Home / Α1 / Ισορροπίες για γερά νεύρα…

Ισορροπίες για γερά νεύρα…

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στην Α1, με ένα… λογικό άλμα, για να πάμε σε 5 ομάδες εκτός οκτάδας (πέρσι) περιμένοντας τις εξελίξεις στην ΑΕΚ για να κλείσουμε με την τετράδα Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Κολοσσός, ΑΕΚ, την Παρασκευή (μεσολαβεί η Ευρωλίγκα) το αφιέρωμα, όταν και θα αναρτήσουμε και τα ρόστερ των 14 ομάδων αναλυτικά (ποιοι έφυγαν, ποιοι ήρθαν, ποιοι έμειναν). Όπως θα δείτε και στην ανάλυση, οι ισορροπίες είναι οριακές στις ομάδες και η χρονιά αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΚΑΒΑΛΑ
Πολλές μετεγγραφές και αλλαγές προσώπων επεφύλασσε το καλοκαίρι η Καβάλα και δημιούργησε ένα αξιόλογο ρόστερ, το οποίο υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Κώστα Πιλαφίδη μπορεί να προσπαθήσει για κάτι καλό, ξεκινώντας από τις μετεγγραφές των, αρκετά αθλητικών, Αμερικανών. Μία πολύ δυνατή επιλογή είναι αυτή του Ρίτσαρντ Σιλντς που είναι ένα αθλητικός σκόρερ, που μπορεί να παίξει και άμυνα, και έχει επαφή με το καλάθι από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, χωρίς, όμως, να… τρελαίνεται αλλά παραμένοντας μέσα στα συστήματα της ομάδας. Ο έμπειρος Ντεμέτριους Αλεξάντερ δίνει δύναμη, αθλητικά προσόντα, βρώμικη δουλειά αλλά και συνέπεια στο σκορ. Μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι ο Λορέντζο Ουέιντ που δεν έχει παίξει ακόμα επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά είναι ένας ταλαντούχος σουίνγκμαν. Κατά τ’ άλλα, τον άσο συμπληρώνουν ο γνωστός Λιθουανός Γκούστας και ο έμπειρος Στεφανίδης. Στην περιφέρεια αποκτήθηκε ο Χαφ, που δεν έδειξε πολλά πράγματα πέρσι στο Μαρούσι και, κυρίως, ο Ηλιάδης που μπορεί να αναλάβει αρκετές επιθετικές αρμοδιότητες με επιτυχία. Τσέρανιτς και Παπαιωακείμ δίνουν εμπειρία στη φροντ-λάιν, ενώ η προσθήκη της τελευταίας στιγμής, Ραΐσεβιτς είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή για τα δεδομένα της Καβάλας. Το γεμάτο ρόστερ συμπληρώνουν οι Σιγκούνας, Αγγελόπουλος και Νίκου. Συμπέρασμα; Μία καλοστημένη ομάδα με παίκτες σε κάθε θέση, αλλά χωρίς το κάτι εξαιρετικό. Οι προβληματισμοί μπήκαν από την αρχή της σεζόν με τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, τον τραυματισμό του Παπαιωακείμ και τις σκέψεις για έναν πλέι-μέικερ. Η χρονιά δε θα είναι εύκολη, αλλά υπάρχει υλικό και η εγγύηση του Πιλαφίδη. Πολύ δύσκολο, όμως, να κάνει κάποια υπέρβαση.

ΓΣ ΟΛΥΜΠΙΑ
Μετά από ένα επεισοδιακό καλοκαίρι με μεγάλη αμφιβολία για την επιβίωση της ομάδας, ήρθε η συγχώνευση των δύο λαρισινών σωματείων, για να έχουμε πλέον τα τρία σωματεία μπάσκετ της Λάρισας (Γυμναστικός, ΑΕΛ, Ολύμπια) υπό μία στέγη. Βεβαίως, στην Ελλάδα είμαστε, αυτό δεν έγινε όπως θα έπρεπε, αλλά ας ελπίσουμε από εδώ και στο εξής η ομάδα να είναι βιώσιμη και ο λαός της Λάρισας να την αγκαλιάσει. Η Ολύμπια άλλαξε στην ουσία όλο της το ρόστερ το καλοκαίρι. Η νέα προσπάθεια θα γίνει υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Κουτσοκέρα, που θα έχει μια ευκαιρία στην Α1. Τον τελευταίο μήνα έγιναν οι περισσότερες κινήσεις της ομάδας, η οποία συνεχίζει ακόμη τις σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση. Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε εντυπωσιακό, αλλά ούτε και αμελητέο. Στην περιφέρεια θα δούμε τους Τριχόπουλο, Τζακόπουλο, Φ. Βασιλόπουλο, Καρατζολίδη, από ελληνικής πλευράς, συν το μεγαλύτερο όνομα που πήρε η Ολύμπια, το διεθνή Γερμανό Ντέμοντ Γκριν. Μαζί τους ο Ντάσιν Σάλισμπερι και ο Τζαμάρ Μπάτλερ, με τον πρώτο να έχει καλύτερες συστάσεις και τον δεύτερο να έχει μπει πιο δυνατά στα φιλικά. Κάτω από τα καλάθια υπάρχουν ο Μίροσλαβ Τόντιτς και ο Κρις Μάσι, με τον δεύτερο να μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της ομάδας και σημείο αναφοράς στο πρωτάθλημα, αλλά και οι Καραβανάς, Παπακώστας, με τον Μπόγδανο και τον Θεοδωράκο να κινούνται μεταξύ του «3» και του «4». Η Ολύμπια θα παλέψει για τη σωτηρία της, δεν φαίνεται να έχει καλύτερο ρόστερ από τις 4 βασικές αντιπάλους της, ενώ θα στηρίζει όλο το παιχνίδι της στους ξένους ουσιαστικά. Πάντως, δεν είναι αμελητέα ποσότητα και όλοι ξέρουμε ότι είναι μετρημένα τα παιχνίδια που σημαδεύει μια ομάδα για να μείνει στην κατηγορία.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μια ομάδα σκληρή, που φέτος θέλει να γίνει… ακόμη πιο σκληρή. Πέρσι τα κατάφερε στο φινάλε να παραμείνει στην κατηγορία, παρά το άθλιο ξεκίνημα στη σεζόν. Ο Βαγγέλης Αγγέλου, που θεωρήθηκε ο κύριος λόγος παραμονής, θα διατηρήσει τα ηνία της ομάδας από τον πάγκο, ενώ οι κινήσεις το καλοκαίρι ήταν αρκετές, μερικές από τις οποίες εντυπωσιακές. Αρχής γενομένης από την περιφέρεια, θα δούμε τον Έιμπραμς, ο οποίος δεν έχει εμπειρίες από επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά θεωρείται πολύ καλός σκόρερ με βάση τα κολεγιακά δείγματα γραφής. Μαζί του ο Νίκος Κατσαρές, ο Γιάννης Προδρόμου, ο Γιώργος Αποστολίδης και ο Βασίλης Κούνας, με τον Πέτρο Νοέα που έφυγε από το Μαρούσι. Επίσης, μία από τις δύο καλύτερες μετεγγραφές της ομάδας, ο Κασίμπ Πάουελ, που θα είναι και ο ηγέτης της στο «3». Αναφορά πρέπει να κάνουμε και στον Γιόργκι Τσιντσάτζε, που παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει καλά στοιχεία. Σημαντικές βοήθειες θα προσφέρουν οι Σακελλαρίου και Σ. Γκιζογιάννης, με τον δεύτερο να παίζει κυρίως κοντά στην μπασκέτα. Κάτω από τα καλάθια υπάρχει ο Βασίλης Σίμτσακ, το ταλέντο του Μιχάλη Τσαϊρέλη, ο αξιόπιστος Σάβο Τζιγκάνοβιτς και η άλλη μεγάλη μετεγγραφή, Μίχα Ζούπαν. Μαζί τους ο Τάιρελ Μπιγκς, που επίσης έχει παίξει μόνο κολεγιακό μπάσκετ και είναι ερωτηματικό πώς θα προσαρμοστεί, αν και τον ακολουθούν καλές συστάσεις και καλό περιφερειακό σουτ, παρότι το προσωνύμιό του είναι… «Baby Shaq» για προφανείς λόγους… Τα Τρίκαλα δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται περιπέτειες υποβιβασμού, αλλά η Α1 έχει δυναμώσει και δεν φαίνεται να ξεχωρίζει το ρόστερ τους σημαντικά από τις υπόλοιπες. Όλη η χρονιά θα είναι μάχη και φέτος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Καλή ομάδα φαίνεται να έχει χτίσει το Περιστέρι με στόχο, στην επιστροφή του στην Α1, να παραμείνει στην κατηγορία. Ο ιστορικός σύλλογος «θωρακίστηκε» με καλούς ξένους και έμπειρους Έλληνες. Ο Ουίλ Ντάνιελς μας έχει δείξει από πέρσι ότι είναι πολύ καλός παίκτης, ο Μάρκους Φάιζον, με πολλές εμπειρίες και παραστάσεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Τζέιμι Άρνολντ, μπορεί να είναι 34, αλλά τεσσάρι αυτής της αξίας έχουν ελάχιστες ομάδες στην Α1. Μπεμπά και Χάμοντς θα είναι χρήσιμοι ρολίστες, ενώ αυτές τις ημέρες πιθανότατα υπογράφει ο Γκάρι Ουίλκινσον, τα διαπιστευτήρια του οποίου μιλούν για έναν ψηλό έτοιμο για αξιοπρόσεκτη καριέρα στην Ευρώπη. Από τους Έλληνες ξεχωρίζει βεβαίως ο Νίκος Παπανικολόπουλος που δίνει το κάτι παραπάνω σε ομάδες αυτού του επιπέδου, ο Τσιάκος είναι ένας καλό ρολίστας, ο Ελληνοαμερικάνος Μπράμος έπαιζε στο κολέγιο του Μαιάμι με καλές επιδόσεις, ενώ από πέρσι έμειναν οι Μαργαρίτης και Δεληγιάννης. Τέλος, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, μέλος της νέας χρυσής ελληνικής γενιάς, θα έχει την ευκαιρία να πάρει χρόνο και να δείξει την εξέλιξη που μπορεί να έχει. Στον πάγκο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα κάνει μάλλον καλά τη δουλειά του. Η Α1 φέτος παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, αλλά εάν ο ιστορικός σύλλογος των δυτικών προαστίων μείνει υγιής και δουλέψει επαγγελματικά (συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για ένα γεμάτο γήπεδο) έχει τα φόντα για να μας δείξει ότι ήρθε ξανά για να μείνει.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ
Ανέβηκε ξανά στα σαλόνια ο Ηλυσιακός κι εκεί θέλει να παραμείνει. Οι κινήσεις τις ομάδας το καλοκαίρι συμπεριλάμβαναν και δύο θεαματικότατες μετεγγραφές, του Βοντίγκο Κάμινγκς και του Νίκου Χατζή. Ο πολύπειρος Κάμινγκς μπορεί να είναι ο ηγέτης στην περιφέρεια της ομάδας, με τον Χατζή, τον Καρύδα, τον Παπαδάκη, τον Παπαπέτρου, τον Αθανασούλα, τον Θ. Σιούτη, τον Βιδάλη και τον Ιωάννου. Στην περιφέρεια κινείται και ο Μπρεντ Πετγουέι (αλλά και στο «4»), που προβλέπεται να μας σηκώσει πολλές φορές από την καρέκλα μας φέτος. Ο Στέργιος Κουφός βλέπει τους Παπανικολάου, Γαλιώτο στη ρακέτα, μαζί με τον χρυσό έφηβο, Λεωνίδα Κασελάκη και τον φερέγγυο Μπράιαν Μπουτς. Χωρίς να έχει το ρόστερ που προκαλεί αίσθηση, ο Ηλυσιακός έχει στηριχτεί σε καλές βάσεις και κυνηγά τη σωτηρία του. Πάντως, κι αυτός θα έχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά του ως τη σωτηρία, όπως και οι άλλοι 4 της κατηγορίας. Χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη… με κάποιον από άλλη κατηγορία να καταλήγει στα κατώτερα στρώματα.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *