Home / NBA / Σουτάκια ο Ουέιντ την ώρα εθνικού ύμνου; Γιατί όχι…

Σουτάκια ο Ουέιντ την ώρα εθνικού ύμνου; Γιατί όχι…

Ο Ντουέιν Ουέιντ ξεσήκωσε σάλο διαμαρτυριών στον Καναδά όταν πριν το 3ο παιχνίδι της σειράς των Μαϊάμι Χιτ με τους Τορόντο Ράπτορς (στην έδρα των Χιτ), συνέχισε να κάνει σουτάκια για ζέσταμα την ώρα ανάκρουσης του εθνικού ύμνου του Καναδά. Οι φίλοι των Ράπτορς τον αποδοκίμαζαν σε όλο το ματς, οι Καναδοί ξεσηκώθηκαν, από τον δήμαρχο του Τορόντο μέχρι και δημοτικό σύμβουλο του Τορόντο, που μετέφεραν τα… νεύρα τους στο Twitter.

Πώς αντέδρασε ο Ουέιντ; Λίγο γελοία είναι η αλήθεια. Ξεκίνησε με το: «Δεν είμαι ασεβές άτομο. Οπότε αν κάποιος θεωρεί ότι είμαι ασεβής προς μια χώρα, τότε δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Ντουέιν Ουέιντ». Όλα είναι θέμα άποψης, όχι πράξεων, εν ολίγοις.

Όσο για την αιτία που συνέχισε να κάνει σουτ την ώρα ανάκρουσης του εθνικού ύμνου του Καναδά, ο Ουέιντ είπε ότι… όλα άρχισαν λίγο πιο αργά απ’ ότι συνήθως κι έτσι τον έβγαλαν χρονικά από τη ρουτίνα του, τη ρουτίνα που κάνει 13 χρόνια τώρα στο NBA και προφανώς θεώρησε ότι ήταν πιο σημαντικό να βάλει ένα λέι απ, ένα κάρφωμα και ένα τρίποντο, όσο παιζόταν ο εθνικός ύμνος, απ’ το να περιμένει να τελειώσει για να το κάνει. Βέβαια, το βίντεο δείχνει ότι ο Ουέιντ απλώς κάνει σουτάκια και όχι τη συγκεκριμένη ρουτίνα που είπε μετά ότι έκανε τη συγκεκριμένη ώρα.

«Όλα άρχισαν λίγο αργότερα απ’ ότι όταν ήμασταν στον Καναδά (σ.σ. για τα δύο πρώτα παιχνίδια). Ξεκίνησε με 12:30 λεπτά για να αρχίσει το ματς. Δεν ήμουν ασεβής. Αν κάποιος νιώθει ότι ήμουν, σας παρακαλώ μην μου γεμίζετε το timeline στο facebook με υβριστικά σχόλια γιατί δεν είμαι τέτοιος. Βρείτε κάποιον άλλο γι’ αυτό. Αλλά θα προσαρμόσω τη ρουτίνα που έχω πριν τα ματς για το επόμενο παιχνίδι της σειράς», είπε ο Ουέιντ, δεσμευόμενος δηλαδή ότι θα κάνει την τιμή στους Καναδούς να μην κάνει σουτάκια υπό τον ήχο του ύμνου τους στο 4ο ματς αρκεί να μην του χαλάσουν τη σελίδα στο facebook.

Στον δήμαρχο του Τορόντο, Τζον Τορι, δεν άρεσε καθόλου αυτό που έκανε ο Ουέιντ και έγραψε στο Twitter: «Έι, Ντουέιν Ουέιντ, ένας Καναδός ανακάλυψε το παιχνίδι. Σεβάσου τον ύμνο». Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Νορμ Κέλι, δημοτικός σύμβουλος του Τορόντο: «Δεν πρέπει να παιχτεί μουσική στο γήπεδο όταν οι Χιτ έρθουν και πάλι στο Τορόντο. Μόνο ο εθνικός ύμνος. Σε όλο το ματς». Βέβαια, ο Κέλι το πήγε στο αντίθετο άκρο, θέλει να βλέπει τον Ουέιντ να κάνει σουτ υπό τους ήχους του ύμνου του Καναδά σε όλο το ματς…

Τι λένε οι κανονισμοί του ΝΒΑ; «Οι παίκτες, οι προπονητές και οι γυμναστές πρέπει να στέκονται όρθιοι και σε γραμμή σε αξιοπρεπή στάση κατά μήκος της πλάγιας γραμμής ή στη γραμμή των βολών, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου».

Τι θα κάνει το NBA στην περίπτωση του Ουέιντ, με τους Καναδούς να θέλουν την τιμωρία του; Θα του κάνει τη μούρη κρέας απ’ ότι φαίνεται: «Μιλήσαμε με την ομάδα και οι Χιτ θα το διευθετήσουν με τους παίκτες τους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι ρουτίνες που έχουν πριν τα ματς δεν θα εμποδίζουν την πρέπουσα ανάκρουση κανενός από τους δύο εθνικούς ύμνους».

Ο Ουέιντ είπε ότι συνήθως κάνει τη ρουτίνα του (το λέι απ-κάρφωμα-τρίποντο) πριν και μετά τον εθνικό ύμνο και ότι το κάνει με 12 λεπτά πριν το τζάμπολ. Και επειδή παίχτηκαν και οι δύο ύμνοι στη σειρά, χάθηκε ο χρονισμός της ρουτίνας του και μπερδεύτηκε. Μια πρόταση για το τι μπορεί να γίνει είναι στο επόμενο ματς να ρίξουν κλήρο για τον ποιο εθνικό ύμνο να παίξουν από τους δύο, ώστε να μπορεί να κάνει λέι απ ο Ουέιντ χωρίς θέμα.

Η περίπτωση του Ουέιντ θυμίζει λίγο δεν θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη περίπτωση του Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ. Το 1996 ο Αμπντούλ-Ραούφ είχε αρνηθεί να σταθεί προσοχή στον ύμνο των Η.Π.Α. και έκανε διατάσεις στο παρκέ. Τότε τιμωρήθηκε με 30.000 ευρώ πρόστιμο και επ’ αόριστον αποκλεισμό από το πρωτάθλημα (αποκλεισμό άνευ αποδοχών), με το NBA να αποφασίζει την τιμωρία μία ημέρα μετά!

Βέβαια, ο Αμπντούλ-Ραούφ δεν είπε ότι έκανε διατάσεις γιατί πάντα κάνει, αλλά ήταν λίγο πιο σοβαρός (γενικά ως άνθρωπος) από τον Ουέιντ και τις γελοιότητες περί ρουτίνας: «τα θρησκευτικά μου ‘πιστεύω’ έρχονται σε αντίθεση με το να σταθώ προσοχή μπροστά στη σημαία των Η.Π.Α., η οποία είναι σύμβολο καταπίεσης κι έχει μακρά ιστορία τυραννίας στην πολιτική της στις ξένες χώρες».

Με τους μουσουλμάνους να ξεσηκώνονται ότι το NBA στοχοποιεί τον Αμπντούλ-Ραούφ με βάση τη θρησκεία του, το NBA πήρε πίσω την τιμωρία μία μέρα μετά και ήρθε σε συμβιβασμό με τον παίκτη ότι πρέπει να στέκεται όρθιος, αλλά να μην είναι σε θέση προσοχής, μπορεί να έχει κλειστά τα μάτια και να προσεύχεται. Το τι τράβηξε ο Αμπντούλ-Ραούφ μετά είναι θέμα μιας άλλης ιστορίας, αλλά αυτός είναι ο λόγος που το NBA άρχισε να σκέφτεται να αλλάξει τον κανονισμό του και όντως το έκανε λίγα χρόνια πιο μετά.

Οπότε μπορεί τώρα το NBA να έρθει σε συμβιβασμό και με τον Ντουέιν Ουέιντ, να μην κάνει όλη του τη ρουτίνα, αλλά να μπορεί ας πούμε να καρφώνει χωρίς να σκάει την μπάλα στο παρκέ ή να σουτάρει τρίποντο αλλά να μην τρέχει να πάρει το ριμπάουντ. Πέραν του γελοίου του πράγματος, ο Ουέιντ έδειξε ότι δεν έχει ωριμάσει και ιδιαίτερα από το 2011 όταν και μαζί με τον ΛεΜπρον… κορόιδευαν τον Νοβίτσκι επειδή ήταν άρρωστος. Ίδιου τύπου βλακείες κάνει και τώρα, μόνο που τώρα αυτό που έκανε ήταν χοντράδα, με το NBA προφανώς να μη θέλει να πιάσει αυτή την καυτή πατάτα στο χέρι του (έχει μάθει από την προηγούμενη φορά…). Στο επόμενο ματς, πάντως, ο Ουέιντ λογικά μόνο που δεν θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο του Καναδά για να δείξει πόσο σέβεται την όλη διαδικασία και ότι απλώς μπερδεύτηκε γιατί του… έπεσαν πολλά μαζί στο προηγούμενο παιχνίδι.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *