Home / Α1 / Απλώς… κρίμα

Απλώς… κρίμα

Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2008
 
Η Α2 κατηγορία πλησιάζει στο τέλος της, καθώς απομένουν μόλις 3 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η σεζόν. Τρίκαλα, Πανόραμα και Δάφνη έχουν ουσιαστικά “κλειδώσει” τις τρεις πρώτες θέσεις και θα παλέψουν για τις δύο που οδηγούν στον… παράδεισο της Α1. Τα Τρίκαλα έχουν 49 βαθμούς, το Πανόραμα 47 και η Δάφνη 45, αλλά με ένα παιχνίδι λιγότερο. Αν τελικά Πανόραμα και Δάφνη τερματίσουν ισόβαθμες στο τέλος, αυτό που θα ανέβει στην Α1, θα είναι το Πανόραμα, καθώς έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, μιας κι έχει κερδίσει δύο φορές φέτος τη Δάφνη.

Το πρωτάθλημα της Α2 σημαδεύτηκε από πολλά γεγονότα φέτος. Το ξεκίνημα έγινε από το καλοκαίρι, όταν ο Δρόσος αποφάσισε να αφήσει τον Σπόρτιγκ για να πάει στην ΑΕΚ, για τους λόγους που το έκανε. Μοιραία ο Σπόρτιγκ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις της Α1 και υποβιβάστηκε στην Α2, για να πάρει τη θέση του ο ΑΓΟΡ. Προβλήματα είχαν και αρκετές ομάδες με τη συμμετοχή τους στην Α2, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Απόλλωνα, που για 1-2 μήνες κινδύνευε με αποβολή από το πρωτάθλημα, μιας και είχε καταπέσει η εγγυητική του επιταγή.
Όμως, η πιο… ενδιαφέρουσα, αλλά και πικρή ιστορία τη φετινή χρονιά δεν είναι άλλη από εκείνη του Σπόρτιγκ, την οποία λίγοι γνωρίζουν, μιας και… ποιος ασχολείται με την Α2 στην Ελλάδα; Και δεν εννοώ τον κόσμο, εννοώ βασικά τους υπευθύνους και την ομοσπονδία, οι οποίοι έχουν αφήσει στη μοίρα του το πρωτάθλημα. Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τα οικονομικά, την ασφάλιση των παικτών και τα χίλια-μύρια προβλήματα, αλλά μόνο με όσα έχουν γίνει σχετικά με την παρουσία του Σπόρτιγκ.
Ο Σπόρτιγκ είναι αυτή τη στιγμή τελευταίος στο πρωτάθλημα με 32 βαθμούς, έναν λιγότερο από το Φάληρο (33) και δύο λιγότερους από τη Χαλκίδα (34). Βεβαίως, έχει κι ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τη Δάφνη. Ακόμη ο Σπόρτιγκ δεν έχει υποβιβαστεί, αλλά η κατάστασή του είναι πολύ δύσκολη. Σε αυτό έχει συμβάλει και η αφαίρεση ενός βαθμού, ή αν προτιμάτε, ο μηδενισμός του στο ματς με τον Ηλυσιακό.

Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Σπόρτιγκ με μηδενισμό στο συγκεκριμένο παιχνίδι στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ πριν από λίγες ημέρες το ΑΣΕΑΔ απέρριψε την έφεση (για επανάληψη του ματς) του Σπόρτιγκ, που έχασε οριστικά τον έναν (έστω) βαθμό της ήττας στον αγώνα εκείνο, βαθμό ιδιαίτερα πολύτιμο.
Στο ματς είχαν γίνει… κι άλλα, τα οποία έκαναν τον Καρούση “κόκκινο πανί” για τον κόσμο του Σπόρτιγκ. Φερ’ ειπείν, στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Σπόρτιγκ χρεώθηκε με 7 φάουλ, ενώ το πρώτο φάουλ που χρεώθηκε ο Ηλυσιακός ήταν… 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Μιλάμε για αγώνα που ήταν ντέρμπι, έτσι;
Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον κόσμο του Σπόρτιγκ σε καμία περίπτωση. Δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά και να ήταν δεν επρόκειτο να ταχθώ με το μέρος οπαδών που δημιουργούν επεισόδια, όσο δίκιο κι αν θεωρητικά έχουν.
Όμως, σε μια χώρα που στον τελικό Κυπέλλου πέφτουν τούβλα στον αγωνιστικό χώρο και όλοι κάνουμε τις πάπιες, που στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ “σκάνε” κροτίδες, που στη Λάρισα γίνονται έκτροπα και κανείς δεν φταίει μετά, που εδώ και πολλά χρόνια ανοίγουν κεφάλια από νομίσματα, πέτρες, φωτοβολίδες, που οπαδός χτυπάει παίκτη (ξεχάσατε τι έγινε στη Ρόδο;) και μετά η ομάδα του μένει ατιμώρητη επειδή εκείνος δεν φορούσε… κασκόλ της, είναι τουλάχιστον υποκρισία να μηδενίζεις τον Σπόρτιγκ επειδή οι οπαδοί του… έβριζαν τον Καρούση.

Ο Σπόρτιγκ λογικά θα πέσει, εκτός αν στις τέσσερις αγωνιστικές κάνει (μάλλον) 3 νίκες και ανάμεσά τους πάρει και το Φάληρο εκτός έδρας. Από τη Β’ Εθνική θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει, όπως άλλωστε και κάθε ομάδα που πέφτει στην αφάνεια, για προφανείς λόγους. Θα αντιτάξω ότι θα έπρεπε να τον αφήσουν να “πέσει” μέσα στο γήπεδο. Όπως γίνεται με όλους. Θα μπορούσα επίσης να προσθέσω ότι πρέπει κάποια στιγμή ο Καρούσης να σταματήσει αν σφυρίζει, γιατί είναι δημόσιος κίνδυνος…
Ίσως στις 27 Μαΐου που είναι η 30η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 γραφτεί η τελευταία σελίδα για ένα ιστορικό σωματείο. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν του άξιζε να είναι τέτοια…

Εκτός κι αν θες απλώς να αποδείξεις ότι θα τα κάνεις μόνο εκεί που σε παίρνει. Και με τον Σπόρτιγκ που δεν έχει διοίκηση, δεν έχει λεφτά, δεν έχει… στον ήλιο μοίρα, σε παίρνει. Απέναντι στους “κόκκινους”, τους “πράσινους” και τους “κίτρινους” δεν τολμάς ούτε να το σκεφτείς. Ή ακόμα κι αν το σκεφτείς, υπάρχει πάντα το ΑΣΕΑΔ για να το πάρει πίσω. Μπορεί να αντιτάξει κάποιος ότι καλά να πάθει ο Σπόρτιγκ που θα πέσει, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Όμως, με την ομοσπονδία να κάνει τα στραβά μάτια για όλους πρέπει να τιμωρήσουμε τον Σπόρτιγκ για επεισόδια μικρότερης έκτασης όσων γίνονται κάθε εβδομάδα και περνούν ατιμώρητα; Με την Ολυμπιάδα να αλλοιώνει το πρωτάθλημα της Α1, το Αιγάλεω να μην πληρώνει κανέναν παίκτη του, τον ΠΑΟΚ, τον Απόλλωνα, τον, τον, τον… πρέπει να τιμωρήσουμε τον Σπόρτιγκ; Εμείς πρώτοι έχουμε πει ότι ο… στοματικός βόθρος στα γήπεδα πρέπει να πάψει επιτέλους, αλλά θα γινόμασταν γελοίοι αν υποστηρίζαμε ότι πρέπει να τιμωρηθεί ο Σπόρτιγκ και όλα θα είναι καλά, ή ότι η κάθαρση πρέπει να ξεκινήσει από τα… Πατήσια. Για όσους δεν έχουν υπόψη τους την περίπτωση, τα αναφέρω επιγραμματικά: Με 25 δευτερόλεπτα να απομένουν στο ματς Σπόρτιγκ-Ηλυσιακός, που έγινε στις 19 Ιανουαρίου, και το σκορ στο 80-84, ο διαιτητής Καρούσης (ο… γνωστός) χρέωσε με αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή το Σπόρτιγκ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί όλο το γήπεδο. Ο Καρούσης έφυγε για τα αποδυτήρια, ζήτησε εκκένωση του γηπέδου, αυτή έγινε, αλλά αντί να επιστρέψει διέκοψε οριστικά το ματς υπέρ του Ηλυσιακού, με υπαιτιότητα του Σπόρτιγκ. Η δικαιολογία ήταν ότι κατά την αποχώρησή του από το παρκέ, τα παιδιά των ακαδημιών του Σπόρτιγκ (που είχαν προπόνηση μετά το ματς και βρίσκονταν στην είσοδο των αποδυτηρίων) τον παρενόχλησαν. Βέβαια, κατά την εκκένωση, από το γήπεδο έφυγαν και τα παιδιά των ακαδημιών, αλλά αυτό δεν άλλαξε τη γνώμη του διαιτητή.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *