Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Πρεμιέρα με εύκολη νίκη!

Πρεμιέρα με εύκολη νίκη!

Η εθνική ομάδα επικράτησε με 65-85 της ΠΓΔΜ για την 1η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ, μπαίνοντας στη διοργάνωση όπως θα έπρεπε. Η Ελλάδα προσπάθησε να πάει το σκορ ψηλά και σταδιακά μέσα στον αγώνα επιβεβαιώθηκε η ανωτερότητά της, αφού οι παίκτες της ΠΓΔΜ δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τόσο ψηλά και μετά από ένα σημείο στο ματς κουράστηκαν και δεν είχαν δυνάμεις να κοντράρουν τους διεθνείς μας.

Το βασικό στο ματς ήταν ότι η Ελλάδα επέμενε σε υψηλό ρυθμό και έκανε αυτό που συζητούσαμε τις περασμένες ημέρες στο AoB, έδειξε με αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες των αντιπάλων της, που δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στο 80+ την Ελλάδα. Το ροτέισον δεν το λες και κακό, αλλά περιορίστηκε σε 9 παίκτες, αφού Περπέρογλου, Καϊμακόγλου και Μάντζαρης (ιδίως ο τελευταίος) έπαιξαν για να… βγει η υποχρέωση. Και, γενικά, φάνηκε ο Κατσικάρης να εμμένει σε αλλαγές χρόνου συμμετοχής στους υπόλοιπους, αφού ο Σλούκας έπαιξε μόλις 13 λεπτά, ενώ ήταν καταπληκτικός.

Καλύτερος όλων ο Πρίντεζης, ενώ ακολούθησαν ο Καλάθης με τους Αντετοκούνμπο, Μπουρούση και Κουφό. Ο Πρίντεζης είχε 18 πόντους και +25 για την Ελλάδα όσο έπαιζε με 8/9 εντός παιδιάς, ο Καλάθης 7 πόντους, 8 ασίστ και 4 ριμπάουντ και +18 όσο ήταν στο παρκέ, ο Μπουρούσης 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Κουφός 11 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Αντετοκούνμπο 9 πόντους και +18 στη διαφορά όσο έπαιζε. Από χρόνους συμμετοχής Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Πρίντεζης, έπαιξαν κάτι πάνω από 25 λεπτά, ο Σπανούλης με τον Κουφό λίγο λιγότερο, ενώ 15-20 έπαιξαν ο Παπανικολάου, ο Μπουρούσης και ο Ζήσης.

Αν θέλουμε να κοιτάξουμε και λίγο στα προβλήματα, θα πρέπει να επισημάνουμε το θέμα που έχει η εθνική μας στην αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll που φάνηκε και σε αυτό το ματς, το γεγονός ότι δεχτήκαμε πολλά ελεύθερα τρίποντα ακόμα και με τον ίδιο απλό τρόπο (σκριν του ψηλού στον κοντό, αλλαγή δική μας, τράβηγμα του ψηλού έξω και σουτ σχεδόν ελεύθερο). Επίσης, το γεγονός ότι ο Κατσικάρης θα πρέπει να βρει τρόπο να βοηθήσει τον Παπανικολάου, που σε 15 λεπτά ήταν ωσεί παρών. Τα έχουμε πει ότι είναι παίκτης ψυχολογίας, αλλά δεν γίνεται η Ελλάδα να χάνει ένα τέτοιο όπλο, ούτε, όμως, να παίζει με 4 όσο είναι μέσα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση δεν θα αλλάξει κάτι, το ότι ο Γιάννης θα παίζει περισσότερο είναι γνωστό, αλλά θα πρέπει ο Κατσικάρης να βρει κάποιο τρικ με τον Παπανικολάου.

Από εκεί και πέρα είδαμε τον Σπανούλη με σβησμένες μηχανές (10 πόντους, 5 ασίστ), τον Κουφό πάρα πολύ δυνατό στη ρακέτα, ιδίως στην άμυνα, γενικά η εθνική είχε πολύ καλή εικόνα για πρώτο ματς. Οι πάρα πολλές λύσεις της είναι κάτι που… βγάζει μάτι ότι θα είναι αυτό που θα τη σπρώξει στη διοργάνωση και αυτό που την κάνει να υπερέχει έναντι όλων των υπολοίπων, στο ματς είχε 7 παίκτες με πάνω από 7 πόντους.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα κέρδιζε με 31-38, ενώ είχε βάλει 5 περισσότερα σουτ εντός παιδιάς και 2 παραπάνω βολές, με τα ριμπάουντ να είναι 16-27 για την εθνική μας και τις ασίστ 5-12. Η τόσο μικρή αναλογικά διαφορά προήλθε από το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε 7/18 τρίποντα στο πρώτο μέρος. Αυτό δεν συνεχίστηκε στην ίδια ένταση στην επανάληψη παρότι συνεχίστηκε με αντίστοιχη ευστοχία (5/12), οπότε η διαφορά άνοιξε πιο εύκολα.

Η Ελλάδα ήλεγξε απόλυτα το ματς πάντως μετά το αρχικό 7-1, είχε το προβάδισμα για περισσότερα από 36 λεπτά στο ματς και δεν κινδύνεψε. Πέρασε μπροστά με Καλάθη και Πρίντεζη στην αρχή, έφτασε στο 9-19 με Αντετοκούνμπο και Καλάθη, ενώ ο Μπουρούσης έγραψε το 13-23. Ο Στογιανόφσκι έκλεισε την περίοδο στο 16-23, ενώ με 4 συνεχόμενα τρίποντα οι παίκτες της ΠΓΔΜ πλησίασαν σε 25-26. Κάπου εκεί άρχισαν και οι διεθνείς μας να ασχολούνται λίγο περισσότερο με το μαρκάρισμα του περιφερειακού σουτ των αντιπάλων τους, ενώ η είσοδος του Σλούκα έδωσε πνοή στην επίθεσή μας (ο Σλούκας δεν αστόχησε σε όλο το ματς), για να φτάσουμε γρήγορα στο 28-36.

Στις αρχές της επανάληψης η ΠΓΔΜ μείωσε σε 34-38, αλλά ο Μπουρούσης με τον Πρίντεζη έγραψαν το 36-44. Σπανούλης και Πρίντεζης έφεραν το ματς στο 41-51 με τη διαφορά να πέφτει και πάλι στους 5 πόντους, 50-55, για να κλείσουν Κουφός και Σλούκας το δεκάλεπτο στο 50-59. Ο Ζήσης μπήκε στην 4η περίοδο με τρίποντο για το 50-62, με τον Κουφό και τον Σλούκα να γράφουν για το 52-66. Ο Στογιανόφσκι μείωσε στους 10, 57-67, αλλά ο Μπουρούσης με τον Αντετοκούνμπο έφεραν τον αγώνα στο 57-71, ενώ Πρίντεζης, Μπουρούσης και Σπανούλης ολοκλήρωσαν ένα 0-12 για το 57-79 και το +22. Η ΠΓΔΜ έβαλε άλλα δύο τρίποντα για το 63-79, με το ματς να κλείνει στο 65-85 για την εθνική από Σπανούλη και Κουφό. Η Ελλάδα σούταρε με 55% εντός παιδιάς και ήλεγξε τα ριμπάουντ, έχοντας 12-23 ασίστ στο ματς.

Η συνέχεια είναι σαφώς πιο δύσκολη, αφού το βράδυ της Κυριακής θα αντιμετωπίσουμε την Κροατία, στο παιχνίδι που (στη θεωρία) μπορεί να κρίνει την 1η θέση του ομίλου μας. Αυτό είναι το πρώτο σκληρό τεστ για την εθνική μας στο Ευρωμπάσκετ και η πρώτη φορά που θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.

ΠΓΔΜ (Σρμπινόφσκι): Μπρσκοφ, Ιλιέφσκι 5 (1), Σοκόλοφ, Κοστόσκι 20 (4), Β. Στογιανόφσκι 13 (2), Ντ. Στογιανόφσκι 5 (1), Σιμονόφσκι 6 (2τρ. 3ασ.), Μλαντενόφσκι, Τραϊκόφσκι 6 (2), Γκιουρόσκι 3 (4ρ.), Χέντρικς 2 (3ρ.), Σαμαρτζίσκι 5 (6ρ. 3ασ.).

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 16 (10ρ.), Ζήσης 3 (1), Σπανούλης 10 (1τρ. 5ασ.), Καλάθης 7 (1τρ. 4ρ. 8ασ.), Περπέρογλου, Σλούκας 9 (1τρ. 3ασ.), Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (11ρ.), Πρίντεζης 18 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 9 (2κ.).

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Εννοείται ότι τα γραφικά δεν έλειψαν από τον αγώνα, από περικεφαλαίες και φουστανέλες, μέχρι τα απαράδεκτα της αποδοκιμασίας του εθνικού ύμνου, ή τα ακόμα πιο γελοία… τσιρότα του ΑΝΤ1 και του ΟΤΕ TV πάνω στο MKD της FIBA στα σκορ των δύο ομάδων.

About nikolask11

Check Also

Η κούπα του Παού!

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 κερδίζοντας με 80-63 στον τελικό τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *