Home / NBA / Ο τίτλος στο Villanova με buzzer beater του Τζένκινς!

Ο τίτλος στο Villanova με buzzer beater του Τζένκινς!

Δεν νομίζω ότι μπορούσε κάποιος να φανταστεί καλύτερο φινάλε στο φετινό τουρνουά του NCAA. Το Villanova και το North Carolina πρόσφεραν ένα φοβερό παιχνίδι στον μπασκετικό κόσμο, το οποίο, μάλιστα, είχε και το φινάλε που του άξιζε όταν ο Κρις Τζένκινς έκρινε την αναμέτρηση με τρίποντο στην εκπνοή για το 77-74 της ομάδας του! Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για το Villanova από το 1985!          

Για πολλούς αυτό ήταν το καλύτερο φινάλε στην ιστορία των τελικών του NCAA. Και ίσως έτσι είναι, γιατί δεν ήταν μόνο το τρίποντο του Τζένκινς με την μπάλα να φεύγει από τα χέρια του 6 δέκατα πριν τη λήξη. Ήταν αμέσως πριν, στα 5 δευτερόλεπτα, το αδιανόητο τρίποντο του Μάρκους Πέιτζ με διπλό σπάσιμο μέσης για να ισοφαρίσει σε 74-74. Ο Αρτσιντιάκονο πήρε την μπάλα, διέσχισε το γήπεδο κι ενώ όλοι περίμεναν να πετάξει αυτός την προσευχή νίκης, εκείνος άφησε μια έξυπνη πάσα στον Τζένκινς που ερχόταν από πίσω του για να γράψει το Villanova ιστορία!

Τα καλάθια του τελικού μετά το 70-64:

Ο Τζέι Ράιτ στον πάγκο των Wildcats ήταν ήρεμος. Πήρε τάιμ άουτ στα 5 δευτερόλεπτα και έδωσε το σύστημα στους παίκτες του: «Δεν χρειάστηκε να πω κάτι στο τάιμ άουτ. Έχουμε όνομα για το σύστημα, αυτό θα κάναμε. Απλώς έβαλα τον καθένα στη θέση του».

Στην αντίπερα όχθη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ωραία για τον Ρόι Ουίλιαμς, που για ένα σουτ δεν πήρε το 3ο του πρωτάθλημα. Οι Tar Heels ήταν το μόνο νο1 που έφτασε στο φάιναλ φορ, αλλά δεν πήραν τον τίτλο. Ο 65χρονος προπονητής του North Carolina δάκρυσε μετά τον αγώνα, σε αυτό που λέγεται ότι ίσως είναι το αντίο του στους πάγκους, με το NCAA να διεξάγει έρευνα για το North Carolina με πιθανές σκληρές ποινές.

«Δεν είμαι ιδιαίτερα καλά, γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να νιώθω πόνο. Τους είπα ότι τους αγαπάω. Τους είπα ότι εύχομαι να μπορούσα να τους βοηθήσω περισσότερο», είπε μετά ο Ουίλιαμς. Όσο για το τελευταίο σουτ: «Ήμουν ανήμπορος όσο η μπάλα ήταν στον αέρα. Δεν ήταν ωραίο συναίσθημα».

Το Villanova έκανε ένα μικρό θαύμα αποδεικνύοντας πόσο σκληρή ομάδα είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα brackets που συμπληρώθηκαν πριν το τουρνουά, περισσότεροι είχαν το Villanova να χάνει στον πρώτο γύρο από ένα νο15 παρά να κερδίζει το τουρνουά.

Και δεν ήταν μόνο ο Τζένκινς. Ήταν και ο Φιλ Μπουθ, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο με φετινό μέσο όρο 6.8 πόντων ανά αγώνα, για να κάνει ρεκόρ καριέρας με 20 πόντους χάνοντας μόνο ένα σουτ σε 25 λεπτά, σκοράροντας διψήφιο αριθμό πόντων μόλις για 15η φορά στα 77 παιχνίδια του με το Villanova. Ο Μπουθ σκόραρε για το 69-64 με 3:03, ενώ στο 1:52 μία βολή από τον Τζος Χαρτ έφερε τον αγώνα στους 6 πόντους. Όμως, το North Carolina δεν τα παράτησε και κατάφερε να ισοφαρίσει τον αγώνα με 5 δευτερόλεπτα για το τέλος. Πρώτα ο Πέιτζ με τρίποντο, μετά ο Μπράις Τζόνσον και στο τέλος ξανά ο Πέιτζ για την ισοφάριση.

Το North Carolina είχε 16-2 υπέρ του τα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά το Villanova έβαλε 32 πόντους απ’ τη ρακέτα ενώ οι Tar Heels 26. Για τους πρωταθλητές ο Αρτσιντιάκονο είχε 16 πόντους και 2 ασίστ με 6/9 σουτ, ο Τζένκινς 14 πόντους με 6/11 και το νικητήριο τρίποντο, ο Μπουθ 20 πόντους με 6/7, ο Τζος Χαρτ 12 πόντους και 8 ριμπάουντ, με το Villanova να έχει 8/14 τρίποντα στο ματς. Για τους Tar Heels ο Πέιτζ είχε 21 πόντους, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ με 7/17, ο Τζολ Μπέρι 20 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, ο Μπράις Τζόνσον 14 πόντους και 8 ριμπάουντ. Οι δυο πρώτοι σκόρερ του North Carolina είχαν 8/11 τρίποντα, με την ομάδα τους να έχει 11/17 συνολικά!

Αλλά ο επίλογος γράφτηκε από ένα τρίποντο του Τζένκινς. Ο Αρτσιντιάκονο είπε για την τελευταία φάση: «Αν μπορούσα να σουτάρω θα σούταρα. Αλλά άκουσα κάποιον να ουρλιάζει πίσω από το κεφάλι μου. Ήταν ο Κρις. Του έδωσα την μπάλα και εκείνος σούταρε με αυτοπεποίθηση». Τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία, χρυσή για το Villanova…

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *