Home / Α1 / Κόσμοι μακριά…

Κόσμοι μακριά…

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2009

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα στη φετινή Α1 με τις ομάδες που συμπλήρωσαν πέρσι την οκτάδα (Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Κολοσσός) συν την ΑΕΚ. Αναλυτικά τα ρόστερ και των 14 ομάδων μπορείτε να τα βρειτε στο πιο κάτω από το παρόν άρθρο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο φετινός Πανιώνιος έχει χαμηλώσει πάρα πολύ τον πήχη. Σε μία Α1 που οι περισσότερες ομάδες μπαίνουν ενισχυμένες (γιατί δεν ξέρουμε πώς θα είναι… μετά από ένα μήνα), ο Πανιώνιος δεν μπορεί να θεωρεί τίποτα σίγουρο. Το ρόστερ του δεν μπορεί να φοβίσει κανέναν και μοιάζει μάλλον άδειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επίπεδο ανεβαίνει από την παρουσία του Γιάννη Καλαμπόκη, που προτίμησε να γυρίσει στην «πλατεία» ενώ θα μπορούσε να έχει πάει σε σαφώς καλύτερη ομάδα. Το καλοκαίρι ξεκίνησε ζεστά με τους Παπανικολάου και Χαριτόπουλο να υπογράφουν στην ομάδα, με τον πρώτο να έχει μάλιστα και καλύτερες προτάσεις. Όμως, λίγο η μετεγγραφική στειρότητα της συνέχειας, λίγο το πισωγύρισμα με το γήπεδο, λίγο οι άγνωστοι ξένοι, λίγο οι αλλαγές στους ξένους πριν αρχίσει η χρονιά, λίγο η αμφισβήτηση στον Μάρκοβιτς από τα φιλικά ακόμη, και ο Πανιώνιος δεν φαίνεται να μπαίνει με καλούς οιωνούς στο πρωτάθλημα.

Ο Αγαδάκος ουσιαστικά χάνει σχεδόν όλη τη χρονιά, ενώ στην ομάδα έμειναν ο Ζορόσκι και ο Κανονίδης. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλή ώρα στο παρκέ τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς και τον Χάρη Γιαννόπουλο, που κανονικά φέτος έχουν χρυσή ευκαιρία να πάρουν αγώνες και να δείξουν το ταλέντο τους. Αρκεί να τους πιστέψουν αι οι προπονητές τους.

Ο Πανιώνιος έχει κατεβάσει τον πήχη, κι αυτό φρόντισε ο ίδιος να το καταστήσει σαφές, όταν η ομάδα αρνήθηκε τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στους ξένους θα δούμε τον Μπι Τζέι Έλντερ, που θα είναι μαζί με τον Καλαμπόκη ο ηγέτης της περιφέρειας, παίκτης ποιότητας. Ερωτηματικό αποτελούν ο Ράις και ο Ρότζερς, καθώς δεν έχουν παίξει ακόμη επαγγελματικό μπάσκετ και έρχονται κατευθείαν από το κολέγιο. Εκεί αμφότεροι είχαν θεαματικά νούμερα, αλλά ας τους δούμε πρώτα πριν… χαρούμε. Εσχάτως στην ομάδα ήρθε ο Βάσκο Εφθίμοφ, που θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση στο καλάθι. Ο «Μπάρκλεϊ των φτωχών» είναι, όμως, ο χειρότερος από τους διεθνείς πάουερ φόργουορντ που ήθελε ο Πανιώνιος (Σλόκαρ, Ράντσικ). Στην ομάδα υπάρχει και ο Τσκιτισβίλι, ο οποίος θα έρθει… από βδομάδα, δηλαδή μετά την έναρξη της σεζόν λόγω προβλήματος στη βίζα του, ενώ ο Μιλόσεβιτς το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει από το σύλλογο. Στο ρόστερ και οι Αθηναίου, Μπετίνιο. Ο Πανιώνιος θέλει να πάει καλά, αλλά ξεκινάει πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες ομάδες του γκρουπ του. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, μπορεί να παλέψει για την οκτάδα, ενώ ανάλογα με τη διαχείριση του ρόστερ του, ούτε η κατηγορία είναι δεδομένη (ακραίο σενάριο).

ΠΑΟΚ: Κακά τα ψέματα, ο φετινός ΠΑΟΚ έχει υψηλές βλέψεις. Με τον μάστορα, Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο, που απολαμβάνει επιτέλους του σεβασμού και της αναγνώρισης που του αξίζουν, ο ΠΑΟΚ έχει στηθεί για να προκαλέσει… πολλές κηδείες και να παλέψει ακόμη και για τετράδα. Βέβαια, ενώ το καλοκαίρι κύλησε ήρεμα, λίγο πριν την αρχή της χρονιάς άρχισαν να «σκάνε» τα πρώτα προβλήματα με παλιές «αμαρτίες». Βασική προϋπόθεση για να ισχύσουν τα περί στόχων είναι να μείνει το ρόστερ αναλλοίωτο, αλλιώς επιστρέφουμε στα περσινά…

Στον άσο βρίσκεται ο Ουίλιαμ Έιβερι, που είναι υπ’ ατμόν αλλά προς το παρόν στο ρόστερ. Πίσω του οι Καυκής και Καλαϊτζίδης, δίνουν πληρότητα. Ο Δεμερτζής, ο πολύ καλός Γκρέγκορι (που παραδόξως επέτρεψε εκεί απ’ όπου πέρσι έφυγε) ο Γαλαζούλας, ο Γιαννακίδης και ο Κρις Μονρό συνθέτουν μια δυνατή περιφέρεια, με τον Ταπούτο να αποτελεί την σύνδεση με τη ρακέτα. Ίσως η μεγαλύτερη δύναμη της ομάδα είναι στα καλάθια με τον Χέλιγουελ, τον διεθνή Τζεσέφκσι, τον Τσιάρα, τον νεαρό Καλλέ και τον παικταρά Ντρόμπνιακ, που μόνος του μπορεί να ανεβάσει μια ομάδα ένα επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ χωρίς μεγάλα λόγια στρώνεται στη δουλειά και θέλει να αλλάξει την ιστορία του και να αναγκάσει ξανά τον μπασκετικό κόσμο να μιλήσει γι’ αυτόν. Ο Μαρκόπουλος είναι εγγύηση στον πάγκο και ο ΠΑΟΚ δικαιολογημένα είναι αισιόδοξος. Η οκτάδα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει το ρόστερ για να παλέψει για την τετράδα. Αρκεί…

ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Χωρίς μεγάλες αλλαγές από πέρσι, ο Κολοσσός μπαίνει στην Α1 με δοκιμασμένη συνταγή και με θέληση να είναι ξανά στην οκτάδα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κρατά το μαγικό ραβδί στον πάγκο και φέτος, μετά την πλήρως επιτυχημένη περσινή σεζόν. Ο Κολοσσός επέλεξε 4 ξένους, όχι για οικονομικούς λόγους, αφού είναι από τα λίγα υγιή στον τομέα αυτό σωματεία, με τους δύο από αυτούς να είναι… γνωστοί από πέρσι: ο Λανς Χάρις και ο Σάσα Βασίλιεβιτς, αμφότεροι είχαν πολύ καλή χρονιά την περασμένη σεζόν.

Στην περιφέρεια θα συναντήσουμε επίσης τους Παντελιάδη, Ζάρα, Τσάμη, Δανά και βεβαίως τον Νίκο Παππά, που ήρθε από την Ισπανία για να τραβήξει τα βλέμματά μας πάνω του. Στη ρακέτα υπάρχει ο Μανωλόπουλος, ο Ασημακόπουλος, ο Κώστας Χαρίσης, αλλά και οι δύο νέοι Αμερικανοί, Τζον Έντουαρντς και Ρόμπερτ Ντόζιερ, με τον πρώτο να είναι εγνωσμένης αξίας και τον δεύτερο να τον ακολουθούν οι καλύτερες συστάσεις, ιδίως για το παιχνίδι του πάνω από το στεφάνι.
Ο Κολοσσός δεν έχει θεαματικό ρόστερ, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι είναι ήδη φτιαγμένη ομάδα με ελάχιστες προσθήκες. Ο Σφαιρόπουλος αισιοδοξεί, η λογική, πάντως, λέει ότι θα πρέπει να παλέψει πολύ για να είναι οκτάδα.

ΑΕΚ: Η ομάδα που φέτος δυσφήμησε την Α1 πριν καν αυτή αρχίσει. Κάθε χρονιά έχουμε τα ίδια από κάποιον, φέτος ήταν από την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος, τις οποίες μάλλον θα πληρώνει για καιρό. Το θέμα της δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει ούτε λιγότερο από 24 ώρες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ η ντροπή ολοκληρώθηκε με τους Στεφάνοφ και ΜακΓκραθ να είναι στην ομάδα, αλλά να μην έχουν υπογράψει συμβόλαιο ακόμα, λόγω… άλλων προτεραιοτήτων. Οι Έλληνες παίκτες (αλλά και οι ξένοι) κοιτούσαν εδώ και δύο μήνες αμήχανοι να παίζεται το θέατρο του παραλόγου στην ομάδα. Το Age of Basketball μίλησε μαζί τους (ιδίως με τους νέους παίκτες) και όλοι είπαν το ίδιο: απ’ τη μία απογοήτευση για το όλο θέμα και το πόσο «τράβηξε», απ’ την άλλη ότι κανείς δεν βγήκε να μιλήσει αρνητικά, γιατί όλοι σέβονται απόλυτα την ιστορία, τη φανέλα και τον κόσμο της ομάδας. Οι παίκτες τα σέβονται, άλλοι είναι που διασύρουν έναν τόσο μεγάλο σύλλογο εδώ και τόσα χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι η ΑΕΚ θα βρει το δρόμο της φέτος και δεν θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή.

Πέρα από όλα αυτά, η ΑΕΚ, που δεν θα έπρεπε να είναι στην Α1 φέτος, έχει πολύ καλό ρόστερ. Αν μπορέσει και το κρατήσει για όλη τη χρονιά (ασχέτως του ποιοι θα είναι παρόντες στην πρεμιέρα), μπορεί να αποτελέσει αγωνιστικά την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Στην περιφέρεια υπάρχει ο Τορίν Γκριν, πολύ καλό και αθλητικός άσος, ο Ντόνι ΜακΓκραθ, ο αξιόμαχος Ρίστε Στεφάνοφ, αλλά και ο πρώτος Έλληνας σκόρερ της περσινής χρονιάς, Μάκης Νικολαΐδης, με τον «παίκτη για όλες τις δουλειές» Άκη Καλλινικίδη. Στην περιφέρεια είναι και ο Ροντρίγκ Μελς, που μπορεί να βοηθήσει, αλλά και ο Λαμόντ Μακ, τον οποίο συνοδεύουν ενθουσιώδεις κριτικές από το κολέγιο και μπορεί να παίξει και στο «4» (όπως και ο Καλλινικίδης).

Στη ρακέτα, ο Τουντζιαράκης συμπληρώνει τον Δορκοφίκη, ενώ υπάρχει και ο τρομερός Τορίν Φράνσις (2ος σκόρερ και 1ος ριμπάουντερ σε μέσο όρο πέρσι στην Α1). Η «Ένωση» μπορεί να έχει πετύχει διάνα και στους 6 ξένους της, ενώ σίγουρα οι Γκριν, Στεφάνοφ, Φράνσις, ΜακΓκραθ είναι λύσεις πρώτης γραμμής, με τον Μακ να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ΑΕΚ μπορεί να πάει πολύ καλά, ο Φλεβαράκης έχει δείξει άριστα δείγματα, αλλά βασικό είναι να μείνει η ομάδα ήρεμη, πληρωμένη και αποκομμένη όσο γίνεται από εξωαγωνιστικά προβλήματα.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *