Home / NBA / Φάκελος Μινγκ Γιάο (Μέρος II)

Φάκελος Μινγκ Γιάο (Μέρος II)

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2009
Ενώ όλοι στο Χιούστον προετοιμάζονταν σιγά σιγά για την επόμενη σεζόν, ο υπόλοιπος Ιούνιος είχε μόνο άσχημα νέα για τον Γιάο. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα, κι ενώ όλοι περίμεναν να δουν το πόδι του να έχει βελτιωθεί και να ακολουθεί μια πορεία προς τη θεραπεία, μια τοπική εξέταση ανησυχεί το γιατρό του, που ανακοινώνει ότι ο παίκτης δεν είχε θεραπευτεί και δεν μπορούσε να υπολογίσει την περίοδο που θα έμενε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων. Στις 29 Ιουνίου ο Μινγκ μπαίνει για αξονική τομογραφία στον αστράγαλο. Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά. Εν μέσω οιδήματος και ατελούς δεσίματος του οστού, οι γιατροί του Χιούστον ανακοινώνουν ότι το κάταγμα δεν είχε κλείσει, είχε εξαπλωθεί περισσότερο!

Τα δημοσιεύματα οργιάζουν. Στις 29 και 30 Ιουνίου, το Associated Press και η Houston Chronicles γράφουν ότι ο Γιάο σκέφτεται ποια θεραπεία θα ακολουθήσει και ανάλογα με την επιτυχία της μπορεί να τον αφήσει έξω από την επόμενη σεζόν ή να σημάνει το τέλος της καριέρας του! Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι Ρόκετς συνειδητοποιούν ότι θα προχωρήσουν χωρίς τον σέντερ τους την επόμενη σεζόν και ζητούν από το NBA την εξαίρεση τραυματισμένου παίκτη (disabled player exception, σύμφωνα με την οποία γίνεται εξαίρεση στο salary cap ώστε να εξοικονομήσει χρήματα η ομάδα από τον παίκτη που θα χάσει τη σεζόν για να υπογράψει κάποιον free agent). Στις 3 Ιουλίου ανακοινώνουν την απόκτηση του Τρέβορ Αρίζα και στις 14 Ιουλίου δίνουν 2 εκατομμύρια δολλάρια στην Ατλάντα και 500.000 στην Μπαρτσελόνα για να πάρουν τον Ντέιβιντ Άντερσεν.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΙΛΓΚΑΟΥΣΚΑΣ

Στις 17 Ιουλίου ο Γιάο μαζί με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν αποφασίζουν να υποβληθεί σε χειρουργική διορθωτική επέμβαση. Πρόκειται για μια λεπτή και περίπλοκη επέμβαση, κατά την οποία επιχειρείται σμίλευση των οστών στο πέλμα, με σκοπό να χαμηλώσει το τόξο του ποδιού, ώστε τελικά να μην υφίσταται τόσο έντονες και επαναλαμβανόμενες πιέσεις, που οδηγούν σε κατάγματα κόπωσης. Παράλληλα, ειπώθηκε ότι οι χειρουργοί θα δέσουν την περιοχή του κατάγματος με βίδες ώστε να γίνει η επούλωσή του ταχύτερα. Ένα ειδικό οστικό μόσχευμα θα τοποθετηθεί στο σημείο, το οποίο θα προάγει την ανακατασκευή του οστού. Την εγχείρηση θα κάνει ο γιατρός Tom Clanton στο Memorial Hermann Sports Medicine Institute.

Σε μια σχεδόν πανομοιότυπη επέμβαση είχε υποβληθεί ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, τον Ιανουάριο του 2000, μετά από έναν παρόμοιο τραυματισμό. Έκτοτε, ο Λιθουανός σέντερ δεν έχει υποστεί κανέναν τραυματισμό, έχει γεμάτες σεζόν και εξακολουθεί να παίζει σε υψηλότατο ποιοτικά επίπεδο, σήμερα στα 34 του. Ο Γιάο, εκτός από αρκετούς ειδικούς, συμβουλεύτηκε και τον Ιλγκάουσκας για να λάβει την απόφασή του και κατέληξε στο να προχωρήσει στην εγχείρηση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο για την καριέρα του.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση ο παίκτης θα απέχει από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για τουλάχιστον 6 μήνες. Στη συνέχεια, μπαίνοντας σιγά σιγά σε πρόγραμμα αποθεραπείας, φυσικοθεραπείας και επαναφοράς του άκρου θα φτάσει το πόδι του σε μία καλή κατάσταση, για να μπορέσει να δουλέψει ο αθλητής σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης, τομείς στους οποίους θα έχει χάσει πολλά στάδια. Ύστερα από αυτόν το μαραθώνιο, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Γιάο θα χάσει όλη την επόμενη χρονιά και θα μπορέσει να είναι έτοιμος για την προετοιμασία της σεζόν 2010-11, σε περίπου 14 μήνες από τώρα.

Ο Κινέζος γίγαντας, μια δύναμη της φύσης ανήμπορη να αντιδράσει μπροστά στην ατυχία του, ευχαρίστησε τον κόσμο για τη στήριξη και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει πλήρως…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *