Home / Α1 / Αφου σας… χαλάνε όλους, να τους κόψουμε;

Αφου σας… χαλάνε όλους, να τους κόψουμε;

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου 2010

Είχαμε δεν είχαμε το χαλάσαμε το κλίμα στους φετινούς τελικούς της Α1. Ήταν, βέβαια, στραβό το κλίμα από την αρχή της χρονιάς και θα έπρεπε να το περιμένουμε. Και αυτό που έγινε στον 3ο αγώνα των πλέι οφς, αλλά και τη συνέχεια. Στην αρχή της σεζόν ο ΠΣΑΚ και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος (και βέβαια πολλοί παίκτες της Α1) μίλησαν για το έγκλημα της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ με τους διαιτητές που άφησε «γυμνή» την Α1 με διαιτητές άπειρους, ακατάλληλους ή μέτριους.

Τότε τα είχαμε γράψει, από τότε όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες της Α1 έχουν γκρινιάξει κάποια στιγμή της χρονιάς, αλλά από ουσία τίποτα (προφανώς). Έτσι, φτάσαμε στους τελικούς, που η ΚΕΔ ονομάζει με ανακοίνωσή της την Παρασκευή «κορυφή της πυραμίδας του ελληνικού πρωταθλήματος», για να μιλάμε για διαμόρφωση αποτελέσματος από το διαιτητικό τρίο, να έχουμε πολύ σκληρές ανακοινώσεις από τη μια πλευρά, απαντήσεις από την άλλη και διάφορα ευτράπελα που διόλου δεν τιμούν το ελληνικό μπάσκετ, ούτε το βοηθούν.

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση, αφού πρώτα είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τις φάσεις που αδικήθηκε, με την οποία ζητάει ξένους διαιτητές στους υπόλοιπους τελικούς της Α1, αλλιώς η ΚΑΕ «θα σταθμίσει τα δεδομένα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω στάση της», αλλά και αλλαγή στη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ, αλλιώς «δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ της περιόδου 2010 – 2011, με ότι (sic) αυτό συνεπάγεται για την ομάδα μας και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα».

Για το πρώτο δεν τίθεται ζήτημα, είναι ανεφάρμοστο (ευτυχώς εδώ που τα λέμε), καθώς υπάρχουν κανονισμοί που απαγορεύουν ξένους διαιτητές στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αν τυχόν γινόταν κάτι τέτοιο, προφανώς και δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 2 μέρες, αφού κανείς δεν θα ήξερε τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι εν λόγω διαιτητές, σε ποιον λογοδοτούσαν, τις κυρώσεις που θα είχαν, αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα σχετιζόταν με την παρουσία τους σε έναν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Για να μην μιλήσουμε για τον παγκόσμιο διασυρμό που θα συνεπαγόταν η εν λόγω πρωτοτυπία (ο ερχομός ξένων διαιτητών μέσα σε 2 μέρες και πρόχειρα). Οπότε και ο Ολυμπιακός ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Το θέμα είναι ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ομάδα και αν σε αυτό υπονοείται η αποχώρηση από τους τελικούς. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα.

Το δεύτερο σημείο που αφορά τις αλλαγές στην ΚΕΔ το θεωρώ αναγκαίο εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν ασχολείται σοβαρά παρά μόνο για τις επόμενες 2-3 μέρες μετά που θα αδικηθεί. Όταν και οι 14 ομάδες της Α1 έχουν ασχοληθεί με ανακοινώσεις ή με δηλώσεις με τη διαιτησία φέτος, το ότι μετά αφήνουν το ζήτημα κάτι δείχνει. Έρχεται το καλοκαίρι, να δούμε τι θα αλλάξει φέτος και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία. Όσο για την απειλή αποχώρησης του Ολυμπιακού από το επόμενο πρωτάθλημα, είναι κάτι που δεν μπορώ να σχολιάσω, εφόσον γίνει από την αρχή της χρονιάς, τότε είναι σεβαστή απόφαση, η οποία όμως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για όλους (δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε σε θεωρητικό επίπεδο).

Μέσα σε όλα, νωρίτερα την Παρασκευή ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε τιμωρηθεί με 2.000 ευρώ πρόστιμο για το φτύσιμο στον Τεόντοσιτς, σε μια απόφαση που θεωρώ τουλάχιστον γελοία. Σίγουρα ο Διαμαντίδης είναι… ο Διαμαντίδης, έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο στο ελληνικό μπάσκετ, έχει και μια συγκεκριμένη καμπάνια πίσω του από δημοσιογράφους και άλλους για να του πλάσουν την εικόνα που έχει, όμως η ατιμωρησία για μια τέτοια ενέργεια είναι άσχημη για το ίδιο το άθλημα. Σημαίνει ότι είτε πλέον θα πηγαίνουν οι παίκτες και θα φτύνονται στο παρκέ (Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλοι έχουν προφανώς πολλά διχίλιαρα για ξόδεμα) είτε ότι θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με το όνομα του… δράστη. Ο Διαμαντίδης δεν θα έπρεπε να παίξει στον 4ο τελικό (τουλάχιστον), ενώ η δικαιολογία ότι σε όλο το ματς ο Τεόντοσιτς τον προκαλούσε λεκτικά δεν δικαιολογεί ούτε το φτύσιμο ως πράξη, αλλά ούτε και το γεγονός ότι έγινε… προκαταβολικά (2 λεπτά μετά την έναρξη του ματς). Είχα γράψει παλιότερα αναφορικά με περιστατικά φτυσίματος προπονητών και παικτών από την εξέδρα ότι θα έπρεπε να υπήρχε άμεσα εκκένωση του γηπέδου, γιατί η συγκεκριμένη ενέργεια είναι τουλάχιστον ξευτιλισμένη να τη βλέπεις στα γήπεδα. Οπότε καταλαβαίνετε τι θέση παίρνω όταν την κάνει αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα (ή όσοι θυμάστε παλιότερο σχόλιο για το φτύσιμο του Καλαϊτζή στον Σόλομον, ξέρετε τι έχω γράψει).

Η απάντηση της ΚΕΔ ουσιαστικά δεν είναι απάντηση, είναι… λέω κάτι για να πω ότι είπα κάτι, μόνο για τις εντυπώσεις. Και όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που μιλάς χωρίς να έχεις κάτι να πεις, αυτό που λέει η ΚΕΔ δεν έχει κανένα νόημα. Η ανακοίνωση της ΚΕΔ πρέπει να γράφτηκε στο πόδι από κάποιον αγουροξυπνημένο, καθώς σε αυτή η ΚΕΔ απαντάει ότι «δεν θα δώσουμε καμία απάντηση» και λέει ότι «δεν κάναμε κανένα λάθος», αλλά «αν κάναμε κάποιο λάθος, τότε υπάρχει το καλοκαίρι για να το επανορθώσουμε». Ε;

Η απάντηση του Παναθηναϊκού είναι στο πλαίσιο του «παιχνιδιού» των ομάδων να σχολιάζει η μία τα όσα σούρει στη διαιτησία η άλλη (όλων των ελληνικών ομάδων, πολλά χρόνια τώρα) και εν μέρει στο γενικότερο εριστικό κλίμα έχει βάση στα όσα λέει περι εντυπώσεων. Όμως, το σημείο «οι παλαιομοδίτικες μέθοδοι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ηρωική έξοδος που θέλουν μερικοί-μερικοί δεν μπορεί στη σημερινή εποχή να βρει πρόσφορο έδαφος» εμένα με έκανε να γελάσω. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάς για σκοινί λέει μια παροιμία, ή αν προτιμάτε, η μοναδική ομάδα που τη σύγχρονη εποχή επιχείρησε… ηρωική έξοδο από τελικούς, δεν μπορεί να σαρκάζεται την άλλη που θέλει να το κάνει. Η ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι πια θα ήταν γελοίο να αποχωρήσει ομάδα από τους τελικούς, ενώ όταν το έκανε ο Παναθηναϊκός δεν ήταν…

Η αποχώρηση από τους τελικούς είναι τόσο γελοία το 2010 όσο ήταν το 1993. Οπότε θεωρώ ατυχή την εν λόγω ανακοίνωση, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού (Παύλος) είχε παλιότερα ξεκαθαρίσει ότι έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε το 1993. Καταλαβαίνω όσους λένε ότι με την αποχώρηση δεν νομιμοποιείς τον τίτλο του άλλου όταν πιστεύεις ότι είναι κανονισμένο από τρίτους ότι θα τον πάρει, αλλά δεν συμφωνώ. Γελοιοποιείς το άθλημα, τον εαυτό σου και ακολουθείς μια τακτική που δεν έχει θέση στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Όσο για τα άρθρα των εφημερίδων και των σάιτ που λένε «ο κόσμος του Ολυμπιακού βράζει και θα περιμένει με άγριες διαθέσεις τον Παναθηναϊκό και ιδίως τον Δημήτρη Διαμαντίδη την Κυριακή», με συγχωρείτε, αλλά τα θεωρώ ήδη ηθικούς αυτουργούς για ό,τι γίνει στον 4ο τελικό. Αυτή η δημοσιογραφία της καφρίλας πρέπει επιτέλους να σταματήσει στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να «τιμωρείται» από τους υγιείς φιλάθλους και οπαδούς με το να μην υποστηρίζεται.

Μέσα στο όλο κλίμα, ο τελικός είναι σε δύο ημέρες και πραγματικά ελπίζω να δούμε μπάσκετ και όχι ακρότητες ή γελοιότητες που θα «πονέσουν» για ακόμη μία φορά το ελληνικό μπάσκετ, που πια φαίνεται ότι ούτε το ίδιο επιθυμεί να γιατρευτεί από τις πληγές του.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *