσουν στο 2ο ματς, αλλά και ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να δει με προσοχή η Ήρεμη Δύναμη. Αυτό σε συνδυασμό με τα 21-18 λάθη, σημαίνουν ότι με διαφορετική ευστοχία από τους Athens Supergrungers τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά, μιας και στο πρώτο ματς οι Athens Supergrungers έκαναν 8 επιθέσεις παραπάνω.

Η Ήρεμη Δύναμη ήταν πολύ καλή αμυντικά, περιόρισε τον Θεοδώρου (2/16 σουτ), αλλά και τον Λιουτα (2/16 επίσης), ενώ πήρε σκορ απ’ τους περισσότερους απ’ τους «συνήθεις υπόπτους» του ρόστερ της. Ο Βλάχος σκόραρε πολύ καλά και με υψηλά ποσοστά (6/14 με 4/11 τρίποντα) ενώ και ο Τσιβράς πήγε πολύ καλά, χωρίς να κάνει κατάχρηση (3/5 σουτ).

Ο έλεγχος των ριμπάουντ, ο ρυθμός και η ταχύτητα για καταστάσεις στο τρανζίσιον, μιας και οι δύο ομάδες αρέσκονται να παίζουν με ευέλικτα σχήματα, τα μακρινά σουτ, η προσοχή στο passing game και ο περιορισμός των λαθών, όλα αυτά θα κρίνουν τη δεύτερη αναμέτρηση και θα μας απαντήσουν στο ερώτημα αν θα έχουμε και τρίτη ή αν η Ήρεμη Δύναμη θα πάρει το εισιτήριο για την τετράδα.


C-Drifters – Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων

(Σκορ σειράς: 1-0)

Το πρώτο παιχνίδι έληξε υπέρ των C-Drifters με 64-60, με την ομάδα του Γαλαίου να κάνει το 1-0 στη σειρά. Αν τα καταφέρει και στη δεύτερη αναμέτρηση, θα βρεθεί στο φάιναλ φορ, θα είναι η πρώτη ομάδα που θα τα καταφέρει. Απέναντί της, όμως, έχει τους Παλαίμαχους Άνω Λιοσίων, που στο πρώτο ματς έδειξαν ότι η δεύτερη αναμέτρηση κάθε άλλο παρά τυπική διαδικασία θα είναι.

Τι κι αν έμειναν πίσω με διψήφια διαφορά από τη 2η περίοδο, τι κι αν είδαν τους C-Drifters να φτάνουν στο +15 στο 3ο δεκάλεπτο και το 29-44, οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων κατάφεραν να επιστρέψουν για να πλησιάσουν σε 53-57 και στο τέλος να ηττηθούν στις λεπτομέρειες, αφού ένα σουτ παραπάνω ή μια βολή λιγότερη από κάθε πλευρά θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον τελικό νικητή. Όλο αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι στη 2η αναμέτρηση θα δούμε ένα πραγματικά καλό παιχνίδι, όπως κάναμε και στο πρώτο ματς.

Εκεί είδαμε τους C-Drifters να ελέγχουν τα ριμπάουντ, 17-8 ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ στο ματς, αλλά είδαμε τους Παλαίμαχους Άνω Λιοσίων να κάνουν τα μισά λάθη, 18-9 τα λάθη. Οι C-Drifters σούταραν καλύτερα, 42% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα έναντι 33% και 31% αντίστοιχα των Παλαίμαχων Άνω Λιοσίων, αλλά οι 14/28 βολές τους έκαναν ιδιαίτερα τρωτούς στο φινάλε.

Οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο στη ρακέτα τους, ο Μενιδιάτης με τον Κουτέλα Π. τα πήγαν περίφημα, είχαν μαζί 28 πόντους και 23 ριμπάουντ (18 ο Μενιδιάτης) με 6 επιθετικά και 9/16 δίποντα. Σίγουρα στο δεύτερο ματς θα πρέπει να βρουν τρόπο οι Παλαίμαχοι Άνω Λιοσίων να περιορίσουν τη φροντ λάιν των αντιπάλων τους, πράγμα διόλου εύκολο. Από κοντά και ο Κουτέλας Χ. που είχε 17 πόντους με 7/13 σουτ.

Απ’ την άλλη, πολύ μεγάλο ματς έκαναν ο Βασιλείου με τον Σαρικάκη, 34 πόντοι και 10 ριμπάουντ, με 8 ασίστ είχαν οι δυο τους, έχοντας 7/17 τρίποντα στο παιχνίδι, πολύ υψηλό ποσοστό. Οι C-Drifters θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα στα μακρινά τους, ενώ θα πρέπει να κλείσουν και τα σουτ του Κοσμίδη.

Από εκεί και πέρα, και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες που θα μπορούσαν να πάρουν σκορ πάνω τους, όπως ο Μπουρίτης, ή ο Παπαπροκοπίου και είναι σίγουρο ότι θα παίξουν ρόλο στη δεύτερη αναμέτρηση.

Τα ριμπάουντ, ο έλεγχος του ρυθμού, ο περιορισμός των λαθών και η ευστοχία από τη γραμμή των βολών θα κρίνουν εν πολλοίς τον τελικό νικητή σε μια πολύ σκληρή αναμέτρηση που την περιμένουμε με ανυπομονησία.

About nikolask11

Check Also

Στους Over the River η κούπα!

Οι Over the River επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν το απόλυτο φαβορί για την …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *