Home / NBA / LA και ΝΥ έκλεψαν την παράσταση στο ντραφτ!

LA και ΝΥ έκλεψαν την παράσταση στο ντραφτ!

Έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής το ντραφτ του NBA για φέτος και οι ομάδες έχουν τους επόμενους μήνες για να ελπίζουν ότι βγήκαν νικητές ή ότι έκαναν μια «κλοπή» που κανείς άλλος δεν είχε δει. Τα αξιοσημείωτα του ντραφτ είναι πολλά, οι αντιδράσεις ακόμα περισσότερες, σε μια βραδιά που συμπυκνώνει μέσα σε λίγη ώρα όλο τον παροξυσμό του καλοκαιρινού μετεγγραφικού παζαριού.         

Στο νούμερο 1 οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς έκαναν αυτό που όλοι περίμεναν, επέλεξαν τον Καρλ-Άντονι Τάουνς. Πάνω του θα χτίσουν την επόμενη μέρα, αφού το δίλημμα Τάουνς ή Οκαφόρ είχε ουσιαστικά λυθεί κάμποσο καιρό πριν το ντραφτ. Κι ένα στοιχείο που θα κάνει πολλούς από εμάς τους… παλιότερους να μελαγχολήσουμε: ο Τάουνς γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1995, ο Κέβιν Γκαρνέτ έπαιξε για πρώτη φορά με τους Τίμπεργουλβς στις 3 Νοεμβρίου του 1995. Πλέον, οι δυο τους είναι συμπαίκτες!

Η πρώτη έκπληξη ήρθε στο νούμερο 2, όταν οι Λος Άντζελες Λέικερς έπαιρναν τον Ντ’ Άντζελο Ράσελ και όχι τον Οκαφόρ. Ακριβώς 36 χρόνια μετά τη στιγμή που οι Λέικερς επέλεγαν τον Μάτζικ, ήρθε η ώρα να στηρίξουν τα όνειρά τους γύρω από έναν ακόμα πόιντ γκαρντ. Γύρω από τον Ράσελ θα χτίσουν την ομάδα της μετά-Κόμπι εποχής και το γεγονός και μόνο ότι οι περισσότεροι οπαδοί τους και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βλέπουν θετικά αυτό το βήμα, δείχνει πόσο καλές προοπτικές έχει ο Ράσελ.

Βέβαια, δεν ήταν η επιλογή του Ράσελ αυτή που έκλεψε την παράσταση τη βραδιά του ντραφτ στο L.A.. Στο νούμερο 27 οι Λέικερς πήραν τον Λάρι Νανς Τζούνιορ. Ποιος είναι αυτός; Εκτός από γιος του… Λάρι Νανς (νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων του 1984 ανάμεσα σε άλλα) είναι και ο μόνος παίκτης του φετινού ντραφτ ο οποίος είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον του Κόμπι Μπράιαντ μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον «βιαστή». Ο Νανς είχε γράψει το 2012: «Πραγματικά ελπίζω ο Κόμπι να μπορεί να κρατήσει τα χέρια του στον εαυτό του αυτή τη φορά στο Ντένβερ», και είχε βάλει μετά το hashtag #rapist. Εν ολίγοις, οι Λέικερς κατάφεραν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά στην ομάδα τους, εκτός αν ο Νανς είναι τόσο παικταράς που αξίζουν όλα όσα θα επακολουθήσουν μέχρι να φύγει από το Λ.Α. ή να σταματήσει το μπάσκετ ο Κόμπι. Που δεν είναι. Και δεν αξίζουν.

Ό,τι λάθος κι αν έκανε ο καθένας στο ντραφτ, νομίζω αυτή ήταν η πιο βλακώδης επιλογή. Και επειδή θεωρώ δύσκολο να το ήξεραν και να τον έπαιρναν, ήταν ακόμα πιο βλακώδης γιατί δεν το είχε ψάξει κανείς πριν. Και τώρα, μία ημέρα μετά το ντραφτ, έχουν ήδη κινητοποιήσει τον Κούπτσακ και τον υπεύθυνο PR των Λέικερς να βρίσκονται σε επαφή με Νανς και Κόμπι για να μην γίνει το θέμα τσίρκο στα μέσα.

Αυτό που έχει ήδη γίνει τσίρκο είναι η επιλογή του Κρίσταπς Πορζίνις από τους Νιου Γιορκ Νικς στο νούμερο 4. Οι Νικς έκαναν κάτι που ελάχιστοι περίμεναν και πήραν τον Λετονό με τις αντιδράσεις στο Μεγάλο Μήλο να έχουν ιδιαίτερη πλάκα. Ο Καρμέλο Άντονι πρώτα στράβωσε και μετά… τον δασκάλεψαν και είπε ότι ο Πορζίνις είναι «κλοπή» στο νούμερο 4. Για όσους έχουν δει «Φιλαράκια» (όλους δηλαδή;) η φάση ήταν περίπου σαν αυτή με τον Τζόι όταν πάει στα βραβεία για ηθοποιούς σαπουνόπερας και χάνει και πρώτα αρχίζει να βρίζει και να χτυπιέται και μόλις τον σκουντάει η Ρέιτσελ και του θυμίζει ότι τον τραβάνε κάμερες χειροκροτεί και χαμογελά.

Ο Πορζίνις κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, πάντως, και προσωπικά, δεν θεωρώ καθόλου αδικαιολόγητο το ρίσκο των Νικς. Είναι ένας τύπος 20 χρονών με 2.16 ύψος, που είχε 11.6 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 1.2 τάπες με 60% στα δίποντα, 46% στα τρίποντα και 71% στις βολές στο φετινό Eurocup σε 20 λεπτά συμμετοχής. Μπροστά σε οτιδήποτε έχει κάνει το οποιοδήποτε κολεγιόπαιδο, ο Πορζίνις έχει κάνει πολύ περισσότερα. Και για όποιον δεν το είδε την πρώτη φορά το ξαναλέω, είναι 2.16 και είχε 46% στα τρίποντα. Σίγουρα δεν σου βγαίνει ο κάθε «seven footer» που θέλει να ρίχνει τρίποντα Νοβίτσκι, αλλά ο Πορζίνις είναι σπάνια περίπτωση.

Πίσω στον Καρμέλο, που πρώτα έβγαλε προς τα έξω ότι «προδόθηκε από τον Φιλ Τζάκσον» ότι «του είπαν ψέματα, του πούλησαν παραμύθια και τώρα θέλει τα λεφτά του πίσω» και ότι «δεν μπορεί να πιστέψει ότι η 2η σεζόν του υπό τον Φιλ Τζάκσον θα είναι χειρότερη από την πρώτη», και μία μέρα μετά, αφότου τον πήρε τηλέφωνο ο Τζάκσον, ο Άντονι έγραψε στο Instagram ότι «ανυπομονεί» να παίξει με τον Πορζίνις και ότι η επιλογή του ήταν «κλοπή». Νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στο NBA από τους Νικς για να γελάσεις (άντε και οι Λέικερς)…

Τι είπε ο Τζάκσον για τον Λετονό; «Όταν κάποιος έρχεται και μου λέει ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που τη συναντάς μια φορά στη ζωή σου, τότε πρέπει να το προσέξω. Και πρέπει να σκεφτώ ότι για να είναι στο χώρο τόσα χρόνια όσα είναι, μάλλον πρέπει να έχει καλό μάτι για ταλέντα». Ο Τζάκσον μιλούσε για τον Κλάρενς Γκέινς, σύμβουλο μπάσκετ των Νικς (και παλιότερα, στα 90s, των Μπουλς), ο οποίος το χειμώνα ήταν στη Μαδρίτη, είδε τον Πορζίνις να παίζει και έστειλε μήνυμα στον Τζάκσον ότι η εμπειρία αυτή του «άνοιξε τα μάτια».

Βέβαια, από το 1976-77 μόνο το 5.9% από τα πικς της πρώτης δεκάδας έχουν κερδίσει τίτλο με την ομάδα που τους έκανε ντραφτ, δηλαδή 23 από τους 390!

Και μέσα σε όλα έχεις και τον Μαρκ Κιούμπαν ο οποίος από χτες έχει δολάρια για μάτια (σαν τα καρτούν) γιατί στο ντραφτ πήρε τον Σάτναμ Σινχ και σκέφτεται ότι θα ανοίξει την αγορά της Ινδίας, όπως κάποτε οι Ρόκετς εκείνη της Κίνας. Η πρώτη του δήλωση; «Ο θρύλος του Σάτναμ Σινχ ξεκινά». Ομάδα δεν το βλέπω να φτιάχνει ούτε του χρόνου όπως το πάει.

Οι Φιλαντέλφια Σίξερς στο νούμερο 3 πήραν τον Τζαλίλ Οκαφόρ, μετά την επιλογή των Λέικερς, γεγονός που τους έκανε να πανηγυρίζουν όλο το βράδυ. Πέραν αυτού, πήραν άλλους 4 παίκτες, στο 37, το 47, το 48 και το 60. Ανάμεσά τους και ο Λούκα Μίτροβιτς.

Σε άλλες ιδιαίτερες επιλογές, οι Ορλάντο Μάτζικ επέλεξαν τον Μάριο Χεζόνια στο νούμερο 5, οι Νάγκετς τον Ιμάνουελ Μούντιε στο 7, ο Τζόρνταν πήρε τον Καμίνσκι στο νούμερο 9, νομίζω μεγάλη τιμή για τον Καμίνσκι, ενώ στο ντραφτ επιλέχθηκε και ο Δημήτρης Αγραβάνης στο νούμερο 59 από τους Ατλάντα Χοκς!

Αναλυτικά οι 60 επιλογές του ντραφτ (δίπλα στο όνομα κάθε παίκτη είναι η ομάδα που κατέληξε, όχι αυτή που τον επέλεξε απαραίτητα):

1. Καρλ-Άντονι Τάουνς – Μινεσότα Τίμπεργουλβς
2. Ντ’ Άντζελο Ράσελ – Λος Άντζελες Λέικερς
3. Τζαλίλ Οκαφόρ – Φιλαντέλφια Σίξερς
4. Κρίσταπς Πορζίνις – Νιου Γιορκ Νικς
5. Μάριο Χεζόνια – Ορλάντο Μάτζικ
6. Ουίλι Κόλι-Στάιν – Σακραμέντο Κινγκς
7. Ιμάνουελ Μούντιε – Ντένβερ Νάγκετς
8. Στάνλεϊ Τζόνσον – Ντιτρόιτ Πίστονς
9. Φρανκ Καμίνσκι – Σάρλοτ Χόρνετς
10. Τζάστις Ουίνσλοου – Μαϊάμι Χιτ
11. Μάιλς Τέρνερ – Ιντιάνα Πέισερς
12. Τρέι Λάιλς – Γιούτα Τζαζ
13. Ντέβιν Μπούκερ – Φίνιξ Σανς
14. Κάμερον Πέιν – Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
15. Κέιλ Ούμπρε – Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (από Χοκς)
16. Τέρι Ροζίερ – Μπόστον Σέλτικς
17. Ρασαντ Βον – Μιλγουόκι Μπακς
18. Σαμ Ντέκερ – Χιούστον Ρόκετς
19. Τζίριαν Γκραντ – Νιου Γιορκ Νικς (από Ουίζαρντς)
20. Ντίλον Ράιτ – Τορόντο Ράπτορς
21. Τζάστιν Άντερσον – Ντάλας Μάβερικς
22. Μπόμπι Πόρτις – Σικάγο Μπουλς
23. Ρόντε Χόλις-Τζέφερσον – Μπρούκλιν Νετς (από Μπλέιζερς)
24. Τάιους Τζόουνς – Μινεσότα Τίμπεργουλβς (από Καβαλίερς)
25. Τζαρέλ Μάρτιν – Μέμφις Γκρίζλις
26. Νίκολα Μιλουτίνοβιτς – Σαν Αντόνιο Σπερς
27. Λάρι Νανς – Λος Άντζελες Λέικερς
28. Ρ. Τζ. Χάντερ – Μπόστον Σέλτικς
29. Κρις ΜακΚάλοχ – Μπρούκλιν Νετς
30. Κέβον Λούνι – Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
31. Τσεντί Οσμάν – Κλίβελαντ Καβαλίερς (από Τίμπεργουλβς)
32. Μοντρέζλ Χάρελ – Χιούστον Ρόκετς
33. Τζόρνταν Μάικι – Μπόστον Σέλτικς
34. Άντονι Μπράουν – Λος Άντζελες Λέικερς
35. Γκιγιέρμο Χερνανγκόμεζ – Νιου Γιορκ Νικς (από Σίξερς)
36. Ρακίμ Κρίστμας – Κλίβελαντ Καβαλίερς (από Τίμπεργουλβς)
37. Ρισόν Χολμς – Φιλαντέλφια Σίξερς
38. Νταρούν Χίλιαρντ – Ντιτρόιτ Πίστον
39. Χουάν Πάμπλο Βολέ – Μπρούκλιν Νετς
40. Τζος Ρίτσαρντσον – Μαϊάμι Χιτ
41. Πατ Κόναταν – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (από Σανς)
42. Ολιβιέ Χάνλαν – Γιούτα Τζαζ
43. Τζόζεφ Γιανγκ – Ιντιάνα Πέισερς
44. Άντριου Χάρισον – Μέμφις Γκρίζλις (από Σανς)
45. Μάρκους Θόρντον – Μπόστον Σέλτικς
46. Νόρμαν Πάουελ – Τορόντο Ράπτορς (από Μπακς)
47. Αρτούρας Γκουντάιτις – Φιλαντέλφια Σίξερς
48. Ντάκαρι Τζόνσον – Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
49. Άαρον Ουάιτ – Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
50. Μάρκους Έρικσον – Ατλάντα Χοκς
51. Τάιλερ Χάρβι – Ορλάντο Μάτζικ
52. Σάτναμ Σινχ – Ντάλας Μάβερικς
53. Σιρ’Ντόμινικ Πόιντερ – Κλίβελαντ Καβαλίερς
54. Ντάνι Ντίεζ – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (από Τζαζ)
55. Καντί Λαλάν – Σαν Αντόνιο Σπερς
56. Μπράντεν Ντόσον – Λος Άντζελες Κλίπερς (από Πέλικανς)
57. Νικόλα Ραντίσεβιτς – Ντένβερ Νάγκετς
58. Τζ. Π. Τοκότο – Φιλαντέλφια Σίξερς
59. Δημήτρης Αγραβάνης – Ατλάντα Χοκς
60. Λούκα Μίτροβιτς – Φιλαντέλφια Σίξερς

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *