Home / ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010 / Ήττα και… πισωγύρισμα 10 χρόνων

Ήττα και… πισωγύρισμα 10 χρόνων

(Άρθρο με σχολιασμό για τον απολογισμό και την επόμενη μέρα της Ελλάδας θα δημοσιευτεί αργότερα)

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επαληθεύτηκε για την εθνική μας το Σάββατο με τον αποκλεισμό από το Μουντομπάσκετ. Μετά από ένα καυτό παιχνίδι η Ισπανία κέρδισε την Ελλάδα με 72-80 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Η Ελλάδα προσπάθησε αλλά προδόθηκε οικτρά από τον Καζλάουσκας που την εξέθεσε, την ξεγύμνωσε και την πρόδωσε για να την αποκλείσει από τους «16» της διοργάνωσης και να τη φέρει 10 χρόνια πίσω.

Οι Ισπανοί έπαιξαν μέτρια, αλλά λογικά και με σωστό ροτέισον, και στα δύσκολα είχαν δυνάμεις για να κρατήσουν τη διαφορά. Στο ροτέισον του Καζλάουσκας κρίθηκε το ματς, με τον Λιθουανό να υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια των παικτών της ομάδας και να δείχνει πόσο ακατάλληλος είναι για τη θέση που κατέχει.

Η Ελλάδα μπήκε δυνατά στο ματς και προηγήθηκε με 6 πόντους νωρίς (17-11). Όμως, οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν τα «ελληνικά» λάθη και πέρασαν μπροστά στο δεκάλεπτο. Οι Ισπανοί πέρασαν με 7 πόντους μπροστά (28-21) αλλά η Ελλάδα γρήγορα κάλυψε τη διαφορά κι έφερε το ματς στα ίσια (30-29) με τον Ζήση να κάνει τη διαφορά. Πάντως, μέχρι το ημίχρονο οι Ισπανοί ήταν λίγο καλύτεροι στις λεπτομέρειες και δικαιολογημένα η Ελλάδα ήταν πίσω με 6 πόντους.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα μπήκε ξεκούραστη και παθιασμένη και εγκλώβισε τους Ισπανούς για να προσπεράσει. Με τρομερή άμυνα και ώριμες επιλογές στην επίθεση η Ελλάδα έτρεξε ένα σερί 20-8 και πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά της στο ματς (51-45).

Όμως, κάπου εκεί είχαμε φτάσει στο 27ο λεπτό και ο Καζλάουσκας είχε να κάνει αλλαγή από τα… ματς των ομίλων. Οι Έλληνες είχαν κουραστεί πάρα πολύ και δικαιολογημένα κόλλησαν στην επίθεση. Πολύ γρήγορα οι Ισπανοί επέστρεψαν και πέρασαν μπροστά με 7-0. Η πρώτη αλλαγή του Καζλάουσκας στο δεύτερο ημίχρονο ήταν στο 28ο λεπτό που ο Μπουρούσης μπήκε στη θέση του Σχορτσανίτη, ενώ η πρώτη αλλαγή στην περιφέρεια έγινε στο 29ο λεπτό όταν ο Περπέρογλου μπήκε στη θέση του Σπανούλη. Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ο Ζήσης έκατσε στον πάγκο το 1.5 πρώτο λεπτό της 4ης περιόδου, ενώ ο Διαμαντίδης έπαιξε και στα 20 λεπτά.

Αποτέλεσμα; Οι δύο καλύτεροι παίκτες της Ελλάδας φάνηκαν μοιραίοι στο τέλος, αφού ήταν οι δύο που έχασαν τις πιο κρίσιμες επιθέσεις, έκαναν από ένα φάουλ κούρασης σε κρίσιμο σημείο και από μία λάθος πάσα (στο 57-63 ο Ζήσης και στο 57-65 ο Διαμαντίδης) με τον Διαμαντίδη να χάνει και δύο βολές.

Καϊμακόγλου, Βουγιούκας και Πρίντεζης κοιτούσαν όλο το ματς από τον πάγκο (ο Πρίντεζης έπαιξε στα τελευταία… 16 δευτερόλεπτα), ο Τσαρτσαρής πάτησε παρκέ 4 λεπτά, ο Καλάθης 3 και η Ελλάδα έπαιξε όλο το ματς με 7 παίκτες, εκ των οποίων ο 7ος (Περπέρογλου) έπαιξε 8 λεπτά.

Από την Ισπανία έπαιξαν 10 παίκτες από 11 έως 29 λεπτά, με καλύτερο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που έβαλε 22 πόντους με μόλις 3 άστοχα σουτ. Ο Μαρκ Γκασόλ ήταν κάτω του μετρίου, αποδεικνύοντας πόσο ανεπαρκής είναι ως παίκτης και η χρησιμοποίησή του παραλίγο να στοιχίσει στον Σκαριόλο (και θα είχε στοιχίσει αν ο Καζλάουσκας το είχε καταλάβει και εκμεταλλευτεί). Πολύ καλοί ο Ρούντι και ο Βάσκες, τεράστια η ενέργεια που έβγαλε ο Λιουλ. Τα περί φαντασμάτων διαιτησίας που εντελώς αστεία και πάλι προσπαθούσε η ΕΡΤ να προκρίνει, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους «16» και το «10 χρόνια πίσω» του τίτλου δεν είναι υπερβολή. Από το Ευρωμπάσκετ του 2001 είχε να «καταφέρει» η εθνική μας να μείνει εκτός οκτάδας διοργάνωσης (δεν ήταν στο Μουντομπάσκετ του 2002). Η Ισπανία είπε «gracias» στον Καζλάουσκας για τα δώρα, προκρίθηκε στην οκτάδα κι εκεί θα αντιμετωπίσει τη Σερβία.

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 2 (4ρ.), Ζήσης 16 (4ρ.), Σπανούλης 12 (1/5τρ. 3ασ. 2ρ.), Καλάθης 1, Φώτσης 12 (3/6τρ. 7ρ.), Πρίντεζης, Περπέρογλου, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (3/5τρ. 2ασ. 4ρ.), Σχορτσανίτης 13 (4ρ.).

Ισπανία (Σκαριόλο): Ρούντι 14 (2), Ρούμπιο 6 (6ασ. 2ρ.), Ναβάρο 22 (2), Λόπεθ 5 (1), Ρέγιες 6 (10ρ.), Βάσκες 6 (7ρ.), Λιουλ 9 (1), Γκασόλ 4, Μουμπρού 3 (1), Γκαρμπαχόσα 5 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Οι καλύτερες φάσεις του Μουντομπάσκετ!

Το Age of Basketball αποχαιρετά το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με δύο βίντεο. Οι συντελεστές του …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *