Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Η πρωτιά του Πάρκερ και το εκπρόθεσμο του Λοτζέσκι

Η πρωτιά του Πάρκερ και το εκπρόθεσμο του Λοτζέσκι

Ήρθε η ώρα για το ρεπό στον Α και τον Δ όμιλο του Ευρωμπάσκετ, αφού πρώτα έπαιξαν 3 παιχνίδια στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Για το πώς αποφάσισε η FIBA Europe να ζευγαρώσει τα ρεπό τα είπαμε στο άρθρο για τα ρεπό των άλλων ομίλων, εδώ θα ασχοληθούμε με δυο ομίλους που… είχαν κέφια τη Δευτέρα, προσφέροντάς μας μια άκρως απολαυστική ημέρα.

Α Όμιλος

Η Γαλλία έχει ως τώρα επιβεβαιώσει το χαρακτηρισμό της ως φαβορί στον Α όμιλο της διοργάνωσης, καθώς βρίσκεται στο 3-0. Βέβαια, ασθμαίνει λίγο, καθώς η μία νίκη ήταν στην παράταση επί των Φινλανδών, η άλλη με ένα σουτ διαφορά απέναντι στους Πολωνούς, με την 3η (δεύτερη χρονικά) να έρχεται με 27 πόντους κόντρα στους Βόσνιους. Κάπου μέσα σε όλα αυτά ο Πάρκερ πέρασε τον Γκάλη και έγινε 1ος σκόρερ όλων των εποχών σε Ευρωμπάσκετ, ξεπερνώντας τους 1030 πόντους του «γκάνγκστερ». Μικρή λεπτομέρεια ότι ο Πάρκερ χρειάστηκε περίπου 8952 αγώνες περισσότερους από τον Γκάλη για να φτάσει στο ίδιο νούμερο (33 ο Γκάλης, 62 ο Πάρκερ).

Στην πρεμιέρα οι Γάλλοι χρειάστηκαν παράταση, όπου έτρεξαν επιμέρους σκορ 16-6, αφού πρώτα είχαν δει τον Σαλίν στα 17 δευτερόλεπτα να ισοφαρίζει με τρίποντο από τη γωνία σε 81-81 και τον Πάρκερ στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας να πετάει την μπάλα ταμπλό και έξω από τα 3,5 μέτρα. Ο Πάρκερ, ο Μπατούμ και ο Ντε Κολό ήταν οι καλύτεροι με τον Λοβέρν και τον Γκομπέρ να ακολουθούν. Στο 2ο παιχνίδι οι Γάλλοι έτρεξαν 30-10 σερί στην 3η περίοδο για να φτάσουν εύκολα στη νίκη με τους Βόσνιους, ενώ κόντρα στους Πολωνούς τα ψιλοβρήκαν μπαστούνια, αλλά είχαν το προβάδισμα και τον έλεγχο στο τέλος, για να γλιτώσουν τα εμφράγματα αφού η τρίποντη προσευχή ισοφάρισης του Γκόρτατ ήταν άστοχη. Πληροφορίες από το γαλλικό στρατόπεδο λένε ότι στον πάγκο προμηθεύτηκαν κι άλλους μαρκαδόρους, ώστε να μην παίρνει ο Πάρκερ εκείνον του Κολέ στα τάιμ άουτ.

Αυτοί που έπιασαν τους περισσότερους εξ απίνης ήταν οι Ισραηλινοί. Εδώ τα είχαμε συζητήσει ότι έχουν καλό ρόστερ για τον όμιλο στον οποίο έχουν κληρωθεί, αλλά τα rankings της FIBA Europe τους είχαν σχεδόν… εκτός Ευρωμπάσκετ. Οι Ισραηλινοί για ένα λέι απ δεν είναι στο 3-0 και αυτό μπήκε στην παράταση από την καλύτερη πάσα στη διοργάνωση.

Ξεκίνησαν όπως είχαμε πει και στο άρθρο του preview, με νίκη επί της Ρωσίας που έσβησε όλα τα κακά αποτελέσματα των φιλικών. Το 21-10 της 3ης περιόδου ήταν too much για να το ξεπεράσουν οι Ρώσοι με τους Ισραηλινούς να ξέρουν ότι θα την παλεύουν όσο αντέχει ο Κάσπι. Ο αστέρας τους ως τώρα παίζει 38,7 λεπτά ανά αγώνα, περισσότερα από κάθε άλλον, στο πρώτο ματς άγγιξε το άτυπο triple-double με 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ, έχοντας και 3 ασίστ. Είναι ως τώρα ο 3ος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ, 8ος ριμπάουντερ και 1ος σε λεπτά συμμετοχής (duh…). Πάντως, πολύ καλό Ευρωμπάσκετ κάνει και ο Ελιάχου, στο πρώτο ματς είχε 16 πόντους. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι ο Ελιάχου κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να παίξει 32 λεπτά στη ρακέτα και να μην πάρει ούτε ένα ριμπάουντ, που κατά λάθος και μόνο θα έπρεπε να έχει 2-3 σε 32 λεπτά.

Οι Ισραηλινοί τα πήγαν καλά και στο 2ο ματς τους με τη Φινλανδία, ένα 10-0 στο 1ο δεκάλεπτο και ένα 13-2 στο δεύτερο ήταν που έγραψαν την ιστορία του αγώνα, όσο κι αν προσπάθησαν οι παίκτες του Ντέτμαν. Ο Κάσπι πήγε χαλαρά (μόλις 36 λεπτά), γράφοντας 10 πόντους, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 6 κερδισμένα φάουλ, ενώ ο Ελιάχου είχε 22 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ.

Πάντως, η ματσάρα ως τώρα στον όμιλο ήταν το Ισραήλ-Βοσνία. Οι Ισραηλινοί ήταν μπροστά με μεγάλη διαφορά, 51-35 στο 3ο δεκάλεπτο, για να δουν τη Βοσνία να κάνει ολική επαναφορά για να προσπεράσει στο 58-60. Σε όλη την 3η περίοδο η διαφορά δεν πήγε για κανέναν από τους δύο πάνω από τους 3 πόντους, επί δέκα λεπτά αντάλλασσαν καλάθια. Το τελευταίο το έβαλε ο Κικάνοβιτς όταν από τυφλή πάσα του Γκόρντιτς έπιασε την μπάλα με πλάτη προς το καλάθι διαγώνια έξω από το τρίποντο, έστριψε και την πέταξε στην εκπνοή για το 75-75 και την παράταση. Οι Ισραηλινοί ακόμα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που κανείς δεν έκανε φάουλ όταν ο Κικάνοβιτς έπιανε την μπάλα. Και το χτυπάνε γιατί ενώ προηγήθηκαν με 82-75 στην παράταση, είδαν τον Ρένφρο να γράφει τρίποντο και τον Γκόρντιτς 6 συνεχόμενους πόντους για το 84-84. Μετά από Ένα άστοχο σουτ του Κάσπι και τη λήξη της επίθεσης της ομάδας του, ο Ρένφρο έκανε ντράιβ σε όλη την άμυνα και με μια αδιανόητη πάσα έδωσε ελεύθερο λέι απ στον Κικάνοβιτς στην εκπνοή για το 84-86 των Βόσνιων. Η πάσα ήταν τόσο καλή που και η άμυνα των Ισραηλινών μάλλον χρειάστηκε ριπλέι για να τη δει:

Οι Φινλανδοί μπήκαν με δύο ήττες στο γκρουπ, αλλά παρά τη σκληρή ήττα στην παράταση από τους Γάλλους, με τη νίκη τους επί της Ρωσίας βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης και αυτοί, πρόκριση που θα παίξουν κόντρα σε Πολωνία και Βοσνία. Μια νίκη επί των Βόσνιων τους φτάνει, μετά το καλάθι του Κόπονεν στα 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη για το 81-79 επί των Ρώσων. Ο Κόπονεν στο 79-79 με 1:34 είχε χάσει τρίποντο, στο 1:29 από δικό του επιθετικό ριμπάουντ είχε χάσει λέι απ, στο 1:27 από επιθετικό ριμπάουντ του Λι είχε χάσει δίποντο και στα 43 δευτερόλεπτα είχε χάσει άλλο ένα δίποντο. Όταν πήρε την μπάλα στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα, όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να τη δώσει σε άλλον. Πήρε το αίμα του πίσω, σκόραρε και οι Φινλανδοί έγραψαν την πρώτη τους νίκη:

Οι Ρώσοι είναι στο 0-3, όπως λογικά είχαμε προβλέψει (δεν χρειάζεται να είσαι και μεγάλος μάγος), έχοντας χάσει 3 ματς στο σουτ και τα τρία, με συνολική διαφορά 8 πόντων. Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, κι ας έχουμε ακόμα 2 ματς για να λήξει ο όμιλος. Νομίζω κανείς δεν πιστεύει ότι θα πάρουν κάτι από το γκρουπ, ακόμα κι αν κερδίσουν την τελευταία αγωνιστική τους Βόσνιους (που ως τότε μπορεί να είναι και αδιάφοροι). Είναι λίγο κατάντια να βλέπεις τη Ρωσία σε τέτοια κατάσταση, ιδίως αν θυμάσαι τι ομάδα είχε στους τελευταίους Ολυμπιακούς.

Πολύ καλή εικόνα έχουν δείξει και οι Πολωνοί, που πήραν δύο δύσκολες νίκες επί Βόσνιων και Ρώσων, με 4 και 3 πόντους αντίστοιχα, αλλά απέδειξαν απέναντι στους Γάλλους ότι είναι πολύ σκληρό καρύδι, ιδίως λόγω της άμυνάς τους. Οι Βόσνιοι πήραν να γυρίσουν πάλι από το -17, έτρεξαν ένα 4-17, αλλά οι Πολωνοί άντεξαν παρότι δεν έβαλαν εντός παιδιάς καλάθι στα τελευταία 8:04 του αγώνα. Με τους Ρώσους έβαλαν ένα εντός παιδιάς καλάθι στα τελευταία 6 λεπτά του ματς, αλλά κρατήθηκαν από τις βολές, δείχνοντας ότι κάπως έτσι θα πάει το πράγμα: με τον άσχημο τρόπο. Πολύ ξύλο, πολύ πάθος, λίγες επιθετικές αρετές. Το 2-1, όμως, τους δίνει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, ιδίως από τη στιγμή που έχουν ήδη «βγάλει» τους Γάλλους. Μεγάλη υπόθεση το Ευρωμπάσκετ που κάνει ο Βατσίνσκι, ο οποίος έχει 18.7 πόντους ανά αγώνα σουτάροντας με 63% στα δίποντα και 59% στα τρίποντα, με 3.3 εύστοχα ανά ματς. Είναι 2ος σε εύστοχα τρίποντα στο Ευρωμπάσκετ (πίσω από τον τεράστιο Μπελινέλι και τα όργια που έκανε με τους Ισπανούς) και το να σουτάρει με τόσο υψηλό ποσοστό ανεβάζει πολύ τους Πολωνούς.


Δ Όμιλος

Κάπου εδώ σταματάει η λογική στο Ευρωμπάσκετ. Το γκρουπ στο οποίο οι Λιθουανοί θα έκαναν περίπατο έχει 4 ομάδες να φιγουράρουν στο 2-1, μία στο 1-2 και τους Ουκρανούς χωρίς νίκη. Οι Λιθουανοί παραλίγο να κάνουν τη βλακεία από το πρώτο ματς, αλλά δύο βολές του Μασιούλις με 1:52 για το τέλος του ματς με τους Ουκρανούς έγραψαν το 69-68 και στη συνέχεια οι δυο ομάδες έδιναν η μία το ματς στην άλλη, δύο άστοχες βολές, ένα χαμένο λέι απ, ένα χαμένο δίποντο και ένα λάθος οι Λιθουανοί, δύο λάθη και δυο χαμένα σουτ νίκης οι Ουκρανοί. Ο Γιανκούνας έκανε μεγάλο ματς με 22 πόντους (ο τύπος είχε +21 στη διαφορά πόντων όσο έπαιζε, αλλά η ομάδα του κατάφερε και κέρδισε με 1 πόντο, μάλλον κάτι πήγε στραβά στη διαχείριση των παικτών), ο Καλνιέτις 7 ασίστ (και 0/6 δίποντα).

Στο 2ο ματς οι Λιθουανοί έκαναν επίδειξη αμυντικής δύναμης κόντρα στη Λετονία, την κράτησαν στους 30 πόντους σε 30 λεπτά, από το 19-13 της πρώτης περιόδου στο τελικό 49-68 με επιμέρους 30-55 στα τρία τελευταία δεκάλεπτα. Ο Καλνιέτις είχε 6 ασίστ, με καλύτερο όλων τον Βαλανσιούνας.

Όμως, αυτό που… δεν κατάφεραν στο πρώτο ματς τους οι Λιθουανοί το έκαναν στο τρίτο. Μπορεί ο Καλνιέτις να έδινε ασίστ και στο… ημίχρονο, καταγράφοντας 13, αλλά με 0/2 τρίποντα ως τότε είχε τη φαεινή έμπνευση στην τελευταία επίθεση να κρατήσει την μπάλα (στο 74-74 έτσι;) και να κάνει τρίποντο μόνος του. Οι Βέλγοι πήραν το ριμπάουντ, είχαν 4 δευτερόλεπτα, έτρεξαν το παρκέ, αστόχησαν και με εκπρόθεσμο φόλοου του Λοτζέσκι πήραν τη νίκη.

Οι διαιτητές είδαν το instant replay περίπου 8500 φορές, έκαναν 15 λεπτά να αποφασίσουν, για να πάρουν τη λάθος απόφαση, αφού ο Λοτζέσκι δεν πρόλαβε το χρόνο:

Κι αν δεν φαίνεται ξεκάθαρα από το βίντεο, ορίστε και η φωτογραφία με το χέρι του Λοτζέσκι ακόμα πάνω στην μπάλα και το ταμπλό να έχει κοκκινίσει. Τώρα ποιος απ’ τους τρεις άρχοντες του αγώνα βιαζόταν και δεν είχε όρεξη για παράταση δεν μπορώ να το ξέρω. Η φάση ήταν οριακή, αλλά με instant replay είναι απαράδεκτο να μην μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση. Θεωρητικά, γι’ αυτό τους έδωσαν το δικαίωμα να το κοιτάνε σε τέτοιες φάσεις, αλλιώς στην τύχη την έπαιρνες και χωρίς βίντεο την απόφαση.

Το Βέλγιο είπε «ευχαριστώ», έγραψε ένα από τα πιο ωραία κλιπάκια του Ευρωμπάσκετ (αφού μέτρησε κάνουμε όλοι ότι δεν ήταν εκπρόθεσμο και η FIBA Europe το δείχνει συνέχεια), αλλά είναι και στο 2-1, αφού μετά την κακή ήττα της πρεμιέρας από τους Λετονούς, διέλυσε τους Εσθονούς με 84-55. Ο Λοτζέσκι κάνει πολύ μεγάλο Ευρωμπάσκετ και οι Βέλγοι ονειρεύονται νοκ άουτ.

Οι Εσθονοί έδειξαν σε όλους ότι… δεν την παλεύουν στα πρώτα 2 ματς, έχασαν με 29 και 23 πόντους (το 2ο από τους Τσέχους) αλλά εκεί που κανείς δεν πίστευε ότι θα παίξουν κάποιο ρόλο, ήρθε ο 3ος αγώνας και η νίκη τους επί των Ουκρανών για να τους βάλει στο χάρτη της πρόκρισης. Με 13-0 σερί στην 3η περίοδο, την οποία και κέρδισαν με 22-6, κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών για να πάνε στο 1-2. Οι Εσθονοί δεν είναι ότι έπαιξαν πολύ καλύτερα από άλλες φορές, 11/33 τρίποντα είχαν, αλλά έβαλαν όμως 25 πόντους από λάθη των Ουκρανών και από επιθετικά ριμπάουντ. Ε, αυτό έφτανε.

Έφτανε για να κερδίσουν μια ομάδα που ως τώρα απογοητεύει πάρα πολύ. Οι Ουκρανοί πήγαν για μαλλί και μέχρι τώρα έχουν βγει κουρεμένοι στο Ευρωμπάσκετ. Το 0-3 είναι βαρύ και τους φέρνει με την πλάτη στον τοίχο. Θέλουν νίκες με Λετονούς και Βέλγους και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να μπορέσουν να περάσουν. Αδύνατο δεν είναι (Λετονούς και Βέλγους είπα, όχι Ισπανούς και Σέρβους), αλλά με την εικόνα που έχουν δεν νομίζω ότι μπορούν ούτε καν αυτό να κάνουν.

Αυτοί που τα πηγαίνουν μια χαρά είναι οι Τσέχοι. Μπήκαν διασύροντας την Εσθονία, συνέχισαν σε πολύ υψηλό ρυθμό με τους Ουκρανούς με αιφνιδιασμούς και διαφορά 21 πόντων στο 3ο δεκάλεπτο, για να την πατήσουν κόντρα στη Λετονία. Η αλήθεια είναι ότι οι δυο τους ματσάρονταν καλά από άποψη κορμιών με τη Λετονία να κρατά τους Τσέχους πολύ χαμηλά, στους 65 πόντους, στερώντας τους τους αιφνιδιασμούς, ενώ ένα 0-14 στη 2η περίοδο την έβαλε στο κεφάλι για τα καλά. Το 4ο φάουλ του Βέσελι στην αρχή της επανάληψης δεν βοήθησε τους Τσέχους να βρουν ρυθμό, την ώρα που ο Μπλουμς έκανε πολύ καλό ματς και οι Τσέχοι κάπου έκαναν κάτι λάθος (ο Βελς είχε +9 όσο έπαιζε, αλλά έμεινε στο παρκέ 16 λεπτά).

Άφησα για το τέλος τους γηπεδούχους του ομίλου, οι Λετονοί είναι κι αυτοί στο 2-1, όπως είδαμε παραπάνω, ενώ έχουν αρκετά «εύκολα» ματς να απομένουν. Στη θεωρία παίζουν τα δύο πιο εύκολα ματς του ομίλου, αφού μπροστά τους έχουν τους Ουκρανούς που δεν έχουν κερδίσει ακόμα και μετά τους Εσθονούς που είναι η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Η λογική λέει ότι οι Λετονοί μπορούν να πάνε μέχρι και στο 4-1, αλλά απ’ την άλλη δεν είναι τόσο φερέγγυα ομάδα που να πάει στο 2-3 και να πούμε ότι ήταν έκπληξη. Πάντως, έχουν ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η κούπα του Παού!

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 κερδίζοντας με 80-63 στον τελικό τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *