Home / NBA / Σκοτεινές ιστορίες πίσω από τη λάμψη: Καταδίκες και αθωώσεις (IV)

Σκοτεινές ιστορίες πίσω από τη λάμψη: Καταδίκες και αθωώσεις (IV)

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2009
Φτάνουμε στο τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας για τις σκοτεινές ιστορίες στο χώρο του μπάσκετ στις Η.Π.Α.. Αρχή σήμερα θα κάνουμε με το κολεγιακό μπάσκετ, για να κλείσουμε το αφιέρωμα με τους απαραίτητους… Νιου Γιορκ Νικς.

Ο Σέλντεν Ουίλιαμς είναι παίκτης των Μπόστον Σέλτικς (υπέγραψε πριν από λίγο καιρό), γνωστός για την τρομερή κολεγιακή του καριέρα και το γεγονός ότι είναι ο άντρας της Κάντας Πάρκερ, με την οποία έχει ένα παιδί. Λίγοι όμως ξέρουν ότι σε ηλικία 18 ετών (στο τέλος του 2001), τελειόφοιτος στο λύκειο του Midwest City είχε κατηγορηθεί για βιασμό μαζί με τον Ντι Άντζελο Αλεξάντερ (πέρσι έπαιζε στη Λούντβινγκσμπουργκ), τον Μάθιου Κεμπ και δύο ακόμη συμπαίκτες του.

Η μία κοπέλα 19 ετών τους κατηγόρησε για βιασμό, λέγοντας ότι οι τρεις τη βίασαν και οι άλλοι δύο κοιτούσαν απαθείς. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες η κοπέλα ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να αποσύρει τις κατηγορίες. Η αστυνομία υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να ψάχνει την υπόθεση, αλλά χρειάστηκε λιγότερο από 20 ημέρες για να την κλείσει χωρίς κανείς να τιμωρηθεί. Οι παίκτες αρχικά διώχθηκαν από την ομάδα (3 βασικοί και 2 παγκίτες, με τον Ουίλιαμς να είναι το αστέρι), αλλά μόλις έκλεισε η υπόθεση (10 αγώνες αργότερα) επέστρεψαν χωρίς επιπλέον κυρώσεις.

Η πίεση από τα μέντια προς το πρόσωπό της, η φημολογούμενη πίεση από το Ντιουκ που ήθελε σαν τρελό τον Ουίλιαμς και με τίποτα δεν θα δεχόταν να μπει φυλακή, το γεγονός ότι από τους 5 μόνο ο Ουίλιαμς ήταν ενήλικος και οι υπόλοιποι ως ανήλικοι θα τη γλίτωναν με ποινές-χάδι, ενώ όλοι συνεννοημένοι προστάτευαν τον Ουίλιαμς, το γεγονός ότι έμαθε πως θα χάσει τη χρονιά στο σχολείο (!) αν κυνηγήσει δικαστικά την υπόθεση, την έκαναν να κάνει πίσω. Ο Ουίλιαμς σε συνέντευξή του τότε είχε ουσιαστικά παραδεχτεί ότι έγινε βιασμός λέγοντας: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, αλλά όταν ήμασταν στο δωμάτιο με τους συμπαίκτες, η κατάσταση ξέφυγε τελείως από τον έλεγχο. Κάποια ώρα μετά ήρθε ο προπονητής μας μέσα και το σταμάτησε». Η κοπέλα δημόσια είχε πει για το θέμα: «Το γεγονός ότι αποσύρω τη μήνυση δεν σημαίνει ότι δεν έγινε. Αυτοί ξέρουν τι έκαναν και θα πρέπει να ζήσουν με αυτό». Άλλη μία ιστορία που τα χαϊδεμένα παιδιά του αμερικανικού μπάσκετ τη «βγάζουν λάδι» απλώς και μόνο γιατί είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζάστιν Ουίλιαμς (βρέθηκε και στην Μπεσίκτας πέρσι) με προϋπηρεσία στο NBA κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2007, ενόσω έπαιζε στους Σακραμέντο Κινγκς, για το βιασμό μιας κοπέλας 25 ετών. Η υπόθεση ήρθε στο φως την επόμενη ημέρα, όταν η κοπέλα πήγε στην εντατική του νοσοκομείου της περιοχής με τραύματα στην επίμαχη περιοχή και αιμορραγία. Η κοπέλα είπε ότι ο Τζάστιν Ουίλιαμς και η κοπέλα του τη νάρκωσαν και τη βίασαν το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι του Ουίλιαμς.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του παίκτη και σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας «πήραν αρκετά αντικείμενα σχετικά με την υπόθεση». Ο Ουίλιαμς είπε ότι η σεξουαλική πράξη ανάμεσα στους 3 ήταν συναινετική και ότι είχε… αποδείξεις (προφανώς βίντεο, αν και πουθενά δεν γίνεται πιο συγκεκριμένος).

Ένα μήνα μετά, η υπόθεση κλείνει λόγω έλλειψης στοιχείων και ο Τζάστιν Ουίλιαμς αθωώνεται.

Και πριν κλείσουμε το αφιέρωμα ας κάνουμε και μια βόλτα στη λεγόμενη «βιτρίνα του NBA», τους Νιου Γιορκ Νικς, που λέγονται έτσι λόγω προφανώς της Νέας Υόρκης, που αποτελεί τη βιτρίνα των Η.Π.Α. (ασχέτως αν το… υπόλοιπο μαγαζί δεν έχει καμία σχέση).

Ο Αϊζάια Τόμας κατηγορήθηκε από την Ανούτσα Μπράουνι Σάντερς, νομικό υπάλληλο στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, για σεξουαλική παρενόχληση. Η Σάντερς είπε ότι όλοι ήξεραν τι γινόταν, αλλά κανείς δεν τη βοηθούσε, αλλά και ότι όταν πήγε στη διοίκηση και παραπονέθηκε επίσημα, την απέλυσαν. Η Σάντερς είπε ότι ο Τόμας την έλεγε «σκύλα» και «τσούλα» συνέχεια και ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά.

Πώς απάντησε (στο δικαστήριο) σε αυτά ο Τόμας; «Είναι φυσιολογικό για έναν μαύρο άντρα να αποκαλεί μια μαύρη γυναίκα τσούλα και σκύλα, δεν είναι κακό. Αντιθέτως, είναι κακό αν το κάνει ένας λευκός».

Αποτέλεσμα; Ο Τόμας κρίθηκε ένοχος, η Σάντερς ζητούσε 6 εκατομμύρια δολάρια, αλλά της επιδικάστηκαν 11,6 εκατομμύρια δολάρια. Τα 3 έπρεπε να τα πληρώσει ο ιδιοκτήτης των Νικς και τα υπόλοιπα το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Ο μεγαλύτερος ντόρος της υπόθεσης (και η μεγαλύτερη κηλίδα) ότι ούτε οι Νικς απέλυσαν τον Τόμας μετά την καταδίκη του, ούτε το NBA τον τιμώρησε.

Ο τίτλος αμερικανικών μέσων στην υπόθεση του Έντι Κάρι τα λέει όλα (άφησα στα αγγλικά ένα μέρος του): «Ο Έντι Κάρι αντιμετωπίζει μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση… from a Dude!». Η ιστορία λέει ότι στις 15 Ιανουαρίου ο σοφέρ του Κάρι, Ντέιβιντ Κουτσίνσκι, μήνυσε τον Κάρι ζητώντας 93.000 δολάρια αποζημίωση, τα οποία έλεγε ότι του χρωστούσε σε μισθούς και έξοδα. Ο σοφέρ είπε ότι ο Κάρι προσπάθησε να κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ μαζί του, καθώς πολλές φορές εμφανιζόταν μπροστά του γυμνός λέγοντας «κοίτα με Ντέιβιντ, κοίτα με» και «έλα και άγγιξέ το, Ντέιβ». Επίσης, ο Κουτσίνσκι είπε ότι ο Κάρι τον έβαζε να κάνει «εξευτελιστικές δουλειές που δεν είχαν σχέση με την εργασία μου, όπως να καθαρίζω και να σηκώνω βρώμικες πετσέτες στις οποίες είχε εκσπερματίσει», ενώ τον φώναζε «Κωλοεβραίο», «άσπρο σκλάβο» και διάφορα άλλα. Η απάντηση του Κάρι σε όλα αυτά; Αμίμητη: «Δεν είμαι ρατσιστής, όσοι με ξέρουν το ξέρουν ότι δεν είμαι». Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς ο Κάρι περνά ένα πολύ πιο σημαντικό δράμα (τη δολοφονία του παιδιού και της γυναίκας του).

Update 2017: Ένα χρόνο αργότερα ο δικαστής της υπόθεσης αποφάσισε ότι επειδή υπήρχε συμβόλαιο εργασίας ανάμεσα στον Κάρι και τον Κουτσίνσκι η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί από δικαστική διαιτησία και όχι από ποινικό δικαστήριο, αφού τη θεώρησε… επιχειρηματική διαφωνία. Οι αποφάσεις της δικαστικής διαιτησίας είναι κατά βάση απόρρητες (συνήθως αφορούν σε διεθνείς διαφωνίες επιχειρήσεων), οπότε δεν μαθεύτηκε το αποτέλεσμα.

Το 1998 ο Άντονι Μέισον (32 τότε) κατηγορήθηκε μαζί με έναν ξάδερφό του για τον βιασμό δύο ανήλικων κοριτσιών 14 και 15 ετών. Ο Μέισον στην αρχή αρνήθηκε τα πάντα, ενώ οι πιο βαριές κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν ο Μέισον έκανε DNA τεστ και δεν βρέθηκε (DNA του) στις κοπέλες. Ομολόγησε ότι έθεσε σε κίνδυνο την ομαλή διαβίωση των κοριτσιών και τιμωρήθηκε σε 200 ώρες κοινωνικής εργασίας. Οι κατήγοροι ακόμη φωνάζουν, καθώς, το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η φράση «Mase was here», που βρέθηκε γραμμένη στο κεφάλι των κοριτσιών (!), δεν έγινε δεκτή στο δικαστήριο!

Οι περιπτώσεις βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων και κατηγοριών κατά αστέρων του ΝΒΑ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη που κηλιδώνουν το λαμπερό αμερικανικό μπάσκετ, με τους αθλητές στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων ή να αθωώνονται ή να τιμωρούνται με «χάδια» αντί για ποινές.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *