Home / NBA / Αλλαγές ισορροπιών;

Αλλαγές ισορροπιών;

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010
Τελείωσε πριν από λίγες ημέρες η μετεγγραφική περίοδος του χειμώνα για τις ομάδες του NBA. Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά τα τελευταία χρόνια το finish ήταν ιδιαίτερα δυνατό με θεαματικές κινήσεις που τραβούν την προσοχή κι ελπίζουν να αλλάξουν τη ροή του πρωταθλήματος.

Σε τέτοιες κινήσεις ενεπλάκησαν το Ντάλας, το Κλίβελαντ, η Νέα Υόρκη, το Χιούστον, αλλά και η Ουάσινγκτον προς την… αντίθετη κατεύθυνση.

Οι Μάβερικς για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια προχώρησαν με λογική στο μετεγγραφικό παζάρι και έκαναν δύο κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Η πρώτη ήταν να φύγει ο Τζος Χάουαρντ από την ομάδα (που ακόμη και στην καλύτερή του χρονιά είχε δείξει ότι στα δύσκολα δεν μπορεί να βοηθήσει) και η δεύτερη να πάρουν σέντερ. Ο Χάουαρντ έφυγε και ο Καρόν Μπάτλερ με τον Ντεσόν Στίβενσον ήρθαν στην θέση του για να «γεμίσουν» το «3», ενώ αντί του Ντρου Γκούντεν (που ούτως ή άλλως δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα) ήρθε ο Μπρένταν Χέιγουντ. Και οι τρεις κατέφτασαν από την Ουάσινγκτον για να δώσουν ξεκάθαρες σκέψεις και βλέψεις τίτλου στους Μάβερικς. Ο Χάουαρντ έπρεπε να φύγει, καθώς δύσκολα θα κατάφερνε να «σβήσει» τα όσα (δεν) έχει κάνει στα πλέι οφς για τους Μάβερικς όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου, όταν ένας παίκτης αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, τότε καλό θα είναι και γι’ αυτόν και για την ομάδα να αλλάζει παραστάσεις. Με τους Μπάτλερ και Χέιγουντ, συν τους Κιντ, Τέρι, Μάριον να πλαισιώνουν τον Νοβίτσκι, οι Μάβερικς είναι ομάδα πρωταθλητισμού. Επίσης, πλέον είναι πλήρεις, καθώς το ρόστερ συμπληρώνουν οι Νταμπίερ, Κάρολ, Στίβενσον, Μπαρέα, Μπουμπουά, Ναχέρα και Τόμας.

Ένας άλλος από τους διεκδικητές για τον τίτλο προσπάθησε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και τα κατάφερε στο μέγιστο, σχεδόν, βαθμό. Οι Καβαλίερς κατάφεραν να αποκτήσουν τον Άντον Τζέιμσον, που σίγουρα μπορεί να τους δώσει τον τίτλο, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό «τρίο» με τον Τζέιμς και τον Ο’ Νιλ. Ο Σακίλ θα κουράζεται λιγότερο μέχρι τα κρίσιμα, σκορ θα υπάρχει περισσότερο από τη ρακέτα (όσο το «επιτρέπει» ο Τζέιμς βέβαια) καθώς ο Τζέιμσον είναι παίκτης πρώτης διαλογής και Α΄ κλάσης, ενώ το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει και ο Ιλγκάουσκας αφού λύσει το συμβόλαιό του με τους Ουίζαρντς (κάτι που θέλει και ο ίδιος και η ομάδα). Σίγουρα μετεγγραφή πρώτου επιπέδου για τους Καβαλίερς, μετεγγραφή που «τρομάζει» τους υπόλοιπους μνηστήρες του τίτλου. Πάντως, για να κάνουμε και λίγο πλάκα, ο Τζέιμς πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι δεν θα μάθει να σουτάρει τρίποντο κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά θα πρέπει να το κάνει στις προπονήσεις: στα τελευταία 3 ματς των Καβς έχει 4/21 τρίποντα (δηλαδή 19%) και συνεχίζει…

Τέτοια κίνηση προσπάθησαν να κάνουν και οι Ρόκετς αποκτώντας τον Κέβιν Μάρτιν στη θέση του Τρέισι ΜακΓκρέιντι, που ούτως ή άλλως εδώ και 1,5 χρόνο… έμενε μέχρι να φύγει, καθώς μόνο με τις καρέκλες δεν είχε ψυχρανθεί στο γήπεδο των Ρόκετς. Ο Μάρτιν (μαζί με τον Τζάρεντ Τζέφρις) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους Ρόκετς, που είναι αυτή τη στιγμή εκτός πλέι οφς.

Ο ΜακΓκρέιντι βρήκε το επόμενο λιμάνι του στη Νέα Υόρκη, που προσπαθεί να βρει τρόπο για να ανατρέψει την κατάρα του Γιούιν, που τη στοιχειώνει από τη στιγμή που «έβγαλε στο σφυρί» τη μεγαλύτερη βεντέτα της. Βγήκε κι αυτή σίγουρα κερδισμένη, όπως και οι Ρόκετς από την τριπλή αυτή ανταλλαγή (με τους Κινγκς). Ο ΜακΓκρέιντι είχε παίξει 6 ματς στο Χιούστον όλη τη χρονιά με 3 πόντους μέσο όρο (19 συνολικά) σε 7 λεπτά (45 συνολικά). Στη Νέα Υόρκη έβαλε 26 πόντους στο πρώτο του ματς κι έπαιξε 32 λεπτά, δηλαδή όσο σχεδόν όλη τη σεζόν στο Χιούστον. Ο ίδιος δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι θέλει να παίξει στη Νέα Υόρκη εδώ και τώρα και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κρατήσει λίγο από τον υπέρμετρο εγωισμό του έξω από το παρκέ για να τη βοηθήσει ουσιαστικά.

Η άλλη μετεγγραφή της Νέας Υόρκης είναι ο Έντι Χάουζ αντί του Νέιτ Ρόμπινσον. Εδώ τα στατιστικά λένε ότι οι Νικς δεν έκαναν καλά, καθώς ο Ρόμπινσον και περισσότερο σκόραρε και πιο νέος είναι. Πάντως, ο Χάουζ μπορεί άνετα να βάζει τους πόντους του Ρόμπινσον αν παίζει το χρόνο του και είναι παίκτης υψηλού επιπέδου και σωστός επαγγελματίας.

Απ’ την άλλη, στη Βοστόνη πήραν παίκτη ενώ… κανείς δεν το ήθελε! Ο Ντον Ρίβερς, ο Ρέιτζον Ρόντο και ο Ρέι Άλεν όταν ρωτήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Νέιτ Ρόμπινσον, και οι τρεις είπαν ότι ήθελαν να μείνει ο Χάουζ και ότι η ομάδα ήταν καλά όπως ήταν χωρίς να χρειάζεται αλλαγές, με τον Άλεν να είναι πιο σκληρός με τη διοίκηση. Πάντως, ο Ρίβερς είπε ότι η διοίκηση του είχε πει ότι ψάχνει για παίκτη και ότι ήθελε να αλλάξει κάτι στην ομάδα (παρά τη δηλωμένη διαφωνία του προπονητή). Βέβαια, ο Ρόμπινσον, αν μπορέσει να προσαρμοστεί, δεν τους κακόπεσε, αφού είναι παίκτης με αρκετές αρετές και μπορεί να βοηθήσει.

Τέλος, μεγάλη αίσθηση στο μετεγγραφικό παζάρι έκαναν και οι Ουίζαρντς. Ο Στερν τιμώρησε τους Αρίνας και Κρίτεντον και οι Ουίζαρντς αποφάσισαν σε μια χαμένη χρονιά να ξηλώσουν όλη την ομάδα, δίνοντας τους τρεις καλύτερούς τους παίκτες (πλην Αρίνας): Καρόν Μπάτλερ, Μπρένταν Χέιγουντ και Άντον Τζέιμσον. Τι έμεινε στην Ουάσινγκτον; Δυστυχώς (για τους ίδιους) οι οπαδοί των Ουίζαρντς, που θα περάσουν ένα εφιαλτικό δεύτερο μέρος της χρονιάς μέχρι τα πλέι οφς (και τις δικές τους διακοπές). Οι Ουίζαρντς «έδωσαν» 32 εκατομμύρια δολάρια σε σάλαρι καπ (με τους τρεις προαναφερθέντες συν τους Στίβενσον και ΜακΓκουάιρ) και πήραν τον Ιλγκάουσκας, ο οποίος θα φύγει τώρα και το καλοκαίρι τους γλιτώνει 11 εκατομμύρια, και τον Χάουαρντ, ο οποίος το πιο πιθανό είναι να μην ανανεώσει (έχει οψιόν η ομάδα), άρα γλιτώνουν άλλα 11 εκατομμύρια (σύνολο 22 από αυτούς συν 1 από τον Σίνγκλετον).

Να δούμε ποιους θα προσελκύσουν το καλοκαίρι με τόσο χώρο που θα έχουν στο ρόστερ τους και το σάλαρι καπ τους. Έως τότε, μπορεί ο πρόεδρός τους να δήλωσε ότι «ψάχναμε έναν τρόπο να για να βοηθήσουμε την ομάδα να ανακάμψει αγωνιστικά φέτος», αλλά όλοι γέλασαν όταν το άκουσαν και ξέρουν ότι μόνος στόχος της ομάδας είναι να μείνει σε μια από τις 4 χειρότερες θέσεις στη λίγκα, ελπίζοντας σε καλή θέση στο ντραφτ.

Νίκος Κουσούλης


Υ.Γ.:
Ο Κόμπι Μπράιαντ προπονούσε 1,5 μήνα τον Σάνον Μπράουν στα καρφώματα. Κάθε μέρα ακούγαμε… «τι θα τους κάνει ο Μπράουν», ο Κόμπι δήλωνε ότι το έχει σίγουρο, ο Μπράουν… αυτοθαυμαζόταν, πολλοί είχαν «ψαρώσει» τόσο πολύ που στην ψηφοφορία του nba.com για το ποιος θα πάρει τα καρφώματα ο Μπράουν προηγούταν με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες από τον δεύτερο, αλλά τελικά ο… Χάρπρινγκ θα κάρφωνε καλύτερα. Μακράν τα δύο καλύτερα καρφώματα ήταν το δεύτερο του ΝτεΡόζαν στον πρώτο γύρο (αυτό με τον συμπαίκτη-βοηθό) και το δεύτερο του Ρόμπινσον στον τελικό. Ο Ρόμπινσον έγινε ο πρώτος στην ιστορία που κερδίζει 3 διαγωνισμούς και μόλις ο 3ος συνολικά που παίρνει 2 συνεχόμενους (Τζόρνταν και Ρίτσαρντσον οι άλλοι δύο).

Υ.Υ.Γ.: Στο Shooting-stars από τη στιγμή που το all-star game γινόταν στο Ντάλας και από τη στιγμή που βρέθηκε τρόπος για να παραταχθεί ομάδα της περιοχής (ομάδα Texas τελικά), ε, κάπου εκεί τελείωσε και η αγωνία για τον νικητή. Ή όπως φώναζε ένας σχολιαστής «δεν είναι δίκαιο» με τον Νοβίτσκι για «ψηλό» στην ομάδα.

Υ.Υ.Υ.Γ.: Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο Νικόλα Πέκοβιτς διανύει τους τελευταίους του μήνες στον Παναθηναϊκό και ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τη διοίκηση της Μινεσότα να παίζει του χρόνου στους Τίμπεργουλβς. Μέχρι το καλοκαίρι, πάντως, υπάρχει καιρός.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *