Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015 / Πειστική νίκη και πρωτιά!

Πειστική νίκη και πρωτιά!

Η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον Γ όμιλο του Ευρωμπάσκετ κερδίζοντας με 83-72 τους Σλοβένους για την 4η αγωνιστική. Έφτασε έτσι στο 4-0 και παρέμεινε μόνη πρώτη και αήττητη, ενώ έκανε τυπική διαδικασία το παιχνίδι της για την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ολλανδία, καθώς είτε με νίκη είτε με ήττα θα περάσει στους «16» ως πρώτη. Μεγάλο πρώτο ημίχρονο από την εθνική που είδε τους Σλοβένους να τη φτάνουν στην επανάληψη, αλλά αντέδρασε σωστά και δεν κινδύνεψε.

Η Ελλάδα ήταν τρομερή στο πρώτο μέρος, με φοβερές συνεργασίες και γρήγορο μπάσκετ, με πολύ καλή άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ, έκανε τη Σλοβενία να μοιάζει με κομπάρσο. Έβαλε από 23 πόντους σε καθένα από τα δύο πρώτα δεκάλεπτα, προηγήθηκε με 46-31 στην ανάπαυλα, για να πάει στο 48-31 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου. Μετά, οι Σλοβένοι μείωσαν στους δύο πόντους, χάρη στον οίστρο από τον Μπλάζιτς και τον Ντράγκιτς, το γεγονός ότι η Ελλάδα χαλάρωσε, αλλά και ότι οι αλλαγές μας δεν ήταν σωστές.

Στο 4ο δεκάλεπτο η εθνική ντύθηκε ξανά το επίσημό της ένδυμα, έπαιξε σοβαρά και με μπροστάρηδες τους Σπανούλη και Ζήση έφτασε εύκολα στη νίκη κρατώντας τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα στο τέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Σλοβένοι πλησίασαν με τον Ντράγκιτς σε 62-60 με 8:02 για τη λήξη, αλλά η Ελλάδα απάντησε με 5-0 και στα τελευταία 6:22 η διαφορά δεν έπεσε κάτω από τους 7 πόντους.

Η Ελλάδα έπαιξε και πάλι καλό μπάσκετ, σούταρε με 62% εντός παιδιάς, ενώ είχε το απίστευτο 69% στα δίποντα. Μοίρασε και πάλι πάνω από 20 ασίστ, 21 για την ακρίβεια, ενώ είχε 14 λάθη (13-11 τα αντίστοιχα νούμερα των Σλοβένων). Αυτό που φαινόταν στο ματς είναι η σιγουριά με την οποία παίζει η εθνική, οι Σλοβένοι προσπαθούσαν πολύ, αλλά δεν μπορούσαν να ελέγξουν το παιχνίδι, η διαφορά κλάσης ήταν εμφανής και είναι όμορφο να τη… ζεις από τη σωστή πλευρά της (και εκνευριστικό να το βλέπεις από την αντίθετη).

Δεν μου άρεσαν καθόλου οι αλλαγές μέχρι το 4ο δεκάλεπτο, ο Μπλάζιτς και ο Ντράγκιτς δημιουργούσαν πάρα πολλά προβλήματα, ο Μπλάζιτς είχε 27 πόντους με 9/12 σουτ, ο Ντράγκιτς 22 πόντους με 9/20 και 9 κερδισμένα φάουλ. Όμως, ο Κατσικάρης δεν έβαλε ούτε για λίγο πάνω τους τον κατά τεκμήριο καλύτερο αμυντικό του ρόστερ μας, τον Μάντζαρη, που για ένα ακόμα ματς έμεινε και στα 40 λεπτά στον πάγκο και πραγματικά απορώ για ποιο λόγο είναι στη δωδεκάδα. Στη βλακώδη αλλαγή της ημέρας τα 14 δευτερόλεπτα που έβαλε τον Παπανικολάου στο τέλος της 3ης περιόδου. Καλές αυτές οι αλλαγές στα παιδοεφηβικά, αλλά αν θες να τις κάνεις σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να δείχνεις στον παίκτη ότι τον σέβεσαι κιόλας.

Η Ελλάδα είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, καλύτερος όλων ο Σπανούλης με 19 πόντους, 6 ασίστ και 8 κερδισμένα φάουλ με 7/10 σουτ, ο Ζήσης ακολούθησε με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και +17 στη διαφορά πόντων όσο έπαιζε, ο Πρίντεζης είχε 16 πόντους με 6/8, ο Καλάθης 12 πόντους και 3 ασίστ, ο Μπουρούσης 11 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Κουφός 10 πόντους και 4 ριμπάουντ. Ο Περπέρογλου ήταν καλούτσικος, ενώ εκτός αγώνα ουσιαστικά ήταν ο Καϊμακόγλου, ο Σλούκας και ο Αντετοκούνμπο.

Διαχώρισα πριν τις αλλαγές πριν την 4η περίοδο, γιατί εκεί ο Κατσικάρης είδε πολύ γρήγορα και το ότι έπρεπε να βγάλει τον Αντετοκούνμπο, αλλά και τον Σλούκα, και τον Καϊμακόγλου, ενώ ξεκούρασε σωστά και τον Σπανούλη για 1,5 λεπτό. Αυτό μου άρεσε πολύ, είδα γρήγορα αντανακλαστικά από τον πάγκο και διάβασμα του αγώνα, πραγματικά βοήθησαν πολύ την ομάδα αυτές οι κινήσεις.

Στα αρνητικά του αγώνα το γεγονός ότι χάσαμε πάρα πολλές βολές, μόλις 14/22 σε ένα ματς που ελέγχαμε όλη την ώρα του. Στα καλά οι πολλές λύσεις της εθνικής και το γεγονός ότι μπορεί να προσαρμόζεται είτε σε σχήμα με τρεις κοντούς είτε με δύο φόργουορντ πολύ εύκολα. Στα αρνητικά η κακή αντιμετώπιση του pick ‘n’ roll, υπήρχε ένα διάστημα που οι Σλοβένοι σε κάθε φάση έπαιζαν με σκριν στην μπάλα και ο Μπλάζιτς με τον Ντράγκιτς έκαναν είτε ντράιβ είτε έβρισκαν ελεύθερο σουτ κάθε φορά. Αυτό πρέπει να το δουλέψει η Ελλάδα ενόψει πιο δύσκολων αγώνων στη συνέχεια. Είναι σταθερή μας αδυναμία και έχουν αρχίσει να τη διαβάζουν οι αντίπαλοί μας και να τη χρησιμοποιούν εναντίον μας. Δεν έχουμε τόσο αργούς παίκτες για να μην μπορούμε να το μαρκάρουμε. Θεωρώ ότι απλώς το αντιμετωπίζουμε εντελώς λάθος. Το είδαμε και σήμερα, οι ψηλοί μετά το σκριν είτε δεν έβγαιναν επιθετικά είτε πήγαιναν πάνω στον περιφερειακό να τον μαρκάρουν. Σε κάθε φάση είχαμε διαφορετική αντίδραση, τις μισές φορές ο ένας δεν ήξερε τι έκανε ο άλλος και ο εκάστοτε Σλοβένος έμενε μόνος του. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεις μια σταθερή γραμμή (να σπάει ο περιφερειακός το σκριν και μέχρι να το κάνει να βοηθάει ο ψηλός με ένα φλοτάρισμα) και να μείνεις σε αυτή. Όσο κι αν σου τρυπήσουν την άμυνα, θα είναι πολύ καλύτερα από το να πηγαίνεις μια έτσι και μια αλλιώς χωρίς να ξέρεις ούτε εσύ καν πώς θα πας σε κάθε φάση.

Πρίντεζης, Αντετοκούνμπο και Καλάθης έφεραν την Ελλάδα στο 8-2 με τον Σλόκαρ να απαντά για το 10-8 και το 12-11. Κουφός και Πρίντεζης ανέβασαν το σκορ στο 16-11, με τους Σλοβένους να αρχίζουν να χάνουν την επαφή με το σκορ μετά το 18-15 του Ντράγκιτς. Ο Σπανούλης έγραψε τρίποντο, ο Μπουρούσης με τον Περπέρογλου σκόραραν για το 28-17, με τον Ζήση και τον Μπουρούση να γράφουν το 34-23. Ο Σπανούλης με 4 πόντους έφερε το ματς στο 40-27, ενώ έφτασε τους 10 συνεχόμενους για το 46-29 με δύο τρίποντα.

Στην επανάληψη μπήκαμε με λέι απ του Πρίντεζη, αλλά μετά κατεβάσαμε ταχύτητα και χάσαμε το ρυθμό μας, για να πάρει το momentum η Σλοβενία. Ένα 0-9 για το 48-40 το οποίο διέκοψε ο Κουφός, ενώ ο Μπλάζιτς ήταν ασταμάτητος και έφερε την ομάδα του στο 54-49, για να κλείσει ο Καλάθης το δεκάλεπτο στο 62-53. Μπλάζιτς και Ντράγκιτς σκόραραν για το 62-60 την 4η περίοδο, αλλά μετά το τάιμ άουτ ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης έγραψαν το 67-60 με 5-0 σερί και η Ελλάδα δεν κινδύνεψε πάλι. 71-61 από τον Μπουρούση, 75-64 από τον Ζήση, 80-67 πάλι από τον Ζήση, με το ματς να κλείνει από Σπανούλη και Αντετοκούνμπο.

Το 4-0 και η 1η θέση είναι πολύ καλά, αλλά το Ευρωμπάσκετ ξεκινά τώρα. Το θέμα είναι η εθνική να δείξει αυτό το πρόσωπο και στα νοκ άουτ που έρχονται από το Σάββατο. Εκεί είναι το ζουμί, εκεί θα κριθεί το τι θα κάνουμε. Με βάση την ως τώρα εικόνα μας είμαστε μια από τις δυο καλύτερες ομάδες του τουρνουά (η Σερβία η άλλη), ενώ με τον Σπανούλη σε τέτοια κατάσταση θεωρώ πολύ δύσκολο να καταφέρει ο οποιοσδήποτε να κερδίσει την Ελλάδα. Για να δούμε τη συνέχεια, με τον όμιλο να μας έχει γεμίσει ελπίδες. Τελευταία στάση στο Γ γκρουπ η Ολλανδία την Πέμπτη στις 22:00.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 11 (8ρ. 2ασ.), Ζήσης 10 (1τρ. 4ρ. 3ασ.), Σπανούλης 19 (3τρ. 6ασ. 8κ.φ.), Καλάθης 12 (3ασ. 7κ.φ.), Περπέρογλου 2, Σλούκας (3ασ.), Καιμακόγλου (3ρ.), Κουφός 10 (4ρ. 2κ.), Πρίντεζης 16 (1τρ. 3ρ.), Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο 3.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς 2, Πρέπελιτς 1 (3ρ. 4ασ.), Μπλάζιτς 27 (4τρ. 5ρ. 2ασ. 5κ.φ.), Νίκολιτς, Ντράγκιτς 22 (2τρ. 3ρ.), Ζούπαν 5, Μπάλαζιτς 2, Όμιτς 4 (3ρ. 2ασ.), Κλόμπουτσαρ 2, Σλόκαρ 7 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Η κούπα του Παού!

Η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2015 κερδίζοντας με 80-63 στον τελικό τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *