Home / NBA / Κρόφορντ-Ντάνκαν μέρος δεύτερο;

Κρόφορντ-Ντάνκαν μέρος δεύτερο;

Το NBA ανακοίνωσε το διαιτητικό τρίο για τον δεύτερο τελικό και ανάμεσά τους βρίσκεται και το όνομα του Τζόι Κρόφορντ, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων και… θεωριών συνωμοσίας από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα. Ο Κρόφορντ είναι από τους παλαιότερους διαιτητές του ΝΒΑ, σφυρίζει από το 1977, αλλά οι σχέσεις του με τους Σπερς δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλές. Και δικαιολογημένα…               

Το (δικαιολογημένο) πρόβλημα των Σπερς ξεκίνησε το 2007, όταν στις 15 Απριλίου, σε αγώνα κανονικής περιόδου απέναντι στους Ντάλας Μάβερικς, ο Κρόφορντ είχε αποβάλει τον Τιμ Ντάνκαν από το παιχνίδι επειδή… γέλασε στον πάγκο. Ο Κρόφορντ είχε πρώτα δώσει τεχνική ποινή στον Ντάνκαν επειδή διαφώνησε από τον πάγκο με ένα επιθετικό φάουλ, πέρασαν δύο-τρεις φάσεις (1:16 αγώνα) και του έδωσε και ντεσκαλιφιέ επειδή γέλασε για ένα σφύριγμα κατά των Σπερς.

Βεβαίως, αυτό δεν πέρασε έτσι, ο Στερν έσπευσε να δείξει στους διαιτητές ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια της εξουσίας τους, τιμώρησε τον Κρόφορντ για το υπόλοιπο της σεζόν (κανονική περίοδο και πλέι οφς), με αιτιολογία «ανάρμοστη συμπεριφορά» και «απρεπή σχόλια» κατά του Ντάνκαν, λέγοντας ότι: «Ο Κρόφορντ απέτυχε να σταθεί στο ύψος των στάνταρντς του επαγγελματισμού και της διαχείρισης του παιχνιδιού. Ειδικά σε συνδυασμό με παρόμοιες πράξεις του ίδιου διαιτητή στο παρελθόν, μια σημαντική τιμωρία είναι σίγουρη. Αν και είναι από τους καλύτερους διαιτητές μας, θα πρέπει να απολογηθεί για τις πράξεις του στο παρκέ και θα συζητήσουμε μαζί του μετά τη σεζόν έτσι ώστε να καταλάβει τις αρμοδιότητές του».

Ο Κρόφορντ τότε είχε πει ότι αν ξαναβρισκόταν στο παιχνίδι θα απέβαλε και πάλι τον Ντάνκαν και πρόσθεσε: «Αν ο εργοδότης μου θεωρεί ότι αυτό δεν είναι σωστό, τότε έχω πρόβλημα μαζί του», μιας και ο Ντάνκαν ήταν «ασεβής» προς τους διαιτητές «επειδή γελούσε μαζί τους».

Τα απρεπή σχόλια που ήταν ένας από τους λόγους που είχε τότε τιμωρηθεί ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα γύρισε στον Ντάνκαν και είπε: «Θες να παλέψουμε; Θες να παλέψουμε;».

Η φάση της αποβολής του Ντάνκαν το 2007:

Ολόκληρο το περιστατικό από πριν την πρώτη τεχνική ποινή στον Ντάνκαν, σε αυτό το βίντεο:

Κι ενώ όλοι περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία το τι θα κάνει ο Κρόφορντ απέναντι στον Ντάνκαν, η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κρόφορντ έχει γίνει πρωταγωνιστής του αγώνα τον οποίο σφυρίζει. Το 2003 (η πιο γνωστή ανάμεσα στις “τρελές” στιγμές του στα παρκέ), στο 2ο παιχνίδι των τελικών της Δύσης, ο Κρόφορντ είχε δώσει 4 τεχνικές ποινές σε 10 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα στον Ντον Νέλσον και τον Ντελ Χάρις, τότε προπονητή και βοηθό του, αντίστοιχα, στους Μάβερικς, αποβάλλοντάς τους και τους δύο από τον αγώνα!

Ο Στερν είχε και τότε «τρελαθεί» με τον Κρόφορντ, που σύμφωνα με πηγές μέσα από τη λίγκα του είχε πει ότι την επόμενη φορά που θα επισκιάσει παιχνίδι με τα σφυρίγματά του θα υποστεί πολύ σοβαρές συνέπειες. Μετά το περιστατικό του 2007, ο Κρόφορντ είχε πει σε συνέντευξή του ότι δεν περίμενε να ξανασφυρίξει στο NBA (πριν ανακοινωθεί η τιμωρία του τότε). Τελικά, ξανασφύριξε, και, μάλιστα, θα σφυρίξει και τους Σπερς σε τελικό.

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι πλέι οφς που σφύριξε ο 61χρονος Κρόφορντ ήταν ο 4ος φετινός τελικός της Ανατολικής περιφέρειας ανάμεσα στους Χιτ και τους Πέισερς, όπου, έδωσε τεχνική ποινή στον Τζέιμς στο πρώτο δωδεκάλεπτο, συν 4 φάουλ στην τελευταία περίοδο, με αυτό να είναι το 2ο παιχνίδι στην καριέρα του Τζέιμς στα πλέι οφς που αποβλήθηκε με 6 φάουλ. Μένει να δούμε αν και το βράδυ τη Κυριακής ο Κρόφορντ θα επιλέξει να ντυθεί για τον ρόλο του πρωταγωνιστή στο ματς…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *