Home / NBA / Μπλατ: «Είμαι εδώ για να βρω λύσεις»

Μπλατ: «Είμαι εδώ για να βρω λύσεις»

Ο Ντέιβιντ Μπλατ βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του. Μετά από μια μαγική χρονιά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία οδήγησε στον τίτλο στην Ευρωλίγκα, ο Μπλατ θα βρίσκεται από τη νέα σεζόν στην αντίπερα όχθη το Ατλαντικού, στον πάγκο των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ως πρώτος προπονητής. Η πρόκληση μεγάλη, ακόμα και για έναν τόσο επιτυχημένο κόουτς. Ο Μπλατ μίλησε στο Grantland για τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τα τζιν και τα κοστούμια στον πάγκο, τα μαλλιά του Σβεντ, αλλά και για τη φιλοσοφία του ως προπονητή, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Για το αν περίμενε να υπογράψουν οι Καβαλίερς τον Τζέιμς, όταν μίλησε μαζί τους πριν συμφωνήσει, τον Ιούνιο: «Δεν μιλήσαμε για τον ΛεΜπρον στη συνέντευξη. Αλλά στο Κλίβελαντ μιλούν για τον ΛεΜπρον αρκετό καιρό τώρα. Οπότε υπάρχει στον αέρα. Όταν πήρα τη δουλειά μιλούσα με τον Γκριφ (σ.σ. τον Ντέιβιντ Γκρίφιν, τζένεραλ μάνατζερ) και μου είπε για τη μικρή πιθανότητα να πάρουν τον ΛεΜπρον. Και το ωραίο ήταν ότι δεν είπαμε καν το όνομά του. Λέγαμε απλώς ‘the guy’. Ο ΛεΜπρον μου θυμίζει τον Σούπερμαν, την τελευταία ταινία, όταν κατεβαίνει και βλέπει τη Λόις Λέιν και λέει ‘είμαι πάντα εδώ γύρω’. Ο ΛεΜπρον είναι μέρος του Οχάιο και του Κλίβελαντ».

Αν τον προβλημάτισε που ο ΛεΜπρον δεν ήθελε να συναντηθούν πριν υπογράψει: «Όχι καθόλου. Ο ΛεΜπρον το χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα μπορούσε να το έχει χειριστεί καλύτερα. Έχω βρεθεί με τον ΛεΜπρον, όχι προσωπικά. Αλλά ξέρω ποιος είναι και ξέρει ποιος είμαι. Έχει παίξει απέναντι στις ομάδες μου. Ξέρει τους περισσότερους που έχω προπονήσει και είμαι σίγουρος ότι έχει σκεφτεί όσα πρέπει. Δεν χρειαζόταν να με κάνει μέρος της απόφασής του, μόνο να ξέρει ότι είμαι ένας τύπος με τον οποίο θα μπορούσε να δουλέψει μαζί. Και ότι μπορώ να προπονήσω. Και είμαι σίγουρος ότι το έχει καταλάβει αυτό».

Του ζητήθηκε να σχολιάσει μια δήλωσή του από τον τελικό της Ευρωλίγκας, ότι σε μεγαλύτερη σειρά η Ρεάλ Μαδρίτης θα τους κέρδιζε, και αν πιστεύει ότι θα έπρεπε οι σειρές στα πλέι οφς του NBA να είναι μικρότερες: «Όχι. Μου αρέσουν οι σειρές των 7 αγώνων. Μου αρέσει η ιστορία. Μου αρέσει η παράδοση που υπάρχει πίσω από αυτό. Ο Χάβλιτσεκ έκλεψε την μπάλα στο 7ο παιχνίδι φίλε! Και δεν την έκλεψε καν. Τη χτύπησε εκτός πορείας. Και ο Τζόνι Μοστ τρελαίνεται ‘Ο Χάβλιτσεκ έκλεψε την μπάλα! Ο Χάβλιτσεκ έκλεψε την μπάλα!’. Αυτή είναι η ομορφιά του θέματος. Είναι μια στιγμή παγωμένη στο χρόνο και δεν μπορεί να είναι στο 5ο παιχνίδι. Πρέπει να είναι στο 7ο. Στην Ευρώπη υπάρχει το φάιναλ φορ που καθορίζει τον πρωταθλητή Ευρωλίγκας. Και αυτό είναι οκ. Και αυτό που είπα είναι αλήθεια. Οι ομάδες που κερδίσαμε στο φάιναλ φορ, είναι πολύ πιο δυνατές από εμάς στα χαρτιά. Αν τις παίζαμε σε σειρά 7 αγώνων δεν νομίζω ότι θα είχαμε κερδίσει».

Αν θα δούμε τον ΛεΜπρον στο «4» με τον Μπλατ προπονητή: «Μόλις ήρθα από τη γη των ‘stretch fours’. Τα ‘stretch fours’ έγιναν διάσημα στις Η.Π.Α. εξαιτίας της Ευρώπης. Αν κάποιος ξέρει να παίζει με αυτόν τον τρόπο, αυτός είμαι εγώ. Ναι, θα δείτε τον ΛεΜπρον εκεί. Θα δείτε τον ΛεΜπρον σε όλο το γήπεδο, όπως έχει συνηθίσει να παίζει. Δεν χρειάζεται να τον αλλάξω».

όρος stretch four αναφέρεται στους παίκτες που μπορούν να παίξουν στη θέση του πάουερ φόργουορντ, αλλά έχουν πακέτο παιχνιδιού που δεν περιορίζεται στα συνήθη στάνταρ της θέσης. Ένας stretch four είναι συνήθως παίκτης που είναι στο μέγεθος ενός πάουερ φόργουορντ, που μπορεί να μαρκάρει άλλα τεσσάρια, αλλά που δεν περιορίζεται μόνο στη δύναμη, το ριμπάουντ και το σκοράρισμα από τη ρακέτα. Πέραν αυτών έχει καλύτερη ντρίμπλα, πάσα, επιθετικά ταλέντα και μακρινό σουτ σε σχέση με τα στάνταρ τεσσάρια. Αυτό του επιτρέπει να τεντώνει (stretch) την άμυνα προς τα έξω, ανοίγοντας διαδρόμους για τους κοντούς και αφήνοντας μεγαλύτερο χώρο στη ρακέτα για το σέντερ.]

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μπορέσει να παίξει με Βαρεζάο-Τόμπσον που κανείς τους δεν σουτάρει από μακριά, την ώρα που ο Τζέιμς έχει συνηθίσει να έχει δίπλα του παίκτες που σουτάρουν τρίποντο, ο Μπλατ πρόσφερε τον τίτλο του άρθρου: «Με προσέλαβαν για να βρω λύσεις. Καταλαβαίνεις τι σου λέω; Δεν φοβάμαι την πρόκληση. Βρίσκω λύσεις όλη μου τη ζωή. Θα βρω κι αυτή».

Στη συνέχεια… γκρίνιαξε λίγο που θα πρέπει να φοράει κοστούμι: «Με την εθνική μόνο φορούσα τζιν στον πάγκο, στην Ευρωλίγκα φορούσα κοστούμι και στο Ισραήλ απλώς σακάκι. Εδώ θα πρέπει να ανεβάσω το παιχνίδι μου αλλά θα αντεπεξέλθω στην πρόκληση. Εύχομαι να μπορούσα να φοράω τζιν, μη με παρεξηγείς. Πάντα είχα αυτή την απορία: οι παίκτες παίζουν με σορτσάκια, εγώ γιατί να μην μπορώ να προπονώ με τζιν; Θες να αγκαλιάσεις έναν παίκτη μετά από μια ωραία φάση και φοράς ένα κοστούμι 500 ή 1000 δολαρίων και το γεμίζεις με ιδρώτα. Αυτό δεν είναι καλό».

Στη συνέχεια ο Μπλατ μοιράστηκε δύο απίστευτες ιστορίες από την περίοδο που προπονούσε την εθνική Ρωσίας. Πρώτα παραδέχτηκε ότι έχει διώξει από την ομάδα στη μέση αγώνα δύο παίκτες: «Ναι, το έκανα. Τον Σεργκέι Μόνια και τον Αλεξέι Σβεντ, στη μέση ενός τάιμ άουτ, τους έδιωξα από την ομάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έδιωξα τον Μόνια και τον Σβεντ από την ομάδα, και μετά τους έφερα πίσω στο τέλος εκείνου του αγώνα. Γιατί δεν είμαι και ηλίθιος, ξέρεις».

Η δεύτερη είχε κι αυτή πρωταγωνιστή τον Σβεντ και τα… μαλλιά του: «Ναι, όντως του είπα να κόψει τα μαλλιά του. Την πρώτη χρονιά του είπα ‘πρέπει να κόψεις τα μαλλιά σου’. Και τη δεύτερη χρονιά, όταν κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε το κέντρο του γηπέδου αν δεν έπαιζε αυτός, του είπα ‘οκ, άντε συνέχισε να μοιάζεις με χίπι, δεν με νοιάζει πια’».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *